Големи чужди компании с интерес към нефтени проучвания в българското черноморие

Интерес са проявили френската петролна компания "Тотал" и щатската "Анадарко"

Водещи в света корпорации в добива на нефт и газ проявяват интерес към концесията за проучване и добив на суров петрол в дълбоките води край бреговете на българското Черноморие.


Става въпрос за площ от близо 6940 кв. км в участъка на територията на блок 1-14 Силистар, която се намира на север от Резово в близост до Синеморец в граничната зона с Турция, за който правителството откри процедура за търсене на нефт и газ още през миналата година. Документи за участие в конкурса могат да се купят до края на този месец. 


Интерес към проучвателните дейности в участъка са проявили френската петролна компания "Тотал" (Total), щатската "Анадарко" (Anadarko Petroleum) и други големи играчи в този бизнес, стана ясно от изявление на изпълнителния директор на "Делойт България" Илиян Василев пред "Блумбърг". "Делойт" е консултант на българското правителство по привличането на инвеститори в проекти за изследване на водите на Черно море.
Победителят в конкурса ще получи разрешение за търсене и проучване за пет години, като очакваните инвестиции в проекта се очаква да достигнат 170-200 млн. долара. Ако открие находище и регистрира откриването му, той ще получи концесия за добив.


"Подобно дълбоководно проучване за нефт не е правено в България до момента", коментира пред "Дневник" Илиян Василев. Към момента страната ни и Румъния са изследвали за енергийни суровини само в плитчините на Черно море, докато Турция проучва цели три потенциални находища в дълбоките води на морето на своя територия.


По информация на "Блумбърг" южната съседна страна дори е инвестирала през последното десетилетие цели 5 млрд. долара чрез държавната си компания Turkiye Petrolleri за изследователски дейности в турското Черноморие, като към момента са открити 10 потенциални подводни кладенеца, чиито залежи се очаква да покрият турското потребление за 40 години.


Информацията за амбициите на големите петролни корпорации към българското Черноморие съвпадна с обявения вчера интерес на американската корпорация "Шеврон" да добива шистов газ в Североизточна България.


В същото време в момента Европейската комисия се опитва да ограничи добивите на нефт в дълбоки води след инцидента в Мексиканския залив, където неотдавна разлив от платформа на британската BP причини огромни екологични щети, заради които към корпорацията бяха отправени искания за десетки милиарди долари. Комисарят по енергетика Гюнтер Отингер призова правителствата на страните членки да преустановят издаването на разрешителни за проучване на нефт за период от 6 месеца.


"Става въпрос за мораториум върху добивите, но не и за проучвания", уточни Илиян Василев. Според него е много опасно, ако проблемът се преувеличава и това доведе до блокиране на проекти за търсене на енергийни суровини, в това число и тези за шистовия газ.


По думите му стандартите за екологична опасност предстои да бъдат променени, което ще помогне за разрешаването на проблемите, а подобни проекти могат да намалят външната зависимост на страната от енергийни суровини.


В дълбоките води на Черно море на българска територия има потенциални находища и на природен газ, от който България е на 100% зависима от Русия. Преди три години "Булгаргаз холдинг" и австрийската петролна компания OMV подписаха меморандум, който предвижда двете компании заедно да осъществяват сондажи в черноморския шелф.


Кризата и огромните първоначални инвестиции отложиха старта на проекта за по-късен етап. Увеличаването на производството на природен газ е стратегическа цел на OMV през следващите няколко години. Търсенето на газ на пазарите, на които австрийската компания работи, се очаква да скочи с 3% до 587 млн. куб. м до 2015 г. За региона, в който е България, предвижданият ръст е 3.5% до 29 млн. куб. м.Кои проявяват интерес


Anadarko Petroleum
Американската корпорация е една от най-големите в света в проучванията и добивите на нефт и газ с близо 2.3 млрд. барела петролен еквивалент. В момента тя разработва концесии в САЩ, Алжир, Китай, Бразилия, Индонезия, Източна и Западна Африка. Anadarko е и най-големият производител на нефт в Мексиканския залив, където неотдавна разлив от платформа на британската BP причини огромни екологични щети, заради които към корпорацията бяха отправени искания за десетки милиарди долари. Чистата печалба на щатската компания за първото тримесечие на тази година е 716 млн. долара.


Total
Френската корпорация е петата по големина публична нефто-газова корпорация в света. Тя развива дейност в общо 130 страни, а служителите й наброяват близо 100 хил. души. Корпорацията инвестира още във възобновяеми енергоизточници, добив на електроенергия и въглища, производство на химически продукти.


Коя е "Шеврон"


"Шеврон корпорейшън" е сред шестте най-големи частни корпорации в света, които се занимават с добив и рафиниране на петрол и природен газ. В момента пазарната й капитализация възлиза на 144.3 млрд. долара, което я нарежда сред двадесетте най-големи американски компании, сочат данни на "Дау Джоунс". През 2009 г. компанията е произвеждала дневно по 2.7 млн. барела суров петрол от своите платформи по света.


Сред големите проекти на петролно-газовата империя са находищата Тенгиз и Карачаганак в Казахстан, електроцентралите с комбиниран цикъл в Тайланд и основната част от нефтодобива в Индонезия. Компанията е сред водещите в дълбоководните сондажи за нефт.


"Шеврон" произвежда и доставя различни химикали и бензинови горива, има дялове във фирми от минната индустрия. Бизнесът й е свързан и с компании за комунални услуги, включително и доставяне на геотермална енергия.
В сферата на алтернативния добив на въглеводородни горива корпорацията се е насочила към свърхтежкия петрол на Венецуела, битума на Албърта (Канада) и шистовия нефт на САЩ.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на meeen
  meeen
  Рейтинг: Неутрално
 2. 2 Профил на anonimen
  anonimen
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Да му **** майката на българското Черноморие. Като мексиканския залив!!!

 3. 3 Профил на K.
  K.
  Рейтинг: 381 Разстроено

  Силистар не е ли защитена местност?

  А за шистовия газ, вижте тук:
  http://www.vanityfair.com/business/features/2010/06/fracking-in-pennsylvania-201006?currentPage=all

  K.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK