"Девин" търси възможности за придобивания в Румъния

Бутилиращата компания иска 10% пазарен дял в северната ни съседка за следващите пет години


Бутилиращата компания иска 10% пазарен дял в северната ни съседка за следващите пет години

Българската бутилираща компания "Девин" и непрекият й собственик – фондът "Адвент интернешънъл", не изключват придобиване на дружества с подобна дейност в Румъния. Това стана ясно от думите на техни мениджъри. Причината е, че "Девин" иска да навлезе сериозно на румънския пазар, за което обаче ще има нужда от по-голям капацитет.


Преди дни Валентин Игнатов, директор маркетинг и акционер в компанията, коментира пред румънското издание "Зиарул финанчиар", че започването на местно производство ще бъде възможно само след придобиване на друго дружество, а засега "Девин" се фокусира върху налагането на марката си и увеличаване на износа за Румъния. Пред "Дневник" от "Адвент" също потвърдиха, че имат интерес към евентуални покупки в Румъния.
"Адвент" прави регулярни оценки на възможностите за придобивания в сектора на минералната вода и безалкохолните напитки на румънския пазар", съобщи Албена Василева, директор в "Адвент интернешънъл". Тя добави, че фондът има добри позиции на пазара и може да подпомогне такива придобивания както с информация, така и със значително финансиране.


Цветан Лъжански, изпълнителен директор на "Девин" посочи, че в момента няма конкретни идеи и преговори за покупки на компании в северната ни съседка. "Ние отдавна сме казали, че търсим възможности за придобивания в България и региона, което включва и Румъния", добави Лъжански.


Пред "Зиарул финанчиар" Валентин Игнатов е заявил, че след смяната на акционерите в "Девин", ще бъде ускорено развитието на дружеството в региона, като Румъния ще е най-големият му чужд пазар.
За следващите пет години целта на бутилиращата компания е 10% пазарен дял в северната ни съседка, което би носило продажби за около 30 млн. евро само от румънския пазар. В момента годишният оборот на "Девин" е около 40 млн. евро.


В началото на тази година от "Адвент интернешънъл" съобщиха, че планират 150 млн. евро за дялови инвестиции в региона на Централна и Източна Европа, с 50% повече от миналата година. Чрез свое дъщерно дружество "Адвент уотър" фондът купи 79% от капитала на "Девин" през септември миналата година за 43.25 млн. лв.


Продавач на акциите беше "Соравия груп", която през 2007 г. качи бутилиращата компания на Българската фондова борса. След като придоби контрол на над 95% от капитала в резултат на търгово предложение и споразумения с други акционери, "Адвент" отписа компанията от БФБ.


Като причина за делистването беше посочен ниският брой свободно търгувани акции, които останаха след приключването на търговото предложение. От "Адвент" посочиха, че така компанията не е атрактивна за инвеститори, но изключиха и възможността да се разделят с част от дела си, за да увеличат свободния обем.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1128 Любопитно

  "Девин" иска да навлезе сериозно на румънския пазар, за което обаче ще има нужда от по-голям капацитет."

  Демек искаме да си продаваме продукцията на румънския пазар, ама в момента тази продукция не съществува? Обикновено една фирма търси нови пазари когато производственият ѝ капацитет надвишава търсенето на вече съществуващите пазари. Самоцелният растеж е от полза единствено за мениджърите от средно ниво, но не и за инвеститорите и потребителите.

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 2. 2 Профил на wqweto
  wqweto
  Рейтинг: 389 Неутрално

  @WOI: В този бизнес най-важен е пазарът и клиентите. Какво е технологичното време за удвояване на добива на Девин? Месец? Още: каква часто от цената на продукта е опаковка? Реклама? Транспорт? Водата я има 10% от себестойността я не.

  Спомням си 10л беше малко над лев. Не вярвам три пъти да са поскъпнали лицензите за добив. Освен това има безброй минарни извори безплатно да пълниш шишетата...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK