"Софарма" увеличава продажбите си в България


23% е ръстът в общите продажби от началото на годината

Фармацевтичната компания "Софарма" отново увеличава продажбите си и на вътрешния пазар, става ясно от съобщение за резултатите й през юни. За последния месец продажбите у нас са нараснали с 2%, докато износът скача с 66 на сто. Общото увеличение – и за България, и за чужбина, от началото на годината е 23%. Нивото им у нас се запазва, докато зад граница бележи 38% ръст в сравнение с първото полугодие на 2009 г.


В предишни месеци от годината компанията намаляваше реализираните продукти у нас или ръстът им беше минимален, като за причина от ръководството посочваха проблемите с плащанията на болниците и размествания на дистрибуторския пазар. През май например приходите от продукция паднаха с над 9% на годишна база, при 15 на сто спад за целия болничен пазар.
През това време продажбите зад граница постоянно се увеличаваха. Според последните доклади за дейността това се дължи на навлизане на нови пазари като Турция, Западните Балкани и Украйна, което компенсира лекото намаление в Русия. Според отчета към края на март обаче вътрешният пазар дава 77% от общата стойност на продажби в групата.


"Софарма" е една от малкото публични компании, която показва подобрение на резултатите си въпреки кризата – за първото тримесечие печалбата й се увеличи с 36% на годишна база до над 13 млн. лв., като главна причина беше и навлизането в нови страни

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK