Свързано с "Химимпорт" дружество ще продаде имот на пенсионна компания "Съгласие"

Свързаното с "Химимпорт" дружество за имоти "ЦКБ Риъл истейт фонд" ще продаде на пенсионните фондове на компания "Съгласие" дял от имот в София за 9 млн. лв., става ясно от решенията на общото събрание на акционерите му. Главната връзка между фонда за имоти и пенсионната компания е чрез фирмата "ЦКБ груп" - тя е основен акционер в "ЦКБ Риъл истейт фонд" с 44.8%, показва докладът му към края на март. От своя страна "Химимпорт", който е собственик на 49.43% от "Съгласие", притежава целия капитал на "ЦКБ груп", показва отчетът на холдинга към март. 


Предвижда се трите пенсионни схеми да придобият общо 62.5% идеални част от терен и сградите върху него в столичния район "Сердика". Теренът е с обща площ 18 884 кв.м, върху него има двуетажна сграда с предназначение за спорт, още една сграда на един етаж, както и трибуна. Общата застроена площ на трите е близо 730 кв.м.


Изпълнителният директор на ПОК "Съгласие" Милен Марков каза пред "Дневник", че става въпрос за инвестиционен имот, а целта на покупката е печалба от следваща препродажба. На въпрос за свързаността на двете компании Марков заяви: "При положение че правим сделка, би трябвало да не сме свързани, иначе нарушаваме закона." Той добави, че покупката трябва да бъде приключена до месец и тогава може даде повече информация.


Това е първата сделка на "Съгласие" с "ЦКБ Риъл истейт фонд" и ще бъде най-скъпият имот в портфейлите на фондовете. До момента трите пенсионни фонда притежават инвестиционни имоти за общо 10.8 млн. лв., показва статистика на Комисията за финансов надзор към края на март.  

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Пенсионното дружество има ли нещо общо с Централна кооперативна банка, през която минаваха плащанията на Птицекланница-Плевен/ реституирана вече както дочух/ или е просто съвпадение на имена?

 2. 2 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  А какво ли си мислят тези, даващи си паричките на Съгласие и чакащи пенсия? водичка, студена, знам ли

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 3. 3 Профил на precision
  precision
  Рейтинг: 245 Неутрално
 4. 4 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Поучителна статия за шараните дето се хващат да въдицата на соросоидите и царските за приватизацията на пенсионната и здравна система!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 5. 5 Профил на babalyuga
  babalyuga
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Така се оправят отчетите

 6. 6 Профил на kiril12
  kiril12
  Рейтинг: Неутрално

  Даа, това е бъдещето на пенсионната реформа. Нека си даваме всичките осигуровки в частни фондове, пък те ще си точат парите все едно са техни. После ще си чакаме пенсии, ама на кукуво лято. Поне така ще е с фондовете на ТИМ. Странно защо ББ, който по принцип е много ербап, за тях нищо не казва, все едно не съществуват.

 7. 7 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  По цял свят пенсионните фондове купуват инвестиционни имоти, но правилата са железни: имотът да е цяла самостоятелна сграда, нова или поне реновирана, на отделен парцел, и най-важното: ПЪЛНА с платежоспособни наематели, от които да капе сигурен дивидент още от първия ден. Това, за което четем, е точно обратното: етажна, идеална или не знам каква съсобственост с филанкишията (за да може да те изндува), остатъци от сграда и нито един наемател. Правете си сметката, за каква култура на инвестиране става въпрос

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 8. 8 Профил на Deyan Todorov
  Deyan Todorov
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Не знам дали е вярна статистиката - 10.8 милиона лева, за инвестиционните имоти, които държат пенсионните фондове. Доверие имат сделка през март - купили са бизнес център до КАТ в Изток, който сега отдават под наем, за сметка на един от фондовете си, не помня кой.
  Иначе по въпроса за инвестиционното качество имайте предвид, че често тези фондове се управляват от големи финансови групи - Химимпорт, както става ясно тук, или ТиБиАй в другия пример. Също така те имат инструменти да въздействат силно на представянето на такива инвестиции, достатъчно е само да пренесат някое от дружествата си и да си платят наем по собствено усмотрение (или в зависимост от интереса си да повишат или намалят доходността си).
  И още нещо - пенсионната индустрия е силен и стабилен генератор на пари. Сега всички предприемачи така са го закъсали с отдаването на бизнес сгради, че наистина те са един от малкото институционални местни играчи, които могат да купят, да преструктурират такъв актив (например чрез отдаване под наем на свързани лица), след което да му вземат цена чрез продажба на международен инвеститор, вече като наемател. Такива сделки може да имат много смисъл.

 9. 9 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  Групи като ТиБиАй и ТИМ са собственост на 2-3 физически лица. Наистина ли вярваш, че ще купят нещо евтино и ще го продадат скъпо, за да дарят печалбата на 50 хиляди дребни акционера? По-скоро ще го направят за собствения си джоб

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 10. 10 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#7] от "cinik":Правете си сметката, за каква КРАЖБА ПРИ инвестиране става въпрос !

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 11. 11 Профил на aristo2010
  aristo2010
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Време е да се затегне регулацията при управлението на пенсионните фондове . Трябва и вложителите да го поискат . Не е достатъчно да се надяват на държавата .

 12. 12 Профил на Deyan Todorov
  Deyan Todorov
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#9] от "cinik":

  Прав си. Те ще направят парите за себе си - това е ясно. Това, което казвам, е, че не е задължително това да са лоши сделки.

 13. 13 Профил на stttt
  stttt
  Рейтинг: 524 Неутрално

  какъв прекрасен метод за източване на пенсионни фондове

 14. 14 Профил на Джони Ди
  Джони Ди
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#8] от "deyantod":
  Браво, добре си научил теорията Но можеш ли да ми обясниш в конкретния случай защо пенсионен фонд ще купува пустеещ!!! имот и то на цена 400!!! Евро на кв. метър. За 3-4 млн. евро в момента в София могат да се купят сгради с добри наематели и 10% годишна доходност. "Инвестиционен терен" в условия на криза е само този, който се купува на цена 30% - 50% по ниска от пазарната, защото ти в момента имаш много пари в брой, а собственика му е закъсал. В случая е обратно - "Добрите" пенсионни фондове помагат на инвеститор, който се е "нагълтал" със скъпи имоти по време на кризата, а сега не може да ги развива. Само , дето парите не са техни

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK