И американската "Шеврон" проявява интерес към шистовия газ в България

Досега две компании са проучвали възможността да участват при добива на алтернативно синьо гориво


Досега две компании са проучвали възможността да участват при добива на алтернативно синьо гориво

Американската компания "Шеврон" официално обяви интереса си да проучва находища на залежи на шистов газ в Североизточна България. Вчера американският посланик у нас Джеймс Уорлик и вицепрезидентът на "Шеврон" за Европа и Евразия Йън Макдоналд представиха конкретните намерения. Досега няколко дружества, сред които канадската "Парк плейс енерджи корп." и "Овергаз", са изявявали подобни намерения.


Разработването на нетрадиционни източници за добив на природен газ, като извличане на метан от въглищни пластове и изземване на синьо гориво от глинени и скални шисти, е алтернатива на традиционния добив.
Усвояването на такива запаси е довело и до спад на цената на газа, който в Европа и САЩ се търгува между 150 и 180 долара на хил. куб.м, каза за "Дневник" Валентин Кънев, председател на Балканската и черноморска петролна асоциация. Това е и възможен вариант за намаляване влиянието от руски доставки.


Преди година Министерският съвет откри конкурс за добив на газ в Блок 1-11 Вранино на площ с размер 397.42 кв.км, но все още не е публикувана информация коя компания е спечелила. В свое съобщение от миналото лято "Парк плейс енерджи корп." заявява, че официално е подала искане за добив на шистов газ в Германия, България и Холандия.


България има потенциал за добив общо на 25 млрд. куб.м шистов газ на година, ако бъдат доказани залежи от него. Това съобщи американският посланик, който представи част от ръководството на "Шеврон". Нейни представители са в София, за да се срещнат с премиера Бойко Борисов и да му представят своето виждане за бъдещ добив.


Дружеството е подало в началото на май искане за проучване на територия в Североизточна България за потенциален добив на шистов газ. Според източник, близък до Министерския съвет, освен "Шеврон" още една американска компания е изявила интерес към същия участък. Конкурсът предстои да бъде обявен по инициатива на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.


За първи път интерес към добива на газ от шисти от "Шеврон" изявиха по време на посещението на икономическия министър Трайчо Трайков в САЩ през април. "Добивът на шистов газ може да промени пазара в региона, както това се случи в САЩ", каза вчера Уорлик.


На въпрос на журналисти дали не се меси прекалено в енергийната политика на България американският посланик отговори, че има само два важни въпроса, които е представил пред българското правителство - диверсификацията и прозрачността. Той допълни, че в крайна сметка решенията се взимат от властта и хората в България.


Само преди седмица на посещение в България беше първият вицепремиер на Русия Виктор Зубков, който се договори с премиера Борисов за участието на страната в "Южен поток". Ден по-късно посланик Уорлик на среща с министър Трайков поиска повече информация за преговорите между България и Русия в енергийния сектор. И напомни, че страната нееднократно е заявила целта си да диверсифицира енергоизточниците си и необходимостта от повече прозрачност при договаряне на енергийните проекти.


"В България има възможност да бъдат диверсифицирани източниците на енергия. Надявам се скоро да бъде одобрено разрешителното за проучване на "Шеврон", които ще инвестират много пари в България", допълни Уорлик. Той обясни, че се надява след срещата с премиера Борисов той да бъде по-запознат с възможностите за добив на шистов газ и по този начин решенията, които ще вземе в бъдеще, да бъдат по-информирани.


"Досега сме се спрели на находище в Североизточна България на границата с Румъния. Проучването ще отнеме пет години", каза Йън Макдоналд. Той допълни, че този вид газ все още не е добиван в Европа и се очаква цената му да бъде много по-висока от тази на природния газ. Тази информация не беше преведена от преводача на срещата в посолството. Досега компанията е правила проучвания за шистов газ в Полша и Румъния, където е спечелила лиценз за проучване в битка с друг енергиен гигант – "Тотал".


Йън Макдоналд нееднократно напомни, че добивът на шистов газ е все още на етап "концепция" в Европа. Според технологията му за добив се правят сондажи на дълбочина от 2000 до 5000 м, като първоначално се използва много вода. В случай че се докаже наличие на газ в кухините на земните недра, се предизвикват миниексплозии, които могат да доведат до сеизмична активност в района. Представители на американската компания не бяха категорични, че технологията е напълно безопасна. Според експерти подобен добив трябва да се прави в слабо населени територии, където пространството е свободно.


"Дневник" потърси експерти, които да коментират ползата от разработването на подобни находища у нас. "Усвояването на запасите от шистов газ фактически удвои количествата природен газ, търгувани на борсите", каза за "Дневник" Валентин Кънев, председател на Балканската и черноморска петролна асоциация. По думите му голямото предлагане е довело до спад в цената на газа, който в Европа и САЩ се търгува между 150 и 180 долара на хил. куб.м.


В България структурата на скалите под земята е различна от тази в Америка. За разлика от САЩ водата в българските находища ще се използва само за първоначално "разпукване" на  скалните слоеве, което е по-добре от екологична гледна точка. Технологията позволява до около 20 сондажа да бъдат концентрирани в едно находище, обясни Кънев.


"Добивът на такъв газ може да преобърне напълно зависимостта, в която България се намира по отношение енергийната си политика", каза изп. директор на "Делойт България" Илиян Василев.
"Съобщените количества са силно преувеличени", смята обаче доц. Георги Георгиев, нефтен геолог в СУ "Св. Климент Охридски", който е правил проучване за възможностите за такъв добив в цялата страна. По думите му реалните запаси са няколко пъти по-малки.


Само за година запасите на природен газ в Европейския съюз са се увеличили с 47 на сто. Това показва доклад на анализаторската компания Wood Mackenzie, публикуван в началото на април. Част от тези залежи се дължат именно на добива на газ от шисти. В момента Полша купува над 70% от синьото си гориво от Русия, но след разработване на новите алтернативни находища ще стане напълно независима, ако бъдат доказани предположенията на анализаторите, пишат руските медии.


Американската компания ConocoPhillips е една от тези, които са изявили намерение да добиват газ от шисти край полския град Гданск от май 2010 г., пише lenta.ru. От руския сайт съобщават, че се очаква примерът им да бъде последван от Exxon-Mobil и Marathon и кандаската Talisman Energy.


В САЩ добивът на природен газ от шисти започва през  1990 г. и досега е нараснал от 10 на 40% от общия - до 745.3 млрд. куб.м годишно, по което страната изпреварва Русия - 582.9 млрд. куб.м, като световен лидер по добив през 2009 г. Около 40 са нефтените компании в Европа, които искат да добиват газ от шисти, показват данни на "Ройтерс".


С проекти в областта на газа от шисти се занимават и в Турция, съобщи още Валентин Кънев. Данни на Оксфордския институт по енергийни изследвания обаче показват, че добив на газ от шисти може да започне в Европа не по-рано от 2020 г., припомня lenta.ru. Газът от шисти може само да допълва конвенционалния природен газ, но не и да го замести напълно, заяви преди десетина дни еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер.


По прогнози на анализатори консумацията на природен газ в Европейския съюз през 2010 г. ще достигне 554 млрд. куб.м, като четвърт от тях ще е доставена от Русия. В края на май "Газпром" обяви, че планира да купи дружество в САЩ, което добива газ от шисти, съобщиха тогава руските медии, но името на компанията е неизвестно и досега.


Тогава "Интерфакс" цитира шефа на "Газпром" Алексей Милер: "Имаме технологии, имаме опит, ето защо може да издигнем лозунг: ако у вас има газ от шисти, ние ще дойдем при вас." В края на април добивът на алтернативен газ беше коментиран от руския министър на природните ресурси Юрий Трутнев, който тогава обяви, че добивът на газ от шисти е проблем за "Газпром", тъй като променя положението на компанията на световните пазари.

Ключови думи към статията:

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на ahasver
    ahasver
    Рейтинг: 2126 Неутрално

    Един "уорлик" - единица мярка за намеса във вътрешните работи на суверенна страна. Също липса на дипломатичност.
    Шистовият газ е автогол. При обикновенните газови находища газът е в капани - най-често антиклинални структури под екран от непроницаеми скали. До него се достига с сондажи и се експлоатира със сондажи. Практически не влияе на околната среда. Шистовият газ не е в структури. До него се достига със сондажи , в които се нагнетява вода, химикали и се взривяват, скалите се натрошават и напукват и газът тръгва нагоре. Как го хващат нямам представа, но това да тук предполага масивно, като фронт издигане на газ, смесването му с подземните и подпочвени води , изход на повърхността и тежки последици за населението. . Нека си го добиват руснаците на тяхна територия, пък после по тръбите, по тръбите , та тук. А какви комисионни дава Шеврон и колко тежи един уорлик не знам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK