Борисов пак демонстрира, че решава вместо парламента

Борисов пак демонстрира, че решава вместо парламента

© Дневник
Христо Бисеров, ДПС
Мотивът е ясен - партийните структури по места имат нужда до достъп до черни пари и до създаване на черни каси, защото идват  избори

За около един час вчера областните управители получиха право да продават имоти до 500 000 лева*. Депутатите от ГЕРБ им гласуваха тази възможност на първо четене с поправка в Закона за приватизация и следприватизационен контрол.


Това се случи след канонада от обвинения от опозицията в лобизъм, обслужване на частни интереси и пълнене на партийни каси. После обаче в парламента неочаквано се появи премиерът и обяви, че отменя поправката и сумата ще падне до 10 000 лева.
Това не е първият път, в който Бойко Борисов преобръща законови промени или решения на 360 градуса. В последните няколко дни той отново демонстира едноличния си стил на управление. Вчера публично показа, че значение има какво решава той, а не депутатите. "Нали съм министър-председател", така лаконично отговори  Борисов на въпрос защо се намесва в работата на законодателната власт.


От коментарите му стана ясно още, че сутринта е разбрал за тези промени, говорил с областните управители и преценил, че трябва да се разпореждат само с малките имоти. В същото време, докато премиерът се е консултирал с губернаторите, депутатите на ГЕРБ защитаваха идеята си и допуснаха намаление на сумата до 250 000 лева.


На практика свалянето на прага 50 пъти можеше да стане и при подготвянето на промените за второ четене - напр. през вносителите, но Борисов избра да го използва за демонстрация.


Ден по-рано промени в друг закон (за собствеността на земеделските земи) бяха изтеглени с неуверени обяснения на вносителите им, но депутати обясниха, че истинската причина вероятно са инструкциите на Борисов на срещата на партийното ръководство във вторник вечер. Тогава той предупреди депутатите много да внимават какви промени инициират и какви закони приемат.


Също в сряда той каза, че "във всички случаи, в които някой само направи опит да помисли за лобистки закон, при първата индикация от медиите следват незабавно оставки от всички постове".


Това отвори нови възможности за атака, като вчера депутати от "Синята коалиция" поискаха оставката на председателя на земеделската комисия Десислава Танева с обвинения в лобизъм. "Няма да я дам", отсече веднага Борисов, без да изслушва мотивите.


При посещението си в парламента днес премиерът разговоря за около половин час със зам.-председателя на парламента Анастас Анастасов и група депутати по няколко теми, "по които се шуми".


След това съобщи пред медиите инструкцията си към депутати областните управители да могат да продават имоти - частна държавна собственост, чиято данъчна оценка е до 10 хил. лв. В кулоарите на парламента Борисов обясни още, че е поискал и справка от областните управители, докато сутринта преценявал казуса. 


По-късно членът на Надзорния съвет на агенцията за приватизация Димитър Бъчваров коментира пред "Дневник", че  поставянето на горна граница от 500 хил. лв. наистина е лобистко, а 10 хил. лв. е много по-реален праг.


Пътят на промените


Допреди няколко месеца имотите частна държавна собственост бяха продавани от министерства, администрации и областни управители. Сделките за над 500 хил. лв. обаче можеха да стават само след предложение на министерството на регионалното развитие и благоустройството, което да бъде одобрено от Министерския съвет.


През март правителството инициира промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, според които всички приватизационни сделки трябва да минават през специализирания орган - агенцията за приватизация.


В началото на юни от ГЕРБ решиха да върнат правото на областните управители да продават някои от имотите. Вчера по време на дебатите го мотивираха с проблема, че иначе се блокира работата на агенцията, която не можела да се занимава с продажбата на ниви по селата за хиляда -две хиляди лева. Текстът, внесен от Делян Добрев и депутати от ГЕРБ, който по неофициална информация е иницииран от икономическото министерство, предизвика сериозни спорове в пленарната зала. 


Целите да напълните черни партийни каси, заяви зам.-председателят на ДПС Христо Бисеров. Най-ценната държавна собственост ще се продава от 28 областни управители на ГЕРБ - това е децентрализация на корупцията, заяви Петър Димитров.


Колежката му Мая Манолова нарече поправките "откровен лобизъм" и заяви, че измененията се правят, за да бъдат удовлетворени местните лобита на ГЕРБ. Павел Шопов от "Атака" добави, че не вярва на непознати за него областни управители, но би се доверил на премиера, министрите и шефа на АП.


Съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров защити правото на областните управители все пак да извършват приватизационни сделки, но според него те трябва да са за по-малки имоти с по-ниска данъчна оценка.


Димитров посочи, че ръководената от него парламентарна икономическа комисия вече е поискала справка от АП и от областните управители за това какви имоти подлежат на приватизация и за тяхната стойност. Когато пристигнат данните, ще прецизираме конкретната стойност, като аз пледирам тя да е минимална, каза Димитров. По-късно стана ясно, че дебатите всъщност са били напразни.


Новата заплаха - обвинения в лобизъм


След няколкото скандала от последните седмици, в които се чуха обвинения за лобистки интереси на политици от ГЕРБ, премиерът Бойко Борисов във вторник отиде на заседанието на парламентарната група. Там той остана двайсетина минути и наредил - депутатите много да внимават какви закони инициират и какво приема парламентът, разказаха участници.


След изявлението му председателят на земеделската комисия Десислава Танева оттегли друга поправка, която беше смятана за лобистка - за продажбата на земеделска земя на арендаторите. Макар Танева да аргументира действията си с противоречия с правната комисия, нейни колеги от ГЕРБ смятаха, че тя го прави именно заради инструкциите на Борисов.


Министър-председателят реагира мигновено и на друга медийна публикация - че е възможно ГЕРБ да разсрочи с шест месеца решението си старите отпуски да бъдат изчистени до края на 2011 г. В сряда, когато вестници писаха за обсъждана подобна възможност, Борисов заяви пред медиите: Категорично - краят на 2011 г. е предостатъчен срок за изчистване на отпуските.


* На практика това означава всички имоти, защото като пример за сгради такива над 500 000 лева се дават НДК, военното НДК и сградата на НАП на "Цариградско шосе".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK