Прикаспийските страни се споразумяха за търговията с есетров хайвер

Петте страни с излаз на Каспийско море – Русия, Казахстан, Туркменистан, Азербайджан и Иран, стигнаха до споразумение в Техеран в петък за износа на есетрово месо и хайвер, съобщи Комитетът за международна търговия на застрашени животински и растителни видове ("CITES"). Решението е валидно до 28 февруари 2011 г.


Според новата договорка се предвижда износ на общо 81 тона хайвер от редките риби, което е с 5 тона по-малко от последното споразумение през 2008 г. Миналата година страните не достигнаха до съгласие относно квотите си, затова и търговията с ценния деликатес беше забранена.


Хайверът на есетровата риба Белуга, който е и най-скъпия в света, ще бъде изтъргуван в квота от 800 кг. за Иран, 1500 за Казахстан и 700 за Русия. Това е намаление съответно с по 200 кг за Иран и Казахстан спрямо предишния договор. Квотата на Русия остава непроменена, а Азербайджан, която през 2008 г. получи разрешение за 300 к., няма да отчете улов през тази година.
На 18 март тази година Белугата беше определена като "критично застрашен вид" от Международния съюз за защита на природата. Проверка в уебсайта на организацията показа, че 16 от общо 26-те вида есетрови риби попадат в тази категория.


В най-голямо количество легално ще се изтъргува през следващите девет месеца хайвера на персийската есетра, също критично застрашена. За него Иран е получила квота за износ от 34 тона, което е с 3 тона по-малко от 2008 г. Единствено Туркменистан не получи право на търговия с хайвера на есетрови риби през следващите девет месеца.


Страните с излаз на Черноморието и долното течение на Дунав все още не са оповестили квотите си. Това са България, Румъния, Сърбия и Украйна. През 2008 и 2007 г. те доброволно се отказаха от улова на есетра заради малкото останала риба в региона. България е добивала хайвер и месо на редките риби последно през 2006 г., сочат данните на комитета.


За да бъдат одобрени квотите им, страните трябва да се споразумеят помежду си на базата на научни изследвания за останалата риба, се казва още в съобщението на "CITES". Те трябва също да приемат регионални стратегии за защита на изчезващите видове и да се справят с нелегалната търговия.


През 2001 г. заради големите мащаби на бракониерството комитетът забрани всякаква търговия с есетров хайвер. По това време според организацията оборотът от нелегалната търговия е надвишавал легалната 10 пъти.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK