"Скритите" ползи от екофермите в Натура 2000

"Скритите" ползи от екофермите в Натура 2000

© Георги КожухаровЕкологичното земеделие и животновъдство в европейската екологична мрежа "Натура 2000" може да помогне за запазването на малките и средните стопанства и да увеличи предлагането на уникални за страната продукти, без това да става за сметка на околната среда.


Малките ферми от този тип, освен че щадят природата, осигуряват препитание на много хора, имат и много икономически, социални, екологични ползи. Това смята Юлия Григорова, ръководител на проекти на програма "Природа и просперитет" от международната неправителствената организация WWF. Земеделските производители в страната обаче рядко се възползват от тях. WWF работи с над 100 малки ферми в страната.


Икономически ползи и законови пречки
Повечето земеделски и животновъдни стопанства, включени в "Натура 2000", са малки от полупазарен тип. Целта на програма "Природа и просперитет" на WWF е да помогне на стопани да се ориентират към пазара. Това, освен че ще позволи запазването на малките и средните стопанства, ще помогне за съхраняването на традиционни за страната продукти и занаяти.


Част от тях предлагат продукти като сирене, киселото мляко, които са с уникални вкусови качества, заради което те са силно търсени и ценени в Западна Европа. Голяма част от тях обаче се "претопява" в масовите продукти. Така те губят онези специфични качества, заради които хората ги търсят.


"Тези продукти свършват в големи производствени помещения, където се смесва с други", оплаква се Николина Лазарова, която има ферма за овце от средностаропланинска порода в природен парк "Българка" в Габровско.


Причината е, че в България все още не е влязла в сила наредбата, която регламентира директната продажба на такива продукти от фермерите. Фермерите нямат възможност да продават директно крайния си продукт на производителите и са принудени да го правят на безценица на преработвателните фирми, обяснява Мильо Трифонов, който отглежда биволи във включения в мрежата "Натура 2000" природен парк "Русенски Лом".


Във всичките страни от ЕС практиката е съвсем опростена, България е единствената страна в съюза, където директната продажба е забранена, а в Румъния е приета такава наредба през 2007 г. Три основни принципа са заложени при даването на възможност на малките стопани да продават свободно продукцията си.


Първият е, че прозводителите носят отговорност за здравето на хората, които използват продуктите им. Фермерите също така трябва да спазват изискванията за хигиена и проследяемост на храната. В страните в ЕС се прилага и опростена процедура за регистрация.


"В България такава наредба трябваше вече да бъде приета, но бе върната от Брюксел за преразглеждане", коментира още Трифонов. Към продукти от биволско месо от неговата ферма - суджук и пастърма, вече има проявен голям интерес от Англия, но до въвеждането на наредбата той не може да ги изнася.


Социални ползи


В периоди на криза малките стопанства могат да се окажат много важни за осигуряването на препитание на населението в тези райони, което е важен социални аспект на тези този вид земеделие, смята Григорова. Изследванията на Организацията за прехрана на ООН препоръчват подпомагане на тези земеделски ферми, защото е доказано, че по време на криза то дава една сигурност на снабдяването с храни за домакинствата.


Екологичните ползи


Когато фермерите запазват своите практики, те всъщност помагат чрез своята дейност за опазването на много ценни видове и местообитания, обяснява Григорова.


През последните години обаче се забелязва тенденция към силно намаляване на ниско интензивните ферми в европейската мрежа, което води до загуба на земи с висока природна стойност. Заради изоставянето на тези земи те се изпълват с храсти  или се завземат от гората, обясняват от екоорганизацията.


Екологичните ползи от земеделието с висока природна стойност не се ограничават само до поддръжката и опазването на значими местообитания от дивата природа. Това земеделие е свързано и с опазването на генните ресурси на видове домашни селскостопански животни като mлевенска черноглава и iредностаропланинска овца. Те са включени в генетичния фонд на страната и са застрашени от изчезване.


Субсидии също ще има


От следващата година фермерите ще могат да използват субсидии по мярка 213 по Програмата за развитие на селските райони. Целта на мярката е да компенсира ограниченията и забраните за фермерите, които търпят заради "Натура 2000".


За разлика от другата мярка за стимулиране на устойчивото земеделие - агроекологични плащания (мярка 214), за която трябва да се кандидатства, право на компенцасия за т.нар. законови ограничения имат всички, които произвеждат на земеделска земя с висока стойност. Тези земи са включени в карта, изработена от Европейската агенция по околна среда на база на наличната информация, казва още Григорова.Ограничения за зоните, включени в "Натура 2000"


- земите не трябва да се обработват интензивно
- ограничение на гъстотата на животните, които пасат на високопланинските пасища
- забранено е използването на химически торове, пестициди
- обработката на земите е ръчна, не се препоръчва използването на машини
- забранено е използването на антибиотици


Кои земи са подходящи за този тип земеделие


По оценка на Европейската агенция по околна среда около 15-25% от общата площ на земеделските земи в ЕС може да се счита за земя висока природна стойност. Тяе разпределена неравномерно на територията на съюза, но по-голяма концентрация има в перифериите на съюза, включително България и Румъния. Около 90-95% от земите с висока природна стойност в страната са включени в екомрежата. Земеделието с висока природна стойност оспорва общоприетото мнение, че земеделските дейности имат предимно негативно въздействие върху биологичното разнообразие. То популяризира взаимовръзката между традиционните и ниско интензивни форми на управление на земеделските земи и опазването на значимите местообитания и видове.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 572 Неутрално

  В това наистина има бъдеще. Както и в еко-земеделието.

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 2. 2 Профил на Швейк
  Швейк
  Рейтинг: 425 Неутрално

  "... около 15-25% от общата площ на земеделските земи в ЕС може да се счита за земя висока природна стойност. Тя е разпределена неравномерно на територията на съюза, но по-голяма концентрация има в перифериите на съюза, включително България и Румъния. "

  което иде да каже, че при тях дивата природа до голяма степен е унищожена и почти всичките земи са култивирани. за пътувалите из Германия, Италия и особено Белгия това е очевидно - магистрала до магистрала, девствена земя няма.

  само дето сега тези, които са унищожили своята природа, идват да ни учат как да запазим нашата. съгласен съм да стане ако за целта има специални субсидии от ЕК за екотуризъм, за селски туризъм и за природосъобразно земеделие. както знаем обаче, земеделските субсидии отиват предимно във Франция, а тя реагира много остро на всякакви намеци да й бъдат намалени.

  партия ГРОБ - Граждани за Разсипване и Обиране на България. да ни е честит цар Боко Първи, цар на всички български тиквеници и на чичковите червенотиквеничета.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK