Експерти за енергийната стратегия - много цели без ясни мерки

"Стратегия с декларативен характер", "документ, запазващ статуквото", "преразказ с елементи на разсъждение" - това са само част от определенията, с които експерти от неправителствени организации и фирми назоваха проекта за енергийна стратегия на България до 2020 г.


Документът, представен за първи път миналия месец от министерството на икономиката, вчера беше подложен на обществено обсъждане в парламента по инициатива на "Синята коалиция".


Заложени са твърде много приоритети (виж карето) за една стратегия с хоризонт следващите десет години, казаха експерти от няколко екологични и енергийни организации. Сред основните проблеми се посочва липсата на анализ за нейното макроикономическо въздействие, анализ на разходите и ползите, както и социална оценка.
Експертите бяха единодушни, че енергийната ефективност трябва да е първият приоритет в документа, а не е така. Икономистът Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии предложи приоритетните области на действие да се стеснят до две-три, като най-важна от тях да е енергoспестяването.


Той напомни, че страната консумира най-много енергия сред членките на ЕС за производството на единица брутен вътрешен продукт. По този повод проф. Пламен Цветанов от БАН отхвърли идеята да се пише отделна стратегия за енергийната ефективност.


Като недостатък проф. Цветанов посочи и липсата на оценка за влиянието на енергийната политика върху цените за потребителите. По думите на Георги Ганев единствената възможна гледна точка на стратегията е тази на крайния български потребител, а не на електроцентралата или търговеца на енергия. В документа липсва анализ на цените, които българите плащат за енергията.


Иван Хиновски, председател на Българския енергиен форум, изтъкна липсата на междинни цели за употреба на възобновяеми източници и за намаляване на парниковите газове. В стратегията са записани само крайните цифри - 16% дял на екоенергията и 20% по-малко парникови газове, които повтарят европейските изисквания.


Съществуващите конвенционални централи могат да балансират непостоянните ВЕИ в прехода към нисковъглеродна икономика, докато се внедрят интелигентни електрически мрежи и решения за съхраняване на енергията. Така представители на екологичната "Коалиция за климата" защитиха позицията си против изграждането на нови големи мощности като АЕЦ "Белене".


Като алтернатива на енергийната зависимост от Русия в стратегията е заложено и развитие на нетрадиционни източници като сондажи и добив на шистов газ. От екоорганизациите обаче се обявиха против с твърдението, че екологичните рискове са твърде високи - отравяне на подпочвени води с използваните химикали и унищожаване на земеделски земи от честото местене на сондите.Приоритетите в проектостратегията


Гарантиране на енергийната сигурност на България
Откъсване от зависимостта от Русия
Намаляване на парниковите емисии
Баланс на електричеството от ВЕИ, ядрена енергия, въглища и природен газ
Подкрепа за ядрената енергия – искане за удължаване на живота на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй"
Увеличаване на дела на възобновяемите източници
По-висока енергийна ефективност
Независимо регулиран и конкурентен пазар
Прозрачно управление на енергийните компании с държавно участие
Създаване на национална електроенергийна борса
Насърчаване на инвестициите във високите технологии в енергетиката

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на open_position
    open_position
    Рейтинг: 8 Любопитно

    Що не вземем да тикнем стратегията ви в кръглият сейф и да кажем простичко: 20/20 - до 2020 всяка година по 20% да намаляват енергийните разходи на домакинствата и бизнеса. Ха да ви видим гениийчета какво ще правите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK