Сдружения ще правят публичен регистър на ВЕИ проекти

Сдруженията от сектора на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) започват проект за създаване и поддръжка на Национален публичен регистър за възобновяеми енергийни източници (ВЕИ).Той ще обхваща проектите за изграждане на електроенергийни мощности, използващи ВЕИ, както и вече изградените.


Целта е да се създаде интерактивна карта на ВЕИ в България с обобщени данни за всеки един проект. Информацията ще бъде на специална интернет страница, която е в процес на изработка, като ползването на регистъра ще бъде свободно.


Проектът се инициира от Българската фотоволтаична асоциация и се провежда в партньорство с Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Асоциацията на производителите на екологична енергия, Българската ветроенергийна асоциация, Националното сдружение "Екоенергия" и Съюз на производителите на екологична енергия - БГ.
За да бъде регистърът максимално достоверен и обективен, информация за всеки ВЕИ проект ще бъде изискана и от НЕК, Електроенергийния системен оператор, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, ЧЕЗ, ЕВН, Е-ОН, министерствата на енергетиката и икономиката, на земеделието и околната среда и водите.


В регистъра инвеститорите ще попълват и имената на землищата, в които ще изграждат ВЕИ мощности. Ще се разграничават проектите за инсталации върху индустриални, покривни/фасадни и земеделски площи, като ще се посочват и категориите на земеделски земи. Регистърът ще се попълва и от инвеститори на вече изградени ВЕИ инсталации.
Според представената от икономическото министерство стратегия за развитие на ВЕИ на България до 2020 г. се предвижда през 2011 г. да бъде разработена и поддържана географска информационна система. Това ще трябва да направи новата агенция, която ще се занимава с устойчивото енергийно развитие на страната. В информационната система ще бъдат включени карти на териториите, в които ще може да бъдат изграждани ВЕИ проекти.Ще дава яснота за: - Какъв е реалният обем инвестиционни проекти за изграждане на ВЕИ системи, които имат сключен предварителен или окончателен договор за присъединяване към мрежите на НЕК и електроразпределителните дружества - Какъв е реално ангажираният от този тип проекти мрежови капацитет - Къде са разположени ВЕИ инсталациите и върху какви площи ще се изграждат те (земеделски, индустриални, сграден фонд и т.н.) - Какво е реалното отражение на ВЕИ върху преносната и разпределителните мрежи, както и какви инвестиции са нужни за развитие на енергийната инфраструктура

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK