Трайков кани канадски фирми да добиват алтернативен газ в България

Трайчо Трайков

© Мария Съботинова

Трайчо ТрайковИкономическият министър Трайчо Трайков отправи покана към канадски компании да участват в добива на газ чрез дълбоко сондиране в България, съобщи БТА. Рано тази сутрин Трайков се срещна със своя колега - министъра на търговията на Канада Питър ван Лоун. Българският министър е поканил официално канадска компания, която сондира в румънския шелф да участва и в българските конкурси за добив. Обикновено чрез дълбоко сондиране се добива газ от шисти.


Ден по-рано американският посланик Джеймс Уорлик представи проекта на компанията "Шеврон" за добив на шистов газ в Североизточна България. Дружеството засега кандидатства пред икономическото министерство да получи разрешително за проучване на терена, където очаква да откри запаси от 25 млрд. куб.метра шистов газ. Дълбочината на сондажите е около 4000 - 5000 метра.


По време на срещата си с Ван Лоун Трайков е поставил въпроса за отмяна на визите за български граждани, които пътуват до Канада. "Споделих, че това много би увеличило подкрепата и за
предстоящото сключване на Споразумението за разширено икономическо и търговско сътрудничество между ЕС и Канада, то е свързано и със свободното движение на хора", казва министър Трайков, цитиран от БТА . Министърът допълва, че  България е една от трите държави от общността, чиито граждани се нуждаят от визи.


Министърът Трайков посочи, че очакваният ефект след предстоящото сключване на споразумението за свободна търговия с Канада ще е около 40 млрд. долара увеличение на стокообмена, от които около 30 млрд. долара в полза на ЕС и около 10 млрд. долара  в полза на Канада. Трайков е запознал госта с възможностите, които България  предоставя като инвестиционна дестинация, и особено за канадски
фирми от сектора за автомобилни компоненти.

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  Нали първо щеше да бъде американската Шеврон. Сега пък канят и канадски. Вижте какво, не заглавичквайте хората и не им губете времето с някакви си 25 млрд. кубометра, ами направо викайте Газпром. Да извличаме газа и кой откъде е! А, и да не забравя, намерете и строител за последващо застрояване на Северо-източна България след земетресенията.

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 2. 2 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Бахти идиотите сме, преговаряме със страна която още ни държи на визи и дори няма посолство в БГ, вместо да закрием посолството в Канада и да им ударим и ние визи.

  икономист - неграмотник с диплома
 3. 3 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 968 Весело

  Сега пък най-големият газов център на Балканите ли ще ставаме?

  «Enjoy yourself. It’s later than you think.» - chinese proverb
 4. 4 Профил на stog
  stog
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Някои неща странно се повтарят:
  На февруарския пленум на БКП, от 1972 г., другарят Александър Лилов за пръв говори за добиването на гориво от нефтените шисти (каза нещо и за ножчетата Жилет). Фирмата пак беше канадска, но 38 години от тогава... нищо не стана. Построихме Развитото социалистическо общество без да се експлоатираме шистите. Защо ли?...
  Дали можем да си позволим гориво на всяка цена или трябва да търсим пазарна изгода?

  stog
 5. 5 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 734 Неутрално

  До коментар [#1] от "master_yoda":

  Поканил ги е да участват в търг, товарищ. Ако иска и Газпром да участва, стига да има технология и да намери сондьори, които не пият. А за земетресенията не се безпокойте, от хидравлично разпукване на пластовете не стават земетресения. На Марица-Изток взривяват всеки ден огромни количества взрив от 50 години, на 30 км от Маришкия разлом и досега не са предизвикали земетресение. Това са поредните партенки за стряскане на населението.

 6. 6 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Това е ответен удар на Тр.Трайков относно критиките на американският посланик Уорлик за непрозрачността при доставките на газ и диверсификацията.
  Пъчим гърди, а те с подплънки!

 7. 7 Профил на chavez
  chavez
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Канадските и американските фирми целят единствено да станат собственици на богатите залежи на България и след това да продават български газ срещу кожодерски цени подобно на ЧЕЗ и другите корпорации.

 8. 8 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 754 Весело

  До коментар [#7] от "chavez":

  Ама разбира се! Капиталистите искат да ни ограбят и вземат жените и децата. Само Раша и Газпром работят с нас от чист алтруизъм.

  Затова плащаме от най-високите цени за газ в ЕС.

 9. 9 Профил на chavez
  chavez
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#8] от "Знам и Мога":

  Нищо не си разбрал, Газпром искат да притиснат ГЕРБ и СДС и да ги свалят от власт, а цените и сега са най-ниските в цяла Европа с тази разлика, че Булгаргаз и ТЕЦ-София раздуват цените.

 10. 10 Профил на stenley
  stenley
  Рейтинг: Неутрално

  Хора, преди да смятате вече какви ще са приходите на страната ни от добиване на шистов газ, проверете какви последствия има в САЩ . Като пример можете да посетите следния линк за да видите трейлъра на един документален филм,неманипулиран от лобистки интереси. А който желае може да ми пише съобщение и да му го пратя, интересен е много!!!ето линка
  http://www.youtube.com/watch?v=dZe1AeH0Qz8

 11. 11 Профил на Само Левски
  Само Левски
  Рейтинг: 945 Неутрално

  До коментар [#7] от "chavez":

  Виж въпроса не е кой да ни продава газ.На всички ни е ясно, че и американски и руски, и канадски фирми искат да печелят. Въпросът е да има пазар на газта и да няма монопол при доставките. Когато има конкуренция и много доставчици цената ще падне.А ако в България се добива газ, това значи доходи за производителя, доходи за работниците и за държавата от платени данъци.Това са спестени пари, които иначе се изнасят и отиват в най-печелившата комапния в света за миналата година - Газпром.

 12. 12 Профил на shumkarov
  shumkarov
  Рейтинг: Неутрално

  Да 10
  Видях клипчето.
  Откровено казано филма за Чернобил бе много по-впечатляващ.

 13. 13 Профил на chavez
  chavez
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#11] от "Само Левски":

  Не е точно така, защото американските и канадските фирми се опитват да наложат техен монопол уж с конкуренция на Газпром докато ги елиминират и после да вдигнат цените, както направиха с петрола и сега печалбата отива в американските монополи и банки, а не в страните, на чиято територия са кладенците.

 14. 14 Профил на shumkarov
  shumkarov
  Рейтинг: Неутрално

  До 13
  Засега Газпром държи монопола в БГ. Видя се и резултата от това на 1.01.2009г.
  Ти да не работиш в руското посолство, или консулство, бляд?

 15. 15 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  До коментар [#4] от "stog":
  Дълбокото сондиране няма нищо общо с шистите, нещо се е объркал. Нафтошисти има у нас в Пернишоко , но с ниско съдържание Проучени са подробно, с много сондажи - 5% съдържание на битуми. При 15 % ги експлоатират за петролни деривати,- в прибалтика.

 16. 16 Профил на chavez
  chavez
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#13] от "chavez":

  Не, не работя за руснаците, нито съм техен адвокат, но досега вече 20 години получаваме газ от Газпром, а не от САЩ и поне трябва да сме малко благодарни на руснаците.

 17. 17 Профил на mind_twist
  mind_twist
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#16] от "chavez":

  "благодарни" - че нали им го плащаме, за какво да сме благодарни, че няма компенсации когато ни държаха една зима без газ или че плащаме повече от всички други държави? или освен че си плащаме, трчбва и да сме благодарни че са ни позволили.

  Стига с това слагачество, ние сме потребител в крайна сметка и ако не са ни изгодни руските печелбарски условия, има конкуренти, точка.

 18. 18 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Дневник, за пореден път ви питам - толкова ли е трудно преди да се напише една статия да се направи едно бързо търсене в интернет за инфермация относно въпроса, който ще засегнете. Какво общо има алтернативния газ с дълбокото сондиране?
  И наистина ли мислите, че основната особеност на сондирането при шистовия газ е дълбочината, на която се сондира.
  Не е необходимо да изнасяте научни трудове, но все пак проявете малко уважение към читателите си като им подносяте фактически вярна информация.

 19. 19 Профил на chavez
  chavez
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#17] от "mind_twist":

  Хайде нека да получим първо евтин американски газ, пък тогава да спорим. Засега такъв няма, има само планове или по-скоро мечти. А на руснаците им е през оная работа, че ГЕРБ и СДС търсят газ от САЩ, по-скоро Газпром и досега доставяше газ на ниски цени за България, да не говорим пък за времето преди 1989 г. когато даже беше на народни цени.

 20. 20 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#10] от "stenley":

  Приказката за страхливото пиле чел ли си я? Ако всички разсъждаваха като теб, например страните от Близкия Изток щяха да бъдат на ниво Африкански стандарт..

  П.С. Линкът ти не работи!

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 21. 21 Профил на shumkarov
  shumkarov
  Рейтинг: Неутрално

  До 16
  За какво да сме благодарни?
  За спирането на газа миналата година, или за натиска да променим цените преди изтичането на договореностите?

 22. 22 Профил на Луд Общественик
  Луд Общественик
  Рейтинг: 839 Разстроено

  това ще е голяма грешка, която ще отрови пояжите и жодите ж България. Не сме голяма страна като САЩ да си позволим да замърсим тези два безценни природни ресурса.

  Удавете ги в сигнали: https://grajdanite.bg/home
 23. 23 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 704 Весело

  До коментар [#16] от "chavez":

  Ние не получаваме газ, а купуваме.
  Предполагам правите разлика.
  Иначе, по вашата логика трябва да сме ужасно благодарни на квартаталната бакалия, че можем да "получим" кори за баница и мляко + вестник в събота сутрин.

 24. 24 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1455 Любопитно

  До коментар [#16] от "chavez": досега вече 20 години получаваме газ от Газпром, а не от САЩ и поне трябва да сме малко благодарни на руснаците.

  Опа, изпусна се тук на метеното...

  Та за какво следва да сме "благодарни"?? За една стока, която ПЛА6ТАМЕ на пазарни цени, че дори и отгоре...
  Такова русопатско мислене не ми е понятно, особено когато благодарността е само в посока Россия?!
  Някой да е молил да сме благодарни на УСА за Кока Кола; на Германия за Мерцедес, Франция за Ербъс...
  При това говорим за продукти създадени с мисълта на хората там, технологични и с принадена стойност.
  А газта хем руснаците я копаят, хем в голяма част не е и тяхна, а от "републиките"...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 25. 25 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#11] от "Само Левски":

  По пътя на елементарната пазарна логика ли искаш да убедиш червен тулуп ??? Невъзможно е ...Неспасяеми са ...))

  BIG AL
 26. 26 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 655 Разстроено

  Снощи по новините на Нова тв имаше много впечатляващо филмче за вредите за околната среда и хората от този начин на добив на газа. Гледайте го, аз вече имам сериозни съмнения, че въобще някъде трабва да се разрешава такъв добив. Говориха за замърсяване на подпочвените води, неизвестни болести по животните и хората в районите на добив, предизвикване на леки земетресения при разместването на пластовете, което се получавало неминуемо. За сведение филмчето беше Хамериканско.

 27. 27 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#19] от "chavez":

  Изглежда НЕ им е през оная работа на руснаците , щом натискат и бързат за Южния, а и за АЕЦ-а и ..толкова много крепостни са впрегнали да пишат , ДОРИ по форумите ..)
  Старите дрипи червени пак хвърлят пари - борят се за умовете на младите , ПАК да има будали ..с петолъчки и милиони за другарите от БКП..)))

  BIG AL
 28. 28 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Като чета мненията по-горе, оставам с впечатлението, че като цяло всики залитат в една безплодна полемика за или против Русия/САЩ. А всъщност това никак няма значение.
  Обективно положението е горе-долу средното:
  За следващите поне 10 години руския газ е категорично без алтернатива за БГ и Европа.
  Чудесно е да се търсят нови технологии и да се експлоатират находища, които до сега е било невъзмогно. В Полша и Румъния проучванията за шистов газ вече са започнали. От Шеврон, а може би и от други компании, които имат тази технология. Не виждам какво лошо има това да се прави и в БГ и защо този факт трябва да отприщва такава полемика за-против Русия/САЩ - ПОДЗЕМНИТЕ БОГАТСТВА В БГ СА ИЗКЛЮЧИТЕЛНА ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ!!!!!!!!! Това, че някой открил и проучил находище на прородно богатство и е доказал икономически и екологично и технологично и т.н., че това природно богатство може да бъде извличано, не прави въпросното природно богатство собственост на този който го е открил!!!!!!!!!! То си остава изключителна държавна собственост и работа на държавата е сключвайки концесионен договор да защити интереса си - собствения и този на гражданите си.
  Т.е. американците няма да ни доставят американски газ, български газ, извлечен с тяхна технология. Какво ви притеснява в това - може би факта, че продажните ни политици няма да защитят БГ интереса в концесионния договор?????

 29. 29 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#26] от "aleko":

  Става дума за ОГРОМНИ КОЛИЧЕСТВА и територии..Ние нямаме нужда от ТАКИВА количества..а и нямаме толкова газ..))
  2-3 милиарда кубика - потребление -минала и тази година ..А Южен поток - ще ни 'вземе" около 100 кв.километра- през равнината , а не през чукарите .. Толкова едва ли ще разкопаем - 10 на 10 км. в Добруджа ))

  BIG AL
 30. 30 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3010 Весело

  "Технологиите ще спасят света" - е поне цивилизования свят, на нецивилизованите им трябва вожд и спасител

  подпис
 31. 31 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 543 Неутрално

  До коментар [#28] от "zenola":

  Много точно и ясно за мислещите.
  Друг е въпросът за продажните ни политици.
  За много голямо съжаление.

 32. 32 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Отчаяни ходове!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK