Енергията oт ВЕИ ще се изкупува на търгове според най-ниската цена

Инвеститорите ще внасят и депозит като гаранция, че ще изпълнят проекта

Енергията oт ВЕИ ще се изкупува на търгове според най-ниската цена

© Асен Тонев
Инвеститорите ще внасят и депозит като гаранция, че ще изпълнят проекта

Компаниите, които произвеждат електроенергия от възобновяеми източници (ВЕИ), ще се явяват на търг за присъединяване към преносната мрежа, а "Електроенергийният системен оператор" на НЕК и електроразпределителните дружества ще избират онези, които предложат най-ниска цена.


Промяната ще бъде факт през 2011 г. и е записана в изпратения на 30 юни за одобрение от Европейската комисия Национален план за действие за енергията от възобновяеми източници, съобщи "Медиапул".
От догодина инвеститорите във ВЕИ проекти ще трябва да внасят депозитна такса от 10% на мегават от планираната мощност на централата като гаранция, че тя ще бъде изградена. В плана е заложено и заработването от 2012 г. на онлайн инфокарта, от която инвеститорите да могат веднага да преценят къде е възможно да реализират проектите си.


Мерките целят регулиране на сегашния хаотичен интерес на бизнеса към ВЕИ проекти и балансиране на високите цени от тези източници на енергия.


"Сега от всички заявени мощности само една пета са сериозните намерения, останалите нямат идея как ще продължат, по-скоро са правени, за да се продадат на друг да ги развива.


Въвеждането на депозита за изграждане на ВЕИ централи ще даде яснота кой е сериозен, а не само да се резервира капацитет за пренос и накрая да стане така, че хем да няма проекти, хем да са хвърлени инвестиции в мрежа", коментира пред "Медиапул" Костадинка Тодорова, директор на дирекция "Енергийна ефективност и опазване на околната среда" в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.


Големите производители на ток от ВЕИ вече трябва да си правят сметката какви технологии ще въвеждат в България и да подбират такива, с които накрая да могат да предложат на преносното предприятие най-ниска цена.


След по-малко от шест месеца те ще трябва да се състезават с конкурентите си за присъединяването на централите им към мрежата, а не както сега НЕК и ЕРП-ата да са принудени да включват всички. В момента Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) определя всеки април цени на електроенергията от различните ВЕИ, за която съществува задължението да се изкупува за срок от 25 години за геотермална и слънчева енергия и 15 години за останалите възобновяеми източници.


Планът предвижда също така от 2012 г. да стане готова публична национална информационна система, която да обхваща всяка община, съобщи Тодорова. Така инвеститорът ще може да види в момента къде и какви ВЕИ проекти има или се разработват и дали съществуващата преносна мрежа стига дотам.


Тази система трябва да наслагва кадастралните планове, картата с "Натура" зоните, с електропроводите, както и данни за инвестиционните планове на НЕК и електроразпределителните дружества. Информацията ще се актуализира постоянно.


Националният ВЕИ план въвежда не само задължителните 16 процента потребление на електроенергия от слънце, вятър и вода и използването на 10 процента биогорива, но регламентира и индикативни нива за използване на топлинна енергия от ВЕИ и енергия за охлаждане, които обаче тепърва ще се разработват.


Специално за използването на ВЕИ в отоплението и подгряването на вода се предвиждат стимули за слагане на слънчеви колектори по покривите на сградите, за да не се използва електроенергия от централи. Така ще бъдат постигнати и целите за намаляване на въглеродните емисии, където ангажиментите на страната ни са за спад от 20 на сто с опция намалението да достигне 30 процента при обща воля на членките на ЕС.


По думите на Тодорова такъв ефект може да се постигне и ако еднофамилните къщи не горят въглища, а специални биобрикети, произведени от отпадъци от дървообработваемата промишленост и от биомаса от отпадъците от консервните фабрики.


"Ще задължим всички кметове да оползотворят пустеещите общински земи – дали ще се садят енергийни култури, дали за други ВЕИ проекти", допълни тя.  Националният план предвижда също така всички нови или ремонтирани общински сгради след 2014 г. задължително да ползват поне 15 процента енергия от възобновяеми източници – да сложат слънчеви колектори на покрива за затопляне на вода или да вкарат геотермални води в отоплителните системи.


Възможностите за това след преминаване на държавните минерални извори за управление от общините стават големи. Въпрос на мениджърски умения на кмета", коментира Тодорова.


Парковото, уличното и фасадното осветление в градовете също трябва да е от възобновяема енергия. Общественият транспорт ще трябва да се смени с транспорт на биогорива или да ползва електрически автомобили. На бензиностанциите ще трябва да има задължително зарядни за електромобили, предвижда още планът на правителството.


Инсталирането на до 30 киловата електрически мощности и на до 1 МВ за енергия за отопление и охлаждане ще е с облекчен режим – само ще се уведомява общината, без обикновените граждани да минават през целия административен ред като за инвестиционен проект.


Така човек само с проекта на монтажника може да информира общината, вместо да чака разрешителни. Същото ще е и за малки и средни предприятия, но само когато мерките им са в градските и крайградските зони.Инвеститорите ще внасят и депозит като гаранция, че ще изпълнят проекта

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK