НЕК не е влагала в преносната мрежа, а в други проекти

Държавното дружество през 2009 г. държи около 23 на сто от положителния резултат в сектора

Националната електрическа компания" (НЕК) за период от две години е успяла да увеличи дела на печалбата си до 23% от общата в сектора, показва доклад на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), описан от "Медиапул". Проверката е за два регулаторни периода - от юни 2007 г. до юни 2009 г., и е била поръчана от собственика на НЕК - Българският енергиен холдинг (БЕХ). ДКЕВР е установил, че вместо да харчи парите си за рехабилитацията на електропреносната мрежа, НЕК ги е насочвала към други проекти, сред които "Цанков камък" и "Белене".


"През последните няколко години не е построен нито километър нова мрежа, инвестиционни разходи за ремонт и поддръжка на преносната мрежа са били насочвани към проектите за строеж на АЕЦ "Белене" и "Цанков камък", вместо да се покриват дейности за изпълнение на основната лицензионна дейност на НЕК", каза Красимир Първанов, цитиран от "Медиапул".


Според годишния отчет на НЕК за миналата година действително компанията е вложила 236.9 млн. лв. в рехабилитация и изграждане на хидропроекти, а за ремонти по електрическата мрежа са отишли 97 млн. лв. Проблемът за липсата на достатъчно пари за инвестиции на дружеството излезе на дневен ред, след като в два поредни дни луксозни курорти по Черноморието останаха без електричество заради повреда на два далекопровода високо напрежение, собственост на дъщерната компания на НЕК - "Електроенергиен системен оператор" (ЕСО). Регулаторът е установил, че в проверявания период НЕК не е влагала по предназначение одобрените в цените й разходи за експлоатацията и поддръжката на преносната мрежа, която е собственост на НЕК, но се управлява от ЕСО. Парите са отивали за дейности извън регулирания пазар на НЕК, пише в доклада.
Все още не е ясно какво става с регулаторния одит на Националната електрическа компания (НЕК), който ДКЕВР трябваше да направи още през април 2010 г. по искане на икономическия министър Трайчо Трайков. Предварителният доклад на регулатора за предишните два регулаторни периода показва, че разходите на дружеството са се повишили с 31 на сто. Позволената от държавата норма на възвращаемост на дружеството пък била е 6.55% до юли 2007 г., в следващия период – 12.03 на сто, а в периода юли 2008 – края на юни 2009 г. – 11.21%.


След допълнителен анализ на утвърдената възвращаемост на НЕК регулаторът установява, че делът на печалбата на НЕК в общата верига на производство, пренос, разпределение и снабдяване нараства от 16% през 2007 г. общо с производителите достига до 38 на сто. През 2009 г. НЕК е с 23% дял в печалба от общата в сектора и 46% заедно с тази на производителите. Останалите 54% са за електроразпределителните компании - ЧЕЗ, Е.ОН и ЕВН. Според изказване на шефа на ДКЕВР Ангел Семерджиев през този регулаторен период печалбата на ЕРП-тата се е свила до 20-30%.


Според доклада на ДКЕВР за предходните два регулаторни периода България поддържа най-високите цени за пренос на електроенергията в сравнение със съседните си страни. У нас се плащат 0.44 евроцента на киловатчас, докато в Румъния цената е 0.36 евроцента, в Сърбия – 0.31 евроцента, в Турция – 0.212 евроцента, а в Македония – 0.17 евроцента. Констатирано е също така, че посоченото от НЕК оскъпяване на цената на тока заради задължителното изкупуване на енергията от когенарации, която се продава на по-високи преференциални цени, не е толкова голямо, тъй като компанията практически изкупувала по-малки количества ток от топлофикациите от заявените, пише "Медиапул".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK