Българските акции се покачват за разлика от европейските

Акции за едва 300 хил. лв. бяха изтъргувани вчера на фондовата борса в София, а основният индекс SOFIX се покачи с 0.89% до 364.82 пункта, надхвърляйки нивото си от петък. С толкова се покачи и широкият BG40 до 104.47 пункта. Роля за това има ръстът на акциите на "Неохим" и "Одесос", коментираха от "Юг маркет". BG REIT, следящ търговията с дялове на АДСИЦ дружества, отстъпи с 0.23% до 38.48.


Най-активна търговия отново имаше при акциите на "Химимпорт" и "Еврохолд", които отбелязаха оборот от съответно 94 хил. и 44 хил. лв.


Книжата на "Химимпорт" отчетоха покачване от 1.51% и затвориха на 1.948 лв. за акция, а тези на "Еврохолд" - с близо 2% до 0.829 лв., далеч от номинала си от 1 лв. Следващ по оборот беше производителят на акумулатори "Монбат" с изтъргувани акции за общо 33 хил. лв., но цената им остана без промяна - 6.60 лв. за акция.
Акциите на "Индустриален холдинг България" и торовия производител "Неохим" се покачиха с близо 8% в края на деня до цени съответно 1.40 и 24.90 лв. за акция.


Като изключително слабо активна и с липса на всякакъв интерес определи борсата Ангел Димитров от "Юг маркет". На фона на слабата търговия и лекото покачване индексите на европейските фондови борси паднаха леко, а американските се покачиха с близо 2%.


Индексът STOXX 50 на най-големите компании от еврозоната спадна със 17 пункта до 2720, британският FTSE 100 загуби 46 и падна до 5224, а немският DAX се понижи до 6172 пункта, след като загуби 18.


Ръстът на щатските пазари беше провокиран от силното начало на корпоративния сезон, поведен от доброто представяне на IT компаниите. Вчера "Интел" обяви печалба от 10.8 млрд. долара и 67% брутна печалба, което доведе до търгуването на нейни акции след затварянето на NASDAQ на цена от 10% над затварянето от предишния ден.


В същото време дефектът с приемането на сигнала в новия модел iPhone на Apple започна да прераства в скандал и се очаква книжата на компанията да паднат, тъй като компанията не отговори на оплакванията на клиентите си.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK