Бизнесът може да плаща на държавата и такса иновации

Предвиждат се данъчни облекчения за инвестиции в наука и нови технологии

Бизнесът може да плаща на държавата и такса иновации


Такса иновации може да плащат всички фирми с над десет души персонал, които според последните данни на Националния статистически институт са около 25 хил. Това е една от идеите, които министерството на икономиката смята да включи в новия закон за националния иновационен фонд, който се подготвя в момента.


"Таксата ще важи за всички фирми и все още обмисляме дали да е процент от приходите или от печалбата им. През нея ще се финансира Националният иновационен фонд", каза шефът на дирекция "Икономическа политика" във ведомството Юлиян Николов. Той добави, че се предвиждат и данъчни облекчения за компаниите, инвестиращи в научна и развойна дейност.


Целта на закона, който е заимстван от Унгария, ще е да стимулира иновациите, които са приоритет и в разработената от министерството стратегия за развитие на икономиката. "Неиновативните фирми не могат да оцелеят", каза Николов. Първият вариант на закона ще е готов през есента, заяви министърът на икономиката Трайчо Трайков. Новата такса ще може да се прилага вероятно от догодина, а размерът й ще стане ясен, когато от министерството решат колко средства искат да привлекат във фонда.
С приходите от таксата, които влизат в него, министерството предвижда да подпомага на проектен принцип частните инвестициите в наука и нови технологии. Собствените средства, вложени от компаниите в такава дейност, ще се приспадат от таксата. "Разходите за иновации ще се признават на 200%, като така ще се намали печалбата на дружествата и те ще плащат по-малко данък печалба", обясни още Николов.


Според него не става въпрос за данъчна тежест, тъй като парите няма да влизат в държавния бюджет. На въпрос дали въвеждането на новата такса е консултирано с Министерството на финансите, което обещава запазване на данъчната тежест през следващата година, Николов отговори, че разговорите предстоят.


Националният иновационен фонд съществува и в момента, като Трайков обясни, че тази година в него има 5 млн. лв., с които трябва да се подпомагат съвместни разработки на фирми и научни организации. От Агенцията за малки и средни предприятия, която управлява фонда, обаче обясниха, че от миналата година той на практика не работи. Средства за тази година не били преведени, а и да постъпели по сметките му с тях ще се разплащат стари проекти.


Идеята на министерството предизвика различни коментари от представителите на бизнеса. "Правителството упорито започва да въвежда всевъзможни такси. Не вярвам, че със събирането им държавата ще управлява иновационните процеси", каза изпълнителният директор на "Агрополихим" Васил Александров. Според него не е ясно каква е стратегията на правителството за иновациите, както и как ще се оценява ефектът от тях. "Мога да кажа, че се подготвяме да строим космически кораб и да поискам пари от държавата за това", пошегува се Александров. Според него в страната няма и достатъчно капацитет за правене на наука. "Нямаме образование, а говорим за иновации", коментира Александров.


Според мениджъра на "МВ логистика" Минко Василев идеята за данъчни облекчения за иновациите е положителна, но тази за събиране на такса той определи като смешна. "Когато мениджърът мисли в перспектива, той прави иновации. Другото е насилствено", коментира Василев.


"Идеята да се стимулират иновациите е правилна. Иначе нямаме голям шанс да сме конкурентоспособни", коментира зам.-председателят на управителния съвет на БАИТ Стоян Боев. Според него особено важна е държавната подкрепа за малките и средните фирми, тъй като те имат ограничен капацитет да инвестират в научна дейност. Боев обаче смята, че е много важно колко ефективно ще се използват набраните в иновационния фонд средства и дали държавата има капацитет да администрира усвояването им.


"Аз съм за събирането на такива фондове, стига да се използват по предназначение", каза изпълнителният директор на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост Стефан Ганев.


Изпълнителният директор на Конфедерацията на индустриалците и работодателите в България (КРИБ) Евгений Иванов каза, че организацията ще възрази срещу таксата иновации, ако тя наистина бъде предложена, тъй като парите ще потънат във фонд, който и без това не работи. "В момента, ако някоя фирма кандидатства за средства от него, процедурата е една година. Дотогава планираната иновация вече няма да е никаква иновация", коментира Иванов.


Според него държавата трябва да измисли друг начин, за да насърчава иновациите и да заделя за това по-голям процент от БВП. Целта на правителството е до 2020 г. за наука да се изразходват 2% от БВП, като половината от тях идват от бизнеса.България е на последно място по иновации в Европа


България е на последно място в Европа според индекс на иновационното представяне за 2009 г. Той се образува от 29 показателя. Според него България, Латвия и Румъния, които са последни в класацията, се определят като догонващи. Нивото на иновативност при тях е много под средното за Европейския съюз. Положителната тенденция е, че през последните години индексът на трите изоставащи страни се увеличава с най-голям темп. Като най-голяма слабост на България е отбелязана прекъсната връзка между науката и бизнеса. Унгария, чийто модел за стимулиране на иновациите може да бъде приложен у нас, е на пет позиции преди България и е в групата на умерените иноватори.


Трайков иска да управлява Българската банка за развитие
Водим разговори с Министерството на финансите Българската банка за развитие да мине към министерството на икономиката, каза министърът на икономиката Трайчо Трайков вчера. Според него банката може да дава заеми на фирми за съфинансиране на проектите им по оперативната програма "Конкурентоспособност" или да гарантира кредитите им. Нуждата от съфинансиране спира част от компаниите да кандидатстват за европарите.

Ключови думи към статията:

Коментари (75)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Лизандер Проески
  Лизандер Проески
  Рейтинг: 706 Весело

  По-скоро такса иновации в нечии автопарк и иновации по плажните ивици под формата на хотели.

  Кога държавата е правила каквото и да е за бизнеса. Взимат ти 20% ДДС, 10% данък печалба, плащаш сериозни осигуровки, глоби за какво ли не, а сега и такса иновации. СМЯЯЯХХХ

 2. 2 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Такса социализъм няма ли?
  А такса слънце?

 3. 3 Профил на vogon
  vogon
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Хахахахахахахахаах вие сте дебили беееееее те фирми няма да останат, а тези кото остана ще влязат в сивия сектор ...

  Всички политиците са еднакви - обещават да построят мост там, където няма дори река.
 4. 4 Профил на Кирил Кирилов
  Кирил Кирилов
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  Опазил ни господ! Чиновници и бюрократи да ни управляват иновациите срещу допълнителен данък. Как може само глупости да им идват в главата.

  Кирил Кирилов
 5. 5 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 981 Неутрално

  "Целта на закона, който е заимстван от Унгария..." Тук се заимстват само закони, които да прецакат хората и бизнеса. Как пък веднъж не се заимства нещо свястно? И защо една търговска фирма, например, трябва да плаща за иновации, които не я засягат? Това просто е поредното даждие, с което държавата да смуче пари от хората чрез всевъзможните си фондове, агенции и друг башибозук, за да хрантути армиите си от чиновници и да пълни джебовете им с рушвети. Същото беше и с трудовата медицина.

  «Enjoy yourself. It’s later than you think.» - chinese proverb
 6. 6 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 601 Неутрално

  След АБСОЛЮТНИТЕ ГЛУПОСТИ И ИЗМИСЛИЦИ, наречени охрана на труда, като - КУТ, ГУТ, разни групи, комитети, отговорници, дневни инструктажи, периодични инструктажи, инструктажи на работното място, начални инструктажи, служебни бележки за начални инструктажи, програми за инструктажи, курс за водещите инструктажи, протоколи за заседание на КУТ и ГУТ, ежегодно замерване на осветеността на помещения, ежегодно замерване на контактите, ежегодно измерване на мълниезащитите, измислена оценка на риска, прегледи от СТМ, вентилации разни, такса за музика, такса за КАТ, сертификат от пожарната, още един куп глупости, СЕГА И ТОВА ЛИ?????

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 7. 7 Профил на Минаващ
  Минаващ
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Очаквайте:

  Такса изхабени зъби.

  Ще плащаме на чиновниците, изхабили зъбите си докато яли на държавната софра. Държавната софра също се прави с нашите данъци.

  "На нож препасан и на звяр, на тиха бара, на женски поглед и на цар да нямаш вяра." - Панчатантра
 8. 8 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 723 Неутрално

  Трябва да се изсмучат всички, които мърдат. Остават само 3 г. Най-много.

  Никога повече мутри начело на България.
 9. 9 Профил на Минаващ
  Минаващ
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Не очаквайте никога:

  Връщане на данъците за разходите за образование.

  Има го в ЕС - ако си студент/ученик и си купиш компютър, връщат ти ДДС. Защото това е инвестиция в образованието.

  "На нож препасан и на звяр, на тиха бара, на женски поглед и на цар да нямаш вяра." - Панчатантра
 10. 10 Профил на pioneer
  pioneer
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В нашата татковина си избираме управници, които само смучат, не могат да управляват и предлагат безумни проектозакони, които с мнозинството на управляващите (и с партньори от други партии) се приемат в парламента.
  С всяка измината година ставаме за смях със законодателството си по света и у нас...Жалко, много жалко!

 11. 11 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  Това повече на частен данък ми прилича, щом приходите няма да влизат в бюджета. И като е така, нека да започнат държавните фирми да го плащат първо и да видим 1 година дали има ефект. Тогава да се направи за всички.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 12. 12 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  Идеята е невероятно неадекватна. Ако наистина искаха да направят нещо такова, щяха да заделят парите от данъка върху печалбите. Това, че в момента харчат безидейно (не е ясно къде отиват парите в МВР и каква е ефективността на единица вложени пари) не оправдава увеличение на данъците.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 13. 13 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1628 Неутрално

  Ако фирмите чакат държавата да им даде пари за иновации...

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 14. 14 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Заради кризата и засиления шум около EU кражбите повечето крадливи схеми са в упадък - и ето! креативната крадлива администрация е излязла с нова "иновация"!!!

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 15. 15 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  До коментар [#11] от "epoc":

  Мда, наистина, нека държавните фирми първо си изплатят задълженията, пък тогава да се пънат за своите гениални идеи...

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 16. 16 Профил на Боян Юруков
  Боян Юруков
  Рейтинг: 1359 Весело

  Много добра идея. Браво! Заглавието е малко подвеждащо, но като се зачете човек - има смисъл.

  Lipsva.com | Yurukov.net | Crime.bg
 17. 17 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  Трайков да излезе и да каже кой е предложил идеята и кой е виновен, че тя е успяла да стигне до ниво министър и да бъде разпространена в публичното пространство.
  Предвид абсурдността ѝ, отговорните трябва да си понесат последствията. Предвид, че самият министър говори за това, да каже как ще компенсира за нанесените от идеята и него самия щети.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 18. 18 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  До коментар [#16] от "Боян Юруков":

  Не е лоша идея да има такъв фонд, но е абсурдно да се въвежда нов данък за това, вместо да се заделят средства от вече събраните данъци. Ако няма пари ще оптимизират разходи (например в МВР) и ще намерят. Заобиколни увеличения на данъците са само спекула.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 19. 19 Профил на stog
  stog
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Питанка:
  Чудя се дали да уволня 11-тият си служител, или да регистрирам още една фирма?
  Що ни усложнявате живота, бе?
  Нали знаете, че пак ще ви надхитрим?

  stog
 20. 20 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 543 Неутрално

  БЕЗУМИЕ! Иновациите са си проблем на самите фирми. Държавата трябва да финансира само скъпите фундаментални научни изследвания - астрофизика, физика на високите енергии, атмосферна физика, екология, геофизика, метеорология, космически изследвания. Може да има и още нещо да съм пропуснал! Другото е дело на бизнесът и на университетите!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 21. 21 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Кога Бизнесът ще започне да плаща ДИШХАКЬ ( такса за износване на зъбите на Държавните чиновници ) като в Отоманската империя ?

 22. 22 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  До коментар [#18] от "mapto":

  Не е лоша идея да има и такса върху това, но стига да се знае, че парите отиват именно за това. В този вид звучи не като "такса иновации", а като такса "държавна администрация".

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 23. 23 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Работата отива на масово отвращение от цялата партийно - държавна система.
  Най вероятната причина за това е НЕГОДНОСТТА на Партийно - държавната система да управлява обществото.

 24. 24 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1687 Любопитно

  Я стига сте се оправдавали с разни "европейски" изисквания, норми, "стандарти", индекси....
  Тъпа герберастка сган. И това ми било "нам-кво-си за европейско развитие".
  Очевидно е, че герберите искат да монополизират пазара на научните и технологични изследвания и разработки. Става въпрос за "усвояване" на пари. За подбрани "иновационни" фирми. Техни!!!
  Точно за това направиха всичко възможно да разсипят БАН. Просто да ги разкарат от пазара. Сега си отварят ниша. С парите на всички.
  А...сетих се, и това ли ви го подшушнаха посланиците на страните съюзници?
  Изобщо в гереберастките глави има ли поне някаква мисъл за свободен пазар и конкуренция. И разбира се за роля на държавата, която да не е разрушаваща към истинските граждани?
  Или всичко в името на "човека" - милиционеро-бизнИсмен?

 25. 25 Профил на danakoplatec
  danakoplatec
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Управлението с рекет и изнудване продължава! Поради кадърност и управленчески умения за увеличаване на приходите и тяхната събираемост, политиците ни стават все по-изобретателни откъм изнудването на бизнеса и хората! Погледнете ги - правят ли се инвестиции, откриват ли се работни места, държавата плаща ли си задълженията било към тези, които изнудва или към осигурителните институции и т.н. и т.н. Това е геноцид спрямо всички слоеве на обществото!

 26. 26 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2388 Неутрално

  Пак е имало партийно заседание, на което се е дискутирало в познатия стил "Уйове, тея 8 милиона мръсни изрода искат за една заплатка да им работиме...От никъде да не капе - ни фондове, ни клинични пътеки..Ни нови агенции...Много се разсмърдеха нещо...Да имахме един калашник, всичките щехме да ги изтрепеме...Ама айде, холан от нас да мине, че ги нагъзиме с една таксичка!"

 27. 27 Профил на ханът
  ханът
  Рейтинг: Неутрално

  идеята е много добра. ще имаме възможност наваксаме огромното изоставене в прогресивните технологии. аз съм за, а който е против предпочита да изглеждаме както бананова република

 28. 28 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#27] от "ханът":

  Идиот, и Доган е за, нали е най-великия експерт по всичко!

  икономист - неграмотник с диплома
 29. 29 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 543 Неутрално

  В тови дух е поредното банаджийско безумие - в момент когато международно признати институти работят с 50% намаление на заплатите до 100Е/месец, ЦУ безумства (източник http://www.bas.bg):
  "Днес, 26 юли 2010 в ЦУ на БАН бе подписан договор, съгласно ЗЗД, за учредяване на дружество, което чрез проект ще проведе пет технико- икономически проучвания за подготовка за изграждане на Софийски технологичен парк.


  Паркът ще бъде на земя на БАН в район Гара Искър с площ от над 70дка, а тематичният му профил ще бъде фотонни, микро и нанотехнологии.
  Партньори в дружеството са БАН, холдинг „Евробул иновейшън“, Висшето училище по библиотекознание и информационни технологии, „Денима 2001“ ООД, Федерацията на научнотехническите съюзи в България и фондация „ГИС- Трансферцентър“
  Срокът за изпълнение на проекта е 24 месеца, след което ще започне реалното изграждане на парка."

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 30. 30 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  Както е казал другаря Сталин:"който изостава го бият". България е най-изостанала в Европа И по този показател-иновации и въвеждане на нови технологии. Има огромна нужда от мерки за технологично догонване на развитите държави. Дано мерките да се окажат ефикасни. Дано не се побългарят. А ето колко "на ти" да много български бизнесмени с необходимостта от нововъведения:"мога да кажа, че ще строим космически кораб и аз да взема от тези пари" Така разбира българинът и почти всяка работа или иначе казано бизнес. Казвам нещо, "за да взема едни пари". В последното имаме някакъв опит-лъжене с цел прилапване на Еврофондове. Но Европейците не са толкова глупави и затова по Станишево време България беше последна по усвояване на Еврофондове. Страната поемаше жалки проценти от полагащото и' се от ЕС.
  А в случая за иновациите парите ще се разпределят със конкурси. Разбира се винаги има риск ако БСП или ДПС отново се докопат до властта всичко тотално да се опорочи- Харченето на всякакви публични пари и фондове, български и чужди.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 31. 31 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До тел_112 - Ако не завиждаш на Доган за 2 - та милиона хонорар за ,,Цанков камък) ,Браво за коментара: ,,Доган е най великият експерт по всичко"

 32. 32 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Не че нещо, ама според мен на бизнеса трябва да му плащат такса иновации, най-малкото за 101-те начина които е намерил да не плаща никакви данъци.
  Държавата същото и се дължат порати 102-та начина да не си погаси задълженията.
  Така се извършва прихващане и се плаща само под формата на данък разликата - именно тия 10% данък.

  The biggest risk in life is not taking one.
 33. 33 Профил на 4i4e
  4i4e
  Рейтинг: 493 Неутрално

  не било данък щото не отивало в бюджета,засрамете се бе.дигнете тока бензина парното електриката таксите осигуровките,и като некои дебили застанете и оревете орталъка че не сте били дигнали данъците.ТО ТОВА ВЕЧЕ Е ИЗРОДСКА РАБОТА , ТРУДНО МИ Е ДА ДАМ ДРУГО ОПРЕДЕЛЕНИЕ НА СЛУЧВАЩОТО СЕ В ТАЯ ДЪРЖАВА В МОМЕНТА.

 34. 34 Профил на jethrotull
  jethrotull
  Рейтинг: Неутрално

  Ако държавата плащаше такса "болен мозък" за титаните на мисълта ,които са сътворили подобно безумие досега отдавна е фалирала.

 35. 35 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  Няма да е данък таз такса, рекъл Юлиан Николов и се обосновал. Нямало да влизат парите в държавния бюджет. Сиреч, колегите им от финасовото министерство и най-паче Дянков да го духат.
  Правилно. Всеко министерство требе да си има собствен приходоизточник, щото с този финансов министер нещата стават от сложни - по-сложни. Аз обаче имам известни притеснения покрай логичния почин на чиновниците от министерството на икономиката и планирането..
  Опаааа..
  Сбърках
  Още не е на планрането, ама еволюцията закономерно ни води натам. Притесненията ми се породиха от факта, че народополезната идея ще се мултиплицира и се опитах да преброя наличните министерства. Докарах ги докъмто осемнаесет заедно с мин. предът, да се свети Името Му.
  Баф и иновационната стратегия ще се развие, ако починът набере скорост. Направо си ги представих фондовете. Таман деветнадесет, защото за главния мтурафон ще е под достойнството му да управлява само един.
  Фонд "Здраве и усмивки" за д-р Борисова, фонд "Биволи" за Найденов и министерството на снабдяването.. Упсс.. Добре де, ако не е така името, ще стане. Фонд "Олимпийски надежди" за физкултурното, фонд "Иманяри и патриоти" за Божидар Димитров, фонд "Пътища и дупки" за Плевнелиев(тук опитът е сериозен, та спънките ще са малко), фонд "Щит, меч и кютек" за Цвъ Цвъ и фонд "Гора от стомана" за Министерството на войната, фонд "Фондове" за Томислав Дончев и фонд "Фекалии и затопляне" за тия от околната среда. Фонд "Бюджет" за Дянков. Тоя фонд е задължителен предвид средносрочната фискална рамка, с която ни се обяснява, че дефицитите в бюджета ще станат хронични.
  Пропуснах неколко министерства, ама съм сигурен, че с малко фантазия ще ме допълните.

  Ecrasez l’infâme
 36. 36 Профил на tralala2010
  tralala2010
  Рейтинг: 543 Неутрално

  До #2
  "А такса слънце?"
  Няма до я въведат, защото всички ще преминат да работят нощна смяна, за да не я плащат. Тогава Бойко трябва всяка вечер да се качва на връх Шипка, да грее вместо слънцето.

 37. 37 Профил на bamamamu
  bamamamu
  Рейтинг: 58 Весело

  А държавата трябва да плаща такса "Малоумие".

 38. 38 Профил на mladen84
  mladen84
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Нещо не ми стана ясно за какво е тази такса. Аз ли съм тъп или нещо държавата не може да намери смислено оправдание за прибиране на пари.

 39. 39 Профил на open_position
  open_position
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Що не го закриете този фонд. Нали има европейски фондове за това. Щото от този може да се краде лесно. От европейските е по трудно.

 40. 40 Профил на v_l
  v_l
  Рейтинг: 408 Неутрално

  колко иновативно само

  А ние ще плащаме и още за още повече такива иновативни идеи ... тц тц

 41. 41 Профил на gara
  gara
  Рейтинг: 220 Неутрално

  ако чиновниците бяха зъболекари....

 42. 42 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  1) България е изостанала държава.
  2) В нормалните държави така се прави-създават се фондове и се управляват по правила.
  Виждам сериозен скептицизъм дали България някога може да бъде нормална държава. В която корупцията и злоупотребата с обществени и публични средства да се сведе в "разумни граници".
  Тежко и горко на общество с крадлив елит. Не само политиците. Доста бизнесмени разбират фондовете по тоя начин-да кажа нещо, та да ми дадат пари...

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 43. 43 Профил на business
  business
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Националният иновационен фонд години наред беше символ за неработеща и безсмислена структура, която дава пари на неизвестно кой, за неизвестно какво, ако изобщо ги даде. В същото това министерство има една европейска програма - Конкурентоспособност и в нея доколкото помня има някъде към 200 млн.евро само за иновации. Ха познайте колко са похарчени от тях досега? Има няма 30 - 40 хил. евро за 3 години. Е къде сте тръгнали бе джанъм такса иновации от горкия бизнес да събирате? За какво ще ги изпозлвате - за да си правите семинарчета на хубави местенца, да каните банаджийте на софри и да мъдрите иновационна стратегия. То и сега в министерството си има иновационна стратегия, ама полза от нея никаква. Но хазната изтъня и трябва да намерим някакъв да я напълним.

 44. 44 Профил на greebo
  greebo
  Рейтинг: 691 Неутрално

  До коментар [#22] от "Гилгамеш":

  Може и да е добра идеята. Може и да работи в Унгария. Но не може да слагаш лети джанти на каруца, а коня ти да няма какво да яде.

  Автентичната тъпота всеки път надминава изкуствения интелект.
 45. 45 Профил на dimivnec
  dimivnec
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Подпомагане на частни иновационни проекти с държавна такса ? - ЕС наказва за подобни държавни помощи. За нещо друго става дума ?!

  Щом едно нещо не работи добре, трябва да се поправи ! Или поне да се развали окончателно !
 46. 46 Профил на bry
  bry
  Рейтинг: Неутрално

  Такси се събират срещу предоставяне на някаква услуга от страна на държавата (общината). Идеята на министерството е малко недообмислена, тъй като този иновативен фонд ще предоставя средства избирателно по неясни правила на определени фирми. Други фирми, които ще заплащат също така наречената такса, никога няма да получат насрещната услуга, а именно отпускане на средства за иновативна дейност, тъй като предметът им на дейност не е обвързан с наличието на иновативни идеи.

 47. 47 Профил на Хесапов
  Хесапов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Колкото по-некадърен е един чиновник, толкова по-нагли са исканията му към обществото!
  Това е поредната простотия на некадърното управление на ББ. Данъците няма да се вдигат, но за сметка на това осигурителния праг и таксите ще се повишат, даже и нови такси ще бъдат измислени! Но данъците не се пипат. Ало, на мен ми е все едно дали ще ми взимате пари с такси, данъци или дарения! Още повече, няма абсолютно никаква полза за МЕН от това, че пълня с парите си продънената държавна хазна!
  Както казваше един старшина в казармата, не било в гъз, а в дупе. Управлението на ББ започна да става такова - не в гъз, а в дупе!
  Извинявам се за вулгарния език, но нямам нерви!

  Хесапов - герой на нашето време
 48. 48 Профил на moreto
  moreto
  Рейтинг: 598 Неутрално

  До коментар [#35] от "Graf":

  Браво за коментара, много се смях. Жалко, че мога да сложа само един "+".
  Сещам се за един фонд " социализиране на 5-месечните в обществото" за мин за образУванието.
  фонд "другарски съдилища" по местоживеене за мин. Попова...

 49. 49 Профил на ae
  ae
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Моля МИЕТ да се откаже от тази налудничава идея!
  Иновациите се зараждат в конкурентна среда, ако Министерството допринесе за формирането на такава, то това ще е по-добра подкрепа за преприемачите!

 50. 50 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1359 Весело

  До коментар [#42] от "~":

  Абсолютно си прав, поради тази причина предлагам всяка една политическа сила да отдели от членския си внос (защото те ни докараха дотук), на всеки депутат да се вземат по 10% от заплатите (така де, никой не трябва да милее по-малко от останалите за иновации), а на чиновниците от МИЕТ по 20% - нали работят за благото на държавата. На министъра на МИЕТ направо 50% да му се вземат. В края на краищата не е редно от стрина Пена, която държи хоремага и няма каква иновация да направи, освен да си монтира климатик, и от подобните на нея да се взема, а точно от баш иноваторите - не.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 51. 51 Профил на kasabira
  kasabira
  Рейтинг: 385 Гневно

  Като гласувахте за селянина от Банкя , това , което ви се случва , това ви се полага , глупаци такива !!! Сами си го натресохте , че и на нас ни го забихте ...

  На мутрата -пожарникар Бойко Борисов , на малоумния комплексар с „ меки китки „ ДЯНКОВ , на топсерсема Цветанов и блюдолизците около тях им е по-дебела главата , по - празно пространството между ушите и по-високо самочувствието, отколкото е здравословно !...

  Само кретенизмът и цинизмът им са на ниво !!

  http://www.tundzha.info/public/65-comment-tundzha-info/2045-da-ne-govoryat-i-da-ne-me-draznyat-tezi-dumi-zvuchat-strashno

  А и няма как да е по друг начин - мерната единицата за кретенизъм , малоумие , простотия , тъпотия и наглост е "ГЕРБЕР " Десет гербера са равни на един "ДЯНКОВ" , а сто " гербера " са равни на един "БОЙКО "…

  Единствено дебил не може да отчете, че през всички 20 години на прехода не сме имали по-неудачно,по-неориентирао и по-некадърно правителство от настоящето !Вероятно има още някои, които смятат , че сегашното управление не е тотално сбъркано , но това се дължи единствено на увреденият им генетичен код ...

  "Въобще не ми пука какво са писали за мен, стига да не е истина."
 52. 52 Профил на zh
  zh
  Рейтинг: Неутрално

  Проблемът, да има желание да се внедряват иновации и реалното им внедяване е много по-голям от колкото правенето на нови иновации в момента. Хубаво би било, ако той се реши с поощрения, а не с наказания. Затова повечето виждат веднага "наказанието" и спират да търсят друга причина за това предложение. Ако с поощрение не става (не знам да са правени опити), може би наказанието ще даде някакъв ресултат.

 53. 53 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 291 Неутрално

  А.Б. работи в клона на фирма, която има над 20 патента в САЩ. Всички те са защитени и разработени в САЩ, не в Бг. В Бг работят висококвалифицирани кадри, но те имат по-масови задачи, затова са наети тука, като евтина работна ръка.

  Държавата цоца непрекъснато. Всички заплати са инвестиции.
  Дори не е нужно да има печалба, толкова много пари влизат в БГ само от съществуването и. ?

  С какво е полезен чиновника и неговия "учен"? Ако фирмата има нужда от "учен", ще му плати и ще си патентова каквото и трябва, Какво общо има Цецка Цачева с всичко това?

 54. 54 Профил на zh
  zh
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#53] от "potrebitel3":

  Всичко това е абсолютно верно. Но колко време още ще има висококвалифицирани кадри в БГ? Или да не мислим за това, те ще продълзават да ни наемат понеже ще ставаме все по-бедни...

 55. 55 Профил на greebo
  greebo
  Рейтинг: 691 Неутрално

  А и за какви иновации можем да говорим, като по традиция мислещите и можещите българи биват отхвърляни в родината си. За сметка на това успяват да реализират идеите си в чужбина, допринасяйки за световното развитие на науката. А България стои и си чопли в носа, извинявам се за грозния израз...
  Тук има няколко такива примера, които далеч не са всички (за голяма част и не знаем):
  http://www.netinfo.bg/photo/napravenootbulgarin/

  Автентичната тъпота всеки път надминава изкуствения интелект.
 56. 56 Профил на Никола Янков
  Никола Янков
  Рейтинг: 8 Разстроено

  не е работа на държавни чиновници да решават какво да се финансира и какво да не се финансира що се отнсася до инвестициите в иновации на частния сектор. ако можеха да го правят добре досега да са разпределили парите по оперативна програма "конкурентноспособност", които са над един милиард евро и които ще загубим след няколко месеца поради комбинация от глупост, страх, нерешителност, некомпетентност и корупционни настроения. така в българия не става. може да се направят други мерки - например инвестициите в иновации да се приспадат от дължимите данъци. или да се насърчи наемането на определни категории висококвалифцициран персонал със субсидии към заплатите им. или да се даде достъп до лабораториите в държавните университети и бан на частни фирми, които да разработват заедно с тези институции нови продукти и технологии. или да се насърчи създаването на технологични фирми от университетите, които патентоват и продават различни технологии. това са все работещи механизми в развитите държави - трябва да се чете, както добре го е казал чичко ленин преди доста време. общ данък върху всички, който ще се трупа някъде, за да бъде харчен незнайно как незнайно от кого си е глупава работа, която ще доведе само до допълнително "посивяване" на икономиката.

 57. 57 Профил на АК
  АК
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Както държавата е отделена и не се меси в религиозния живот на гражданите, по същия начин и по същите причини не трябва да се меси и в икономическия им живот. Достътъчно е да се грижи да няма престъпления срещу свободата и собствеността на гражданите, за останалото - хората сами ще се погрижат.

 58. 58 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Госпожа Латева(автор на тази статия) така е формулирала заглавието, че човек остава с впечатление, че всяка фирма, която тръгва да разработва иновации, ще плаща такса. И остава изумен от чиновническото скудоумие. Едва след като прочете първите редове, установява че просто заглавието е некоректно.

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 59. 59 Профил на greebo
  greebo
  Рейтинг: 691 Неутрално

  До коментар [#58] от "baracuda":

  Баракуда, аз и като чета пак така го разбирам?
  "Такса иновации може да плащат ВСИЧКИ фирми с над десет души персонал /.... / Таксата ще важи за ВСИЧКИ фирми и все още обмисляме дали да е процент от приходите или от печалбата им."
  Не се заяждам, просто ми е интересно ти как тълкуваш това? Може аз да не разбирам нещо...

  Автентичната тъпота всеки път надминава изкуствения интелект.
 60. 60 Профил на greebo
  greebo
  Рейтинг: 691 Неутрално

  И освен това, аз никъде не видях изискването фирмата да развива иновации, че тогава да плаща. Таксата е (ще е, ако приемат тая идиотщина) безусловна и поголовна, ако ще да продаваш чорапи в особено големи размери. И после - добре такса. Но как срещу парите си ще видя иновации в моя сектор? Един се занимава със земеделие, друг с компютри. Как и кой ще определя насоката и приоритета?! Или ще се назначи комисийка за всяка сфера?

  Автентичната тъпота всеки път надминава изкуствения интелект.
 61. 61 Профил на umoren
  umoren
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Неам нервии.....Милена!Време му е да изокаме,че нещо вече безумията взеха да ни попълзяват ежечасно.Предлагам на бизнеса да иска вредни от държавата-заради това,че въобще плаща некви данъци в този кенеф...извинете ама наистина неам нерви......

 62. 62 Профил на parche
  parche
  Рейтинг: 425 Неутрално

  сега вече ще останат само частните фирми свързани с държавата. в коя предизборна програна на партиите има раздел "Иновации стратегия и цели" та аз трябва да им плащам след като бъдат избрани за сътворените глупости от тях.

 63. 63
  ****

  Този коментар беше изтрит в 12:54 на 27/07/2010 от неговия автор.

 64. 64 Профил на Швейк
  Швейк
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#58] от "baracuda":

  напротив, заглавието е правилно - всяка достатъчно платежоспособна фирма ще плаща. малките до 10 човека не са интересни, защото разходите по събиране ще са съизмерими със събраното. никъде не видях в описанието ограничение само разработващите или ползващите иновации да са сред платците.

  партия ГРОБ - Граждани за Разсипване и Обиране на България. да ни е честит цар Боко Първи, цар на всички български тиквеници и на чичковите червенотиквеничета.
 65. 65 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  Минаваме на холдинги... от фирми по 10 човека. По-скъпите вътрешни проекти ще ги правим във вътрешни партньорства. Хем така ще натрупаме точки в историята на всяка от фирмичките.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 66. 66 Профил на umoren
  umoren
  Рейтинг: 443 Весело

  Забравих да споделя един любим виц:"Две мутри си говорят-едната пита другата:_"Абе ти плащаш ли им на твойте работници?Попитания отговаря-ба ще им плащам,то в тая криза,ако има как аз да им вземам>>>.А,мислил сам аз-казва първия,да им въведа такса вход.Речено сторено.Срещат се след около 2 месеца и първия пита-Абе как са твоите-плащат ли,плащат ли?Абе-казва втория-отначалото плащаха,ама сега се изхитрия,та взеа да идват в понеделник и да си отиват в петък...."Та докато има будали,ще има и тарикати,но когато тарикатите станат повече от будаалите-ко шъ праиммм....Хубав ден!

 67. 67 Профил на УЛАФ
  УЛАФ
  Рейтинг: 439 Неутрално

  До коментар [#35] от "Graf":

  Пропуснал си още един изключително важен фонд - "Чиновнически любовници и платени курви".

 68. 68 Профил на УЛАФ
  УЛАФ
  Рейтинг: 439 Неутрално

  До коментар [#51] от "kasabira":

  Айде без обиди. За Тиквеника не съм гласувал и посмъртно няма да го направя.

 69. 69 Профил на brasnarq
  brasnarq
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Според нашите чиновници, сутрин частникът като стане, взема един чувал и отива в гората, където бере пари от клоните на дърветата.

 70. 70 Профил на Теодоси Бялков
  Теодоси Бялков
  Рейтинг: 550 Разстроено

  Това вече е оливане

  http://touchesofvarna.blogspot.com/
 71. 71 Профил на bag
  bag
  Рейтинг: 493 Разстроено

  КАКВА ГЛУПОСТ!
  Държавен Иновационен Фонд.
  Банките за какво са?
  Явно нашите икономисти/финансисти са още на комунисти4ески на4ала!
  Не е работа на държавата да се занимава с такава активност, па камо ли да сабира такси за това. А зхаем и как веднъж парите попаднали в държавната хазна, как се разпределят.
  Да не говорим за негативните последици от увели4аване на таксите на малкият бизнес и то по време на криза. Това не е само глупост и незнание, това е много пагубно!
  Този фонд 4исто и просто трябва да се затвори.
  Боже Пази България!

 72. 72 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Според мен за 65 години Тирания на Партийно - държавната система в психиката на Българския народ настъпиха необратими изменения ( Мутация ). Това което още не е станало е жените да започнат да раждат деца с по две глави и нечетен брой ръце и крака , но и този ден не е далеч, защото Физическите изменения следват Психическите. За съжаление изхода от тази ситуация е неблагоприятен, тоест летален, а Правителството да си въвежда каквито му хрумнат данъци и такси. В негова Власт е да определя каквито си иска Цени.

 73. 73 Профил на bag
  bag
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#1] от "vvlestat":
  Не е смях.
  Това е трагедия.
  Ако хората не запо4нат да надигат глас, това са тия отгоре дето ще се смеят!


 74. 74 Профил на bag
  bag
  Рейтинг: 493 Весело

  До коментар [#5] от "Dehumanizer":
  От трън та на глог.
  От Унгария ли сега 4ерпим опит?!?!

 75. 75 Профил на moto
  moto
  Рейтинг: 220 Неутрално

  До коментар [#37] от "bamamamu":
  Как да го плащат бе пич. За да са малоумни трябва да имат поне малко ум. А те нямаааааааат.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK