Държавният стандарт за храните се завръща

Обмисля се такива продукти да се продават на отделни щандове в магазините


Първият е за българско кисело мляко

След няколко месеца обсъждане между различни институции и браншови сдружения вече е готов първият държавен стандарт за храни, стана ясно вчера на пресконференцията в земеделското министерство. Той ще бъде за производство на българско кисело мляко и ще има препоръчителен характер.


След около месец трябва да бъде готов и държавният стандарт за саламурено сирене, а след това за хлебни и месни изделия. Контролът за спазването на точните рецепти ще се извършва в лабораториите към земеделското министерство, които ще бъдат съкратени от 100 на 6. Проверки ще се правят и от здравното министерство.
Първият държавен стандарт за българско кисело мляко е изработен на базата на стария, който съществуваше до началото на 90-те години. Всяка фирма, която желае да го следва, трябва задължително да използва в производството си бактерията актобацилус булгарикус, както и сурово краве, овче, биволско или козе мляко.


В стандарта са заложени и изисквания за срок на годност, който не трябва да надхвърля 20 дни от датата на производство, както и към опаковките. Те могат да бъдат пластмасови кофички, стъклени буркани или керамични съдове. "Тези, които спазват стандарта, ще могат да поставят специален отличителен знак върху продукта", обясни земеделският министър Мирослав Найденов, допълвайки, че целта е да се даде право на избор на потребителя.


Отделно ще се ползва и наименованието "българско кисело мляко". Компаниите, които искат да спазват стандарта и да ползват наименованието, ще трябва да се регистрират в Патентното ведомство. Председателят на ведомството Костадин Манев съобщи вчера, че таксата за регистрация е 300 лв., а институцията "ще се постарае в максимално кратки срокове" да обработва заявленията.


След около месец институциите и браншовите сдружения на млекопреработвателите трябва да бъдат готови и с държавен стандарт за българското саламурено сирене. В момента работна група изготвя критериите към него. Работи се и по проекти за стандарти за хлебни и месни продукти. От браншовите сдружения в сектора обаче съобщиха, че изработването им е по-сложно и ще отнеме повече време.


От федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите съобщиха, че за да се изготви стандарт за хлебните изделия, той на практика "трябва да започне от полето". Причината е, че е необходимо да се заложат изисквания към качеството на брашното, което пък е пряко свързано с качеството на зърното. От сдружението съобщиха още, че се работи по няколко стандарта за видовете хляб - например тип "Добруджа", "Стара Загора" и др.


Отделно се подготвя и такъв за производството на закуски, както и на печива (пити и др.). Очакванията са работните варианти на стандартите за хлебни изделия да бъдат завършени към края на лятото.


Институциите и сдруженията на месопреработвателите също са започнали работа по изготвянето на стандарти, но очакват написването им да отнеме повече време. Причината е, че в сектора има прекалено голямо разнообразие от продукти, които дори и да са разделени по категории, ще бъдат поне 20-30. В края на 90-те години сдруженията в сектора вече бяха предложили държавни стандарти, но те не бяха приети.


Междувременно производители съобщиха пред "Дневник", че са предложили на земеделското министерство да се въведе изискване всички продукти, произведени по държавен стандарт, да бъдат разположени на отделни щандове в магазините, по подобие на доскорошната заповед за отделянето на млечните продукти с растителни мазнини.


Според тях по този начин потребителите ще могат да се ориентират по-лесно, а самите фирми няма да се налага да плащат такси на големите търговски вериги за позиционирането им.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Sir Humphrey
  Sir Humphrey
  Рейтинг: 636 Неутрално
 2. 2 Профил на avram_bakalov
  avram_bakalov
  Рейтинг: Весело
 3. 3 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 427 Неутрално

  наивници...хахахахах вЕрвайте си!!
  и що?? нищо..пак същите боклуци ще са,с "нови" етикетчета,споко,там ще пише!!
  Българинът е майстор на опаковането,а вътре сурогати разни!!
  Всичко отдавна е пратено по дяволите...под държавна воля и разрешение...ще ми върнете вий онова мляко кисело дето се реже..отпреди 60-100 години!! Къде са тия рецепти,питам??
  Къде е народната рецепта за правене на домашно направена месна продукция,например??
  Да сте видяли или яли ТАКИВА продукти като домашните-по магазините?? По магазините??? аааа? ЩО няма????
  НИЩО ОБЩО С ОТРОВИТЕ!! Нищо общо-а направено в домашни уж,прости условия,от прости уж хора!!
  ЩЕ ИМА ЛИ ДОМАШНА КАЧЕСТВЕНА ПРОДУКЦИЯ МЕСНА НАПРИМЕР????
  не ,нали??? Кой да я направи!! всичко е завладяно от ПРЕСТЪПНИТЕ производители!! ПЪЛНА АНАРХИЯ!! И продуциране на боклуци но..било по стандарта на ЕС !!! хахахахахах
  Що не изнесете тая продукция за немеца или французина..да не ви застреля!!! ТРАГЕДИЯ...стандарти,хехеххе,в България!! ВИЖДАМЕ КАКВИ СА "ХРАНИТЕ" ВИ !!
  БОШЛАФФФФФ!! само АЛАБАЛИЗМИ новинарски !!

 4. 4 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 427 Неутрално

  на село хора някои правят неща без вскакъв стандарт ,а е СУПЕРКАЧЕСТВЕНО!! за какви стандарти ми говорите и алабализми?! като преди 5-10 год.,пак същата "кампания",за етикетчетата,съдържанието и ..КАКВО????
  Хранителни боклуци до ден днешен- в България!!!
  Че и почти не внасят НИЩО от чужбина-ако ще и най-некачественото да е!!
  БГ йога бъди!!

 5. 5 Профил на Стефан Ем. Николов
  Стефан Ем. Николов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Младрте очевидно не помнят, но през 80-те години при БДС и държавен монопол киселото мляко се превърна по едно време в нагарчаща водниста течност. Тогава престанах съвсем да го ям, да не говорим да го даваме на децата. Народната мълва заговори, че бацилът умрял или го изнесли в Япония. Ако това ще ми връщат - благодаря, няма нужда!

  Стефан Ем. Николов
 6. 6 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#4] от "kukuruznik":

  Ей, кукурузник,гледам какви минуси ти щракат- не си ли се убедил, че това е форума на идиотите в България? Идиоти озверели от безработица, недоимък и сляпа надежда в поредния месия- па бил той и откровенна мутра. Щели да връщат БДС!? А защо го отмениха? Пазара бил велик, той решавал всичко??? И сега зурлите от форума мислят, че ще хапват истински храни?! Наскоро си купих от едни баби на пазара в Асеновград "домашно" масло- такова, каквото ядях понякога в детството си-какво беше разочарованието ми в къши следкато се похвалих за покупката? Е предполагам, че нямаше палмова мазнина, но всичко друго, каквото се сетиш- извара суроватка и т. н.. Хватката е железна, това е само театро, част от плана Ран, Ът и български подизпълнители. Чакам, кога Цветан Шестака(Шестапартаментов) ще закопчее с белезниците старите ми уморени ръце и ще бие тъпана ,че е арестувал един "народен враг". Защото и такива времена се задават . Да ние честит "възроденият" БДС!!!

 7. 7 Профил на Пламена
  Пламена
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ПРЕПОРЪЧИТЕЛЕН ХАРАКТЕР!!! ПРОСТО ЧУДЕСНО!!! ЗАЩО СИ ГУБЯТ ВРЕМЕТО ИЗОБЩО!!!

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 10. 10 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Хубаво, ама нали някой трябва ИЗПЪЛНИТЕЛНО да прилага тази наредба. Сегашните ХЕИ и пр. инспектори са по-корумпирани от митничари, полицаи и лекари взети заедно.

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 11. 11 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 541 Неутрално

  "...държавният стандарт... ще бъде за производство на българско кисело мляко и ще има препоръчителен характер."

  Ще започва така:

  "Този стандарт не е никакъв стандарт, който реши, че нема да го следва - да не го следва. Ние си умихме ръцете."

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 12. 12 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Аз като търговец със 4 магазина за ХС ,мисля ,че е едно добро хрумване ,стига да не се опорочи типично по Български.
  Нека има такова разделение но контрола над производителя да е стриктен.Тоест контрол над използваните суровини,технологията ,и крайният продукт,и ако са спазени
  да има ясен отличителен знак върху опаковкото който гарантира за качеството на продукта.Знаете ли само кое ме притеснява?Побългаряванет.Първо качествени суровини са кът
  в БГ говоря за екологично пълномаслено мляко,за прясно месо от подходящо хранени животни, за качествено зърно и тн
  защото е ясно ,че качествен продукт става от качествени суровини.Втория момент е в спазването на технологията.
  Като знам Ганьо как спазва технология ми се доревава.
  Крайния контрол също буди безпокойство при нашите контролни органи.Не на последно място съм притеснен и от
  реализацията на продуктите.Първо производителите на качествени суровини естествено ,че ще ги продават на по-високи от средните цени,второ технологията без Е та и др
  несъмнено е по скъпа,трето изискването за нормален срок на годност и строго спазване на температурните и транспортни режими също ще оскъпява.Всичко това комбинирано със
  първоначално малките обеми на производство според мен ,ще вдигне цената поне със 40-50%,отделно ако продължи затягането на данъчната примка коректните производители им се увеличават разходите което няма как да не се калкулира в цената.Какво се получава на финала? Разни деликатеси на уж млечна основа и млечни продукти но от сухо мляко ще запазят сегашните си ценови равнища от 2,5-8,9 лв/кг според качеството си и според това колко на светло е даден производител.Сега да сметнем да кажем краве сирене по БДС
  Масовото мляко с не много добри показатели се изкупува по около 50ст средно за страната.Значи първото качество чисто и маслено мляко ще е около 80ст до 1лв литър.За 1кг сирене трябвахя около 3-5 кг мляко ако не се лъжа за кашкавал 7л.
  Така средно 4л за сирене по 90ст 3,6 суровина технологични разходи ,ток,вода ,консумативи ,изплащане и поддръжка на съоражения сгради и спазване време за зреене при определени температури и други параметри поне още толкова .до тук сме на 7лв/кг.Разходи за труд /тук понеже раб ръка е ефтина/ не повече от 1лв /кг.Разходи по складирането и пласмента и плюс специален хладилен транспортне по малко от 50ст/кг.
  Минимална надценка за производителя мин 20% още 1,70лв/кг
  Такааа станаха 10,20.Плосък данък 10% върху 1,7лв-17ст
  станаха 10,37 ДДС 20%-2,07 станаха 12,44 за кг.
  Такааа търговец на едро/дистрибутор мин 5-10% върху цената без ДДС значи става 11,40 без ДДС с ДДС 13,69.
  Следва краен търговец надценка от 15-30 зависи от типа магазин/верига -средно 20% става 13,68 без ДДС със него крайна цена за потребителя с ДДС- 16,42 лв/кг
  Значи ако допуснеме ,че съм попреувеличил или сбъркал някъде то 1 кг сирене по БДС ще струва от порядъка на
  15-17 лв за кг.Мен лично малка ме притеснява тази цена
  вследствие на наблюденията ми .Основно се търси сирене в
  средния сега диапазон 4-6 лв/кг крайна цена за потребителя.
  Мисля ,че този продукт няма да е от най вървежните което ще
  пречи на поефтиняването му от ефекта на обема продажби.
  Но пак казвам приветствам идеята, дано малко по малко навлизат стоки с гарантирано качество .Това трябваше да се направи преди години ,сега в тая криза и безпаричие ,ще е много по-трудно.

 13. 13 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 442 Весело

  12-и, масовото мляко се изкупува на цени под 0,50лв, но дори да приемем 0,50лв да ми кажеш само как стигна до тая цифра 0,80 до 1лв. За какви разходи става дума?

 14. 14 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Ми ,масовото мляко е нискомаслено и му куцат и други показатели и се изкупува безбожно евтино заради това и ,че доста мутри участват в процеса.Пробвай какво сирене ще направиш от рядко мляко и колко литра ще ти отидат.Тук говориме за качествена суровина.Поинтересувай се колко яде на ден и какво една крава
  за да дава качествено мляко и тогава пак ме питай.То ако млякото беше качествено и много ,че и ефтино за чии к*р
  производителя ще дава пари за сухо мляко и палмово масло ,те да не са без пари?
  И още доста от млякото се изкупува нелегално без документ дали пък това не го поефтинява?
  Нали говориме за БДС, за спазване на закони и норми за плащане на данъци.Или потребителя иска всички да рискуват да укриват данъци че и да работят почти без печалба
  да не внасят осигуровки и ДДС ,че на потребителя да му излезе хем качествено хем и ефтинко.Нали ще работиме честно нали нова все се иска това все се повтаря.Та даже и по 40ст качествено да е млякото това не променя сметката съществено
  цената няма да е 15-17 лв/кг ами 12-14лв.Другите разходи и данъци не зависят от цената на млякото.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 16. 16 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 442 Весело

  А за спазването на стандарта при кренвиршите нещо?

 17. 17 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 747 Весело

  Ми то мутри политици има ли разлика? Мутрите се отчитат на политиците ,иначе кой ще ги остави да си развяват байряка така нагло?
  А относно кренвиршите положението също не е розово.
  Сега не се знае какво точно ядеме но струва от 3-8лв/кг
  Истински телешки кренвирш ще струва не по малко от около 15лв/кг сметни го като сиренето само ,че килограм телешко обрезки и др но все пак месо е не по малко от 3-4 лв/кг,а ако вложиш по качествено месо отиваш на 5-6 лв/кг.
  За суджуци и луканки ,които се правят от качествено телешко и свинско и като изсъхнат дават 50-60% фира не ми се говори колко ,ще излязат.Но пак казвам нека има и такива продукти
  а потребителя сам да си прецени кое му е по джоба.

 18. 18 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 968 Неутрално

  До коментар [#12] от "Крез":

  Така като го смяташ наистина звучи зловещо. А при тия доходи на хората направо не ми се мисли. Аз отдавна не купувам кренвирши и салами с много "Е"-та. Само прясно месо. Може и да не е идеално, но поне виждаш и знаеш какво ядеш.

  «Enjoy yourself. It’s later than you think.» - chinese proverb
 19. 19 Профил на BoKa
  BoKa
  Рейтинг: 381 Неутрално

  От прочетените по-горе постове останах с впечатление, че коментиращите не разбират смисъла и философията на стандартизирането и на стандартите.
  1. Изработването на стандарти не е държавна задача в демократичните страни. Например DIN (Deutsches Institut für Normung е обществена организация, която няма нищо общо с държавата.) Стандартите се изработват от лицата, заинтересовани от тяхното наличие.
  2. Стандартът не може да бъде задължителен, той винаги е доброволен.
  3. Има 3 начина един стандарт да стане задължителен:
  - когато спазването на определен стандарт стане законово изискване;
  - когато производителят ДОБРОВОЛНО се ангажираа да прилага някакъв определен стандарт при производството на неговия продукт;
  - когато клиент задължи доставчик да му предостави продукт по определен стандарт и последният се съгласи с това.
  Друг начин няма.
  Така стоят нещата в страните членки на ЕС.
  Така са регулирани и Р България:

  ЗАКОН ЗА НАЦИОНАЛНАТА СТАНДАРТИЗАЦИЯ
  В сила от 05.05.2006 г.
  Обн. ДВ. бр.88 от 4 Ноември 2005г., изм. ДВ. бр.42 от 5 Юни 2009г.

  Чл. 5. (1) Българските стандарти се прилагат доброволно.
  (2) В нормативен акт, който съдържа технически изисквания, могат да се правят препращания към български стандарти и/или части от български стандарти, само когато с нормативния акт се въвежда европейско право.
  (3) Органите на изпълнителната власт, които разработват нормативни актове, в които има препращане към български стандарти и/или части от тях, разработени на национално ниво, съгласуват проектите на нормативните актове с БИС.
  (4) Българският институт за стандартизация извършва обявяване на стандартите по ал. 3 в съответствие с чл. 35 - 38.
  (5) Нормативен акт може да препраща към български стандарти, които въвеждат европейски или международни стандарти, само когато са въведени и издадени в превод на български език и при спазване изискванията на чл. 57."

  В никоя страна в ЕС няма стандарти нито за сирената, нито за т.нар. "йогурти" или кренвирши. Помислете само за разнообразието на видовете сирена във Франция, Австрия, Швейцария и т.н. Всяка мандра си има своята технология и своите тайни - в противен случай всички сирена биха имали един и същ вкус и аромат.
  Ако в стандарт не се казва какво да има в сиренето, то обаче има хигиенни изисквания, които казват какво не трябва да има в сиренето - ето това го има и то е задължително. Останалото не е важно нито за безопасността, нито за пазара.

 20. 20 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 747 Неутрално

  До №18 да звучи зловещо но си е 99% вярна сметката.
  Проблема в БГ идва от обема.При почти константни разходи
  не е все едно дали произвеждаш и продаваш днес 2 тона или
  20 тота продукция.А като сложиме и ДДС 20% в БГ докато в ЕС
  за стоки от първа необходимост като храната е от 0 до 7%
  почти навсякъде си отговаряме на въпроса Що в БГ ядеме скъпи боклуци.

 21. 21 Профил на maratonkov
  maratonkov
  Рейтинг: 8 Гневно

  Защо ли не се радвам на БДС!Защото тези които ще трябва да го прилагат са държавни чиновници....а те априорно са корумпирани !

 22. 22 Профил на bobe
  bobe
  Рейтинг: Неутрално

  Българите трябва да знаят че бълкотията със стандартите бе забъркана от управлението на Иван Костов. Той отмени стандартите.
  Което си беше едно криминално посегателство към здравето на българите. Мутри влачеха безконтролно радиоактивни млека на прах от Украйна, шоколада започна да се ментосва с палмови масла и какво ли не още..Млечните продукти също..

 23. 23 Профил на istorika
  istorika
  Рейтинг: 648 Неутрално

  "М. Найденов: Хубавото сирене не трябва да струва по-малко от 8 лева."
  ГОСПОДИНЕ-ДРУГАРЮ Найденов, хората с ниски доходи как ще купуват качествени храни? Те са милиони и освен, че имат най-много нужда от такива храни, именно те създадоха тази България, която сега ги оставя да умрат в агония ! Вие сте престъпник!

  Аз знам много малко.
 24. 24 Профил на istorika
  istorika
  Рейтинг: 648 Неутрално

  до#22
  Всичко това е написано в плана Ран-Ът и Костов е един от ангажираните с този план. Самият Ричард Ран преди месец заяви, че наистина имало такъв план, но той не бил правилно приложен...Ами 20 години къде бяха?! Или си изтриват задника с такива черни души като Костов? Той да му мисли! Ще има Народен Съд ! Истински!

  Аз знам много малко.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK