Държавата е дала с 1.5 млрд. лева по-малко за обществени поръчки за полугодието

Бизнесът смята, че това ще се отрази драматично, особено върху малките и средните фирми

Държавата е дала с 1.5 млрд. лева по-малко за обществени поръчки за полугодието

© Надежда Чипева
Бизнесът смята, че това ще се отрази драматично, особено върху малките и средните фирми

През първите шест месеца на годината са сключени договори за възлагане на обществени поръчки за 1.4 млрд. лв., което е с 1.5 млрд. лв. по-малко в сравнение със същия период на 2009 г., показват данни на Агенцията по обществените поръчки (АОП). Тенденцията започна още в началото на миналата година. За първите три месеца на тази са сключени договори за над 1 млрд. лв., а през втория - за около 400 млн. лв.


"Намаляването на парите за обществени поръчки ще се отрази драматично върху бизнеса, за който в момента това е основен източник на средства", коментира пред "Дневник" зам.-председателят на Българската стопанска камара Камен Колев. По думите му, въпреки че държавата бави плащанията на бизнеса, тя остава най-сигурният платец.
"Ежедневно коментираме намаляването на парите за обществените поръчки и в Българската асоциация на информационните технологии, проблемът за съжаление не е само при обществените поръчки", каза Йордан Кисьов, представител на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).


Общият брой на успешно приключилите конкурси от началото на годината е 6329, което е с 1377 по-малко в сравнение с първото шестмесечие на миналата година. Най-много договори са подписани за изпълнение на малки обществени поръчки под 50 хил. лв. за доставки и услуги, с което се запазва тенденцията от 2009 г. През първото полугодие на тази година са възложени още 46 поръчки за 61 млн. евро, което е с 138 млн. по-малко и 7 поръчки за 947 хил. долара.


"Намаления брой обществени поръчки в публичния сектор доведе до жестока конкуренция в строителния бранш и изпиляване на цените на търговете", коментира неотдавна Симеон Пешов, президент на "Главболгарстрой" и доскорошен председател на камарата на строителите. По думите му на търговете по оперативна програма "Регионално развитие" по схемата за обновление на градската среда са се явявали по 20 - 30 фирми. По тази схема се правят ремонти на детски градини, училища, и други сгради.


"Намаляването на обществените поръчки се дължи на факта, че правителството няма готовност за започне процедурите по проектите финансирани по оперативната програма", коментира Светослав Глосов, председател на строителната камара. В момента единствената активна оперативна програма в областта на инфраструктурата е "Регионално развитие".


По "Транспорт" приключиха търговете за строителството на магистрала "Тракия", а предстоящи са за жп магистралата до морето, като за участъка от Пловдив до Бургас търгът беше анулиран и предстои нов. По "Околна среда" единствената движеща се процедура е за завода за боклука на София. Намаляването на обема на обществените поръчки с 1.5 млрд. лв. за първото полугодие на годината води до по-малко работа за фирмите и увеличаване на безработицата, посочи още Глосов.


"Много сериозен проблем ще предизвикат и новоприетите изменения в закона за обществените поръчки", каза Йордан Кисьов. Той очаква до шест месеца да се наложат нови промени в закона, защото с направените наскоро ще бъдат блокирани повечето процедури заради обжалване. Според последните изменения подадената жалба пред Комисията за защита на конкуренцията за избор на изпълнител ще спира изпълнението на поръчката.


През първото шестмесечие най-много пари местната и държавна власт са отделили за доставки и услуги - 648 млн. лв. и 438 млн. лв. съответно. Най-голям е броят на малките конкурси - общо 4006. Преди две седмици Народното събрание прие на второ четене поправките в закона за обществените поръчки, но и в него не беше дефинирано понятието "разделяне на поръчките".


По данни на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) това е сред най-сериозните нарушения при провеждането на конкурсите - обявяват се няколко поръчки за изграждането на едно й също нещо, вместо да бъде обявена една процедура. Така поръчките се провеждат по опростения модел на наредбата за малките обществени поръчки, вместо да минават по ресорния закон.


Контрол над провеждането на обществени поръчки извършват четири институции - предварителен - Агенцията за обществените поръчки и Комисията за защита на конкуренцията, и последващ - Агенцията за държавна финансова инспекция и Сметната палата. Текущият контрол остава в сферата на самите възложители.


По данни на Агенцията за държавна финансова инспекция през 2009 г. се е увеличил броят на нарушенията при поръчките - около 64 на сто от проверените процедури са опорочени. Институцията работи само по сигнал, като не обхваща повече от проведените конкурси. Според извършените проверки при 287 случая за общо 71 млн. лв. са сключени договори, без да е проведен конкурс.


За сравнение - година по-рано е установено, че не са обявени поръчки за 45 млн. лв. Заключението на агенцията е, че "областта на обществените поръчки продължава да бъде рискова и е необходимо предприемане на действия за подобряване на предварителния и текущия контрол  от страна на възложителите".

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Няма страшно! Може и хич да не дава.
  Ни за дупки, ни за инфраструктура, ни за нищо.
  Нема нужда, кътайте си ги за детски градини и лувъри.

  The biggest risk in life is not taking one.
 2. 2 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 418 Неутрално

  А като питате къде са парите - еми в НОИ са - пенсионерите са ги изяли, защото точно толкова е дофинансирането на държавата върху пенсиите тука.

  The biggest risk in life is not taking one.
 3. 3 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Браво! Точно така никакво пари! Разходете се по общините да видите как се изписват пари и къде отиват..

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 4. 4 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар [#2] от "Десен":

  За жалост си прав! Икономиката ни не може да изхрани само пенсионерите какво остава за изграждането на инфраструктура и т.н.

 5. 5 Профил на schutzengel
  schutzengel
  Рейтинг: Неутрално

  едно Й също нещо.........ма моля ве!

 6. 6 Профил на Mickey Mouse Super Стар
  Mickey Mouse Super Стар
  Рейтинг: 213 Любопитно

  Дааа , това ще се отрази доста сериозно на бизнеса на партийните фирми и на размера на комисионните.Впоследствие това ще рефлектира върху бизнеса с имоти по гръцкото крайбрежие и с вноса на чер хайвер и френско шампанско.Мъка , мъкааа ...

 7. 7 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 987 Неутрално

  До коментар [#1] от "Десен":

  не си прав да говориш така!

  "Намаляването на парите за обществени поръчки ще се отрази драматично върху бизнеса, за който в момента това е основен източник на средства"

  освен това Бойко не е длъжен да храни всички кръвопийци, които 8 години смучеха от поръчки, без да доставят нищо срещу това.

  поне в сферата на държавните ИТ проекти и поръчки няма нищо свършено срещу похарчените пари. почти нито една система в държавната администрация, нито е-правителството не работят като хората. има една купчина сървъри с лицензи, зад които не стои нищо използваемо...

  тотална некадърност сред държавните мениджъри на ИТ проекти, тотална некадърност сред разните пиявици от ХП, Стемо, ЦАПК Прогрес и т.н.

  РЕФОРМИ !
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 9 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Каква пишман икономика лъсва в лицата на жалващите се в статията човекоподобни маймуни. Ами да загиват тогава най-добре, защото няма нормална икономика която да се крепи ОСНОВНО на държавни поръчки. А цялото скимтене показва че въпросните фирми са иначе напълно неспособни да оцелеят на свободния пазар. Такива не ни трябват. И хубавото на пазарната икономика е че издухва такива търтей от лицето на земята.
  Е ако пък това не са именно обръчите от фирми, на...
  А цялата работа има и друго предимство - смъква цените на проектите. А това е предпоставка за нужното подобряване на инфраструктурата ни. Не може сульо и пульо да иска да "цоца" от държавата чрез проекти на много над пазарната цена и накрая дори да не върши работата както трябва...

 10. 10 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 521 Неутрално

  При добро управление в криза, държавата поема извеждането на икономиката от безпътицата. Световната история е пълна с подобни случаи. Само че за това се иска яко дупе и да няма кой да ти седи на врата - я МВФ, я ЕК! Висш пилотаж и здрава ръка, обаче, съчетани в един субект, се срещат рядко.

 11. 11 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  До коментар [#9] от "antikommunist":

  Спри обществените поръчки в САЩ и ще видиш какво ще се случи с икономиката на страната. Спри обществените поръчки в Германия и ще видиш и там какво ще се случи.
  Що размахвате въпиющото си невежество непрекъснато бе, дебили?

  Ecrasez l’infâme
 12. 12 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2106 Неутрално

  До коментар [#11] от "Graf":

  Защото,обществените поръчки в България,не са такива,както в САЩ и Германия! Тека са средство за преливане на пари от държавата,в плиятелски фирми,а работа може и да не се свърши! Примери,колкото щеш! Да не започвам-бедствия и аварии,водни огледала,Камъка на Доган /Цанков камък/,АЕЦ,и хилади знайни и незнайни обекти...........

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 13. 13 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  До коментар [#12] от "lz2":

  Да ги отменим. Поръчките.
  Направо да закрием държавата.
  Колкото до оскъпяването на едно строителство, ще те помоля да се запознаеш със случаите на Панамския канал, тунела под Ламанш, операта в Сидни..
  Безброй са.

  Ecrasez l’infâme
 14. 14 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 682 Неутрално

  До коментар [#11] от "Graf":

  Ами както сигурно ви е известно Германия вече започна да стяга сериозно бюджета и разходите си и не поднови "конюнктурните си пакети" именно за да не свиква икономиката им такива работи, защото това беше само извънредно подпомагане в най-тежката част от кризата. Беликобритания прави същото. Само малоумните амита се дърпат и предпочитат да печатат пари. Та да видим дали в резултат на рязането на държавни разходи в европа ще доведе до нова криза... Аз залагам че не...

  П.С. А държавните поръчки навсякъде играят НЯКАКВА роля, но аз говоря за това че тука повечета чакат ОСНОВНО на държавата. Кое се крепи в Германия на държавни поръчки? За всеки случай не автомобилната или машинна индустрия или финансовия сектор, които са най-големите там. По скоро строителството, което там от над 10 години е в криза, а в БГ е основен стълб на икономиката...

 15. 15 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 620 Любопитно

  До коментар [#6] от "Mickey Mouse":

  А дали няма да се отрази на броя на заетите във въпросните "лоши" фирми? Дали пък те са виновните за това, че масовата приватизация на Ж. Виденов натресе цялата икономика в ръцете на партийните фаворити и величия? Като е лош собственика, защо да страдат работниците и служителите, а?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK