МВФ прекъсна преговорите с Унгария


Фондът и ЕС искат по-голяма съкращаване на разходите през 2011 г.

Международният валутен фонд (МВФ) и Европейският съюз (ЕС) настояват унгарското правителство да предприеме по-твърди мерки при съставянето на бюджета за следващата година и за това засега фондът няма да предостави следващия транш от помощта, съобщи "Ройтерс".


През 2008 г. МВФ и ЕС одобриха общ пакет за 25.1 млрд. долара.
Будапеща трябва да намали своя бюджетен дефицит, като за първото тримесечие той е 4% от брутния вътрешен продукт на страната (БВП). От МВФ обявиха, че първоначалните цели за съкращаване на дефицита до 3.8 на сто за тази година и под 3% за следващата, остават достижими, но страната трябва да предприеме допълнителни мерки за постигането им.


Фондът настоява правителството да представи плановете си за бюджета за 2011 г. Кристоф Розенберг, който води делегацията на МВФ за Унгария, обяви, че засега не са обсъждани възможностите за финансиране през следващите две години.


Унгария възстанови икономическия си растеж и има един от най-ниските бюджетни дефицити в ЕС, заяви еврокомисарят по икономическите и валутни въпроси Оли Рен.


Той приветства действията на правителството за намаляване на текущия дефицит, но изрази желание да види твърди мерки за намаляването на бюджетния дефицит за следващата година, най-вече по отношение за намаляване на публичните разходи.


Дясноцентристкото правителство на Унгария, което дойде на власт през април, си постави за цел да удължи финансовото споразумение до края на 2010 г., както и, че ще сключи предварителни споразумения за 2011 г. и 2012 г.


Очаква се преговорите между Унгария и международните институции да бъдат приключени в началото на тази седмица. Анализатори прогнозират спад в курса на форинта при започването на търговията днес, като отговор на пазарите на новината за забавянето на оценката.


Унгария се нуждае от финансовата помощ, за да запази доверието на кредиторите си, но страната е изправена и пред друга опасност – високия публичен дълг, който е 80% от БВП, допълва "Ройтерс".

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK