Токовият удар освети липсата на мощни генератори в хотелите

Според държавна комисия останалите на тъмно над 200 000 туристи нямали право на обезщетение

Липсата на алтернативни трасета в мрежата на НЕК и на достатъчно мощни резервни генератори на хотелите оставиха без ток за повече от 30 часа над 200 хил. туристи на север от Бургас от четвъртък до събота.


Заради фабричен дефект в четвъртък вечерта аварира стълб от мрежата високо напрежение на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), дъщерна компания на НЕК. Без електричество останаха подстанциите "Хоризонт", "Каблешково", "Слънчев бряг", "Кошарица" и "Приселци", собственост на електроразпределителното дружество на ЕВН, както и подстанциите "Старо Оряхово" и "Бяла", собственост на Е.ОН.


Така без ток останаха всички курорти и населени места на север от Бургас чак до Бяла. Внезапното спиране на тока остави блокирани на 320 метра под земята и 120 души в мина "Черно море", която не е имала резервен генератор. По информация от мината работниците са били в изключително рискови условия, тъй като спирането на тока е прекъснало работата на вентилационните съоръжения и е нямало водоотлив и подем. 
Рано на следващата сутрин аварира второ трасе на НЕК заради опит за кражба на ток според официалната информация. Към обяд в петък три екипа от 20 души са започнали да обезопасяват мястото на счупения стълб, съобщиха от министерството на икономиката и енергетиката, принципал на НЕК. Токът беше възстановен напълно към 14 ч. в съботния ден според съобщение на ЕВН.


"Повечето големи хотели имат собствени генератори, но те са с мощност от 50 киловата при необходими 500 - 600 киловата, но няма място за поставянето на по-големи." Това обясни пред "Дневник" Елена Иванова, председател на Съюза на собствениците в Слънчев бряг в отговор на въпрос защо хотелите не са включили резервните си генератори, когато се е разбрало за мащаба на аварията.


По думите й резервните генератори са само за задоволяване на най-належащите нужди - асансьори и фризери, по-големите съоръжения заемали много пространство и нямало къде да се монтират. Досега в съюза не са постъпили жалби от туристи, както и хотелиерите не смятат да искат обезщетение от електроразпределителните компании, защото считат, че вината не е тяхна. "Най-лошото е, че това беше удар по имиджа ни и е много вероятно да не успеем да изчислим точните си загуби", каза Иванова.


Хотелите не само че нямат достатъчно мощни резервни генератори, но и декларират, че използват по-малко напрежение от реалното, смятат енергийни експерти. "Ще предложа при следващи поправки в законите да се въведе изискване всички хотели да имат достатъчно мощни генератори, които да гарантират безпроблемното производство на ток", коментира ситуацията Благой Рагин, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.


При непреодолима сила туристите нямат основание да искат обезщетение от турооператорите, става ясно от думите на изпълнителния директор на Комисията за защита на потребителите Дамян Лазаров, цитиран от в. "24 часа". Според него е още рано да се каже дали все пак няма да има вълна от жалби към комисията. Икономическият министър Трайчо Трайков коментира, че вина за случилото се носи НЕК, която не е инвестирала достатъчно средства в електропреносната си мрежа, а вместо това е влагала пари в проекти като "Белене" и "Цанков камък".


Според изпълнителния директор на ЕВН Йорг Золфелнер не е правилно Черноморието да зависи от един електропровод. Той обаче не поиска да коментира по същество кой е трябвало да направи инвестиция за дублиране на трасето. Золфелнер каза само, че управляваната от него компания ще прави инвестиции в тази сфера, но като цяло секторът се нуждае от стратегия за развитие на мрежата високо, ниско и средно напрежение.

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kapitanska
  kapitanska
  Рейтинг: Неутрално

  всички ще загубим от ситуацията,която се случи,но да се радваме,че няма жертви като в Германия на технопарада,в Гърция не си приемаха туристите заради стачки и т.н.Хотелиерите ще си набавят за догодина генератори и така ще спасяват положението с авариите.

 2. 2 Профил на indigo
  indigo
  Рейтинг: Неутрално

  ЗА ВСИ4КО СА ВИНОВНИ ЦИГАНИТЕ ,ЗА6ТОТО СА СЕ ОПИТАЛИ ДА КРАДАТ ТОК !!!!МРЪСНИТЕ МАНГАЛИ ТРЯБВА ДА СЕ ПОДВЕДАТ ПОД ОТГОВОРНОСТ!!!!!!!!!!!!!!!!!

 3. 3 Профил на konrad
  konrad
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#1] от "kapitanska":

  Капитанса, вчера се върнах от Гърция, страхотно обслужване, страхотни плажове, безплатен паркинг, безплатни шезлонги, столчета, масички на плажа, чиста вода и много простор. Тепърва ще губим, ако не се бутнат 70% от копторите по морето, няма как да се спасява положението. А ти през това време провери колко струва 600 киловата генератор за да ти изпопадат пломбите.

 4. 4 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 945 Неутрално

  "......не само че нямат достатъчно мощни резервни генератори, но и декларират, че използват по-малко напрежение от реалното, смятат енергийни експерти"

  Да, бе, крадат се и се крият от по десетина волта на хотел... То каквито експертите, такова и електроснабдяването. Ако пък някоя година се случи сушаво, ще се окаже, че хотелиерите са забравили да си направят и кладенци.

 5. 5 Профил на konrad
  konrad
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#4] от "gianni":

  Съгласен съм. Според мен няма проблеми всеки сам да се спасява, ама защо тогава да се плащат данъци?

 6. 6 Профил на pistons
  pistons
  Рейтинг: 233 Неутрално

  "Най-лошото е, че това беше удар по имиджа ни и е много вероятно да не успеем да изчислим точните си загуби", каза Иванова.

  Не се притеснявайте вие много отдавна ударихте по имиджа си с бетонния бункер в който превърнахте комплекса. С което и изгонихте качествените туристи. Не се притеснявайте и за жалби от туристи. Скандинавските овчари, свинари, кравари и всякаква друга сган с интелектуални възможности стигащи да си напишат името, са били в такъв алкохолен дилириум че едва ли са разбрали какво се случва.

 7. 7 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 627 Весело

  До коментар [#6] от "pistons":

  Те и наш'те толкова ще изчисляват. Ще си измислят една хубава сума и ще ревнат, че държавата трябва да ги "подпомогне". Това си могат, това си знаят.

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 8. 8 Профил на raydenu
  raydenu
  Рейтинг: 571 Неутрално

  нямало място за по големи генератори,
  4ак да ги жалиш мили4ките
  то като онази приказка га ядохте кюфтетата не риваха а сега реват
  кой ги е карал да строят хотел до хотел да няма зеленина, трева дървета, и свободни площи да си оставят за непредвидени ситуации, като тази, да си монтират по големи генератори

 9. 9 Профил на kbprivat
  kbprivat
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Алчните и стиснати хотелиери да идат до някой голям магазин на БИЛА (този в Младост например) и да видят колко място заема един мощен генератор (намира се зад магазина на открито), който тръгва сам и подава захранване за десетина секунди.

 10. 10 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1022 Весело

  Тия говеда на гола поляна строиха, а сега място нямало. Така и ще си пукнат, а после ще ги погребат в хотелите им като египетски фараони в пирамидите. Само че в отвъдното ще бъдат обградени от духовете на пияни туристи от all inclusive.

  «Enjoy yourself. It’s later than you think.» - chinese proverb
 11. 11 Профил на k73
  k73
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Ударът ,този който го е направил ,е не срещу сладоледа ,а срещу имиджа на хотелите ни.Безспорно генератор от 200 квт може да се постави под земята както са подземните гаражи.Не е достатъчно само да си богат в момента ,трябва и да си далновиден.

 12. 12 Профил на dido_i
  dido_i
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#1] от "kapitanska":

  Хотелиерите НЯМА да си купят генератори, а догодина, като стане пак нещо такова - познайте кого ще псуват. НО няма да си признаят, че не дават и половин стотинка на държавата или за инфраструктурата при тях...

  Краят на света не се именува "Apocalypse", а "Dimona"
 13. 13 Профил на Швейк
  Швейк
  Рейтинг: 475 Неутрално

  "... по-големите съоръжения заемали много пространство и нямало къде да се монтират."

  глупости на търкалета. дизелов генератор за 500 киловата нито е десет пъти по-скъп от 50-киловатов, нито заема 10 пъти повече място. цената е около 2,5 пъти по-голяма, а нужното помещение е около 3 пъти - вместо 30 трябват 80 кв.м., т.е. колкото 2-3 стаи или доста под 1% от разгърнатата застроена площ на хотела.

  партия ГРОБ - Граждани за Разсипване и Обиране на България. да ни е честит цар Боко Първи, цар на всички български тиквеници и на чичковите червенотиквеничета.
 14. 14 Профил на Zoom
  Zoom
  Рейтинг: 233 Весело

  До коментар [#13] от "Швейк":

  Да не говорим че генератора може да е обезшумено изпълнение и може да се сложи на паркинга или зад хотела. Ще заеме не повече от две парко места.

  Оп-п-п-а-а-а-а, забравих че нашите хотелиери и от паркинги бая спестиха ....

 15. 15 Профил на BohrMottelson
  BohrMottelson
  Рейтинг: 660 Неутрално

  "Хотелите не само че нямат достатъчно мощни резервни генератори, но и декларират, че използват по-малко напрежение от реалното, смятат енергийни експерти."

  Ще умра от смях.....

 16. 16 Профил на mladen84
  mladen84
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Рано на следващата сутрин аварира второ трасе на НЕК заради опит за кражба на ток според официалната информация"


  Е.а.х му м.а...та, мангалите вече от къде се пробват да крадат - от 110киловолтови трасета. Това като в полша или беше или в чехия. На кутиите на интернет доставчиците пише "Тука няма медни жици - това е оптика" да ама мангалите не могли да четат за това пак ги разбивали и разграбвали. Дано поне тука при нас в случая да е имало 1-2ма овъглени

 17. 17 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  ще сложат генератори ама друг път. В България на всички им е виниовна държавата. Който има бизнес (хотел) трябва да помисли.

 18. 18 Профил на a.
  a.
  Рейтинг: 233 Неутрално

  " При непреодолима сила туристите нямат основание да искат обезщетение от турооператорите, става ясно от думите на изпълнителния директор на Комисията за защита на потребителите Дамян Лазаров, цитиран от в. "24 часа"

  Кое е непреодолима сила?! Това, че НЕК крадат и пълнят партийни каси и частни джобове ли? Или циганските кражби?

  a.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK