Икономическото и екоминистерството продължават спора за геофонда

Информационните масиви за подземните богатства ще останат в Министерството на околната среда и водите, въпреки че тяхното управление ще се премести в министерството на икономиката и енергетиката. Това съобщи Диана Янева, директор на дирекция "Природни ресурси и концесии" в икономическото министерство.


Тя защита подготвяния от ведомството закон за изменение на закона за подземните богатства, който беше гласуван за първо четене в икономическата комисия.


Основната промяна в закона предвижда управлението на подземните богатства да бъде съсредоточено в единен орган към икономическото министерство. Досега три ведомства се занимаваха с тях - екоминистерството, министерството на регионалното развитие и икономическото.
До последно икономическото министерство и министерството на околната среда продължаваха споровете при кое ведомство ще останат националният геофонд и балансът на запасите, в които се съдържа цялата информация за всички находища в страната.


Преди да бъде внесен закона за одобрение в Министерския съвет, МОСВ отстъпи правата над геофонда на икономическото министерство.


"На първо време информацията ще продължи да се съхранява в екоминистерството, където двама души ще се занимават с поддържането й, защото нямаме физическата възможност да я преместим", каза Янева.


Тя обясни, че икономическото министерство предвижда масивът да бъде архивиран и прехвърлен на електронни носители, но това ще стане в бъдеще. По неофициални данни от Министерството на околната среда и водите в съхраняването и подреждането на геофонда са инвестирани над 1 млн. лв. досега.


"Промените в закона за подземните богатства имат своите положителни страни, но достойнствата на законопроекта свършват дотук", коментира текста експертът към Българския енергиен форум Христо Казанджиев. По думите му икономическото министерство няма да може да се справи с цялата дейност по управлението на подземните богатства, защото ще се създаде свръхцентрализация на функциите.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK