Гръцкият гуверньор призова местните банки към консолидация

Шефове на кредитните институции отричат за планове за сливания


Наскоро и финансовият министър посочи, че гръцката банкова система е фрагментирана и насърчава консолидация

Гръцките банки да мислят за ползите от стратегическа консолидация. Това е казал управителят на централната банка на Гърция Георгиос Провопулос в интервю за частния телевизионен канал "Мега", цитиран от "Дау Джоунс".


Провопулос, който е член на съвета на управителите на Европейската централна банка е казал, че предвид трудната макроикономическа среда в страната ще има натиск и тенденция към обединяване, поради което е споделил с банките да мислят стратегически за тяхното бъдеще по начин, който ще им позволи да създават синергия.
Неотдавна и финансовият министър на страната Георгиос Папаконстантину каза пред "Дау Джоунс", че гръцката банкова система е фрагментирана, "затова насърчаваме консолидация".


През последните месеци информациите в гръцките и международните медии за сливания и придобивания, за продажби на гръцки банки зачестиха. Преди около десетина дни от Юробанк И Еф Джи (собственик на Пощенска банка у нас) заявиха, че не планират сливания в близкото бъдеще.


Заместник изпълнителният директор на банката Ник Карамузис е посочил пред акционери на групата, която е представена в Румъния, България, Сърбия, Полша, Турция и Украйна, че обмислят възможностите за взимане на лиценз в Русия.


По същото време "Файненшъл таймс" съобщи, че Държавният фонд на Катар (Qatar Investment Authority) иска да инвестира до 250 млн. евро в най-голямата банка в южната ни съседка - Национална банка на Гърция (NBG, собственик на ОББ у нас), като купи между 5% и 7% от капитала на NBG.


Веднага след това "Ройтерс" съобщи, че не са водени каквито и да било преговори с Държавния фонд на Катар, позовавайки се на свой източник. От NBG разпространиха и прессъобщение, в което се казваше, че "компанията не планира да набира средства, включително и чрез увеличение на капитала и намиране на нови акционери. Ето защо появилата се в пресата информация не е точна".


В началото на юни и Емпорики банк, собственост на френската "Креди Агрикол" и с поделение в България, заяви, че не се интересува от сливания и придобивания на този етап и ще развива органичен растеж. Преди това - в края на май, шефът на най-голямата турска банка Зираат банк (има клон в България) съобщи, че две гръцки банки се оглеждат за купувачи в Турция, без обаче да назове имена. След това някои гръцки банки излязоха с изявления, че не търсят купувачи.


Гръцките медии като икономическия седмичник "Кефалео" ("Капитал") и финансовия ежедневник "Емерисия" пък разпространяват информации за сливания между гръцките банки в различни комбинации, като най-често сочените имeна са на Национална банка на Гърция, Юробанк И Еф Джи, Пиреос банк (собственик на Банка Пиреос у нас), Алфа банк (с клон в България), Земеделска банка. За потенциални инвеститори с интерес към придобивания са сочени британската HSBC и френската БНП Париба.


От своя страна в края на юни министър-председателят на Гърция Георигос Папандреу е посъветвал гръцките банки да предприемат мерки за рестартиране на финансирането за икономиката, която е засегната от кризата с държавния дълг.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK