Премиерът праща одита на ДКЕВР на прокурор, дава го и на ЧЕЗ, Е.ОН и ЕВН

Големите индустриални потребители обжалват поскъпването на газа


Големите индустриални потребители обжалват поскъпването на газа

Прокуратурата и доставчиците на ток - ЧЕЗ, Е.ОН и ЕВН, ще могат в крайна сметка да получат копие на регулаторния одит на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), стана ясно след пресконференция на премиера Бойко Борисов и председателя на комисията Ангел Семерджиев.


Борисов подписа доклада със своя резолюция да бъде изпратен на електроразпределителните дружества (ЕРП) и прокуратурата, която да провери дейностите на компаниите, частните собственици и поведението на държавните служители в тях. Държавата притежава 33% от електроразпределителните компании.
Във вторник от ДКЕВР излязоха със становище, че няма да разпространят доклада си сред ЕРП-тата, защото те са тези, които са им подали данните, и няма смисъл да си ги гледат. От комисията още изтъкнаха, че има търговска тайна и всяко дружество ще получи свой констативен протокол, така че да не се запознава с дейността на другите компании. За прокуратура и отнемане на лицензии не стана дума.


ЕРП-тата излязоха със собствени становища още същия ден, в които настояват да се запознаят с одита. В съобщенията си те осъждат поведението на ДКЕВР, който първо е запознал обществеността със съдържанието на доклада, а после ще даде информация на тях.


Проверките в ЧЕЗ, Е.ОН и ЕВН започнаха в края на април по инициатива на премиера Борисов, който настоя да бъдат проверени инвестициите на компанията. След одита стана ясно единствено, че те не са изпълнили заложената си програма, но не стана ясно дали изпълнената част е ефективна и качествена.


Проверките в ЕРП-тата са показали нарушение на лицензите за дейност на дружествата. Всяко едно от тях ще бъде глобено с до 1 млн. лв., съобщи Семерджиев. Той обясни, че за част от нарушенията дружествата ще се глобяват поотделно, така че глобите могат да надхвърлят 1 млн. лв. ЕРП-тата имат право да обжалват наказателните постановления, издадени от ДКЕВР.


Междувременно вчера пред премиера Борисов "Булгаргаз" потвърди намерението си да се бори за цена на газа под 300 долара за 1000 куб. метра на българската граница, съобщи изпълнителният директор на дружеството Димитър Гогов.


Като висока за "Булгаргаз" в момента и ниска за потребителите определи цената на газа  Гогов. В същото време големите индустриални потребители внесоха жалба във Върховния административен съд срещу поскъпването на газа от 1 юли с 24% и увеличението на прилежащите такси.


"Цената на газа като число не ни интересува, важно е да бъдем конкурентоспособни, а с поскъпването това е невъзможно", коментира пред "Дневник" Константин Стаменов, председател на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори. По думите му увеличението на цената е необосновано и непрозрачно.


Проблемът с цената на газа излезе на преден план по време на посещението в България на първия вицепремиер на Русия Виктор Зубков, който изрази учудване, че той е толкова скъп при ниските цени, по които продава "Газпром".


Зубков обясни, че "Газпром" продава газ средно по 339 долара за 1000 куб. м, докато по 472 - 501 долара за 1000 куб. м плащат промишлените потребители в България, а битовите - 576 долара за 1000 куб. м. Мнението му беше подкрепено от премиера, който заяви, че досега не се е явил експерт, който да му обясни откъде идва увеличението.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK