Goldman Sachs ще плати 550 млн. долара глоба заради измамите с облигации

Централата на Goldman Sachs, Ню Йорк

© AP

Централата на Goldman Sachs, Ню ЙоркGoldman Sachs ще плати повече от половин милиард долара (550 млрд.) на американските регулатори по обвиненията за измами с ипотечни книжа. Глобата е по-малка от очакваната, пише Financial Times, а с нея приключва и най-голямото дело в сектора от началото на кризата.


Още през април, когато Goldman Sachs беше обвинена, че умишлено е заблуждавала инвеститорите, Американската комисия по ценни книжа (SEC) поска наказанието да бъде 1 млрд. долара. Сключеното вчера споразумение предвижда банката да даде наполовина по-малко – 550 млрд. долара, което е и приблизително равно на оперативните й приходи за седмица, посочва изданието.


Въпреки това, наказанието е най-голямото присъждано на Уол стрийт. Също така финансовият гигант убеди регулаторите делото да не бъде гледано като гражданска измама. Вместо това, те трябва да се фокусират върху признанието на банката, че рекламните материали за обезпечените с ипотека облигации "съдържат непълна информация". От Goldman Sachs заявиха, че "е било грешка" да твърдят, че трета страна избира книжата, без да се споменава ролята на Paulson & Co – хедж-фондът, който по-къно залагал срещу тях.
Споразумението трябва първо да бъде одобрено от съдебните власти. То предвижда американското правителство да получи 300 млн. долара от цялата сума. Останалите пари ще бъдат разпределени между най-потърпевшите от сделката – германската IKB и британската Royal Bank of Scotland – съответно 150 млн. и 100 млн. долара.


Новината предизвиква покачване на акциите на Goldman Sachs с 4.4%. Новата им цена от 145.22 долара обаче е с близо 20% по-ниска от стойността им преди обвиненията.


По думите на Робърт Кузами, директор в SEC споразумението е "силен урок за фирмите на Уол стрийт, че няма продукт, който да е прекалено сложен, и няма инвеститор, който да е толкова важен, за да избегне наказание, ако нарушава основните принципи на честния бизнес". Той отрече решението да е в резултат на политически натиск, въпреки че беше обявено по-малко от час, след като Сенатът одобри окончателно реформа във финансовите регулации в САЩ. От Goldman Sachs коментираха, че това е естествения изход от ситуацията, както за акционерите, така и за клиентите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK