Мирослав Найденов: Ние нямаме богатства, имаме земи, които трябва да бъдат обработвани

Мирослав Найденов: Ние нямаме богатства, имаме земи, които трябва да бъдат обработвани

© ДневникЗабраната за изграждането на възобновяеми енергоизточници e на земя от първа до четвърта категория. Нашата логика е, че 47% от българската земя попада в нея, а останалите 53% е земята, на която разрешаваме.


Това заяви министърът на земеделието Мирослав Найденов, министър на земеделието пред БНТ1 във връзка с промените в Закона за опазване на земеделските земи и Закона за собствеността на земите.


Според него "нищо драматично не се е случило".
"По отношение на тезата, че ще загубим инвестиции от около сто милиона, то всяка година получаваме като субсидия от ЕС за тези земи над един милиард, така че не са сравними нещата", поясни още Найденов.


"Ние нямаме богатство, ние имаме земя и тя в момента е най-ценният ресурс, както и горите, в този смисъл съм на мнение, че трябва да се увеличават обработваемите площи", посочи още земеделският министър.

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 823 Неутрално

  А може ли, г-н Найденов, да построя голф игрище на земя от първа до четвърта категория?

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 2. 2 Профил на tsekata
  tsekata
  Рейтинг: 660 Разстроено

  Евтини приказки, г-н Найденов! И децата разбраха как погазвате правата и законите с тия лобистки поправки! Мутрите пак ще черпят..

 3. 3 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Е няма смисъл на плодородна земя да се строят фотоволтаични паркове. В Германия просто отрязоха субсидиите за ток произведена от паркове, които са построени на плодородна земя. И готово, няма нужда от забрана.

 4. 4 Профил на 4i4e
  4i4e
  Рейтинг: 497 Неутрално

  айде и тоя фана с чужда пита помен да прави,а най гадното е , че им полегнаха на депесарите

 5. 5 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1648 Неутрално

  Aман от тея "инвеститори" във ВЕИ. Тълкованието на "инвеститор е човек или дружество, което влага парични средства и поема предприемачески риск, с перспектива да спечели от това". Какви са рисковете, когато държавата ти е гарантирала за 25 години напред фиксирани цени, каквито няма и в доста по-облачната Германия? Значи тук инвеститор е държавата, а т.нар. "инвеститори" са чисти доставчици на стока (електричество) и тогава е редно да минават същата процедура, каквато например строителите на магистрала Тракия или завода за боклук. Тоест: оферта за най-ниска цена, или при фиксирана цена - за най-голяма отстъпка от нея. В пликове, с публично отваряне на офертите в Заседателната зала на МИЕ.

  За коалиция Анти-Пеевски: ДБ+Слави+Мая+БСП
 6. 6 Профил на nikif
  nikif
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Защо някой е против изграждането на фотоволтаични и ветроенергийни паркове на обработваема земя. Знаете ли колко земя стои необработена и е обрасла с бурени. Защо е тази забрана. Особено това се отнася за ветроенергийните паркове.Земята се обработва дори и когато те са на нея.Площта която е заета от тях е незначителна. При положение, че това е земя която е моя собственост забраната, която се налага е чиста намеса на държавата в частна собственост.

 7. 7 Профил на suburban
  suburban
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Аз ли нещо не разбирам: за фотоволтаичните паркове- ясно; ама какво пречи вятърните мелници и обработваемите земи да съществуват заедно?

 8. 8 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Може ли някой да ме светне какъв е проблемът в това да не е позвеолено да се строят ВЕИ върху плодородна земя?
  Казвате че не можело ВЕИ ама можело голф игрища...еми аз в това нищо лошо не виждам, голф игрищата са един туристически продукт насочен реално към чужди туристи, с огромна добавена стойност, те могат да носят печалби несравнимо по големи и от ВЕИ и от царевица, рапица, жито и т.н. и най-важното поне според мен, не е нужно да бъдат субсидирани от държавата както токът от ВЕИ и земеделската продукция.
  Та понеже се отплеснах, ще се радвам да чуя един смислен довод против забраната, че наистина не виждам какъв е проблема.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 9. 9 Профил на Abadobata
  Abadobata
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#8] от "NPaine":

  Проблемът е следния. Даже не разбирам как не го виждаш, но ти правиш същата логическа грешка и в разсъжденията си.

  Забраняваме ВЕИ върхо 1-4та категория, защото искаме тя да се ОБРАБОТВА. Това е аргументацията на забраната. Т.е. логично е да се забрани всякаква друга дейност върху тази земя, вкл голф игрища, които не са обработване.

  "голф игрищата са един туристически продукт насочен реално към чужди туристи, с огромна добавена стойност, те могат да носят печалби несравнимо по големи и от ВЕИ и от царевица, рапица, жито и т.н. "

  т.е. по твоята логика, ако нещо има по-голяма добавена стойност от друго нещо и носи по-големи печалби няма проблеми да се реализира. Но ВЕИ+обработване (очевидно) има по-голяма добавена стойност и печалба от обработване без ВЕИ, т.е. ти не би трябвало да имаш проблем с ВЕИ по твоята логика

  А за субсидиите това е съвсем друга тема.

 10. 10 Профил на Sir Humphrey
  Sir Humphrey
  Рейтинг: 729 Неутрално

  Харесва ми логиката на министъра.

 11. 11 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 508 Неутрално

  понеже не разбирам как точно под фотоволтаични панели ще се гледа жито или каквато и да е било култура - може ли някой да каже какво се прави в другите страни и защо тук искат да може?
  Иначе за вятърни енергогенератори ясно че може навсякъде да се сложат и да не пречат, но за фотоволтаиците - нека каже някой който разбира - и моля нека не иронизира проблема.

 12. 12 Профил на Abadobata
  Abadobata
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#11] от "smart":

  Ами може за пасище да се ползват иначе трактора няма как да мине

  По принцип фотоволтаичните панели, за разлика от вятърните генератори, са МНОГО по-малко претенциозни спрямо мястото на разположение, т.е. при тях няма такава нужда да се слагат на обработваема земя. В случая може да се подходи, като се намали субсидията - колкото по-качествена земята, толкова по-малка субсидия.

  Така или иначе има достатъчно земя за фотоволтаични ферми, а също има и достатъчно пустеещи земи първа до четвърта категория, че да почнем да цепим квадратния сантиметър земя на две.

  Министърът трябва да се фокусира върху намаляването на пустеещите земи, а не върху подобни забрани.

 13. 13 Профил на Красимир
  Красимир
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Това което казва докторчето по крави е вярно и важно... стига целите им да бяха точно такива, защото като забраниш да се построи ВЕИ, но не забраниш да се построи хотел, голф игрище, бензиностанция и т.н., пак няма да спасиш обработваемите земи. Сега изглежда така: Едни приятелчета имат ВЕИ и не искат друг да ги конкурира. Ако не е това целта, нека пишман министъра да предложи забрана за строителство на всичко

 14. 14 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Abadobata

  Благодаря ти.....но тогава защо не забранят само фотоволтаиците ами и вятърните.....? те не пречат на нищо

 15. 15 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 508 Неутрално

  в същност точно в зададения от мен въпрос май се крие лобисткия характер на закона сам дето се вика си намерих отговор

 16. 16 Профил на Добре Облечен Бизнесмен
  Добре Облечен Бизнесмен
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#8] от "NPaine":
  Ако под ВЕИ разбираме вятърни централи, площтта която реално се заема от кулата на турбината и трансформаторната подстанция(ако тя не е вътре в кулата) + пътя до машината = около 600м², спрямо парцела на който е инсталирана машината и отстоянието от другите машини - 250дка което прави около 0.24%. Самата строителна площадка се насипва с чакъл който след това се отнема(поне по-голяма част от него). За фотоволтаиците е по-различно и там би имало смисъл от някакви ограничения.
  Нека да видим какво представлява едно голф игрище - за 18 дупки трябват около 500дка. Тревата обаче не никне просто ей така върху земята. Първо всичко се изравя с булдозери за да се направи "интересен" за игра терен. След това следват няколко пласта от геомембрана, трошен камък за дренаж и т.н., напояване(което ще консумира огромни количества безценна за Добруджа вода), изравяне на дупки за езерца, пясъчни ивици и т.н. Освен това ежедневно косене и изхвърляне на окосената трева. Пръскане с пестициди за да няма неприятни насекоми ит.н. и т.н. От екологична гледна точка голф игрището е една пустиня която генерира само замърсявания.
  За приходите не знам кое е по-изгодно. На 500дка могат да се инталират поне 3 ветроагрегата. Един ветроагрегат от 2мвт генерира приход от около 250хил. евро годишно. За 3 агрегата това е около 750хил. евро.
  Ако водещото е екологията и двете неща(ветроагрегати и голфигрища) не трябва да ги има, включителни и земеделието което изсипва безразборно торове и пестициди.
  Ако водещото е запазването наземята - определно земделие+ветроагрегати е най-смислено
  Ако водещото е парите - фотоволтаици.
  Няма пълна истина, освен това че ГЕРБ се опитват да прокарат поредния лобистки закон за да защитят нечии интереси. Сигурно някой се е нагрухтял с измоти за перки по баирите и иска да блокира разрастването на парковете из добруджа. Не се и съмнявам че земята им е последна грижа.

 17. 17 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#9] от "Abadobata":

  Разбирам те какво искаш да кажеш, но аз лично продължавам да приветствам забраната.
  Ако няма такова ограничение, мога да ти гарантирам че до 20/25 години огромна част от плодордната земя ще бъде накичена с перки и панели от нашите "социално отговорни" бизнесмени, респ. от чужди бизнесмени на които им е все тая за плодородната земя в Бъглария.

  Една леко далечна аналогия - застрояването по Черноморието. 20 години липса на спазване на правила ни доведоха до там, че даже природен парк Странджа бе заличен за да може да се строи в него. Логиката ми е че плодородната земя трябва да се третира по същия начин като един природен парк.

  Относно голф игрищата, въпросът е "дискусионен", но лично не виждам нищо лошо да бъдат позволени: с много аматьорска преценка бих казал че щетите нанесени от строежа на едно голф игрище върху земята, са минимални, да не кажем никакви : имаш една солидна постройка играеща роялта на клуб/хотел и другото е трева... Но нека погледнем по реално на нещата: колко точно голф игрища трябва да се построят в България че да почнем да се тревожим че заемали плодородна земя? Честно казано как го виждаш повече от десетина да бъдат построени в следващите 20 години? Докато при ВЕИ е друго... там реално даваме пари на един бизнесмен, да произвежда нещо което на този етап не е икономически изгодно и то по същото време докато той използва крайно ценни и нужни на обществото ресурси . Общо взето идеална ситуация за създаване на "ВЕИ Балон", а почне ли веднъж балона да се надува ще стане като по Черноморието, а пък когато балонът се спука щетите ще са неописуемо по големи.

  Аз се опитах да сравня природните паркове с плодородната земя: и от двете имаме ограничен ресурс и от двете ползите за обществото могат да бъдат големи, да не говорим че ползите от тях се простират далеч в бъдещето, в случая не говорим за 10/20 години.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 18. 18 Профил на gerotheone
  gerotheone
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Добре де , какво толкова не ви харесва в тази поправка - Министърът го казва : 47 % попадат в тази категория, останалите 53% няма проблеми да се ползват за ВЕИ и т.н.
  Какво риете сега срещу тази поправка? ГЕРБ определно са разбрали, че земеделието е този отрасъл, който ще ни помогне да се вдигнем на крака и хората работят в тази посока. Много ми харесва и идеята им, тези , които не си обработват земята, да имат по-висок данък и по-този начин или да я продадът или да я дадът на някой, който иска да я обработва!

  И всъщност къде е проблема? Или вие всички сте такива еколози, че искате 100% от енергията в България да се произвежда от ВЕИ. А, случайно да знаете, че това струва пари, пари които ние ще трябва да плащаме?

 19. 19 Профил на Abadobata
  Abadobata
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#18] от "gerotheone":

  Проблемът, за 100тен пореден път, е, че в желанието си земеделската земя да се ОБРАБОТВА, забраняват построяването на ВЕИ върху нея, но не забраняват построяването на голф игрища, хотели и т.н.

  Или забраняваш всичко, или нищо. Полвинчатата работа обикновенно значи лобизъм или нечисти интереси.

 20. 20 Профил на Зора Чернева
  Зора Чернева
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Лобизъм в най-уродлив вид!

 21. 21 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  На това му се вика дългосрочна инвестиция, развитието на неща които за момента може да не са напълно изгодни но с времето се предвижа да станат такива. Не вярвам в западна европа да са такива тъпаци и да наливат пари за възобновяеми източници а ние да сме най- умни и да си държим на това, че ще гледаме царевица...

 22. 22 Профил на Само Левски
  Само Левски
  Рейтинг: 949 Неутрално

  ДПС и ГЕРБ имат едни и същи спонсори и това са едрите арендатори, които не искат да имат конкуренция при изкупуването на първокласната българска земя.Те прото искат да я изкупят на безценица и затова забраняват ВЕИ и задължават хората да продават земите си на арендоторите. После парсата е в сметките на тройната коалиция Бойко, Доган и Волен.

 23. 23 Профил на Dimitar Ivanov
  Dimitar Ivanov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  еее....друго си е вятъра да работи за теб, а не ти да правиш вътър с мотиката...
  на голяма гара седнали на пейка близо до ресторанта баща и син ядът хляб и лук...
  вътре сладко следко един господин си хапва кюфтета..
  сина пита баща си:
  - тате ...тоз защо яде кюфтета а ние лук?
  Бащата без да се замисля отговорил:
  - като не е сял лук да яде ся кюфтета...

 24. 24 Профил на Чоко
  Чоко
  Рейтинг: 551 Неутрално

  А може ли още една поправка да бъде направена: Никакви ВЕИ в 5 км радиус от населените места?

  Тия инвестиции ние ги плащаме с цените на тока. Искам и на мен държавата да ми разреши фотоволотаични клетки на къщата и аз да продавам ток на НЕК като големите инвеститори.

  Proud to be anonymous!!!
 25. 25 Профил на Lighthouse.87
  Lighthouse.87
  Рейтинг: 252 Неутрално

  Браво на Господин Министъра! Радвам се, че имаме министър, който знае откъде и как излиза хляба и храната за българския народ! Дано да може да въведе за тях отменения Български Държавен Стандарт. А тези дни по вестниците се вижда, че в България доста видни хора имат такова богаство и харчат така, че сякаш имат петролни кладенци и не ги интересува ще има ли добра реколта това лято, или не.

 26. 26 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Това, че 47% били само заети, а останалите 53% можело да се ползват е абсолютна глупост. В България подходящите райони за фотоволтаици и вятърни електоцентрали са под 1% от общата площ, при това очевидно инвестиция във вятърен парк по билото на Стара планина никой няма да направи - липсва инфраструктура (електропроводи,подстанции и т.н.), СМР са чудовищни (оборудването трябва да се качва с хеликоптери) и т.н. и т.н. Всъщност най голям потенциал в България има биомасата, особено тази от отпадъците от селското стопанство (слама, отрези и др.), годишният й енергиен еквивалент се равнява на 1/3 от енергийния еквивалент на внасяните в РБ горива. Електрпцентрали на отпадна биомаса е удобно да се разполагат в близост до ресурсните им източници, т.е. в близост до самите посевни площи, при това не нарушават възможността за обработка (0.5-2 МВт-ова централа заема площ от 0.5 до 2 декара), напротив стимулират по пълното използване на ресурса от тези земи. Този закон е удар върху подобни инвестиционни намерения, а от друга страна дава възможност за възникване на нови корупционни практики, свързани с прекатегоризация...

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 27. 27 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Всичко тръгна от пълната идиотия да се сключват дългосрочни договори за изкупуване на енергия от ВЕИ на твърде високи НЕПАЗАРНИ цени. Царе сме на опорочаването на всичко. Така било в ЕС, в Германия, Дания, Холандия. Ами сега като германците намалиха цените на изкупуване на ВЕИ енергия, ние защо не ги намалим? Ако се корегира това безумие, ще отпадне и проблемът със забраната за строителство на ВЕИ на селскостопански земи.
  Колкото и бавно и зле да се развиваме, все пак нещата се случват. А именно :агробизнесът започва да става по-рентабилен. Това само по себе си ще вдигне постепенно цената на земята и арендата. Но е става рентабилен защото земята е относително евтина, трудът е относително евтин и на всичко отгоре има субсидии (по неразбираеми за мен причини).
  Познавам двама братя от Добрич. Единия е "едър" за нашите мащаби фермер, а другия направи хотел на Златни (с кредити)
  Сега земеделеца помага на брат си да си изплаща кредита... Хотела се продава, ама няма кой да го купи

 28. 28 Профил на gerotheone
  gerotheone
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Добре де, дори и да има хора, които искат да изкупят земята , за да я обработват , на вас какъв ви е проблема - да не би да има нещо лошо тези хора да я обработват земята и да произвеждат продукция? Която в последствие да продават в страната и в чужбина? Нещо не мога да ви разбера какво искате - хем да няма пустеещи земи, хем да не им даваме земята на тези които искат да я обработват??! Хайде, ориентирайте се ако обичате. А, на тези които твърдят, че има лобиски интереси на собственици на настоящи ВЕИ - и къде точно им е проблема на тях? Те вече са си построили централите и сега смучт НАШИТЕ пари - не разбирам какво им преàт другите, които и те искат да се закачат на тази бозка? Моля ви , мислете преди да пишете!
  Единственно разумна ми се струва забележката, че земята трябва да бъде защитена и от строежа на голф и други увеселителни заведения. Дано и това стане!

 29. 29 Профил на ktire
  ktire
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#6] от "nikif":
  Ами защото плодородната земя няма да е 20-30години пустееща. При увеличаващото се население на Планетата плодородните земи ще стават все по ценни.
  А веднъж сложиш ли панелите - забрави за нея. Тая далавера е временна, ако и наште борчаги сега да чупят парите от нея за сметка на всичките дето плащат скъпия ток.
  Утре като се затегне кризата и спрат да им купуват тока скъпо, щот хората няма да имат пари за мамбо и топло ще останат само едни паметници на глупостта.

 30. 30 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#26] от "petka":

  Глупости приказвате, колега.

  Вятърни паркове се стрроят само на местата със силен и постоянен вятър, в България основно северно от Варна и по билото на Стара планина, малко около Сливен. В момента се строи точно такъв парк близо до връх Бузлуджа. В нашите равнини няма такива условия, тук не е северна Германия или Дания.
  Така че - какъв е проблема? Е, който си прави сметката да построи досами пътя (защото е най-евтино) и после да купува евтин ток от НЕК, който после да продава обратно като уж произведен от ВЕИ на четворна цена - да, за него е проблем.
  Тая схема върви вече няколко години и бая хорица позабогатяха.

  Колкото до фотоволтаиците - панелите се разполагат на 1.2 - 2 метра от земята и тя става абсолютно неизползваема за каквото и да е.
  Фотоволтаиците

  Знанието е сила, информацията - власт
 31. 31 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Модата на голфирищата отмина без да нанесе големи щети на България за разлика от бетонирането на черноморието. Модата по ВЕИ обаче е опасна само и единстено заради изкупуването.
  Според мен не е добре да имитираме големите в ЕС. Добиването на енергия от перки, фотоволтаици, биомаса трябва да се остави на ПОТРЕБИТЕЛЯ и ако трябва да се стимилира потребителя. Ако иска фермер или малко предприятие да използва ВЕИ, държавата да му поеме част (малка) от инвестицията, а производителя на оборудването (комплекси системи) да ходи да ухажва потребителя и да му доказва ефективност. Ако иска виладжия да си сложи фотоволтаици на покрива да му се поемат част от разходите, по аналогия на програмите за енергийна ефективност (саниране на панелки, например). За такива малки проекти има и европейски пари. Ама няма прозиводители, има мутри далавераджии. Трябва да се стимулират производителите, а не далавераджиите. Тази административна забрана за земеделските земи я одобрявам само като временна мярка, за да не стане като в Слънчев бряг.

 32. 32 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Израел проявява интерес към земеделските ни земи -
  04.06.2010. България разполага с държавни земи, които в кризата държавата не може да ги управлява добре и възнамерява да продава част от имотите на Държавния поземлен фонд, обяви министър Найденов.На 01 юли 2010."Ние нямаме богатство, ние имаме земя и тя в момента е най-ценният ресурс, както и горите, в този смисъл съм на мнение, че трябва да се увеличават обработваемите площи", посочи още земеделският министър. Според него "нищо драматично не се е случило".

 33. 33 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#30] от "pag":

  Е, и какво се намира северно от Варна? Там не е планински релефа, а равнинен, там е Добруджа... Около Бълзуджа е рентабилно да се строи защото до там има изградена преносна инфраструктура, подобни места по билото на Стара планина не са толкова много.
  Лично според мен фотоволтаиците са глупост, както и да го погледнеш, изискват много площ и не се изплащат (дори при това дотитаране от страна на държавата).
  Проблема е, че всички ВЕИ-та трябва да се поставят на емста удобни за обслужване, т.е. все пак наблизо трябва да има проходим път, особено зимата когато се получават и най честите аварии.
  Все пак аз говорех за това, че този закон пряко удря най високопотенциалните ВЕИ-та в страната, а именно отпадната биомаса. При това изкупните цени за енергия от селскостопанска биомаса са ниски, изкупната цена е на цената на върховата електроенергия, а са рентабилни и при още по ниски цени. При очакваното но отложено засега поскъпване на тока електроенергията от биомаса би била силно конкурентна...

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 34. 34 Профил на Зора Чернева
  Зора Чернева
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Този министър би трябвало да знае (но като го гледам май не знае), че природните богатства са държавна собственост, а в закона се прави опит държавата да се разпорежда с частна собственост.

 35. 35 Профил на Добре Облечен Бизнесмен
  Добре Облечен Бизнесмен
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#22] от "Само Левски":
  Това всъщност е най-доброто обяснение. ВЕИ качиха цените на земята и големите арендатори не могат да купуват на смешни цени. ГЕРБ затвърждават серията от лобистки закони. Поздрави

 36. 36 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Ами обработвайте си я госдподин Министър,доколкото знам разполагане с 6 000 000 декара ПУСТЕЕЩИ ДЪРЖАВНИ ЗЕМИ,а разпореждането с частната собственост оставете на собствениците.От много държавно-партийна намеса,като се започне от 09.09.1944 година,че чак дасега земеделието и българското село е на това положение,а и не само те.Говоренето от името на "народа" и то в негов"интерес" без
  да се зачитат правата на собствениците си е чиста проба
  комунизъм и тоталитаризъм.Както на Вас никой не Ви пречи
  да се разпопеждате с частната си собственост-къща,кола,
  вила и така нататък,така и Вие не пречете на собствениците на земя свободно да се разпореждат с нея.

 37. 37 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 508 Неутрално

  мисля че за билото на Стара планина сте прави. там наистина им много добри условия.....около Петрохан има такива места - ел.преносна мрежа също има......мисял дори, че слагаха и тестова турбина, която вятъра бутна.....така че очевидно има място и възможност........само инвеститори трябва да се намерят.....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK