Ерве Венсандон, директор развитие на "Далкия - Варна" : Обмисляме възможността да купим "Топлофикация" - София

Ерве Венсандон, директор развитие на "Далкия - Варна"

© Дневник

Ерве Венсандон, директор развитие на "Далкия - Варна"
- Без помощта на държавата не бихме могли да се справим с енергийната ефективност на сградите


- Поради неточности и непълноти на методиките и наредбите за ценообразуване вече три години "Далкия Варна" не е спечелила нито лев


- Заради динамиката на цените на газа и топлоенергията повечето инвеститори във Варна не желаят да изграждат вътрешни отоплителни инсталации в новите сгради


- Без помощта на държавата не бихме могли да се справим с енергийната ефективност на сградите


- Поради неточности и непълноти на методиките и наредбите за ценообразуване вече три години "Далкия Варна" не е спечелила нито лев


- Заради динамиката на цените на газа и топлоенергията повечето инвеститори във Варна не желаят да изграждат вътрешни отоплителни инсталации в новите сгради

Как се отразява покачването цената на газа върху финансовия резултат на "Далкия – Варна"?
- По принцип промените на цените на газа не влияят пряко или не би трябвало да влияят върху финансовия резултат на топлофикационните дружества, тъй като по силата на наредбите за образуване на цените на топлинната и на електрическата енергия Държавната комисия за енергийно и водно регулиране променя служебно тези цени при всяко изменение в цените на газа при осигуряване на приета норма на възвращаемост за всяко дружество.
Поради неточности и непълноти на методиките и наредбите за ценообразуване, както и вследствие на намаления на цените през лятото, различните стимули и бонуси за нашите клиенти вече три години "Далкия Варна" не е спечелила нито лев от своята дейност.


Каква е инвестиционната програма на дружеството за следващите години?
- Както и досега, продължаваме политиката си за технологично обновяване, модернизация и развитие на топлинната мрежа и централата. Ще продължи подмяната на топлинната мрежа през следващите години до пълната й рехабилитация с предварително изолирани тръби с 2-3 пъти по-малки топлинни загуби.


Предстои през следващите две години да преустроим централата, като премахнем старите големи котли и ги заменим с по-малки - по-маневрени и по-икономични. През 2011-2012 г. имаме намерение да изградим и котел на биомаса.


На какъв етап е проектът за използване на биомаса като гориво в "Топлофикация – Варна"?
- В зависимост от развитието на пазара на енергия до една година и перспективата до 5-10 години ще уточним мощността на новата генерираща мощност и вида на биомасата. Необходимо е да създадем необходимата логистика за горивото и да сключим предварителни договори за доставката му, след което ще стартираме проектирането и изграждането на модула за изгаряне на биомаса.


Енергийният мениджмънт, който предлагате, е нова услуга на българския пазар. Къде намира той най-ефективно приложение в момента?
- Като нов тип услуга енергийният мениджмънт и фасилити мениджмънтът се развиват бавно, но прогресивно. С тази дейност основно се занимава другото дружество на "Далкия" в България – КЕС АД в София.


Тя е свързана с обслужване на по-големи търговски, учебни, болнични и други комплекси, както и жилищни комплекси от затворен тип. Към настоящия момент се обслужват три мола - "Мол София", "Мол Пловдив", и "Хермес парк" на бул. "Цариградско шосе" в София. КЕС има сключен договор за енергийно обслужване и на драматичния театър във Варна. В процес на договаряне са обекти на община Варна, община София и др.


Какъв е досегашният ефект от експлоатацията на когенераторната станция?
- Четирите когенератора, обособени в две инсталации в отоплителната централа във Варна, работят стабилно, като благодарение на комбинираното производство на топлинна и електрическа енергия от тях цената на топлинната енергия се влияе по-малко от промените в цената на газа.


Енергийната ефективност на сградите в районите, обслужвани от дружеството, е твърде ниска. Каква е програмата на компанията за нейното подобряване?
- За съжаление само усилията на нашата и други компании в бранша не биха били ефективни без сериозна подкрепа на държавата. Необходими са пакет от мерки, като се започне със създаване на асоциации на потребителите в жилищните и други сгради, енергиен одит на сградите, енергиен паспорт, предписание за мерки за саниране, административни и финансови облекчения и пр.


А нашата компания би могла да прави сертифициране на сградите, да извършва саниране или да прилага мерки за енергийна ефективност по ЕСКО договори например (по тях се изкупуват вземания по договори за енергийна ефективност).


Колко домакинства обслужвате във Варна и каква е системата ви за поддържане на обратна връзка с тях?
- Във Варна обслужваме около 11 500 апартамента, в това число и сгради на стопански и бюджетни обекти. Разбира се, че разчитаме на нови потребители - както частни, така и корпоративни. Процесът на включване на нови клиенти през последните години не е много интензивен - около 2-3% ръст годишно. Обяснението за това е, че поради динамиката на цените на газа и топлоенергията повечето инвеститори във Варна не желаят да изграждат вътрешни отоплителни инсталации в новите сгради.


Кои са следващите инвестиции, които "Далкия" планира да направи в България?
- "Далкия" следи развитието на всички топлофикации в България и проявява интерес към тях. Мислим и върху възможността за купуване и модернизация на "Топлофикация - София".

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK