И облигациите на "Сиенит холдинг" станаха проблемни

Облигациите на един от най-големите строителни холдинги – "Сиенит", станаха поредната проблемна емисия, става ясно от съобщение на банката-довереник "Райфайзенбанк" до Българската фондова борса. От банката казват, че е просрочено плащане по лихви и главница на стойност 517 286 евро, което е трябвало да бъде направено вчера, 29 юни.


Ако парите не бъдат преведени на облигационерите до 30 дни, емисията ще се счита за предсрочно изискуема. Емисията от 3.85 млн. евро е обезпечена със залог върху недвижими имоти, показва проспектът й. Тяхната оценка трябва да бъде поне 120% от стойността на дълговите книжа. Емисията е застрахована, но от проспекта няма данни при коя компания. По-голяма част от главницата вече е погасена, оставащите плащания по нея са за 1.44 млн.евро.


Облигациите на "Сиенит холдинг" са издадени чак през 2006 г., но бяха качени на БФБ преди дни – в понеделник. Падежът им трябва да бъде през 2011 г., лихвата им е 6-месечен Юрибор с 4% годишна добавка.  Погасяването на главницата по тях трябва да става на всеки шест месеца с последните осем лихвени плащания.
Проспекта на книжата показва, че строителната компания има три банкови заема – най-големият е към Банка Пиреос България и е за 6.044 млн. евро. Той е инвестиционен и срокът за погасяването му е през 2015 г. На 17 юли тази година трябва да бъде погасен револвиращ кредит за 1 млн. евро към Уникредит Булбанк. Друг инвестиционен заем за 3 млн. евро дружеството има към Банка ДСК, чиито падеж изтича след две години. Всички заеми са обезпечени с имоти.


Общата сума, която холдингът дължи на банките към края на миналата година е 8.2 млн. лв. Отделно "Сиенит" има лизинг за покупка на служебен автомобил към "Мото-Пфое" за 30 хил. евро. Последните финансови данни, публикувани от компанията в проспекта са към края на септември миналата година. Те показват 20 на сто спад в приходите, до 126.6 млн. лв., а печалбата пада от 25 млн. на 17 млн. лв.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK