Хлябът ще поскъпне поне с 10 стотинки

Поне с 10 стотинки ще поскъпне хлябът в края на август и килограмът ще достигне 1,20 лв. Това каза за "Дневник" председателят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите Тодор Няголов. Обяснението му е, че качествената пшеница ще е около 30-35% от общото количество, останалото зърно ще е фуражно. За тон хубаво жито цената ще е 300-330 лева.


Чисто хлебното зърно от втора Б група от години е дефицит на пазара, са наблюденията на браншовика. По негови данни стандартът на минимална граница на глутен преди 10 години е бил 26, докато сега е 22. "Свалиха се стандартите, за да влезе зърното в нормата", твърди Няголов.


Според него с препоръката си килограм хляб да не надхвърля лев министър Мирослав Найденов не е съобразил начисляването на ДДС в крайния продукт. Браншовикът напомня, че пазарът регулира цените. Прогнозата му е, че в стойността на хляба ще се калкулират оскъпяването на газ и ток.
Вече има сделки за 250 лева за тон качествена пшеница, но цената ще върви нагоре, каза        председателят на Асоциацията на българските зърнопроизводители Стелиян Стоянов. Данните му са, че на международните борси тон хлебно зърно се търгува по 160-170 евро. Валежите в Украйна, Румъния и Централна Европа и сушата в Русия и Казахстан ще повлияят върху цената на житото. Той се въздържа от прогнози какъв ще е делът на качествената пшеница, докато зърното не бъде прибрано в хамбарите.


По данни на областната дирекция "Земеделие и гори" в Добрич до момента са ожънати 33,1% от засетите с пшеница 1,1 млн. дка в региона. Регистрираният среден добив е 447 кг.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK