Борисов: Ситуацията в "Булгаргаз" е като в трънската поговорка: "Три пъти го режа и то все късо"

Борисов: Ситуацията в "Булгаргаз" е като в трънската поговорка: "Три пъти го режа и то все късо"

© Мария СъботиноваКато висока за "Булгаргаз" в момента, и ниска за потребителите, определи цената на газа изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов в разговор с премиерът Бойко Борисов. Шефът на газовият доставчик представи на премиера резултатите от поискания от него анализ за ценообразуването на газа. Министър-председателят беше дал на Гогов, икономическия министър и енергийния регулатор срок от една седмица да му представят как се образува цената. 


Проблемът с цената на газа излезе на преден план по време на посещението в България на първия вицепремиер на Русия Виктор Зубков, който изрази учудване, че той е толкова скъп при ниските цени, по които продава "Газпром". Зубков обясни, че "Газпром" продава газ средно по 339 долара за 1000 куб. м, докато по 472 - 501 долара за 1000 куб. м плащат промишлените потребители в България, а битовите - 576 долара за 1000 куб. м. Мнението му беше подкрепено от премиера Борисов, който заяви, че досега не се е явил експерт, който да му обясни откъде идва увеличението на газа.


Гогов обясни, че "Булгаргаз" купува синьото гориво на по-висока цена, отколкото го продава, което може да доведе до фалит на компанията. В диалог с премиерът, шефът на "Булгаргаз" обясни защо всъщност е предоговаряна цената на синьото гориво през 2006 г.  Премиерът попита каква е цената на газа - Гогов отговори - "Висока за "Булгаргаз", ниска за потребителите." Борисов попита какво се случва с компания, която продава под себестойност, Гогов отговори - преструктурира се или се декапитализира. Борисов се учуди как може компания, която работи под себестойност да се преструктурира. Той опреличи ситуацията на трънска поговорка - " три пъти го режа, а то все късо и късо и още веднъж ще го режа - как може да купуваш скъпо и да казваш, че това ще го преструктурираш", попита Борисов.
Още веднъж шефът на "Булгаргаз" потвърди намерението си да преговаря за по-ниски цени на синьото гориво с "Газпром".  Едно от заключенията на срещата е, че със сключените до момента договори с Русия "Булгаргаз" върви към фалит. Страната ще опита да договори с Русия доставни цени на природния газ на входа на националната  мрежа под 300 долара за 1000 куб. м. при сегашните 339 долара. Гогов обясни, че цената на българска граница в момента е  338.4 долара "благодарение на по-ниски цени, преференциални цени по договорите от 2006 г." Шефът на "Булгаргаз" призна, че компанията не знае на каква стойност производителят "Газпром" продава на своите дружества, затова може само да се предполага.


Дружествата доставчици работят вероятно с 6.5% норма на възвръщаемост. "Не знаем реално "Газпром" на каква цена продава газа и всъщност не знаем печалбите на тези по веригата, а Овчаров и много други ми обясняват, колко сполучлили договори са подписали", обобщи ситуацията Бойко Борисов. В разговорът между него и Гогов се намеси, председателят на държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев, който съобщи, че на германската граница цената е под 300 долара по дългосрочни договори с Русия, според официални източници. Гогов уточни, че Германия всъщност купува само 38% от газа си от Русия.


Според шефът на "Булгаргаз" има две причини, които са довели до сключването на допълнителен анекс към газовите договори от 2006 г. Първата е приемането на България в Европейския съюз и задължението да бъдат отделени "Булгаргаз" от "Булгартрансгаз", а втората е заплаха от Русия, че ще спре транзита през България след 2010 г.


До 2007 г. "Булгаргаз" е плащала в натура своите транзитни такси, след това се е наложило да ги плаща кеш на "Булгартрансгаз", което е причина за преподписването на договора. Гогов съобщи, че договорените по-високи цени с това споразумение са включвали плащането на 600 млн. долара над първия договор до 2010 г., но в замяна станата ще може да получи 2-3 млрд. долара от транзит до 2030 г. "Това са причините за предоговаряне, а самите резултати са други тема", каза Гогов. Премиерът коментира, че хората е трябвало да бъдат запознати с тези условия, а не те да остават скрити.


В момента ДКЕВР започва одит в газоразпределителните дружества, чиято цел е да се провери дали компаниите са инвестирали и как парите, които са заявили за това. На въпрос на журналисти, защо ДКЕВР не е следил това досега, Семерджиев отговори, че в зависимост от източниците на финансиране, се правят проверки или не. "Компаниите влагат собствени и привлечени средства, какво са включвали в собствените си средства не е работа на регулатора, те са ги намирали тези пари", каза шефът на ДКЕВР.


По данните на Гогов около 67 на сто от цената на природния газ се формира от цената на вноса. По данни на компанията едно от газоразпределителните дружества е вложило над 140 млн. долара в изграждане на газоразпределителна мрежа, но не е сигурно, че парите са отишли за нея. Шефът на "Булгаргаз" не пожела да каже коя е компанията.


В представянето на ценообразуването се включи председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев, който каза, че причина за повишаване на цената на синьото гориво е ниската използваемост на капацитета на мрежата - около 12-15%. Ден по рано Семерджиев, обясни, че ценообразуването на газа е в норма и на пръв поглед няма нарушения.

Коментари (72)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Голям цирк, голямо кино! На най-голям екран!
  Първи дубъл:
  И премиерът е учуден, заедно със Зубков, защо потребителите плащат такава висока цена за газ.
  До една седмица да му се докладва и изпраща ДАНС да провери къде е заровено кучето при посредниците.
  Втори дубъл:
  Делегация в Русия и мълчаливо съгласие. ДАНС не танцува, защото музиката се поръчва от Москва.
  Трети дубъл:
  Проверката на 'Булгаргаз' от ДКВР с председател Ангел Семерджиев, бивш техен служител е 'оптимистична'.
  Виновни няма.Даже са продавали на загуба.Горките!
  А как са оцелели и след като са си раздавали високи заплати, някои от отделите са си ги настанявали в петзвезден хотел.
  'Тишина и мъртъвци с коси', както се казваше в един съветски филм.
  Четвърти дубъл:
  Сбирка на Борисов със Семерджиев и Гогов.
  Първият разказва поговорки, другите двама - приказки за наивници,които все пак трябва да платят сметката.Ние.
  Пети дубъл:
  Един на друг си раздават 'Оскари'.
  Но след 'Happy end-a' им - милиони платци им раздават
  червени картони.
  А номинираният за главна мъжка роля изпращат в забравата.
  Все пак това е само сценарий.
  Дали се случва и ще продължава - зависи от режисьорите и актьорите!
  Нас ни третират само като зрители,пардон избиратели!
  Докога!

 2. 2
  ****

  Този коментар беше изтрит в 22:33 на 14/07/2010 от неговия автор.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 4. 4 Профил на Mustafa Byalkov
  Mustafa Byalkov
  Рейтинг: 395 Неутрално

  "Премиерът попита каква е цената на газа - Гогов отговори - "Висока за "Булгаргаз", ниска за потребителите." Борисов попита какво се случва с компания, която продава под себестойност, Гогов отговори - преструктурира се или се декапитализира. "

  "Зубков обясни, че "Газпром" продава газ средно по 339 долара за 1000 куб. м, докато по 472 - 501 долара за 1000 куб. м плащат промишлените потребители в България, а битовите - 576 долара за 1000 куб. м. Мнението му беше подкрепено от премиера Борисов "

  Абе тоя Гогов за малоуници ли ни има? Какво значи купува скъпо, продава евтино, за колко купува - цифра, за колко продава - пак цифра, а не баластра моабет!!!
  Как може така нагло да се лъже??? От думите разбираме за ползваме "евтин" газ, който Булгаргаз купуват "скъпо" и се самофалирват по този начин!!! Бах мааму, къде отива тази разлика от 576 долара до 339 долара??? Къде???

 5. 5 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Мамицата им на Серго, Орешаро, Овчаро Графо, Пицата и другите боклуци - свобода или с....!

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 6. 6 Профил на Mustafa Byalkov
  Mustafa Byalkov
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Журналистите по тия пресконференций интелектуално скопени ли са та не задават този въпрос на хората, които стоят пред тях и им разказват вицове?

 7. 7 Профил на Язе
  Язе
  Рейтинг: 506 Весело

  До коментар [#3] от "cvetomir_p1":

  bgustrem.aceboard.com

  LOLz мен!
  Като вземете властта админа ви "Chalgaboy" за къф ше го гласите?
  Тва е е#авк@ нали?

 8. 8 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  До коментар [#4] от "bono":

  Казано е бе човек. Купува по 339 долара. Сметни си го сам в левове. А на сайта на ДКЕВР пише по колко продава. Към 550 лв.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 9. 9 Профил на Mustafa Byalkov
  Mustafa Byalkov
  Рейтинг: 395 Неутрално

  А това за тия 501/576 $, което твърди Борисов лъжа ли е?

 10. 10 Профил на vlad76
  vlad76
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Виждаме защо не трябва да остава на работа нито един чиновник от тройната коалиция!!!Преди няколко дни Гогов пееше други песнички!!!

 11. 11 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  До коментар [#9] от "bono":

  Това са цени за крайни клиенти. Търси ги по сайтовете на доставчиците. Софиягаз (част от Овергаз) продава за битови абонати на цена към 920 лв. + такса.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 12. 12 Профил на chara
  chara
  Рейтинг: 616 Любопитно

  Докато "мъдрите" от Булгаргаз се намъдруват "лудите" в Европа - Италия, Германия, че даже и Турция,договориха по-ниски цени:

  http://chara.blog.bg/politika/2010/04/19/bezgrybnachnost-s-aromat-na-gaz.530950

 13. 13 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  До коментар [#12] от "chara":

  Хората имат по няколко доставчика. Естествено, че ще могат да договарят изгодни цени. А ние още не сме почнали тръбите за съседите. Съответно и рашките са ни гепнали за та..ците и усукват. Да ни е честит големио член.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 14. 14 Профил на Mustafa Byalkov
  Mustafa Byalkov
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Добре, тогава какви са тези безбожни надценки от по 200 и кусур $ на 1000 куб. м. ? ДКЕВР нямат ли право да регулират този пазар?

 15. 15 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Извинете, но само извън коментарите да вметна за много интересна новина от Германия. Една тяхна акция как преследват незаконно богатите.

  http://www.bbc.co.uk/news/10632313

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 16. 16 Профил на Dznika
  Dznika
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Много Ви моля, обърнете внимание на авторите на статията. Още в първото изречение има грешка "...в разговор с премиерът Бойко Борисов". След предлог, думата от м. р. не се поставя в пълен член...трябва да е "...в разговор с премиерА ...".

  Не лошо написана статия, но тези ЕЛЕМЕНТАРНИ грешки дразнят!!!

  Следващите грешки няма да посочвам, нека си ги открият сами))

  Ако не знаеш къде отиваш, винаги стигаш другаде
 17. 17 Профил на popai
  popai
  Рейтинг: 118 Неутрално

  Борисов, настъпи „олигарсите”, не „отрудените” ексгерберни птички

  Тропическите дъждове по нашите ширини заформиха кахърен фейс не само на рейтингова звезда като земеделския министър. Туристически „босове” като Гергов не стартираха ли като земеделски „предприемачи”?!

  Това котило на „олигарсите” е известно с пропрезидентския си уклон. Разбираемо е, че Борисов е гневен. Искрено му съчувстваме и т.н.

  От една страна сме впечатлени как държи на думата си и не се поддава (засега) на натиска на такива като Митьо Гестапото да го „сдобряват” с „Гоце”. Но от друга се питаме – сега ли Борисов проумя нрава на „Тошевци и компания”?!

  Фурорът от нощта след вота е едно – причакването за „Юдини целувки” е стара „трудовашка” техника: по пантофи, по калеври, по пеньоари. Но сега е друго – Мирослав Найденов не може да подкара комбайните в заблатените ниви, „икономиката продължава да затъва”, медийните „трудоваци” си плюнчат пръстченцата и връткат чупки в кръста в очакване на „новия вятър”.

  „Градските олигархии” в знакови региони душат дали социологическите проучвания са лъжливи изцяло, или само мъничко. И се опитват да пернат нещо в залисията с олигархичен плам в очите.

  Големите „олигарси” са на път да се превърнат в едни отрудени, пардон, доячки на и без това изтънелия бюджет. Иначе били вече част от икономиката и нямало как да бъдат ударени от службите, Цветанов и Борисов дори. Така ли? Ами тя и Калабрийската мафия въртяла десетки милиарди в десетки държави, но италинците взеха че я треснаха тези дни. Нали Борисов е дружка с премиера на Италия – да си обменят малко опит.

  Апропо. Как „удариха” такъв като Дънката. Да не би във Варна да не се говори, че някои от най-апетитните парцели и дялове в икономиката на Варна не бяха доскоро под контрола на „медузите”?! Да не би служители на някой с марката „Жоро Гергов” да не вилнееха в схема с „паяците”, тероризирайки гостите на курорт на север от Варна. Вярно е – това се случваше по времето на „тройната коалиция”. Но също така е истина, че слугите на „Гоце” в морската столица се разшетаха здраво. Борисов да се сети без напъване кой плаща масрафа за преподреждането в движение на „контролирания и консолидиран корпоративен вот” в града?!

  „Герговци” работят за „Гоце” във Варна и Пловдив. В Шумен са пуснали старата мулташка схема на Дъбчето. В Плевен ясно кой мачка наред. В Бургас за „Гоце” бачкат схемите на такъв като Митьо Гестапото.

  Но това са само едрите щрихи от проекта „Гоце” по региони. Засега „олигарсите” от първата редичка се таят. Действат подмолно. Сучат се. Ослушват се. Въртят двойни игрички. Все още не са се строили за похода на „Гоце” към стола на Борисов. Но неспирно мародерстват икономиката в криза. В същото време Борисов хаби енергия по медиите да се обяснява за такива политически титани, пардон и прочие, като Дани Каназирева и Лъчо Мозъка.

  А междувременно уж суперреколтата зигнива в полето. Туризмът изтича в канализацията. Как да не редят аверите на „олигарсите” заупокойни трели, че „икономиката продължава да затъва”?! Всъщност не Борисов, Цветанов и Дянков „разказват играта” на олигархичния кръжец на „Гоце”, а икономическата криза.

  /Любомир ЖИВКОВ

 18. 18 Профил на walle
  walle
  Рейтинг: Неутрално

  Невероятно театро! Това вече е прекалено - трънската приказка изцяло описва действията на правителството

  http://www.euinside.eu/bg/news/bulgarian-story-of-the-good-gas-and-the-bad-gas

 19. 19 Профил на nkrivoshiev
  nkrivoshiev
  Рейтинг: 229 Неутрално

  "Борисов попита какво се случва с компания, която продава под себестойност, Гогов отговори - преструктурира се или се декапитализира."

  Нещо не е наред-

  Булгаргаз (от Капитал Топ 100):
  Приходи 2009: 1 182 мил. лв (да, 1 млрд. и нещо)
  Печалба 2009: 27 мил. лв.

  Рентабилност и норми всеки може да си сметне, ниски са. За 2010 вадят едни луди загуби (може и на хартия, може и да са за заблуда). Но как по-точно се декапитализира компания, която е била на печалба и може да бъде на печалба - ако иска??

  Интересна статия:
  http://borsi.blog.bg/novini/2010/07/02/pisna-mi-da-me-kradat-s-ceni-na-tok-gaz-goriva-parno-voda-te.571172

 20. 20 Профил на raydenu
  raydenu
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#1] от "desen":
  "Виновни няма.Даже са продавали на загуба.Горките! "

  то че виновни има има, спор няма но както винаги в бг никой не се осъжда
  продава се на загуба, това може и да е вярно , за да не загубят партиите електорална подкрепа и да си осигурят да са отново в парламента, никой няма да вдигне цените до пазрните за да не си направи харакири
  когато се продава на загуба нали знаете откъде може да идват парите да се покрие тази загуба, от данъците естествено и държавният бщджет затова държавните фирми не фалират , те се дотират от държавата

 21. 21 Профил на nkrivoshiev
  nkrivoshiev
  Рейтинг: 229 Неутрално

  БулгарТРАНСгаз (от Капитал Топ 100):

  Приходи 2008 -> 2009 == 148 -> 269 мил. лв (х 82%)
  Печалба 2008 -> 2009 == 15 -> 85 мил. лв. (х 566%)

  Аха, ясно where's the money. И шестокласник ще усети, че има игра.

 22. 22 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 852 Неутрално

  "Борисов се учуди как може компания, която работи под себестойност да се преструктурира. Той опреличи ситуацията на трънска поговорка - " три пъти го режа, а то все късо и късо и още веднъж ще го режа - как може да купуваш скъпо и да казваш, че това ще го преструктурираш", попита Борисов."

  Мутрата отново нищо не е разбрал, но като виден селски цървул е пълен с лафове като патка с топли л..на, които ръси пред публиката, жадна за цирк.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 23. 23 Профил на buran
  buran
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Току що гледах репортажа от преставлението в МС. По-абсурдно изпълнение не съм гледал от години...

 24. 24 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#17] от "popai":

  Ето сега за анализа на Любомир Живков, който цитирахте,
  имате поздравления.
  Само ще допълня, че Дънката бе ударен, защото бе в комбина с БСП/Гуцанов и те държаха варненската митница.
  Също като 'солунската'. Нова власт, нови господари.
  Но защо не удариха и ТИМ?
  И те бяха с предишните и с по-предишните.Хамелеони.
  Какво ги свърза сега и с ГЕРБ?
  Влиянието,което имат във всички сектори,
  или някакви други далавери?
  Или и двете заедно?

 25. 25 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 487 Неутрално

  У Трънско ли? А къде по-точно е това? Виж, Студентски град знам къде е.

 26. 26 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 733 Неутрално

  От целия този цирк има и някакъв положителен ефект като се замислиш. Начина по който Борисов обикаля с антуража си фенки-журналистки е точно начина по който баба Пенка от село Бусманци би търсила отговор на въпроса защо газа й е скъп.
  Общо взето начина по който търси тези отговори е толкова тъп, че всеки в държавата ще разбере накрая резултата.

 27. 27 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1397 Гневно

  Току що гледах откъси от тъпунгерското шоу на ББ по новините.
  .....
  Няма такава излагация. Министър председателя пред журналистите се осведомява за ситуацията в Булгаргаз и ДКЕВР. И взема решения на място и разписва резулюции.
  Такавива малоумници ли сме да се хващаме на тези маскари.
  И пак си спомням думите на ББ при Ризова: "Аз им подавах стръв, а те като шаранни се хващаха"

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 28. 28 Профил на caliostro
  caliostro
  Рейтинг: 498 Неутрално

  това селско театро което играят герб е за наша сметка.
  но и те ще си отидат посрани както това стана с други преди тях.
  но всички ще плащаме тази простотия сегашна.

 29. 29 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Това "театро" е копнато едно към едно от Путин. Честно казано, не ме дразни: щом се харесва ми е през оная работа. Стига да вършат работа, да правят каквото си искат шоу. (Аз и без друго няма да го гледам.)

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 30. 30 Профил на gara
  gara
  Рейтинг: 229 Неутрално

  такъв вопиющ популизъм, толкова преигран фарс, ББ е абсолютно ботафорен човек и страшно убедителен по народному го играе, вече много вреден защото започва да си вярва

 31. 31 Профил на gara
  gara
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#27] от "biss Mark":

  риторичен като ТЖивков, фарса беше велик и много показателен накъде отиваме

 32. 32 Профил на buchalo
  buchalo
  Рейтинг: 395 Разстроено

  Оно тъпо, бе! Да реже знае само. Ама на това е научено. Оно не може да сади, само белким по празници да копне нещо.

 33. 33 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Мошениците от Булгаргаз неистово се стремят да запазят статуквото и печалбите, които си разделят с другите по веригата.

  Трънска поговорка гласи: "Чиракът към майстора - Майсторе, три пъти го режа, а то все късо. Майсторът към чирака - отрежи го още веднъж и каквото остане си го заври в гъза". Това в нашия случай би трябвало да означава: "Газпром да си завре газта в гъза".

 34. 34 Профил на Musashi
  Musashi
  Рейтинг: 506 Неутрално

  За българският народ е ясно, но как се чувстват журналистите, пред които се разиграва такъв "изпит"? Те журналисти ли са или дечица от някоя детска градина, на която Борисов току що е прерязал лентата? Не се ли обиждат, защото шоуто беше предназначено за тях, Министър Председател, да разиграва такава пошла сценка и да се прави на появил се от нищото "инспектор- методолог", който препитва "специалистите", от висотата на своите знания?

 35. 35 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 8 Разстроено

  До коментар [#33] от "Дедо Либен":

  Дедо Либен се ИЗВИНЯВА на форумците за използвания нецензурен език, който не подхожда на годините и положението му, но като редови гражданин не му остава нищо друго, освен да попържа като хамалин от Сточна гара или да се прави на хампи като героя на Ярослав Хашек - ЩВЕЙК, защото иначе човек може да дерайлира и да стане редовен пациент на Карлуковската психотерапевтична клиника!

 36. 36
  ****

  Този коментар беше изтрит в 22:34 на 14/07/2010 от неговия автор.

 37. 37
  ****

  Този коментар беше изтрит в 22:34 на 14/07/2010 от неговия автор.

 38. 38 Профил на myvoice
  myvoice
  Рейтинг: 388 Весело

  До коментар [#1] от "desen":

  "Но след 'Happy end-a' им - милиони платци им раздават
  червени картони. "

  Надали (прекалено много напапкали се реститут(к)и / софиянци (и други) ) и като цяло - много ги кефи, че бат Бойко защитава "часната соственост". Много ла*на има в тая държава - уви, няма кой да ги изрине.

 39. 39 Профил на Николай Ангелов
  Николай Ангелов
  Рейтинг: 8 Весело

  Няма страшно-като няма газ, ще го кареаме с гъз ! То и без това май все така го караме.

  аман от комунисти
 40. 40 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 487 Весело

  Дедо Либене, ми за кво са германците? Ай, сиктир, се ниа и се даром.

 41. 41 Профил на Славена
  Славена
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Някой разбра ли трънската формула, по която се формира цената на газа у нас?

  "Има много налудничави неща, които могат да се направят, но ние няма да ги направим и все пак е приятно да си ги мислим." Кърт Вонегът
 42. 42 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1973 Неутрално

  "Шефът на "Булгаргаз" не пожела да каже коя е компанията."

  И аз не знам коя е тайнствената компания! Знам обаче, че купува от Булгаргаз на 335 и продава на 475 без ДДС.

 43. 43 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1973 Неутрално

  Между другото, Розичката работи за компанията, или поне дава доброволни дежурства там. Тя може би ще ни разкаже кой даде на компанията монопола на разпределението за вътрешния пазар.

 44. 44 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Боко поне си призна, че е тъп като трънски дюлгерин.

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 45. 45 Профил на Sigmund Freud
  Sigmund Freud
  Рейтинг: Весело
 46. 46 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1973 Неутрално

  БСП на Кушетката в "Дневник". Дежурството продължава.

 47. 47 Профил на gazarco
  gazarco
  Рейтинг: Неутрално

  Има ли някой нормален човек , който да разбира безумията изказани днес? Първо кактака "лошите" посредници, които са търговци водят до това Булагаз да купува "скъпо" и да продава "евтино". Та нали на цената на която купува Булгаргаз има 1,5 % надценка. Тоест при всички случаи той продава за повече отколкото купува. И колкото по-висока е цената на границата, толкова повече в реални пари са тези 1,5%. А ако той не си получава надценката от 1,5 % значи държавата в лицето на ДКЕВР му реже цената за което определено не е виновен "лошия" Овергаз! А и не става ясно защо се атакува "Овергаз" след като другия "посредник" е с 40$ по-голяма маржа.
  Айде отговорете на това и смятайте какъв е Гогов "икономист" след като не разбира прости истини. И прочетете това:
  http://www.euinside.eu/bg/news/bulgarian-story-of-the-good-gas-and-the-bad-gas

 48. 49 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1170 Весело

  До коментар [#45] от "Sigmund Freud":

  Докторе, случвало ли се е в практиката Ви да видите по-красива жена от тази:

  http://gals.bluefantasies.net/n-gals/jennifer_korbin/clockwork_orange/?nats=MTYxOTU2OjM6OQ,0,0,0,727

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 49. 50 Профил на Sigmund Freud
  Sigmund Freud
  Рейтинг: Любопитно

  До коментар [#49] от "master_yoda":

  Много красива и чувствена жена. В моята практика не съм срещал такава.
  Но бъдете сигурен че въображението и търпението с което Твореца създава женската хубост няма граници

 50. 51 Профил на gazarco
  gazarco
  Рейтинг: Весело

  Ако Булгаргаз купи 3 млрд куб.м. на "ниска" цена от 200$ за 1000 куб.м. , то надценката му е 3 000 000*200*0,015=9 млн долара

  Ако го купи за 300$ за 1000 куб.м., то надценката му е:
  3 000 000*300*0,015= 13,5 млн долара
  И в двата случая при едни и същи разходи. А г-н Гогов? Или говорим това което типично мразещия големите фирми българин иска да чуе. И което медиите (проститутки) на Депесеевски утре ще пресъздадат ясно как (Монитор и Телеграф)

  Колеги от Дневник - абе напишете една редакционна бе, какви са тези неграмотници дето говорят глупости

 51. 52 Профил на Славена
  Славена
  Рейтинг: 1391 Весело

  Mes compliments, Monsieur le docteur!

  "Има много налудничави неща, които могат да се направят, но ние няма да ги направим и все пак е приятно да си ги мислим." Кърт Вонегът
 52. 53 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1170 Неутрално
 53. 54 Профил на Sigmund Freud
  Sigmund Freud
  Рейтинг: Весело

  До коментар [#52] от "Славена":

  Дано да съм ги залужил, Славена

 54. 55 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1973 Неутрално

  До коментар [#44] от "master_yoda":

  България увеличава дефицита, по време на криза и прави разходи извън новия бюджет. Това е лява политика. До края на седмицата се очаква да се подпише пътна карта за "Белене", с което ГЕРБ ще даде подкрепа за енергийната политика на миналото правителство. Затова всеки ден трябва да благодариш на Господ, за управлението на този който наричаш "тъп като трънски дюлгерин". Славена даже вече ти се смее.

 55. 56 Профил на Славена
  Славена
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#55] от "Роси Кирилова":
  Не споменавай всуе името Ми, зомби!

  "Има много налудничави неща, които могат да се направят, но ние няма да ги направим и все пак е приятно да си ги мислим." Кърт Вонегът
 56. 57 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#55] от "Роси Кирилова": "Славена даже вече ти се смее."

  Не "вече"! "Отдавна"!

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 57. 58 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1973 Неутрално

  Защо ли само споменаването на монопола за разпределението на вътрешния пазар, толкова дразни левите? За Кушетката е ясно!

 58. 60 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1035 Любопитно

  Никого ли не притеснява факта, че такъв маломник е министър-председател и от него зависят съдбините на страната?

 59. 61 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 443 Неутрално

  какво сте се разпенявили и активност пустословна симулирате?? даже и да сте прави..прваи сте..ама какво от това?? следователно сте КРИВИ..в БГ шества и царува кривото !! И тъпоълълното!
  какво толкоз..ще им ядете неопечените фъ...кии и толкоз..както винаги!! НЕЩО да им направите???? НИЩООО..нали!!
  ама само с пълна уста мляскате,че и приказвате напразно...!!
  не е прилично!! след като сте им гризнали и налапали волю-неволю отходната продукция...да дрънкате!!лошо храносмилане се получава! Пък и нали 20 +45 годинки си ги избирате...значи волю е,поръчано е това ястие!!
  ОТКАЧЕНА БЪЛГАРИЙО!
  докато не се скалпират някои хора-така ще е -ще мляскате с пълна уста и ще дрънкате!!
  хау!

 60. 62 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 443 Неутрално

  какво сте се разпенявили и активност пустословна симулирате?? даже и да сте прави..прваи сте..ама какво от това?? следователно сте КРИВИ..в БГ шества и царува кривото !! И тъпоълълното!
  какво толкоз..ще им ядете неопечените фъ...кии и толкоз..както винаги!! НЕЩО да им направите???? НИЩООО..нали!!
  ама само с пълна уста мляскате,че и приказвате напразно...!!
  не е прилично!! след като сте им гризнали и налапали волю-неволю отходната продукция...да дрънкате!!лошо храносмилане се получава! Пък и нали 20 +45 годинки си ги избирате...значи волю е,поръчано е това ястие!!
  ОТКАЧЕНА БЪЛГАРИЙО!
  докато не се скалпират някои хора-така ще е -ще мляскате с пълна уста и ще дрънкате!!
  хау!

 61. 63 Профил на popai
  popai
  Рейтинг: 118 Неутрално

  Плевнелиев носи в Брюксел график за магистралите! Възхити Брюксел!

  Графикът предвижда през 2010, 2011 и 2012 година да бъдат договорирани съответно 25%, 60% и 100% от парите за изграждане на пътната мрежа, каза Плевнелиев.

  Основният обект е завършването на магистрала "Тракия" на стойност 250 милиона евро, 35% под първоначалния бюджет и одобрителен доклад от международната неправителствена организация за прозрачност "Трансперънси интернашънъл", добави той.

  Към това се прибавят по две отсечки от матистралите "Марица" (Пловдив - Капитан Андреево) и "Струма" (София - Кулата) и пътищата Кърджали-Подкова, Враца-Ботевград и софийският околовръстен път - гара Яна на обща стойност от 500 милиона евро.

  Търг за изпълнител на "Марица" ще има през октомври, след като екологичната оценка за проекта е излязла през юли, каза Плевнелиев. Работите по "Струма" започват през октомври и ноември.

  Догодина трябва да са разплатени 25% от еврофондовете за пътната инфраструктура. През 2012 и 2013 усвояването на средствата трябва да стигне съответно 60% и над 80%, каза Плевнелиев.

  "Никой не очаква от нас да изпълним 100%, но ние ще дадем всичко от себе си да бъдат усвоени 100% от средствата", обеща той. Министърът заяви и амбиция България да подготви проекти за четири пъти по-голямо еврофинансиране за пътищата през следващия европейски бюджетен период от 2014 до 2020 година.

  По думите му първите три години от членството на страната ни са изпуснати за изграждане на инфраструктурата и сега за четири годи трябва да се свърши това, което нормално се прави за девет - седем от програмния период плюс две съгласно правилата на ЕС

 62. 64 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Бат'Бойко тъкмо да се ориентира за ситуацията тук-таме из България и ще се наложи да става президент...

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 63. 65
  ****

  Този коментар беше изтрит в 04:52 на 15/07/2010 от неговия автор.

 64. 66 Профил на НОЩНИК
  НОЩНИК
  Рейтинг: 229 Неутрално

  "Плевнелиев носи в Брюксел график за магистралите! Възхити Брюксел!"
  ----------------------------------
  Днес, рано сабаале, Брюксел публикува извънредно комюнике:
  Във връзка с възхитителния магистрален график, нареждаме да се наименува един новосъздаден вид брюкселско зеле - "Плевнелиев - магистрален", а така също един стар сорт спанак-самораслек да бъде преименуван в "Попай - подгъзувник"

  MEMENTO MORI - МОМЕНТАЛНО ЦОПВАШ В МОРЕТО
 65. 67 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 790 Неутрално

  Явно експертите им не са достатъчно добри или Булгаргаз не издава финансови отчети. Или гледат да минат без да им одитират разходите. Много просто и логично ми се вижда:
  Приходи: $501
  Газ: (339)
  --------
  Брутна печалба $162

  Брутната печалба е около 32% - не е кой знае колко, но все пак не съм запозната с газовата промишленост, може и да е висока.

  От тези $162 трябва да се изплатят всички останали разходи на Булгаргаз - заплати, наеми, консумативи, поддръжка и каквото още има и евентуално да остане чиста печалба. Макар че ако продават газа под разходите си, явно са на загуба.

  Държавата трябва да им направи одит и да види оправдани ли са разходите и как могат да се намалят.

  И разбира се, да договорят по-ниска цена за газа.

 66. 68 Профил на finlip
  finlip
  Рейтинг: 235 Неутрално

  Како Гинче сега умножи
  162 х 3 000 000 = 486 000 000 долара е годишният брутен доход
  Цифрата е без коментар

 67. 69 Профил на MoX
  MoX
  Рейтинг: 395 Неутрално

  За поговорката - три пъти режа и все късо. Отнася се за това, че Майсторът реже три пъти три различни греди. Съсипва ги, защото не си е направил сметката. Поговорката е валидна за Борисов и ГЕРБ. Както в поговорката, така и тук гредите ги плаща не сгрешилия, а друг, на чиито гръб се правят опитите.

 68. 70 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#67] от "kaka_ginka":

  За да добиете по-ясна представа за какво се използват парите ни от Булгаргаз, освен много високи заплати,бонуси,луксозни коли и т.н., прочетете и в какви 'мизерни условия' са настанени и 'икономисват,икономисват' до премала.
  А като знаете коко държавни дружества има, или с държавно участие с многобройни бордове със същите привилегии, картинката се изяснява, защо 20 години не помръдваме.

  http://www.dnevnik.bg/pazari/companii/2007/09/27/380966_bulgargaz_se_nastani_v_petzvezden_hotel/

 69. 71 Профил на Людмил Йоцов
  Людмил Йоцов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар № 67 и 70. Финансовият отчет на Булгаргаз ЕАД е публикуван на http://www.bulgargaz.bg/index.php?page=2&sid=7
  Бъркате Булгаргаз с Булгаргаз Холдинг и Булгартрансгаз. Това са различни дружества. Потърсете ги в интернет. На мястото на Булгаргаз Холдинг сега е Български Енергиен Холдинг. Кой е казал, че Булгаргаз продава газа на 501 $ ? Това е цена на газоразпределителни дружества. Булгаргаз купува газ за трето тримесечие на 2010 г. на 339 $ и го продава на 542.50 лв

 70. 72 Профил на finlip
  finlip
  Рейтинг: 235 Неутрално

  Зубков обясни, че "Газпром" продава газ средно по 339 долара за 1000 куб. м, докато по 472 - 501 долара за 1000 куб. м плащат промишлените потребители в България, а битовите - 576 долара за 1000 куб. м. Мнението му беше подкрепено от премиера Борисов, който заяви, че досега не се е явил експерт, който да му обясни откъде идва увеличението на газа.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK