И "Шеврон" иска да търси алтернативен газ в България

Интерес досега са проявили канадската "Парк Плейс Енерджи корп." и "Овергаз"

И "Шеврон" иска да търси алтернативен газ в България

© Надежда Чипева, Капитал
Дружеството ще чака обявяването на конкурс за находище в Североизточната част на страната


По-малко от седмица след като публично попита какво става с диверсификацията на енергийните ресурси в България, американският посланик в България Джеймс Уорлик представи вчера интереса на "Шеврон" да проучват находища на шистов газ в страната. Той обясни, че България има потенциал за добив на 25 млрд. куб.м шистов газ на година, ако бъдат доказани залежи от него. Това може да промени пазара в региона, както се случи в САЩ, каза Уорлик.
На шистовия газ се гледа като на най-сериозната алтернатива на природния газ, който ако започне да бъде добиван в някой европейски страни (сериозни проучвания и подготовка има в Полша, където се смята, че е едно от най-големите находища на континента) ще намали значително влиянието на Русия и доминацията й на пазара на синьо гориво.


"Газпром" обаче също проявява интерес към този добив и в края на май съобщи, че иска да купи американска фирма, която има опит в това. Президентът на компанията Алексей Милер дори заяви, че могат да издигнат лозунг "Ако имате шистов газ, то ние ще дойдем при вас". От проверка на "Дневник" стана ясно, че дъщерната фирма на "Газпром" - "Овергаз" също е проявила желание да разработва залежи в Североизточна България.


Другата компания, заявила интерес към шистови ресурси у нас е канадската "Парк Плейс Енерджи корп.", а според източник от Министерски съвет има и още една американска фирма, която иска да проучва в този регион.


"Шеврон" съобщиха за интереса си още през април по време на посещението на икономическия министър Трайчо Трайков в САЩ, а в началото на юли са получили лиценз за проучване в румънската част на Добруджа. Сега в България пристигнаха двама представители на компанията, за да се срещнат с премиера Бойко Борисов и да му представят своето виждане за бъдещ добив.


"В България има възможност да бъдат диверсифицирани източниците на енергия. Надявам се скоро да бъде одобрено разрешителното за проучване на "Шеврон", които ще инвестират много пари в България", каза вчера Уорлик.


За да бъде определен кой ще проучва, трябва да бъде обявен  конкурс по инициатива на министерството на икономиката, енергетиката и туризма, от където вчера отказаха информация по темата.


Преди година Министерски съвет е открил конкурс за добив на газ в Блок 1-11 Вранино на площ с размер 397,42 кв. км., но все още липсва информация коя компания е спечелила.


Според технологията за добив на шистов газ се правят сондажи на дълбочина от 2000 до 5000 м, като първоначално се използва много вода. В случай, че се докаже наличие на газ в кухините на земните недра, се предизвикват миниексползии, които могат да доведат до сеизмична активност в района. Експерти и еколози все още спорят за последиците от добива на газ по този начин.

Коментари (181)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1128 Любопитно

  Ама нали вече я отработихме тази статия. Цял ден я предъвквахме, защо отново?

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 2. 2 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1481 Весело

  До коментар [#1] от "master_yoda":

  За да се бройкат прочитания. Да знаеха ,че ще предизвика бум , щяха още първата да сложат като новина на деня

  15.02.1989 - 07.02.2018
 3. 3 Профил на .dru
  .dru
  Рейтинг: 548 Неутрално

  В Добруджа има огромни залежи от висококачествени черни въглища, но са на голема дълбочина и под водни пластове. По никакъв друг начин не могат да се извадят на повръхността, освен като шистов газ. Струва си да се опита - не сме много богати на природни блага.

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 4. 4 Профил на icko2
  icko2
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#1] от "master_yoda":

  Защото е "от вестника" и явно е в преработен вариант.

 5. 5 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Момчета, дано се лъжа, но все ми се струва, че почнем ли да дълбаем под себе си, ще пропаднем надолу.

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 6. 6 Профил на Само Левски
  Само Левски
  Рейтинг: 949 Неутрално
 7. 7 Профил на Само Левски
  Само Левски
  Рейтинг: 949 Неутрално

  Сега остава да дадем концесията на дъщерното дружество на Газпром - Овъргаз и ептем ще докажем пълната обвързаност с руските интереси на нашите продажни политици начело с Боко и Гоце.

 8. 8 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  До коментар [#6] от "Само Левски":

  Статията никак не ми се стори добра. Откровено лобистка е, съдейки по ненужното многословие, а на места аргументите просто са изсмуквани от пръстите и са съшивани с бели конци.

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 9. 9 Профил на Сгугню
  Сгугню
  Рейтинг: 622 Любопитно

  Да се запознаем с леващините Шеврон:

  Controversy:

  - Tax evasion.
  - Environmental damage in Ecuador
  - Pollution in Richmond, California
  - Oil spills in Angola
  - Violation of the Clean Air Act in the USA
  - Niger Delta incident

  По-подробно в Уики........

 10. 10 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1128 Весело

  До коментар [#9] от "Сгугню":

  Моля те, добави в Уикито и това:

  - Earth quakes in Bulgaria.

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 11. 11 Профил на Само Левски
  Само Левски
  Рейтинг: 949 Неутрално

  Това заглавие много провокативно.Кой освен Шеврон иска да търси шистов газ.Друг досега не я изявил желание.То и други които да познават тази технология няма.Например Гъзпром и Овъргъз нямат технологията.Тимаджийскот Нефт и Газ също няма технологията.А това изисква и милиони долари инвестиция.

 12. 12 Профил на Славена
  Славена
  Рейтинг: 1342 Любопитно

  Тъкмо чичко Уорлик почти успя да ме убеди, че хиперактивността му е продиктувана от мисъл за добруването ни и по тази причина сън не го лови да мисли как да претвори лозунга за "диверсификация" в дела /да не се бърка с лозунга за "електрификация" от една друга епоха/ и днес останах с впечатление, че има да връща едни пари на "Шеврон" ако не спечелят конкурса.

  "Има много налудничави неща, които могат да се направят, но ние няма да ги направим и все пак е приятно да си ги мислим." Кърт Вонегът
 13. 13 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1128 Неутрално
 14. 14 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Да търсят - разрешавам!
  Даже мога са ги насоча, намират се на средата между космодрума на марсианците и градът на умните гербаджии.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 15. 15 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1481 Весело

  До коментар [#7] от "Само Левски":

  Русия не може. За да добиваш шистов газ се искат високи технологии , грамотни работници ит.н. А не копане у дупка от пияни мужици. Е това му е най-готиното. Заедно с безсилния рев на петата колона.

  15.02.1989 - 07.02.2018
 16. 16 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1481 Весело

  До коментар [#14] от "др. Иванов":

  Кой си ти ,че да разрешваш бе паляк. Айде свободно. България ще е независима в енергийно отношение до 10-15 години. Свиквай. Ако не те кефи - може да се самозапалиш пред американското посолство в знак на протест

  15.02.1989 - 07.02.2018
 17. 17 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1481 Весело

  До коментар [#12] от "Славена":

  И кой друг освен Шеврон има интерс , пари и възможности за тоя конкурс ?

  15.02.1989 - 07.02.2018
 18. 18 Профил на VBT
  VBT
  Рейтинг: 382 Неутрално

  Малко повече конкуренция не е излишна.

  VBT
 19. 19 Профил на hurricane
  hurricane
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това е добре дошло. България наистина има огромни залежи на шистов газ и особено на газови хидрати в Черно Море. Ако американците ни помогнат с технология да разработим тези находища ще станем Кувейт на Балканите. Черноморските страни като България, Румъния и Украйна имат потенциала да преобърнат енергийната карта на Европа. Разбира се България в момента няма нито ресурсите нито технологиите да направи това.

 20. 20 Профил на Сгугню
  Сгугню
  Рейтинг: 622 Весело

  До коментар [#15] от "Karelson":

  Видяхме преди три месеца кой е пиян, нали се сещаш..

 21. 21 Профил на gogo2010
  gogo2010
  Рейтинг: 12 Неутрално

  Добиването на шистов газ в Европа ще бъде доста скъпо, тъй като се газът се извежда от широк хоризонт, залежите не са концентрирани, а са разпръснати (това в населена Европа е проблем), а все още има доста въпросителни около опазването на околната среда (индикации за замърсяване на подпочвени води, което ще бъде критично в гъстонаселения ЕС). Засега в САЩ и Китай има успех добиването на този вид газ в предимно полупустинни и доста слабо заселени местности, където рискът за населението е сравнително малък. Няма лошо обаче да проучиме залежите, но въз основа на предварително направен ОВОС за влиянието на сондажите защото дори за проучване земята се дупчи много и се вкарва воден разтгвор под много високо налягане.

 22. 22 Профил на Славена
  Славена
  Рейтинг: 1342 Весело

  До коментар [#17] от "Karelson":
  Пак си чел само заглавието на статията, а?!

  "Има много налудничави неща, които могат да се направят, но ние няма да ги направим и все пак е приятно да си ги мислим." Кърт Вонегът
 23. 23 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  До ".dru":
  Добруджанското находище е със проучени запаси 1,5 - 2 млр. тона. То е много перспективно и е на дълбочини 1100 - 1200 метра. За разкриването му и добивни работи са необходими политическа воля и не много пари, около 40 милиона лева.
  Преминаването през 3 водоносни хоризонта вече не е проблем от техническа гледна точка.
  Защо до сега не е разработено попитайте политиците?!
  А що се отнася до американските геолози ще каже, че в началото на 90-те години на ХХ век, със сателитни методи откриха във Виетнам находище на антрацитни въглища със запаси над 4 000 000 000 тона ) Къде бяха съветските геолози през "народната" власт във Виетнам )
  Та дано "пуснат" американците да свършат нещо за България

  Машини прости, народ неук.
 24. 24 Профил на Сгугню
  Сгугню
  Рейтинг: 622 Весело

  Междувпрочем тия изказвания са последен отчаян опит на пиндосляшката пета колона да саботира или понеда забави ЮП. Много ясно, че в житницата на България никой няма да позволи пиндосите да си изпробват прохождащата технология. След 3 седмици вече ще сме забравили за това...

  Свободно.

 25. 25 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1342 Весело

  COPY..>:))))))))))
  Червени вещици , дългоръки и дълго -ухи руски агенти , дончевци и ОВЪР-нагъзили се , всички руски агенти в отпуска- ТУК разбира се , не в Сибир или Одеса , полумутантчета,съветски гейове,дребни , средни още и едри червени кримита , стари ЗаКаПеЧеТа,оръфани другари с малки пенсии, петър димитровци , смесни бракове с докопали се български паспорти, поклонници на "Любетата, мутирали - учили в кГБ- школи , потомствени руски агенти , и прочие ИЗМЕТ :
  НА БОЙ , другари , завлядяват ни империалистите ..Искат да са конкуренти на най-'евтиния" сАветски газ ..>) Ще се дадем ли другари ???

  BIG AL
 26. 26 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1481 Весело

  До коментар [#19] от "hurricane":

  Това се опитваме да обясним цял ден.

  1)Американците за разлика от една друга страна не иска загробващи договори за изкупуване на продукцията за 30 години напред.
  2)Не искат да притежават нищо в България , освен полагащата им се печалба от 2-3% , айде тука е по-особен случая , 5 да е , но не повече. Искат стандартни договори.
  3)Не искат ОВОС да се заобикаля , както се мъчеха някои други за Б-А
  4) Не искат да се връзваме с техния газ. Нямат нищо против да купуваме и от другаде. Всъщност въобще не ги ебе от къде купуваме. Изкарват го и го пускат на пазара. От там нататък , който иска да купува

  15.02.1989 - 07.02.2018
 27. 27 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1342 Весело

  До коментар [#166] от "selianin":

  Чул те Господ ...Дай ,БОже да сте ВЕЧЕ само ВАМПИРИ, ама не съм чул вампири да пишат по форуми..
  Така че , сте все още реалност - червени ГУЛИИ./ репи /.))

  BIG AL
 28. 28 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1481 Любопитно

  До коментар [#20] от "Сгугню":

  не ?

  15.02.1989 - 07.02.2018
 29. 29 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1481 Весело

  До коментар [#22] от "Славена":

  Ми не всъщност , но проблемът е ,че ти друго освен тази статия не си чела

  15.02.1989 - 07.02.2018
 30. 30 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Утре да не излезе че стоим на най пръдливата част на Европа и тъпите комунисти 45 години да не знаят.

  На света има достатъчно за нуждите на всеки, но не и за алчността дори на един човек!
 31. 31 Профил на Славена
  Славена
  Рейтинг: 1342 Любопитно

  До коментар [#27] от "big_al":
  Отговаряш на "№166 от "selianin"?! Човече, ти съвсем изтрещя!

  "Има много налудничави неща, които могат да се направят, но ние няма да ги направим и все пак е приятно да си ги мислим." Кърт Вонегът
 32. 32 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1481 Весело

  И най накрая - предвид 4-те точки от пост 26 , някой може ли да ми каже къде точно е проблема в това Шеврон да си проучват и копат ако ще купуваме газ на ценив пъти по-ниски от тези. Какво точно ви пречат проучванията на Шеврон ?

  15.02.1989 - 07.02.2018
 33. 33 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1481 Весело

  До коментар [#27] от "big_al":

  Голяма , обърка темата тая е нова

  15.02.1989 - 07.02.2018
 34. 34 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1342 Весело

  Тази нощ е на ВАМПИРИТЕ от "овъргаз", руското посолство и позитано 20 ..Изплуваха и са на три смени днес ..Пресъхва им кранчето , ако не набутат България пак за 30 години ....)))

  BIG AL
 35. 35 Профил на Сгугню
  Сгугню
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#28] от "Karelson":

  В залива бе дришльо.

 36. 36 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1342 Весело

  До коментар [#31] от "Славена":

  Повторение за вещиците ..Нямаше ги през деня-появяват се САМО Нощем..))

  BIG AL
 37. 37 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1481 Весело

  До коментар [#34] от "big_al":

  Ами..... Нали на изток от нас заплатите се дават на 15-ти. Днес сме 13-ти Прави си изводите. Гледай само как ще замлъкнат след четвъртък за поне 2-3 дни

  15.02.1989 - 07.02.2018
 38. 38 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Не знам за газа и Шеврон ама аз утре отивам в патентното да патентовам вечния двигател - на простотията.

  На света има достатъчно за нуждите на всеки, но не и за алчността дори на един човек!
 39. 39 Профил на Славена
  Славена
  Рейтинг: 1342 Весело

  До коментар [#29] от "Karelson":
  Абе то и само от заглавието можеше да разбереш, че има "и" други, освен "Шеврон", ама нейсе! Пусти фантазии...

  "Има много налудничави неща, които могат да се направят, но ние няма да ги направим и все пак е приятно да си ги мислим." Кърт Вонегът
 40. 40 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1481 Весело

  До коментар [#35] от "Сгугню":

  Аа ясно - малко трудно ти разбирам еднословните изречения на моменти. Та к'во за залива ? Първо фалове стават на всякъде - и с БП , и с Шеврон , и с Газпром. Второ това не е петрол , който е много мръсен а газ , който просто се изпарява при фал. Виж онуй в Б-А е петрол. Ма то и за туй няма да мине ОВОС , вероятно. Трето - ще има ОВОС. Или ще го мине или не - къде е проблема. Например Б-А няма да мине ОВОС-а , ама ти там ревеш на обратна посока ?

  15.02.1989 - 07.02.2018
 41. 41 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1481 Весело

  До коментар [#39] от "Славена":

  Разбрахме ,че си писател , не читател Сега иди прочети някоя друга статия , имаше една линкната например Или напиши в гуглето. Почти всички медии пишат за това.

  15.02.1989 - 07.02.2018
 42. 42 Профил на Сгугню
  Сгугню
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#32] от "Karelson":

  Диър, до месец-два трябва да се подпише новия няколкогодишен договор с Газпром. Понеже те не са тъпи и следят изказванията на вашия посланик , ще имат повече основания да заложат неустойки при евентуално излизане от договора от страна на Бг. Уорлик и петата колона си разкриха картите много левашки...

 43. 43 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1481 Весело

  Тук най-добре си пролича разликата между червените макаци от петата колона и хората с леви идеи. Ей например графа , който никога не е криел ,че му се гади от Б.Б , Костов и подобни - каза - Ок , супер! Ако ще печелим от това и ще сме енергийно независими - велико. Вие цял ден обаче разводнявате темата , като най-много да треснете 2 думи за екологията. Само и само България да няма собсвени енергоизточници.

  Така и не разбрах какво ви пречи това ,че Шеврон иска да проучва ?

  15.02.1989 - 07.02.2018
 44. 44 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#43] от "Karelson":

  Енергийно независими са Иран и Внецуела, Ирак и Саудитите не са. Разбра ли?
  Тим към кои ни причисляваш?

  На света има достатъчно за нуждите на всеки, но не и за алчността дори на един човек!
 45. 45 Профил на precision
  precision
  Рейтинг: 230 Весело

  то както е тръгнало из Добруджа само ветрогенератори и сондажи може да останат след 10тина години.. но какво пък.. няма да ядем хляб, то и без това не е модерно

 46. 46 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2313 Неутрално

  Газпром преди да поискат да добиват, защо не предложат реципрочно на "Булгаргаз" концесия на някое от техните находища?

 47. 47 Профил на Славена
  Славена
  Рейтинг: 1342 Весело

  До коментар [#41] от "Karelson":
  Ти дори не четеш това, което чичко Уорлик и "доверителите" му от "Шеврон" разправят. Иначе щеше да разбереш от самите тях, че няма да е по-евтино, че се очакват миниземетресения и че никой не може да каже, че технологията е безопасна. Но като се има предвид, че текстовете за постовете ти под №№26 и 32 са били подготвени още преди днешната пресконференция, простено ти е!

  "Има много налудничави неща, които могат да се направят, но ние няма да ги направим и все пак е приятно да си ги мислим." Кърт Вонегът
 48. 48 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  До коментар [#42] от "Сгугню":

  Дарлинг , не искам да се заяждам ама това са глупости. Дори и червеното правителство се договори да няма клауза тейк ор пей. Тоест - ако искаме купуваме всичко , ако искаме нищо. А и става дума за крайно различни неща.
  Това находище може да започне да се разработва след 5 години. След 10-ина да се добива газ на цени около 250$ спрямо сегашните 340 , които май Той ще намали до 300-ина$ Това като съотношение естествено , не като реални цени( тия цифри май я мернах в дарик). Евтин газ , на цените на която си го добиват в азиатските станове ще може да имаме евентуално след 15 години. До тогава ще сме сключили тамън още 3 договора с Алкашстан

  15.02.1989 - 07.02.2018
 49. 49 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#46] от "Роси Кирилова":

  Може, първо Шеврон само че.

  На света има достатъчно за нуждите на всеки, но не и за алчността дори на един човек!
 50. 50 Профил на Сгугню
  Сгугню
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#43] от "Karelson":

  Нема да си независим, ще си зависим от Шеврон, който ще продава газа 5-10 % по-евтино от Газпром. Наивник

 51. 51 Профил на faeton.
  faeton.
  Рейтинг: 4315 Неутрално

  Новината за нови технологии за добив на суровини разбираемо разболява петата колона.
  Тя разболява и Путя Първи!
  Щот той си мечтаеше как ще изнася суровини и ще купува технологии от развития свят,за да може от зор заман малко да дръпне изостаналата северна територия напред.
  Че и политика ще прави,покрай износа!
  Да,ама-не!
  Той,развития свят,няма да чака Путя Първи да си разигравя коня!
  Ударът,точно върху суровините,е особено болезнен-представи си,пустите му европейци,да земат да ни заобиколят с тръбички,да добиват газ от разни шисти и незнамкво си-баси,умираме прави!

 52. 52 Профил на Сгугню
  Сгугню
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#48] от "Karelson":

  Не наричай великата руска държава алкаштан, назобено пешлигарче

 53. 53 Профил на jimbim
  jimbim
  Рейтинг: 381 Любопитно

  Каква е играта зад хода на Уорлик с шефа на „Шеврон”

  Какво накара шефа на „Шеврон” да смени тотално позицията си само за два месеца, след като първоначално оповестява, че нямат интерес за добив на шистов газ, а ще се концентрират в разработване на нефтени и газови находища единствено в Русия. Какъв покер играят американците на българска територия, ползващи ни като опитни зайчета?  Читател на afera.bg изостри вниманието ни към меко казано странната позиция на американския посланик Джеймс Уорлик. Както вече стана известно Уорлик влезе с бутоните в българската вътрешна политика, казавйки, че: "Единственото, което правя, е да подчертая значимостта на разнообразяването и на прозрачността при енергийните проекти." Уорлик представи на брифинг американската компания "Шеврон" , която кандидатствала за разрешение от българското правителство за проучване на терени за добив на шистов газ у нас. Посланик Уорлик се надявал скоро да бъде позволено разработването на находищата на това алтернативно гориво.
  Уорлик твърди, че новият енергиен източник може да промени изцяло енергийния пейзаж, като би се променила газовата ситуация не само у нас, а и в региона. От "Шеврон" пък посочиха, че добивът на шистов газ е нова концепция за Европа и досега не е имало официално открити находища.
  Бдителният читател на afera.bg обаче алармира, че зад поредната фанфарна акция на американския посланик очевидно се крият потайни задкулисия.

  Според информация шефът на „Шеврон” заявява през април т.г., че нямат интерес за добив на шистов газ поради големите разходи и малки печалби и занапред се концентрират в разработване на нефтени и газови находища в Русия.

  Как така само след два месеца изведнъж решават да имат интерес и то в България?

  Причината очевидно минава в сферата „совите не са това, което са”, но остава скрита за българското общество.

  Ето и материала, в който е отразено позицията през април на „Шеврон”:  „26.04.2010 12:39  Chevron hat kein Interesse an Schiefer-GasHOUSTON (awp international) – Der zweitgrцsste US-Цl- und Gaskonzern Chevron will nicht in den heiss umkдmpften Markt fьr Schiefer-Gas einsteigen. Das Unternehmen habe kein Interesse an potenziellen Ьbernahmen in diesem Bereich, sagte Chevron-Vorsitzender John Watson der "Financial Times" (Montag). Watson, erst seit drei Monaten Chevron-Chef, begrьndete seine Entscheidung mit zu geringen Renditen in diesem Geschдft.  US-Marktfьhrer ExxonMobil hingegen hatte sich im vergangenen Dezember mit der milliardenschweren Ьbernahme der amerikanischen XTO Energy die neue Technologie erschlossen. Ebenso verschafften sich Unternehmen wie die britische BP und BG Group, die norwegische StatoilHydro und die italienische Eni mit Hilfe von Akquisitionen Zugang zu den sogenannten unkonventionellen Gasreserven in Schiefergestein. Grund fьr das wachsende Interesse sind neue Techniken, mit denen dieses Gas gefцrdert werden kann. Der Durchbruch der neue Fцrdertechnologien im vergangenen Jahr hatte die Gaspreise unter Druck gebracht.  Nicht zum ersten Mal geht Chevron mit seiner Entscheidung andere Wege als viele Konkurrenten: Das Unternehmen hat sich ebenso aus dem Bieter wettstreit um die Ausbeute irakischer Цlfelder zurьckgezogen. Zwar hoffe Chevron, in Zukunft doch noch eine Rolle bei der Цlfцrderung im Irak zu spielen, derzeit sei das Land aufgrund der instabilen politischen Verhдltnisse jedoch keine gewinnbringende Alternative, erklдrte Watson. Stattdessen will sich Chevron auf die Цl- und Gasproduktion in Russland konzentrieren./hosvdp/nl/wiz”  Afera.bg

 54. 54 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  До коментар [#47] от "Славена":

  Няма да е евтино спрямо цените на които се добива другия газ , не спрямо оцените на които го купува България , след 4 прекупвача , с които ни загроби дрогаря станишев.

  А и да е скъпо къде е проблема ? Не го купуваме и толкоз ?

  15.02.1989 - 07.02.2018
 55. 55 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2313 Весело

  Алексей Милер: "Ако имате шистов газ, то ние ще дойдем при вас"

  Този е прекалил с травката!

 56. 56 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Че ние си бяхме енерго почти не зависими: 6 АЕЦ блока, евтин ток, ел. преносна мрежа, износ, възможност за евтини ЖП превози, възможност за тролей във всеки по голям град, добив на уран износа му за русия (може и другаде).
  Ся кво изпуснахме питомното да подгоним дивото.

  На света има достатъчно за нуждите на всеки, но не и за алчността дори на един човек!
 57. 57 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  До коментар [#50] от "Сгугню":

  Ок и 5-10% да са ? Алкашия ( това става ли ? ) ще свали цените с 5-10% и т.н. После започваме да купуваме от алкашите , докато американците не свалят. Те междувременно си правят споразумеия и т.н.. , но точно това е целта - да има динамика на пазара Ясно ,че сме твърде малки , за да купуваме газ на 50$

  15.02.1989 - 07.02.2018
 58. 58 Профил на neobiasnim
  neobiasnim
  Рейтинг: 381 Весело

  До коментар [#50] от "Сгугню":

  Прощавай, да не разполагаш случайно с гадателски способности, та знаеш какви ще са цените и то в такива дребни подробности? Ако е така да те сложим в аквариум и да те съхраним за бъдещите поколения - последния консервиран комунист-демагог. До теб достойно ще стои голяма червена табела с одебелени букви - ВНИМАНИЕ!!! Комунизма е опасен и краде от вас и от другите около вас.

  Be smart, don't be a retard!
 59. 59 Профил на Сгугню
  Сгугню
  Рейтинг: 622 Разстроено

  Без тейк ор пей или обезщетения при излизане от договора ще ти кажат "Звънкай всеки месец на първо число, кажи колко искаш, па ние ше видиме колко може да доставим"

  Бийвъс, не си ми интересен вече, за мен си вече в категорията лумпен или потомък на разкулачен еснаф.

 60. 60 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#57] от "Karelson":

  Я кажи по твоята схема що цените на мобилните разговори не падат?

  На света има достатъчно за нуждите на всеки, но не и за алчността дори на един човек!
 61. 61 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2313 Неутрално

  До коментар [#49] от "ръмжо":

  По някаква нелегална бузлуджанска тръба ли ще го транспортираш, слънчице!?!

 62. 62 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  До коментар [#55] от "Роси Кирилова":

  Там травка не се пуши. Сериозно. За сметка на това е мноогооо качествена тревата им - мазна , миризлива и силна. И адски евтина. Ама те наблягат на алкохола

  15.02.1989 - 07.02.2018
 63. 63 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#61] от "Роси Кирилова":

  Е как, аз викам с бидони и с магарешки впряг, гледам че скоро може и модерно да стане.

  На света има достатъчно за нуждите на всеки, но не и за алчността дори на един човек!
 64. 64 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1481 Весело

  До коментар [#56] от "ръмжо":

  6 АЕЦ блока, евтин ток, ел. преносна мрежа, износ, възможност за
  евтини ЖП превози, възможност за тролей във всеки по голям град

  Това е все ток , не се повтаряй. И като имахме толкоз много ток , защо кака повтаряше всеки ден скок-подскок , няма ток ? Защо имаше режим като бяхме толкоз независими ?

  15.02.1989 - 07.02.2018
 65. 65 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1481 Любопитно

  До коментар [#60] от "ръмжо":

  Ти явно не си имал ГСМ преди 10 години ?

  15.02.1989 - 07.02.2018
 66. 66 Профил на Славена
  Славена
  Рейтинг: 1342 Весело

  До коментар [#54] от "Karelson":
  Значи ако шистовият газ от собственото ни находище ни е скъп няма да го купуваме от "Шеврон", а? А пък те ако си намерят купувачи, печалбата си е за тях, нали? Ние трябва да сме доволни, че са ни "ощастливили" с присъствието си и героически да понесем някой и друг минитрус за благото на прогреса! Ей, другари, "десни патриоти", нямате равни просто!

  "Има много налудничави неща, които могат да се направят, но ние няма да ги направим и все пак е приятно да си ги мислим." Кърт Вонегът
 67. 67 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  До коментар [#60] от "ръмжо":

  Да очаквам да стане точно като с ГСМ-ите - от съдиране на кожи от МТЕЛ да се стигне до най-високите цени , но не с много повече , спрямо другите износители разбира се.

  15.02.1989 - 07.02.2018
 68. 68 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#64] от "Karelson":

  Ти верно не си осведомен, или ти се сиак да не си. Ток нямаше през комунето точно винаги преди пускането на нов блок, щото бизнеса тогава харчеше не като сега - само накрушки. Последния режим беше баш като пускаха сега работещите блокове. ама говори си глупости не ми пречиш.

  На света има достатъчно за нуждите на всеки, но не и за алчността дори на един човек!
 69. 69 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  До коментар [#59] от "Сгугню":

  Разбрахме се ,че дотогава има поне 2-3 договора време ?

  15.02.1989 - 07.02.2018
 70. 70 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2313 Неутрално

  Девизът днес е: "Шеврон - газ без край"

 71. 71 Профил на Сгугню
  Сгугню
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#58] от "neobiasnim":

  Тия приказки, че ще дойде новия голям брат и ще ни продава на тройно по-ниски цени, и че ще цъфнем и вържем нормалните хора ги забравиха преди 15 г. Лумпените обаче също не са малко.
  Па и са упорити...

 72. 72 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1342 Весело

  До коментар [#53] от "jimbim":

  ..Какво накара шефа на „Шеврон” да смени тотално позицията си само за два месеца,.."""

  Володя, дорогой, изгонил си е руската секретарка и съветника от Газ-промпроект-червен таварищ...Само това да знаеш е причината..))

  BIG AL
 73. 73 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#70] от "Роси Кирилова":
  "Шеврон - нагЪзване без край"

  На света има достатъчно за нуждите на всеки, но не и за алчността дори на един човек!
 74. 74 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1342 Весело

  До коментар [#68] от "ръмжо":

  И беше времето на големото КРАДЕНЕ на ток от некои другаре в ЦК-то- шиткайки го на Турция, Гърция и Сърбия- за валюта по второ направление- разбирай -западна..))

  BIG AL
 75. 75 Профил на edin slep
  edin slep
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Звучи твърде хубаво, но ако сондажите са от западни компании, инак пак ще сме зависими от руснаците - Господ да убие политиците им червени, още комунистически.

  preklara rara
 76. 76 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1342 Весело

  И тази нощ , Бърза помощ да е на линия..Ще има инфаркти- стари руски агенти ще звънят по 112..))

  айде лека , на нормалните..))

  BIG AL
 77. 77 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1342 Весело

  До коментар [#15] от "Karelson":

  Да погледнем малко холистично на нещата. Реално без значение дали руснаци, американци ще сондират ( лично аз предпочитам американския подход ) новината е добра, дет се вика ще увеличи икономическия пай. Другото което трябва да отбележим е засиления интерес ( безпрецедентен ) за инвестиции в България от страна на САЩ, което е един много добър сигнал и за Западна Европа!

  Специално в повишаването КПД-то, производителностт на петролни и газови кладенци американците са доста по-напред от останалите страни по отношение на технологии. Дори да предположим, че има залежи от 25млрд. млрд. куб.м именно посредством най-различни техники това число може да нарастне и до 50млрд. Разбира се това са хипотези и на мен ми е чудно как така решиха че има 25млрд без проучвания..
  Най-вероятно инвестициите за подобен проект ще са минимум 500млн лв, нови работни места - заварчици, копачи, орачи, персонал, дай боже инженери, логистика и т.н. Удобства за персонала като хотели, ресторанти, транспорт, вода и храна..Териториални плащания..данъци и др.

  Според мен по-важното е тук да отчетем, че България генерира интереса на великите сили. Доказателство, че се води правилна политика, за ралзика от политиката на червените подлоги, на които не им пука за България!

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 78. 78 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1481 Весело

  До коментар [#66] от "Славена":

  Не кифло . Всички ресурси , които се добиват в КОЯ ДА Е СТРАНА , са изключителна собственост на съответната страна. На концесия се дава САМО ДОБИВА. Те , за това че добиват получават 2-3 до 5% от печалбата. Газта се купува на някакви пределни цени. Търсят се пазари. например ние купуваме газта от Русия на 340$ , Гърция на 300$ , Румъния на 310$ примерно.
  Проблемът идва , ако трябва да продаваме газта на 700$ примерно , за да се те на печалба , но ние я продаваме на 300 , понеже такъв е пазара. Но тогава те не се навиват и не инвестират , понеже не им се губят пари. НИЕ ВИНАГИ СМЕ НА ПЕЧАЛБА. Стига да някой да прецени ,че условията тук са достатъчно добри , за да добива и да печели пари.

  15.02.1989 - 07.02.2018
 79. 79 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  До коментар [#66] от "Славена":

  Например в Либия една английска компания , не БП , ама й забравих и името , добива петрол от маса време. От това либия , а и всички арабели печелят много. Когато русия добива газ азиатските станове , схемата е същата

  15.02.1989 - 07.02.2018
 80. 80 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2313 Неутрално

  До коментар [#66] от "Славена":

  Да е скъп, да е скъп, колко да е скъп? Даже ще е по-евтин от онова нещо "Белене", на което не му се знае нито цената, нито инвеститора, нито крайния срок. Този проект кара инвеститорите прескачат се като мечета и причината не е само в това, че Седефчов и хората от Перник нямат нищо общо с него.

 81. 81 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  До коментар [#68] от "ръмжо":

  ".....Последния режим беше баш като пускаха сега работещите блокове.."

  Те ако работеха, щеше да е добре, обаче скапаните генератори непрекъснато излизаха от паралел. Заради тях и се разпадна мрежата, просто нямаше какво да компенсира отпадането на такава огромна единична мощност: ПАВЕЦ Чаира не бе готов.

  А социалистическа индустрия наистина консумираше здраво. Но не произвеждаше нищо. Както каза и бае Тодор: Социализмът излезе едно недоносче.

 82. 82 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  До коментар [#77] от "Раз печки, раз кюнци":

  Да цял ден се опитвам да кажа това - нека добиват бе - предимно България печели от това. България не може да губи от добив на ресурси на своя територия. Само за това ,че сегашното правителство накара руснаци и американци да се конкурират за нас , заслужава доживотни поздравления

  15.02.1989 - 07.02.2018
 83. 83 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  До коментар [#19] от "hurricane":

  Не случайно одеве питах изобщо дали има геолози в България да не говорим за инвестиции в R&D..

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 84. 84 Профил на Сгугню
  Сгугню
  Рейтинг: 622 Весело

  До коментар [#77] от "Раз печки, раз кюнци":


  Много отдалече почна тоз път бе, направо тресни една похвална ода за ББ и Дянков..

 85. 85 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1481 Весело

  До коментар [#73] от "ръмжо":

  Аре стига лозунги бе даеба. Няма ли някой да ми каже КОЕ Е ЛОШОТО ШЕВРОН ДА ПРОУЧВА И ЕВЕНТУАЛНО ДА КОПА , ако мине ОВОС , след като България никога не може да загуби от добив на ресурси на нейна територия. Тоест България може само да печели , стига да има кой да добива

  15.02.1989 - 07.02.2018
 86. 86 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#85] от "Karelson":

  Я кажи за добива на злато у нас и концесиите колко взимаме ние?

  На света има достатъчно за нуждите на всеки, но не и за алчността дори на един човек!
 87. 87 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2313 Любопитно

  Тези защо променят лозунга, който преди време беше - "Не вие избирате "Газпром", а "Газпром" избира вас"?

 88. 88 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#85] от "Karelson":

  Ти що реши че като съм русофил и съм за това да има руски концесии? Да не мислиш че съм за това лук оил да е монопол тука? Никакви концесии неща ни западни ни източни, народните богатства са на хората.

  На света има достатъчно за нуждите на всеки, но не и за алчността дори на един човек!
 89. 89 Профил на Славена
  Славена
  Рейтинг: 1342 Весело

  До коментар [#78] от "Karelson":
  Първо да не забравя да поздравя майка ти за добрите обноски на квартално мутре, на които те е научила! Не се съмнявам, че си апогей в родовата ви традиция! И второ понеже стана дума за концесия, я ми кажи калко печели държавата от отдаването на минералните извори например? А колко печелят мутрите, които продават "добива"? При все, че това е процес, който не предизвиква трусове. Освен това каква ще е ползата ни ако цената е по-висока от тази, на която купуваме отвън? Бленуваната "диверсификация" би придобила смисъл за всички нас и за българската икономика само ако имаме алтернативни източници на същите или по-ниски от сегашните цени. Останалото са просто пропагандни кьорфишеци. Ако изпълват ежедневието ти със смисъл, вярвай им! На мен не ми пречи.

  "Има много налудничави неща, които могат да се направят, но ние няма да ги направим и все пак е приятно да си ги мислим." Кърт Вонегът
 90. 90 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  До коментар [#1] от "master_yoda":

  Абе разбирам да пропагандираш за Русия, но трагичното е че си Българин и мразиш България! После не се учудвай че си обект на псувни, подигравки..ами ти си за убиване бе! Виж се само какъв олигофрен си! Хората не уважават индивиди като теб!

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 91. 91 Профил на Славена
  Славена
  Рейтинг: 1342 Весело

  До коментар [#80] от "Роси Кирилова":
  Но за проекта за добив на шистов газ, казваш, всичко се знае! Абе, другарко Кирилова, те хората казаха днес, че незнаят дали въобще го има, вие костовистите по стар навик вече го продавате! Нямам думи!

  "Има много налудничави неща, които могат да се направят, но ние няма да ги направим и все пак е приятно да си ги мислим." Кърт Вонегът
 92. 92 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2313 Неутрално

  "ШЕВРОН - ГАЗ БЕЗ ОБВЪРЗВАНЕ" 93. 93 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1481 Любопитно

  До коментар [#86] от "ръмжо":

  Не знам ? То въобще добива ли се злато тука ? Не знам каква е схемата с цветните метали

  15.02.1989 - 07.02.2018
 94. 94 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Карелсон, не поставяй "леви" и "десни" етикети на хората!

  Това че примерно аз, ще ди дам 100(сто) аргумента срещу "десните" Костов и Борисов, НЕ МЕ ПРАВИ ЛЯВ!
  Нито пък ако ти дан 100(сто) аргумента срещу Гоце и Станишев МЕ ПРАВИ ДЕСЕН!
  Дали съм ляв или десен ще разбереш когато в БГ има многопартийна система!

  А за изследванията- РАЗБИРА СЕ ЧЕ СЪМ ЗА!!!!!!! Но хич не ми се вярва, че това поредно комунистическо правителство няма да изтарикатства нещо под диригентската палка на Москва!

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 95. 95 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#92] от "Роси Кирилова":

  Кочабамба - вода без обвързване!

  На света има достатъчно за нуждите на всеки, но не и за алчността дори на един човек!
 96. 96 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#93] от "Karelson":

  Намери си нещо за чете не, да не стане после че манипулирам инфото.

  На света има достатъчно за нуждите на всеки, но не и за алчността дори на един човек!
 97. 97 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  До коментар [#89] от "Славена":

  Първо минералната вода и природните богатства са 2 безкрайно различни неща. Цветните метали на господина с тракторчето също. На първо време фосилните горива са страшно контролирани за това колко се получава при печалбата след едни англо-британски рекети в близкия изотк през средата на миналия век. Нещата при фосилните горива са адски регулирани

  За цената - вече ти обясних , но се очудвам ,че човек с твоя интелект не схваща. Не бъркай държавата република България , която печели от всеки добит кубик газ и желанието на БЕХ да купи газ. Ако държавата българия и шеврон се разберат да продават на цени по-високи от тези на които България купува , понеже има пазар и за тези цени , то тогава НИКОЙ И НИЩО не кара БЕХ да купува от Шеврон. Естествено ако Шеврон предложи по-ниски цени от това на което купува БЕХ , последните могат да купуват и от там
  И идеята след 15 години , примерно , за поне 50 години напред да имаме газ на много по-ниски цени , тъй като ще сме производител. Ако не - то поне да изнудваме руснаците с набуко и обратното

  15.02.1989 - 07.02.2018
 98. 98 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  Айде лека от мене. Стига безплатно ограмотяване

  15.02.1989 - 07.02.2018
 99. 99 Профил на tanuco
  tanuco
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#6] от "Само Левски":

  http://www.youtube.com/watch?v=dZe1AeH0Qz8

  Много хубаво клипче, изгледай го, преди да пускаш откровено платени статии!

 100. 100 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  До коментар [#94] от "Mickey":

  Колкот аз съм комунист, толкова и Бойко.

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK