Трайков покани "Арселор Митал" да купи част от "Кремиковци"

Активите на обявения в несъстоятелност комбинат още се оценяват


Активите на обявения в несъстоятелност комбинат още се оценяват

Министърът на икономиката Трайчо Трайков е поканил най-големия производител на стомана в света - компанията "Арселор Митал", да участва в предстоящия търг за активите на металургичния комбинат "Кремиковци". Министърът е разговарял с члена на съвета на директорите на компанията Майкъл Вурт и с Роланд Верстапен, вицепрезидент по международните въпроси.


Това е станало по време на посещението на Трайков в Белгия по повод неформалното заседание на съвета на ЕС по конкурентоспособност, съобщиха от пресцентъра на икономическото министерство. В Белгия се намира и един от заводите на "Арселор Митал".
Трайков заявил пред представителите на компанията, че държавата поема ангажимент "да осигури прозрачен и законосъобразен процес за продажба на имуществото на металургичния комбинат". През 2008 г. "Арселор Митал" се опита да придобие активите на "Кремиковци", след като започна процедурата по несъстоятелност на комбината.


Според представителите на компанията именно това, че правителството не е осигурило бърза и прозрачна процедура за излизане от несъстоятелността, е осуетило сделката.


Вчера Трайков също коментира, цитиран от пресцентъра на министерството, че кабинетът на Сергей Станишев "е провалил" договорката с компанията на Лакшми Митал, брат на последния мажоритарен собственик на металургичния комбинат Прамод Митал. През 2005 г. той купи мажоритарния дял в комбината, в който акционер е и държавата.


Ако сега част от активите на "Кремиковци" бъдат придобити от най-големия производител на стомана, имало възможност да се запази част от производството му.


Металургичният комбинат бе обявен в несъстоятелност с решение на Софийския градски съд от в края на май тази година след няколко неуспешни опита да бъде продаден. Интерес към него имаше от украинската компания "Ворскла стийл", както и от индийско-канадската  "Есар стийл".


След фалита на комбината започна оценка на имуществото му, тъй като предишната изтече. Според нея активите на комбината бяха оценени на 837.2 млн. лв. по пазарна стойност, а ликвидационната им стойност (теоретична цена при разпродажба на парче) беше 662.7 млн. лв.


Срещу тези активи стоят дългове от 1.84 млрд. лв. "Арселор Митал", която правителството се опитва да привлече в "Кремиковци", е и сред кредиторите на дружеството. Производителят на стомана има вземане на стойност 36 млн. лв., което е обезпечено със "Стан 1700" за горещо валцуване на стойност от около 80 млн. лв.


Основните кредитори на дружеството са облигационерите и държавни предприятия като НЕК, "Булгаргаз" и БДЖ, както и държавни институции, които са предявили вземания към дружеството. Столична община също има да взема 8 млн. лв. от такса смет.


От няколко години се обявяват и различни идеи за бъдещето на терена, върху който се намира "Кремиковци". Те идват основно от Столичната община, която иска на мястото да се направи технологичен парк и дори музей.


Техен поддръжник беше и премиерът Бойко Борисов, докато все още беше кмет на града. След промяна в общия устройствен план на столицата територията на комбината може да се използва на практика за всичко, стига инвеститорът да предвиди средства и за почистването й.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK