Нова агенция ще разработи и поддържа карта на ВЕИ обектите в страната

Планът за развитие на екоенергията предвижда повишаване на потреблението с 1% до 2020 г.

Нова агенция ще разработи и поддържа карта на ВЕИ обектите в страната

© Юлия Лазарова
С най-голям потенциал са хидроенергията и биомасата

През 2011 г. ще бъде създадена нова държавна агенция, която ще се занимава с устойчивото енергийно развитие на страната. Това е една от мерките, които са заложени в новата стратегия за развитие на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) на България до 2020 г. Документът беше оповестен в четвъртък, часове след като беше предаден в Брюксел.


Новосъздаденото ведомство ще бъде правоприемник на досега съществуващата Агенция за енергийна ефективност, която ще бъде закрита. Агенцията за устойчиво енергийно развитие ще разработи и поддържа географска информационна система. В нея ще бъдат включени карти на териториите, в които ще може да бъдат изграждани ВЕИ.
Според първоначалния план тези карти трябваше да бъдат разработени от икономическото министерство, след като то получи информация от Министерството на околната среда и водите и от Министерството на земеделието и храните.


В стратегията е записано, че информационната система ще бъде създадена през 2011 г., която ще се окаже ключова за изпълнението на зелените проекти. В сряда парламентът гласува на първо четене Закона за опазване на земеделските земи.


Според него в плодородни територии от първа до четвърта категория няма да могат да се изграждат ВЕИ, като изключение се дава на обектите, включени в географската информационна система. Тя обаче ще бъде създадена през 2011 г. Дотогава инвеститорите няма да могат да подават заявления за нови обекти в тези земи, освен ако вече не са го направили.


Националният план за ВЕИ е разработен от икономическото министерство с помощта на консорциум между португалската компания Ecoshere, английската IT Power и Черноморския регионален енергиен център. Ведомството не беше доволно от работата на частния консорциум и се наложи да пренапише части от стратегията.


Тя беше дописвана до последния момент, минути преди да бъде изпратена по електронна поща в Брюксел късно в четвъртък. В стратегията се набляга преди всичко на административните и регулаторните мерки, които ще бъдат предприети от държавата, но никъде не пише как точно ще стане това.


Планът за ВЕИ е до 2020 г. и в него са разгледани два сценария - "за сравнение" и "за допълнителна енергийна ефективност". Първият взима под внимание действащите преди 2009 г. мерки за енергийната ефективност и енергийните спестявания, вторият отразява предприемането на бъдещи мерки за подобряване на ефективността при потреблението на енергия след 2009 г.


По първия сценарий се очаква до 2020 г. потреблението на енергия да достигне 13 091 килотона нефтен еквивалент (1 килотон петролен еквивалент е равен на 11 600 мегаватчаса), което е с 27 на сто повече от базовата 2005 г.


При втория сценарий брутното крайно потребление ще се увеличи с 1%. Именно този сценарий е избран за водещ от икономическото министерство. Според него България трябва да произвежда 1666 килотона нефтен еквивалент енергия от ВЕИ, за да постигне заложената от Брюксел цел за 16 на сто дял на възобновяемата енергия до 2020 г.


Според стратегията  потенциалът на България за развитие на енергия от възобновяемите източници е 4500 килотона нефтен еквивалент. С най-голям дял са хидроенергията - 31 на сто, и биомасата - 36 на сто. Анализът в стратегията показва, че географското положение на България предопределя сравнително минимален дял на вятърната енергия - 7.5%, както и на енергията, произведена от приливи, отливи и морски вълни.

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на noshtna_straja
  noshtna_straja
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И за тая работа ли ви трябва нова агенция!

 2. 2 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Минаваме към втория плик.

 3. 3 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Нова агенция, нови клатик*рци, нови рушвети и пр. И навсякъде ще се нацвъкат стари и нови перки, дето я работят, я - не. "Инвеститорите" ще ни прибират $$$, които внасяме в държавната хазна, под формата на задължителна за изкупуване ЗЕЛЕНА енергия на 5-торна цена.
  Нека да е еко-, но и да е ико-. Как ли - оставете пазара да си намери баланса на конкурентен принцип - без минимални цени и без задължителния за изкупуване.

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 4. 4 Профил на стафилокок
  стафилокок
  Рейтинг: 765 Неутрално

  Айде пак нова агенция................

  Миналото се наследява, бъдещето се изгражда.
 5. 5 Профил на Jay Gould
  Jay Gould
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Ще назначаваме и ще хрантутим още паразити и престъпници свързани с енергийната мафия

  investments.dir.bg
 6. 6
  ****

  Този коментар беше изтрит в 21:57 на 02/07/2010 от неговия автор.

 7. 7 Профил на Jay Gould
  Jay Gould
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Няколко думи за далаверата в България с така наречените "възобновяеми източници" - http://borsi.blog.bg/biznes/2010/07/02/niakolko-dumi-za-dalaverata-v-bylgariia-s-taka-narechenite-q.571235

  investments.dir.bg
 8. 8 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Може ли некой да даде разумно обяснение защо тези симпатяги продават техния ток на преференциални цени?

  Кой им разрешава тая далавера? Цената требва да е една за всички производители. Който има сметка - да произвежда ток и от гърмотевици.

  Крадлива управляваща шайка!

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 9. 9 Профил на Tuco
  Tuco
  Рейтинг: 434 Разстроено

  Великият Никола Тесла се е опитал да ни дари безплатна (много евтина) енергия, но уви-монополистите още в началото на века ни мачкат с високи цени и високи печалби...
  Аман.
  Вижте кои имат интереси в и на този пазар...
  1. Софиянски и тн.
  2. Дедо Мраз.
  3. Може би разведките...

  Tuco Benedicto Pacifico Juan Maria Ramirez A.K.A: The Rat
 10. 10 Профил на diakonlevski
  diakonlevski
  Рейтинг: Неутрално

  Най-големия проблем при вятъра е че той не дава комисионни и от тук следват всички останали проблеми. За това всички правителства се дърпат. Сега много хитро ще създадат разни комисии и т.н. за да блокират процеса и да си измият ръцете.

  Ех народе...

 11. 11 Профил на зограф
  зограф
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Нищо ново по света !
  Чиновници -лапачи!
  Корупционни схеми - безкрай.
  ГЕРБ - обеща много, ще завърши като всички останали - със сбогом от власта, но с пълни джобове и безкрай далавери.
  Да му мислим ние, оправа от никъде !

 12. 12 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 487 Неутрално

  Предлагам за шеф да се назначи дон Кихот. Човека има опит, ще си доведе верни хора (Санчо разбира се), Ако много се опъват ще им тегли един бой с копието и готово. Само не се сещам кой герой да назначим за електроразпределението ?

  На света има достатъчно за нуждите на всеки, но не и за алчността дори на един човек!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK