Екоминистерството даде зелена светлина за първия проект на ОЦК Кърджали

До две години компанията трябва да пусне в експлоатация ново оловно производство


До две години компанията трябва да пусне в експлоатация ново оловно производство

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е разрешило на "Оловно-цинков комплекс" (ОЦК) да започне първия си проект за модернизация на оловното си производство. Това съобщи изпълнителният директор на "Интертръст холдинг", собственик на ОЦК, Роберто Младенов.


По думите му след одобрението, което компанията е получила от държавната експертна комисия, дружеството ще може да внедри нова екологично чиста технология за производство на олово. Проектът е на стойност 45 млн. евро и трябва да бъде завършен до две години.
С инвестицията компанията планира да увеличи и производството на олово до 60 хил. тона годишно. "Новата технология Ausmelt за директно топене на сулфидни оловни концентрати се характеризира с липса на стадий агломерация, оказващ най-голям негативен ефект върху околната среда при класическите технологии за производство на олово, използвани в България в момента", обясни Младенов.


По думите му чрез внедряването й ще е повиши с 3 на сто степента на извличане на метала, ще намалеят драстично емисиите на серен диоксид и ще се подобрят условията на труд на работещите в комплекса.


След положителното решение на МОСВ от компанията ще трябва да направят проект за новите мощности, който да получи лиценз за дейност и разрешително. Дружеството продължава работите си по реконструкция и на второто си производство - за цинк.


В момента компанията е основен замърсител на Кърджали и региона, заради което получава непрекъснато глоби от регионалната дирекция за опазване на околната среда.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK