Приходите от цигарен акциз са спаднали с 23% за полугодието

С 22.9% по-малко приходи от акцизи върху тютюневите изделия са платени от вносителите и производителите през първите шест месеца на годината, показват данни на Агенция "Митници". През периода в бюджета са внесени 114.8 млн. лв. при 148.9 млн. лв. през 2009 г.


До май тази година цигарените компании са получавали обратно платените си акцизи върху унищожените през миналото лято цигари. Тогава беше ограничен срокът за продажба на цигари със стар бандерол от шест на три месеца, което доведе до унищожаването на цигари с платен акциз за 130 млн. лв.


През тази година от дружествата обясниха, че са оптимизирали количествата, но все пак пазарът е непредвидим и пак ще се наложи да унищожават цигари.
"Сега трябва да изгорим около 2 тона цигари, останали в благоевградската ни фабрика, през миналата година количествата бяха около 80 тона", коментираха от държавния холдинг "Булгартабак" пред "Дневник".


Една от причините за изостаналите през тази година цигари е свитият легален пазар, който се очаква да достигне до 13 млрд. къса до края на годината при 17 млрд. година по-рано. Своите цигари досега са унищожили от "Филип Морис" и "Кингс тобако", от "Бритиш американ тобако" ще унищожат количества и ще поискат да им бъдат върнати акцизите.


"Опитахме се да оптимизираме до максимум количествата на цигарите си, но все пак пазарът е непредвидим и пак се наложи да  унищожаваме. За съжаление при подобна акция бяха хванати наши некоректни служители, които са злоупотребили и са опитали да продадат тези кутии", каза маркетинговият директор на "Кингс тобако" Милен Щерев.


През миналата седмица се проведе акция "Огнярите", която хвана митнически служители и работници от цигарената компания в опит да не изгорят 3000 мастърбокса цигари край пещите в Бели извор.


Цигарите с изтекъл бандерол се унищожават както миналата година в пещите на циментовия завод на "Холсим" край село Бели извор. Изгарянето е придружено от служители на Агенция "Митници", МВР и представители на компаниите. Унищожаването е за сметка на компаниите производители. След изгаряне те подават заявление за връщане на платените акцизи върху цигарите.


Внесени акцизи от тютюневи изделия (млн. лв)
 2009 г.2010 г.
януари371,5320,8
февруари10,51,6
март5,49,6
април83,949,8
май19496,1
юни148,9114,8
Източник: Агенция "Митници"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK