Нов стратегически играч влиза в преговорите за дълга на БТК

Той си партнира с част от кредиторите на телекома

Нов стратегически играч влиза в преговорите за дълга на БТК

© Анелия НиколоваОще една компания влиза в преговорите за преструктуриране на дълговете на Българската телекомуникационна компания и нейните собственици, като си партнира с част от кредиторите на телекома - държателите на мецанин дълг.


Това заявиха източници на "Дневник", запознати с процеса на преговорите. Те не съобщиха името на инвеститора, но заявиха, че той работи основно на развиващите се пазари в телеком и интернет сектора.


За наличието на "стратегически финансов инвеститор" в партньорство с мецанин кредиторите намекна през май и специализираното информационно звено Debtwire, но името също не се съобщаваше. Целта на преговорите е да се намали общият дълг по веригата от оперативната компания (БТК) през дружеството майка ("НЕФ телеком България") и холдинга над тях.
Към момента общият дълг на трите структури е около 1.5 млрд. евро. Като причина за нуждата от преструктуриране на тези задължение е вероятната невъзможност на групата вече да изпълнява част от ограниченията по този дълг, като например да поддържа определено ниво на печалбата спрямо дълга.


Предложенията


В момента има няколко предложения към кредиторите за преструктурирането им. Първата оферта е на инвеститори в БТК, придобили я през лятото на 2007 г. с водеща компания Pine Bridge Investments. Това е бившето инвестиционно звено на американската AIG, което в момента е собственост на китайския предприемач от Хонконг Ричард Ли. Тяхната оферта предлага да се намали основният дълг на БТК и собствениците й с около 200 млн. евро (при около 1 млрд. евро дълг към банките).


Втората е на част от кредиторите на телекома, осигурили т.нар. мецанин финансиране на придобиването му. Това е тип дълг с характеристики и на капитал и при него не се плащат периодични лихви, а всичко се дължи в края на периода. Затова обаче е по-скъп и с по-слаби права от един обикновен кредит. В структурата БТК - собственици този мецанин е около 400 млн. евро.


Според Debtwire мецанин кредиторите са предложили под 100 млн. евро кеш, но с опцията да обърнат дълга си в капитал и да станат акционери. Ако основните банки кредитори обаче предпочетат първата оферта, мецанин държатели може да бъдат ощетени.


Възможните решения


Как ще се реши казусът вероятно ще стане ясно към края на лятото. Всичко зависи изцяло от решението на основните банки кредитори. Комитетът им се състои от Royal Bank of Scotland, Deutsche bank, Castle Hil, European Investment Bank и RZB. Очаква се тази или следващата седмица те да имат поредната си среща, на която да дискутират опциите пред тях.


Комитетът на мецанин кредиторите включва американския Tennenbaum Capital Partners, австрийския Mezzanine Management, френската AXA Private Equity, Darby Overseas Investments, както и Royal Bank of Scotland и Deutsche Bank. Последните две банки имат интерес както като основни, така и като мецанин кредитори.


Ако банките кредитори предпочетат офертата на мецанин държателите заедно с неназования телекомуникационен оператор, в БТК може за първи път след приватизацията й да влезе стратегически инвеститор.


Досега за седем години от приватизацията си тя беше управлява от финансови компании - първо консорциум от инвеститори, водени от Advent International в партньорство с исландеца Тор Бьорголфсон, а впоследствие от консорциум, воден от инвестиционното звено на американската AIG – AIG Global Investments (в момента Pine Bridge Investments).


В момента мецанин кредиторите обаче смятат, че бордът на директорите на БТК има конфликт на интереси, тъй като е зависим от акционерите и може да продаде компанията на PCCW или свързано дружество без независимата й оценка. Това според тях може да е в ущърб както на акционерите, така и на кредиторите. Затова те смятат, че тяхната оферта е по-справедлива и прозрачна.


Наскоро Пиер Мелингер, председател на управителния съвет на БТК и изпълнителен директор на New Europe Partners II, който беше в консорциума, воден от AIG Investments, придобил БТК през 2007 г., определи офертата на акционерите като най-добрия вариант, защото по този начин ще се запази последователност в оперативното управление на телекома и няма да има потенциална смяна на собствеността, която допълнително да я стресира.


*Материалът не е препоръка за покупко/продажба на ценни книжа. Авторът притежава 1 акция на БТК.

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на artep
  artep
  Рейтинг: Неутрално

  Тия пък откъде го натрупаха тоя дълг?

 2. 2 Профил на Vladiznaiko
  Vladiznaiko
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Имаш крава, пиеш мляко! Имаш телеком, трупаш дългове и ... продаваш имоти! Или както беше споделил един професионален бизнес предприемач - "ние сме в бизнеса с приватизацията - днес приватизираме, утре национализират, другиден пак приватизираме! Все са наши хора на власт, все едни и същи мераци имат, а никой не може да им даде това, дето аз мога да им обещая"

  Животът е прекрасен!
 3. 3 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  До коментар [#1] от "artep":

  Това е модерен трик - купуваш фирма , натоварваш я с дългове, плащаш си като дивидент сумата, която си платил (често пак с дългове) и оставяш фирмата да се оправя с дълговете си... при което имаш презадлъжняла фирма, но за без пари.... ако фирмата фалира - не те ибе, защото нищо не си платил за нея.

  Понякога фирмите се оправят и тогааааава си много напред... хем фирма за без пари - хем фирмата има яка стойност.

  Примери (в Германия) :Grohe (арматури зв баня) ;Pro7Sat1 (телевизия)

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 4. 4 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  Малко доуточнение:
  Изплатеният дивидент може да не съдържа само токущо взетият дълг, а и всякакви кеш резерви във фирмата... това си е яко обезкървяване , обаче напълно легално.

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 5. 5 Профил на Георги
  Георги
  Рейтинг: 8 Неутрално

  БТК даваше по 200 млн. евро печалба на година, като внасяше и осигуровки за 20 000 човека.Сега има дълг 7х200=1 400 млн.Това не е бизнес , а си е чиста кражба , а не обезкървяване.

 6. 6 Профил на vlad76
  vlad76
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Как така не дойде поне един свястен приватизатор!??Тия са натрупали дълг колкото ни е валутния резерв!!

 7. 7 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 521 Разстроено

  Този дълг не е само на БТК, а предимно на този, който го е купил, като цената за "покупката" е малък % от общия дълг.... тъжна картинка, като се замислим че голяма част от приходите на БТК са 20-те лева "абонамент" от 100-тина левовите пенсии на родителите ни, мечтаещи цял живот за "телефон"......

 8. 8 Профил на гт
  гт
  Рейтинг: 1291 Весело

  "Авторът притежава 1 акция на БТК"

  Златна?!

 9. 9 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1086 Весело

  Ми държавата да си я откупи - нашчте взеха вече своето.

  Да си откупи и БГА...

 10. 10 Профил на пепо
  пепо
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тук му е мястото да изразим възхищение от уменията на НДСВи Н.Василев,който сложи подписа си под приватизацията на БТК през 2004г., и така сложи началото на РАЗГРАБВАНЕТО.В него участваха от Вива Венчърс до Неф Телеком,не без участието на български помагачи- директори на всички нива в управлението,а неудобните с по голям стаж служители на които им беше ясно какво става ги съкратиха "доброволно".Върхът на всичко бе постигнат при сегашното "ефективно" управление на компанията от следния състав:
  Управителен съвет
  -Пиер Франсоа Жорж Мелингер - Председател на Управителния съвет
  - Бернар Жан Люк --Москени - Главен изпълнителен директор и член на Управителния съвет
  -Росен Борисов Хаджиев - Член на Управителния съвет –
  -Дейвид Кун-Уа Янг - Член на Управителния съвет
  -Мадхусудан Мокилмаратур Балакришна - Член на Управителния съвет
  -Томаш Якуб Войташек - Член на Управителния съвет
  Управленски екип
  -Бернар Жан Люк –Москени- Главен изпълнителен директор
  -Красимир Логофетов-Главен директор Вътрешен одит
  -Михаела Калайджиева-Генерален секретар
  -Александър Димитров-Главен Търговски директор
  -Атанас Добрев-Гл.финансов директор
  -Тимос Цоканис-Главен директор операции
  -Емил Георгакиев-Технически директор
  -Марин Тренов-Директор Снабдяване и Логистика
  -Матиас Лаферов-Директор Стратегии и Корпор.развитие
  -Павел Велчев-Директор Регулаторна политика
  Надзорен съвет
  -Красимира Стоянова - Член на надзорния съвет-
  -Венислав Александров Йотов - Член на надзорния съвет-
  -Владимир Пенков Пенков - Член на надзорния съвет
  -Иван Любомиров Марков - Член на надзорния съвет
  Но тук на трябва да се изпускат и банкери като-Левон Харпацумян,Цветелина Бориславова и т.н. и т.н.

 11. 11 Профил на rhv
  rhv
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Пепо, всичко е вярно но не ми хареса макар и иронично това "да изразим възхищение" тези изброените заслужават да съберат и изпитат болката на хилядите освободени унизително,да разберат ако изобщо могат какво е да горчи и боли в душата на човек.
  Опиянени от еничарството си тези хора не могат да се нарекат българи, това са национални предатели.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK