Силен спад на щатския пазар заради лоши макроданни

16.00 часа*, край на търговията. Фондовият пазар в САЩ затвори със сериозни загуби, а един от основните индекси Dow Jones Industrial Average падна под важната психологическа граница от 10 000 пункта. Щатските борси последваха спада и тревогите на азиатските и европейските пазари – в Азия причината беше ревизирането надолу на прогнозите за икономическата активност в Китай.


В Европа загубите бяха предизвикани от стачката на гръцки работници срещу рязкото орязване на бюджетните разходи, коментира AП. Следващият лош момент дойде след началото на търговията с изнасянето на данните за рязък спад в индекса на потребителското доверие в САЩ. Или както обобщи AП: Независимо накъде гледат, инвеститорите виждат икономически неприятности.


Така в края на търговията Dow Jones IA затвори с 2.65% загуба, до 9870.30 пункта, а S&P 500 падна с 1041.24 пункта, с 3.10% надолу. Това е най-ниската стойност на затваряне за индекса от 5 октомври миналата година насам. Една от най-сериозните загуби обаче беше при NASDAQ, който затвори с 3.85% понижение, при 2135.18 пункта.
Dow Jones премина 10 000 пункта на 10 юни и това се смяташе за ключово ниво, което е знак за възстановяване и предстоящ ръст на пазара. Падането под тази граница ще очертае отново песимизъм на борсите,


Сред компаниите които сериозно повлияха на индекса беше производителят на самолети Boeing с 6.3% надолу. Другите индустриални компании също бяха надолу – Ford Motor изгуби 5.3%, General Electric се понижи с 3.5 на сто. Силни понижения отбелязаха и банковите акции – Citigroup затвори при високи обеми на търговия и спад с 6.75%, а Bank of America падна с 4.4%.


Влияние върху пазара в края на тази и началото на следващата седмица се очаква да окажат месечните данни за заетостта, които ще бъдат обявени в петък. Очаква се правителсвото да обяви 0.1% ръст на безработицата до 9.8% през юни, съобщава АП.


14.15 часа* Силни загуби бележат американските акции, причината са данните за спада в потребителското доверие за този месец и притесненията за фискалните проблеми на еврозоната, съобщава Ройтерс. По-малко от два часа преди края на сесията един от основните индекси Dow Jones Industrial Average губи 2.13% и стойността му падна под ключовата граница от 10 000 пункта.


Индексът се задържа над нея от 10 юни насам и ако днес затвори с подобна загуба, това със сигурност ще е лош знак за настроенията на инвеститорите.


Повече от 3 на сто е загубата на NASDAQ Composite, до 2152.4 пункта засега, а S&P 500 е с 2.54% надолу, до 1047.28 пункта.


Близо 6 на сто поевтиняват акциите на Citigroup, над 4% е понижението при Bank of America. Спадът не пощади и индустриалните компании – Ford Motor губи почти 5%, а Microsoft e с 3.8 на сто надолу.


*Източно американско време, GMT -5


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Толкоз с бързото излизане от кризата!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 2. 2 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 859 Любопитно

  Сега някои може да ме обвинят, че ставам досаден, но искам да подчертая как някои автори в "Дневник" ми говорят за предсказуемост и данъчни страатегии, които правителстовото трябвало да обяви за години напред.... Това на фона на световната нестабилност и все по-големия шанс за ново гмуркане и втора вълна на кризата звучат меко казано несериозно.

 3. 3 Профил на Чоко
  Чоко
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#1] от "BBC":

  Ма направо! излязохме за кратко, сега пак да влезем за известно време.

  Proud to be anonymous!!!
 4. 4 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Олеле мале

  The biggest risk in life is not taking one.
 5. 5 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Няма никаква предсказуемост.... все едно да се опиташ да предскажеш времето на същия ден след една година: ясно е че сняг няма да има, може да е слънчево, облачно, да вали....

  Борсата няма нищо общо с икономиката - например продажбите на Даймлер са се качили заради слабото евро, но акциите не, защото си има страх за бъдещето заради дълговете... ние не знаем дали след една година ще вали или ще е слънчево... За да се качат курсовете си трябват яки купувачи.....

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 6. 6 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 672 Разстроено

  Чакайте вие Холдинг Пътища да ви дигне борсичката за зеленчуци, именована като БФБ. Аз продадох отдавна.

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 7. 7 Профил на Раковски
  Раковски
  Рейтинг: 893 Неутрално

  От кога разправям, че сме в депресия, а хората си мислят, че могат да купят рецецията с фиат тоалетни хартийки.

  А пък и да ви предупредя, че най-интересното тепърва предстои - разрушаването на глобалния капитал.

 8. 8 Профил на Раковски
  Раковски
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Ето я и последната простотия.

  S&P may downgrade Moody's short-term rating
  http://www.marketwatch.com/story/sp-may-downgrade-moodys-short-term-rating-2010-06-29

 9. 9 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  до 7 Раковски
  И как точно ще се разруши глобалния капитал? Интересно ще е да разкажеш, за да сме подготвени

 10. 10 Профил на Раковски
  Раковски
  Рейтинг: 893 Неутрално

  До коментар [#9] от "Roza":

  Започва с "В" и завършва на "А".

 11. 11 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  ... българите все очакват нещо да се подобри, а се изненадват когато това не се случва, както всяка зима от снега и вместо да се готвят за лошото, те се изненадват, то ако дойде доброто е винаги добре дошло, но в света кризата е перманентна величина, а не подемът, който и да го има е за кратко и винаги с неясно бъдеще..., хубаво е да бъдем предвидливи и умни както и човечни и добри, което трудно се съчетава, но е единствения правилен път в процеса на живеенето. Защото не трябва да забравяме,че основното в този процес е чакането, вечното очакване на нещо, което да промени статуквото в момента, а не да допускаме една вечна изненада със съответните последствия.

 12. 12 Профил на stog
  stog
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "...Лесните пари свършиха.
  Финансовите пазари произвеждаха лесни пари. Производството съществуваше, за да обслужва търговията (нормално е обратното). И цените се надуваха. Финансовата спекула намали въздействието и значението на производството..."
  Още: http://redor.bg/#/Article/id=1134067

  stog
 13. 13 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Силен спад на щатския долар: USD/BGN 1.603...

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 14. 14 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Кратка история на икономическите кризи
  Що е то криза?

  Икономическите кризи и капитализмът вървят ръка за ръка - също като главоболието и препиването. Още от 17 век, когато капитализмът едва прохожда, рисковани спекулации с лалета и мечтата за бързо забогатяване обръщат финансовите пазари с главата надолу. Оттам тръгва и нашето историческо пътуване.

  Лалетата са виновни

  Кризата на недвижимите имоти в САЩ от 2008 г. може да бъде сравнена с кризата на лалетата в Холандия от 1630-те години. В началото на 17 век, идващото от Близкия Изток лале се превръща в символ на холандците - търговията с този вид цветя процъфтява. През 1634 година настъпва истинският бум. Цял един народ мечтае да забогатее - лесно и бързо.

  Възходът на едно цвете

  През 1634 година с лалетата започва да се търгува не само на борсите, а и по кръчмите. В рамките на три години цените се покачват петдесеторно. Почти половината от населението на Холандия инвестира парите си в лалета.

  Пук!

  Когато по време на търг през 1637-ма не биват достигнати очакваните цени, балонът на лалетата се пука. Резултатът: водени от страх и паника хората разпродават стоката си. В рамките на няколко дни цените се понижават с 95 на сто. Така се стига до фалита на почти половината от населението на Холандия.

  Златна треска

  През 18 век и французите се подвеждат от мечтата за бързо забогатяване. Един шотландец води цялата им нация до банкрут. През 1718 банкерът Джон Лоу придобива търговския монопол за френските територии в Луизиана и на Мисисипи, където се е предполагало, че има множество златни находища. За да финансира бизнеса си, Лоу основава т. нар. "Компания Мисисипи".

  Кризата Мисисипи

  Акциите на компанията били изключително изгодни, за да могат все пак и бедните хора да участват в многообещаващата спекулация. Действително само за няколко седмици акциите на Лоу се покачват рекордно. Имало дори дни, в които пред къщата му се виели опашки от хора, чакащи да закупят акции. Шотландецът става най-богатият мъж за неговото време.

  Кратка радост

  Но още с появата на първите съмнения в начинанието му, неговият план започва да се проваля. Спекулантите са обхванати от паника и курсът на акциите пада светкавично. През юли 1720 "Компания Мисисипи" вече е неплатежоспособна, а мнозинството французи - финансово съсипани. Джон Лоу бяга в чужбина и умира в мизерия през 1729 година във Венеция.

  Първият глобален срив

  19 век маркира победоносния поход на индустриализацията. В рамките на няколко години парната машина завладява фабриките, а появата на железниците прави възможно придвижването не само на хора, а и на търговски стоки. Пред икономиката се откриват нови хоризонти, а банките започват щедро да раздават кредити. Икономическият бум достига кулминацията си през 1850-те години.

  Обратът

  Много от проектите са финансирани набързо и често инвестициите били по-големи от очакваните печалби. Когато през 1857-ма нюйоркският филиал на Ohio Life Insurance and Trust Company обявява фалит, тъй като бил заплетен в рисковани сделки, злото се стоварва върху всички. Изведнъж доверието между нюйоркските банки се изпарява. Те настояват за незабавно връщане на всички кредити.

  Паника и ужас

  Населението, очакващо колапс на американската икономика, реагира с паника и обсажда банките, за да изтегли вложенията си. С рекордна скорост банковата криза в САЩ се пренася към Европа, Южна Америка и Азия. Първата глобална финансова криза трае до 1858 година.

  Фалит след фалит

  Населението, очакващо колапс на американската икономика, реагира с паника и обсажда банките, за да изтегли вложенията си. С рекордна скорост банковата криза в САЩ се пренася към Европа, Южна Америка и Азия. Първата глобална финансова криза трае до 1858 година.

  Балонът се пука

  Балонът се пука през май 1873 след спад на курсовете на Виенската борса. Фалитът на престижната американска банка Jay Cook & Company през септември същата година удря още веднъж световната икономика. Паниката обхваща всички, курсовете на борсите спадат стремглаво, предприятие след предприятие обявяват фалит. Последиците от тази криза се усещат до 1890-те години.

  Голямата депресия

  На 29 октомври 1929 нюйоркчани се събират на Уолстрийт. Причината: светкавичен спад на нюйоркската борса. "Черният четвъртък" е обаче само началото. Това, което последвало, е определено за най-тежката криза за онези времена, влязла в историята като "Голямата депресия".

  Откъде тръгна всичко

  Причината за дълбоката криза от 1929: дълъг период на луди спекулации и безгранично задлъжняване. След Първата световна война икономиката бързо се съвзема, а техниката отбелязва голям напредък. Малки и големи инвеститори се хвърлят в твърде рисковани сделки, вярвайки, че в бъдеще ще се върви само напред.

  Години на мизерия

  Когато обаче балонът се пука, засегнати от кризата се оказват всички - предприемачи, банки, селяни, но най-вече обикновените работници. В Германия напр. между 1929 и 1932 индустрията отбелязва спад от 30 на сто, а повече от 6 млн. души остават без работа. Милиони хора потъват в мизерия.

  Петролната криза

  След дълги години на бедност през 1948 година паричната реформа поставя началото на подема на германската икономика. През 1950-те и 1960-те години мечтата за екскурзии, личен автомобил и дом се превръща в реалност за милиони германци. През 1973 обаче, в началото на четвъртата война в Близкия Изток, арабските държави изцяло или частично затварят петролното кранче към Израел. Следва нова криза.

  На Западния фронт

  Петролът е най-важният фактор за продукцията и енергиен източник в индустриалните страни. Те се оказват в доста неудобно положение. Резултатът в Германия: забрани за движение с автомобил. Цените на енергията се покачват, въпреки че икономиката е в стагнация. За Западния свят петролната криза се превръща в най-тежката икономическа криза след 1930-те години.

  Празни магистрали

  Заради петролната криза на 25 ноември 1973 Германия за първи път въвежда неделна забрана за движение по магистралите. Забраната е повторена още два пъти - на 2 и на 9 декември същата година.

  Азиатската криза

  Страната на изгряващото слънце също не остава подмината от икономическите кризи. След края на Втората световна война, подобно на Германия, и Япония изживява икономически бум, дължащ се главно на техническите иновации. В края на 1980-те обаче страната бива изправена пред огромен спекулационен балон.

  Всичко тръгва от...

  ... Япония. В рамките на само три години японският индекс Nikkei се удвоява, а цените на недвижимите имоти се покачват неимоверно. При ниски лихви японците взимат кредити въз основа на своите надценени къщи. При това непокритите кредити били забулени посредством "магическо" счетоводство. Когато в началото на 1990-те балонът се пука, страната изпада в неудържима рецесия.

  Като цунами

  Т. нар. тигрови държави - Хонконг, Индонезия, Малайзия, Филипините, Сингапур, Южна Корея, Тайван и Тайланд - също усещат влиянието на японската криза. Покрай скока на цените на жилищата и акциите там също се стига до спекулационен балон, който се пука през 1997. По време на т. нар. Азиатска криза курсовете се сриват, а милиони хора губят работата си.

  Кризата дотком

  В средата на 1990-те по света има около 18 милиона интернет-потребители. Бързото разрастване на явлението предразполага към развитието на един нов, международен пазар. След като много компании стават свидетели на големи бизнес-растежи за кратки периоди, до края на 1998 почти всяка млада фирма наема бизнес експерти, които проявяват желание да работят в ".com" (Дотком) фирма.

  Дотком балонът

  Само след 3 години интернет-пазарът вече е препълнен. Очакванията за високи печалби при много от фирмите остават неизпълнени. През март 2000 Американският фондов пазар замръзва в следствие на шесторно повишените лихви от страна на държавата. Балонът се пука. Инвеститори губят огромни суми, много фирми фалират. До края на 2000 акциите на новия пазар губят над 90% от стойността си.

  Най-новата криза

  Днес сме изправени пред най-голямата световна криза от 80 години насам. Началото си тя води от големи финансови центрове като Ню Йорк и Лондон. В САЩ напр. години наред банките отпускат кредити на длъжници със съмнителна платежоспособност. Като гаранция за кредитоспособността служели неизплатени недвижими имоти, предимно къщи.

  Шок в цял свят

  Балонът се пука, размерът на щетите е огромен. Доверието между отделните банки е разклатено, а кредитирането става жертва на шока. Финансовата криза в САЩ се превръща в световна икономическа криза. Търсенето на причините и виновниците все още продължава. Но докато мечтата за бързи и лесни пари води до безгранично лекомислие, рискът от нови кризи остава...

  Източник: DW

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 15. 15 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 470 Весело

  Как се движи пазара на имоти в Лос Анжелес, Зръб?

 16. 16 Профил на КУМЧО ВЪЛЧО
  КУМЧО ВЪЛЧО
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Този "Силен спад на щатския пазар заради лоши макроданни" е като гръм от ясно небе за света. Изненадата е огромна.

  "Казвам ви, че ако тия млъкнат, камъните ще завикат".
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK