Облигационерите на "Ален мак" искат компанията да не се преименува


- Аргументът е, че така компанията ще остане позната

Облигационерите на най-старото козметично предприятие "Ален мак" не искат то да се преименува, което предлага ръководството, и ще се включват на общото събрание на акционерите да гласуват против предложението.


На предстоящото събрание на "Ален мак", насрочено за 19 юли, акционерите й ще гласуват предложението "Ален мак" да се промени фирмата на дружеството от "Ален мак" на "Фабрика А. Паппазовъ - Пловдивь" и съответно да актуализира устава си.
Облигационерите обаче могат да спрат промяната в името и фирмата, като гласуват против предложението с правата, дадени на банката - довереник по част от облигациите на "Ален мак" - Обединена българска банка. Това става ясно от протокола на последното събрание на същите, публикувано на фондова борсата.


Според него ОББ по силата на договора за особен залог, сключен при учредяването на обезпечението по дълга  на"Ален мак", ще упражни право на глас по заложените близо 100% акции от капитала на компанията и ще гласува против промените в устава на компанията. Конкретната клауза, разрешаваща представителят на кредиторите да ограничи освен правото на разпореждане и правото на глас на собствениците,  гласи, че "Банката - довереник на облигационерите... има право да упражнява правото на глас по акциите, предмет на обезпечението, при вземане на решения за увеличаване/намаляване на капитала и/или промени в устава на "Ален мак" АД до погасяване на плащанията по тази емисия облигации и по емисията облигации на "Ален мак" АД с ISIN  BG210002406", т.е. основният дълг на предприятието.


В случая "Ален мак" не е изплатил нито един от двата посочени облигационни заема, а те са предсрочно изискуеми от началото на тази година.


Причината кредиторите да не искат промяна в името на "Ален мак" е, че това най-вече ще доведе до загуба на разпознаваемостта на компанията и нейните продукти, коментира Мирослав Маринов, инвестиционен мениджър в един от основните облигационери - пенсионните фондове на ПОК "Доверие". Отделно от това според него ръководството на самата компания не е мотивирало нуждата от подобна фундаментална промяна, срещу каквато искат защита кредиторите.


"С име и без име предприятието вече е унищожено", коментира плановете на облигационерите председателят на надзорния съвет на "Ален мак" Петър Терзиев. На предстоящото събрание на акционерите ще се гласува и излизането на Терзиев от ръководството и влизането на негово място на Ленин Илиев.


Междувременно засега облигационерите на "Ален мак" и по двете емисии са решили да не пристъпват към изпълнения на всички обезпечения по дълга, докато Апелативният съд в Пловдив не се произнесе по внесената молба за откриване на производство по несъстоятелност на компанията. Съдът разгледа молбата в края на юни и обяви, че ще излезе с решение по нея.


Молбата беше подадена от ПОК "Доверие" и фондовете й през февруари, когато "Ален мак" спря да обслужва задълженията по облигационните си заеми. Те са с номинал от близо 13 млн. лв., но част от тях вече е погасена и реално предсрочно дължимата сума е около 10 млн. лв.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK