Такса иновации може да изненада фирмите

Целта на икономическото министерство е да стимулира инвестиции в изследвания и наука

Такса иновации може да изненада фирмите


Всички фирми с над десет души персонал да плащат такса иновации. Това е една от идеите, които министерството на икономиката смята да включи в новия закон за Националния иновационен фонд, който се подготвя в момента. По последни данни на националната статистика дружествата с над 10 души персонал са около 25 000. "Все още обмисляме дали таксата да е процент от приходите или от печалбата на фирмите", каза в понеделник шефът на дирекция "Икономическа политика" в министерството Юлиян Николов. Не е ясен и размерът на таксата.


С приходите ще се финансира Националният иновационен фонд, който съществува от 2004, но от миналата година на практика не работи. Той трябва да подпомага на проектен принцип компании, които искат да инвестират в нови технологии и изследвания.


Предвиждат се и данъчни облекчения за фирмите, които инвестират в научна и развойна дейност. Собствените средства, вложени от компаниите в такава дейност, ще се приспадат от таксата. С разходите за иновации, и то в двоен размер, ще се намалява и печалбата на дружествата и така те ще плащат по-малък корпоративен данък.
Изненада беше първата реакция на мениджърите, потърсени за коментар от "Дневник". Най-сериозните им притеснения са свързани не толкова с допълнителната тежест, а с начина, по който ще се изразходват събираните от таксата средства.


Целта на закона, който е заимстван от Унгария, е да стимулира иновациите. По този показател България е на последно място в ЕС. Първият вариант на документа ще е готов през есента, а промените може да започнат да се прилагат най-рано догодина.


Как да се стимулират иновациите? Прави ли компанията ви иновации, какви, как ги финансира? Очакваме вашите позиции на www.dnevnik.bg или на dnevnik@dnevnik.bg

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Чоко и Боко
  Чоко и Боко
  Рейтинг: 692 Неутрално

  То хубаво ама не сме в Германия. Каква развойна дейност, какви пет лева...

  Левски до Каравелов: Дочувам, че сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.“
 2. 2 Профил на georgievp
  georgievp
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Тръгна!!! Голямата ножица тръгна!

 3. 3 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 950 Неутрално

  "Целта на закона, който е заимстван от Унгария..." Тук се заимстват само закони, които да прецакат хората и бизнеса. Как пък веднъж не се заимства нещо свястно? И защо една търговска фирма, например, трябва да плаща за иновации, които не я засягат? Това просто е поредното даждие, с което държавата да смуче пари от хората чрез всевъзможните си фондове, агенции и друг башибозук, за да хрантути армиите си от чиновници.

  «Enjoy yourself. It’s later than you think.» - chinese proverb
 4. 4 Профил на Хесапов
  Хесапов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Предлагам да се въведе такса "димнина", като през 12 век. Всеки комин плащал такса за да се развиват иновациите в Царството.

  Хесапов - герой на нашето време
 5. 5 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  До коментар [#1] от "Чоко и Боко":

  Едни наши хора ще дялкат парите от фонда.

  колкото повече,толкова повече
 6. 6 Профил на qbn24558812
  qbn24558812
  Рейтинг: 1039 Весело

  Такса въздух кога?
  Където е по-мръсен, по-висока. Значи там има неква индустрия и матреала е по-платежоспособен. Ей ви оФча иновация, г-да управляващи. Точно като за вас.

 7. 7 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  Хм, колко чиновници изобщо могат да обяснят какво е иновация... Ама всъщност няма значение, важното е да е такса.

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 8. 8 Профил на Black Dragon
  Black Dragon
  Рейтинг: 531 Весело

  Идеята на всичко в България е следната:
  Да се дадат едни пари на едни наши хора, и да се вземе една комисионна за това!

  https://www.facebook.com/Mlekarite
 9. 9 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Предвиждам нарастване на иновациите във фирменото счетоводство.

  gradinko.bg
 10. 10 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Нелоша идея, която в българската реалност ще бъде изкривена и насрана до неузнаваемост.
  Може да се мисли за такъв иновационен фонд, само и единствено ако някой се наеме да гарантира неговата 110% прозрачност: ако трябва да бъде обявен за публично дружество и да бъде задължено да публикува информация като листвано на борсата, но да се гарантира че във всеки един момент ще се знае пътя на всяка една стотинка изхарчена от фонда.
  А въпросът за това кой ще управлява фонда е нерешим: няма процедура гарантираща че няма да бъде сложен "наш човек", вместо професионалист

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 11. 11 Профил на Кирил Кирилов
  Кирил Кирилов
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Опазил ни господ! Чиновници и бюрократи да ни управляват иновациите срещу допълнителен данък. Как може само глупости да им идват в главата.

  Кирил Кирилов
 12. 12 Профил на Kerberos
  Kerberos
  Рейтинг: 1316 Гневно

  Много добре знаем как се харчат пари от такива фондове. За дългокраки секретарки, лъскави коли, екскурзии по курорти, където уж се провеждат конференции разясняващи на бизнеса как да работел по-добре...

  Бизнесът ще работи по-добре, ако ПРЕСТАНЕТЕ ДА ГО СКУБЕТЕ, лентяи нещастни държавни! Какво сме получили от вас срещу немалкото пари, които и в момента взимате?! Пътища ли имаме хубави, обслужване ли имаме хубаво, полиция ли, съд ли имаме читави?! Какво?!

  "The Internet is an insecure place."
 13. 13 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Не, ама наистина няма да вдигаме данъци...-изявления от последните дни / както винаги- предпоследни изявления, де!/.
  Ама не се отнася за такси, глоби....
  Идиотски напъни да се търсят нови начини държавата да смуче средствата на тези, които създават продукт .

  Изрязването на корените на дърветата води до тяхното вджуджаване.
  Но за да създадеш бонзай, трябва да си майстор.
  Ако не си, язък за дървото.


  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 14. 14 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 753 Неутрално

  още една щуротия на принципа на общия казан, в който всички пускат по нещо, но само някои могат да вземат - обикновено неясно по какви критерии.
  Вече трябваше да ни е станало ясно, че общите казани не работят.

  Това не е нищо друго освен още една форма на преразпределение. По добре е парите просто да се оставят във фирмите, и те да решат за какви иновации да ги използват, вместо да подпомагат експериментите на другите.

 15. 15 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 583 Гневно

  След АБСОЛЮТНИТЕ ГЛУПОСТИ И ИЗМИСЛИЦИ, наречени охрана на труда, като - КУТ, ГУТ, разни групи, комитети, отговорници, дневни инструктажи, периодични инструктажи, инструктажи на работното място, начални инструктажи, служебни бележки за начални инструктажи, програми за инструктажи, курс за водещите инструктажи, протоколи за заседание на КУТ и ГУТ, ежегодно замерване на осветеността на помещения, ежегодно замерване на контактите, ежегодно измерване на мълниезащитите, измислена оценка на риска, прегледи от СТМ, вентилации разни, такса за музика, такса за КАТ, сертификат от пожарната, още един куп глупости, СЕГА И ТОВА ЛИ?????

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 16. 16 Профил на ямх
  ямх
  Рейтинг: 426 Любопитно

  те, т.н. "бизнесмени" в бг, образование нямат, дянков пари за иновации им иска. параграф 22! Дянков, как без образование мутрата разкрива фирма?.... До кога пера4и на ком..пари?..???

 17. 17 Профил на open_position
  open_position
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Що не го закриете този фонд. Нали има европейски фондове за това. Щото от този може да се краде лесно. От европейските е по трудно.

 18. 18 Профил на monom
  monom
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Ако идеята е на частни фирми съм съгласен ,но не и когато правителството действа по комунистки "дайте да дадем".Това е имидж на чужд гръб.А това с два пъти по малкия данък е вече прекаленоПо"циви" Европа 15-25 % си е нормален данък печалба..така се събират средства от правителството и след това могат съвсем честно да ги разпределят според приоритетите.А сега искат от едни фирми ,за да "дадат' на ТЯХНИ и да правим НОВИ работни места на ГЕРБ-аджийски активисти.Бойкова работа.

 19. 19 Профил на kodichev
  kodichev
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Константин Дичев
  Нов данък върху фирмите от средната класа, които с 300 зора едвам издържат да не фалират, а приходите за мафията и фирмите на Организираната политическа престъпност - тоест едрите печеливши фирми които са подарени на ОПП. Сигурно веднага фирми като БТК, Асарел Медет, Елаците, Горубсо Кърджали, Аурубис и още много друго ще искат да се "развиват" иновативно...... И да си лапкат, а дребните бизнеси несвързани с мафията да плащат масрафа им......

  Гражданско движение за борба с организираната политическа престъпност

 20. 20 Профил на dokker
  dokker
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Аз предлагам всички с руса коса и сини очи да плащат такса.Къде се намират,та да не плащат ?Тук ред требе да има!
  "Партия велика води нашия победен строй"

 21. 21 Профил на Истината
  Истината
  Рейтинг: 8 Гневно

  Отново едната ръка не знае за другата!!! Точно вчера хипер-икономистът Саймън дъ пицц рече-отсече: "няма да се вдигат данъци и осигуровки". Ами въвеждането на нов, допълнителен данък "иновации" - егати простотията! - нима не е увеличаване на данъците?! Що за олигофрения ги гони тия серсеми - няма да ви ги вдигаме, само ще ви натътрузим нови, и нови, и нови ... Тоя рече че няма да увеличава, Смотьо рече, че ще вдига пенсионните с 2% - ще кажеш, че не са от едно правителство или от една държава. Най-точното обяснение за тия от правителството - пълен идиотизъм, безхаберие и незнание за работа. Само прехвърлят проблемите от болната на още по-болната глава. Значи, продължавам лудостта им - казват : положението е под контрол, увеличиха се приходите от здравни вноски, но ще затваряме болници и аптеки. Защо, след като постъпленията, според тях, са добри? Много слаба администрация, пълно непознаване на законите и на материята, случайни, неподготвени хора без опит и без поглед от страната на плащащите. Когато една правна норма НЕ е адекватна на условията, за които е съчинена, тя е неприложима и би довела повече до щети и загуби, от колкото до някакви ползи, вкл. и за държавата. Повечето от нещата на това правителство са точно такива. Не че предходното беше по-добро - там пък се насраха да крадат. Въобще, България...

  Gero
 22. 22 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1287 Неутрално

  Ми това обезмисля плоския данък...

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 23. 23 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1287 Неутрално

  Може би крайната цел е България да се превърне в страната с най-много малки предприятия на глава от населението.

  След груба сметка, само частните фирми в топ 10 най-големи работодатели директно се превръщат в 5 холдинга с около 2000 фирми. Е кой ще ни бие с такава бройка.

  http://www.capital.bg/klasacii/kapital_top_100/2010/06/25/921920_nai-golemite_rabotodateli_-_stani_po-maluk/

  Но за да сме позитивни, трябва да отбележим, че екипи от по 10 човека са много по-гъвкави и наподобяват иновационния модел на Гугъл. Значи имало мисъл в идеята...

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 24. 24 Профил на spirp
  spirp
  Рейтинг: 374 Неутрално
 25. 25 Профил на kai
  kai
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Ако е процент от приходите е напрактика вдигане на данъчната тежест. Какво като е такса.

  Дянков пак лъже. Не вдига ДДС, но слага данък върху приходите.

 26. 26 Профил на bag
  bag
  Рейтинг: 479 Разстроено

  ЩО ЗА ГЛУПОСТ!
  Национален Иновационен Фонд!
  Банките за какво са?
  Това ли е голямата мъдрост на управляващите икономисти и финансови деловодители?
  Да наложат такси на малкият бизнес и то по време на Криза.
  Това не е некадърност, това е безумие за икономиката.
  Боже пази България!

 27. 27 Профил на valentin_a4
  valentin_a4
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Иновациййте трябва да са в ръцете частни фирми за да правят наистина иноваций да измислят нови неща, а държавата трябва да участва 50 на 50 с фирмата , която поръчва иновацията,новата машина, новия продукт ! Ето така ще тръгнат иновацийте ,СТИГА СТЕ СКУБАЛИ ФИРМИТЕ ОСТАВЕТЕ ГИ ДА ДИШНАТ . В Европа се затварят фабрики и хора остават без доходи , бедни и в безисходица пък какво остава за България...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK