Джеймс Уорлик представи втори енергиен проект на американска компания

Джеймс Уорлик

© Надежда Чипева

Джеймс УорликАмериканската компания AES иска да построи слънчева централа в България с общо мощност от 80 мегавата за 400 млн. долара. Това е станало ясно по време на брифинг на американския посланик Джеймс Уорлик, който е представил проекта заедно с част от ръководството на дружеството AES Solar Energy, съобщи БТА. Според американския посланик AES  чака от шест месеца развитие по инвестицията, която струва нула за българското правителство.


Американският посланик поиска промени в закона за ВЕИ, които да гарантират изкупуването на енергия по фиксирани цени за период над 20 години.


В края на юни българското правителство представи своята стратегия за развитие на възобновяемите енергийни източници. Все още няма план на разпределението на обектите по райони, което не позволява да бъдат одобрени нови. Според представения от правителството план ще бъде създадена специална агенция, която да разработи картата до края на следващата година. Не е ясно какво ще е бъдещето на проектите за ВЕИ паркове дотогава.
За две седмици това е втората американска компания с намерение за инвестиции в страната, която американският посланик лично представя. В средата на юли Уорлик съдейства на "Шеврон" за среща с българското правителство. Дружеството искаше да инвестира в проучване на залежи на шелфов газ в Североизточна България. Конкурсът все още не е обявен от икономическото министерство.


По-късно днес икономическият министър Трайчо Трайков ще представи намеренията за инвестиции на британската компания "Мелроуз" в газовия сектор.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"

Коментари (128)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1094 Весело

  Айде комуноидите-русолюбци, започвайте - как Хамериканците ще ви изнесат съдраните цървули, къв е тоя Уорлик, как по-хубаво от руски газ и руски АЕЦ няма и т.н.

 2. 2 Профил на Fanetti Mazakura
  Fanetti Mazakura
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#1] от "Alien":

  Ти вземи се позаинтересувай по КОЛКО ще им се плаща изкупената електроенергия на тези т.нар. "инвеститори" и кой ще ги плати. Дали няма да си(и) ти!?

  BOYKO BORISSOV – “RAPONA,” current Prime Minister of Bulgaria,(от Wikileaks)
 3. 3 Профил на sandr0
  sandr0
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#2] от "Fanetti Mazakura":

  А на Белене колко ще струва???????

  "Съветската империя на злото ,трябва да бъде окончателно ликвидирана"
 4. 4 Профил на Fanetti Mazakura
  Fanetti Mazakura
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#3] от "sandr0":

  "А на Белене колко ще струва???????"


  Нещо не си разбрал какво написах. Ел. енергията произведена от фотоволтаици се изкупува 4 пъти по-скъпо от нормалната ел. енергия и цената и се калкулира в крайната потребителска цена за бита и промишлеността. Всички ЗАЕДНО ще плащаме на инвеститора ток 4 пъти по-скъп от този от АЕЦ.

  BOYKO BORISSOV – “RAPONA,” current Prime Minister of Bulgaria,(от Wikileaks)
 5. 5 Профил на Кецалкоатъл
  Кецалкоатъл
  Рейтинг: 789 Любопитно

  Уорлик - Трайков 2:1 ... Какво ли да очакваме в продълженията? Дали "златен гол", или пък дузпи?...

  "Яйцата са ти в мивката" (съпругата ми)
 6. 6 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  Крайно време е да се въведе някакъв пазар и конкуренция за ВЕИ енергията. Цените са прекалено високи. В страни като Германия и други от ЕС преференциите за производство на възобновяема енергия се намаляват.

  И между другото, не струваше ли пак около 400 млн$ нова мощност в Марица Изток? Не за 80, а за в пъти повече мегавати?

  И пак между другото, това не е ли съпоставима цена на мегават мощност към предлаганата от Русия Белене? А слънчевите Ел. Центарали са около 20 пъти по-скъпи от конвенционалните-на въглища/газ за същата мощност. Правете сметка за Белене, че е прекалено скъпа-сравнима по мощност със слънечва централа.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 7. 7 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  И един въпрос. Щом е толкова изгодно и доходно и с гарантиран пазар защо и държавната НЕК не участва в подобни проекти сама или в партньорство? Те могат да се финансират със заеми. Гръцката държавна ел. компания напр.участва във ВЕИ проекти у нас.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 8. 8 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  До коментар [#2] от "Fanetti Mazakura":

  Този въпрос е фундаментален и няма отношение към инвестицията. За добро или лошо сме в ЕС и сме поели ангажимент постепенно да повишаваме процента на електричество произвеждано от ВЕИ. Така или иначе трябва да ги строим - какво по-хубаво от това, да се построят с пари отвън? Тук идва разликата с руските проекти, където ние ще налеем една камара пари, ще поемем всички екологични рискове, а гаранция какво ще спечелим НЯМА. За "Белене" никой не казва крайна цена на електричеството. Не, не колко щяла да излезе централата (по този въпрос се съдраха да се надлъгват) - колко ще плащаме тока. Защото като им казаха на турците колко ще плащат от същите реактори, те ги изгониха като кучета и решиха да строят на друго място, с други фирми. На нас обаче, като на една истинска Задунайска, не ни казват подобни цифри...

 9. 9 Профил на lyusien
  lyusien
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Вижте в началото ел енергията произвеждана от В Е И и специално фотоволтаични елементи е скъпа защото съоръженията са скъпи но със всяка изминала година цената на произвежданата енергия намалява за разлика от конвенционалните централи -атомни на въглища на газ Затова именно се правят миксове Колкото до Уорлик -американците по всякакъв начин се мъчат да ни откъснат от мъртвата хватка на Русия и 100 % ни зависимост от тях от енергоносителите Просто едва ли има човек у нас да не е сигурен че пълната ни зависимост от Русия не е добро решение На Траиков му беше написано -просто трябва да се спре да се говори и да се прави нещо Газова връзка с Турция даване на разрешения на компании като тази за В Е И повишаване на енергиината ефективност чрез саниране чрез модернизация на преносната мрежа на високо средно и ниско напрежение и още и още и още Колкото до американската компания тя инвестира за да спечели но какво от това ако спечелим и ние Това са 400 милиона долара инвестицияи като се има в предвид че тези фотоволтаични системи се строят много бързо тези инвестиции ще влязат в България за не по-вече от две години А ние вопиющо се нуждаем от чужди инвестиции Всичко зависи от Трайков Трябва да бъде по- решителен

  Чаоо Желая му успех

 10. 10 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Пред кого е представил проекта Негова Милост сър Джеймс и в ролята на какъв? Не е ли могла самата компания да си представи проекта? Или не е разполагала с презентативни умения и Пауърпойнт?

  Пред кого и защо Мегова милост сър Трайчо ще представя проект на "Мелроуз"? Ако иска да си изкарва хляба с лобиране, то нека се оттегли от правителството. Толкова ли не могат да му намерят един подходящ член в НК, та да се научи да представя проекти на министерството си, а не на чужди фирми? Особено след като се оказа че същото министерство участва в сивата икономика: http://www.dnevnik.bg/evropa/comentari_analizi/2010/07/25/937280_durjavata_i_madjo_dulgogodishni_sudrujnici/

 11. 11 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  да им благодарим и най-любезно да откажем. На тях и на всички мераклии за фотоклетки. Поне докато цената на изкупуване не падне няколко пъти.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 12. 12 Профил на mitaka41
  mitaka41
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#1] от "Alien":

  А ти от любов към чичо Сам си готов и задника си продадеш

 13. 13 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Те са длъжни също тъй да не се месят във вътрешните работи на тази държава.
  ВИЕНСКА КОНВЕНЦИЯ за дипломатическите отношения
  Член 9
  1. Приемащата държава може във всяко време, без да е длъжна да мотивира своето решение, да уведоми изпращащата държава, че шефът на представителството или кой да е от членовете на дипломатическия персонал на представителството е Persona non grata или че кой да е друг член от персонала на представителството е неприемлив. В такъв случай изпращащата държава трябва съответно да отзове въпросното лице или да прекрати неговите функции в представителството.
  Член 41
  1. Без да накърняват тези свои привилегии и имунитети, всички лица, ползуващи се от привилегии и имунитети, са длъжни да уважават законите и правилниците на приемащата държава. Те са длъжни също тъй да не се месят във вътрешните работи на тази държава.
  Член 42
  Дипломатическият агент не трябва да се занимава в приемащата държава с професионална или търговска дейност за лична изгода.

 14. 14 Профил на kv12kv12
  kv12kv12
  Рейтинг: 388 Весело

  """""""
  Според американския посланик AES - чака от шест месеца развитие по инвестицията, която струва "нула" за българското правителство.
  """""""
  Изкупната цена на тока 80 стотинки за киловатчас кой ще я плаща - лично г-н посланика или .....

 15. 15 Профил на krasi_99
  krasi_99
  Рейтинг: 445 Разстроено

  Извинявайте, но не си спомням посланниците на други държави да пишат постоянно на медийте и да ги информират, че някаква фирма от тяхната държава желае да прави бизнес в България. Този или ползва бонуси от от тях или вече се престарава и почва да омръзва.

 16. 16 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 986 Любопитно

  До коментар [#4] от "Fanetti Mazakura":

  А радиоактивните отпадъци от "ЕВТИНИЯ "ток кой ще ги плаща и къде ще ги съхраняват ?

  ядрени отпадъци
  http://www.spiegel.de/video/video-1065658.html
  видео ядрени отпадъци
  http://www.spiegel.de/video/video-1065658.html
  Посещение на "Atomklo": Aces II и греховете на миналото
  http://www.spiegel.de/images/image-101803-galleryV9-ebil.jpg
  вятър, фотоволтаици, ядрена енергия
  За атомна наследство цената е над десет милиарда €
  http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/0,1518,708483,00.html
  Премахването на стари атомни електроцентрали ще удари: Изследователският отдел е изчислил разходите сега на 10.6 млрд. евро - Социалдемократическата партия притежава само долна граница, истинските разходи са много по-високи.
  Берлин - премахване на стари ядрени реактори и изследователски съоръжения ще бъде скъпо на държавата: Министерството на изследванията оценка на нивото на разходите от 2035 за около 5,4 милиарда евро. Заедно с вече направени разходи, общите разходи са до около 10.6 милиарда евро.
  Правителството плаща само за извеждане от експлоатация и възстановяване на спорните разположение Asse II съоръжения на обща стойност над два милиарда евро. Въпреки това, те добавят разходите "оценка в момента не е натоварен. Пълна колекция на ядрени отпадъци от страдащите мина сол ще струва след първия преглед на приблизително € 3 700 000 000.

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 17. 17 Профил на ojo72
  ojo72
  Рейтинг: 497 Гневно

  Аз не искам да плащам скъп ток,който иска ВЕИ да си го построи и да си го ползва

 18. 18 Профил на Кептн
  Кептн
  Рейтинг: 660 Любопитно

  До коментар [#2] от "Fanetti Mazakura":

  ти вземи се заинтересувай, че по директиви на ЕС така или иначе трябва 20% от енергията ни да е от ВЕИ ... ако ги нямаме ще плащаме глоби. също така се поусети малко, че след 20 години ще започнат да свършват въгле-енергоизточниците и дотогава цените им ще са скочили многократно ...

 19. 19 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До Fanetti Mazakura
  Хайде сега добави половината от милиардите за АЕЦ Белене, като държавна субсуидия при изкупуването на енергията от фотоволтаичната централа. Пак излиза два пъти по-евтино.

 20. 20 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Мисля,че посланника на една уважавана и велика държава се държи меко казано неадекватно.Като ,че се стреми непрекъснато да събужда омраза към собственната си страна.Ние не сме латиноамериканци.Намесата му във вътрешните ни работи и то по всякакъв повод е недопустимо.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 21. 21 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 768 Неутрално

  БСП - в страната няма инвестиции, като дойдат инвестиции - ний не ги щем

  някаква кохерентност в изказванията, които винаги трябва да съдържат истерична нотка, дали може да има в скоро време

 22. 22 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Преференциалната цена за слънчевите централи трябва да се премахне или поне много да се намали. Технологията се разви и цените паднаха, в момента вече са печеливши и на дневната тарифа на тока.

  икономист - неграмотник с диплома
 23. 23 Профил на angel_to
  angel_to
  Рейтинг: 497 Неутрално

  И на мен ми се струва, че Н.Пр. американския посланик прекалява с медийните си изяви. Все пак в страната ни има и други посланици! А относно проекта - защо въпреки забавата на правителството ни инвеститорът все още не си е пренасочил интереса от другата страна на границата? Ей я къде е Румъния! Е да, но тук си е направил сметката, че много по-бързо ще си възстанови инвестицията и то май не само заради това, че сме малко по-на юг. А после колко струваше прословутият проект "Цанков камък" и колко са мощностите му за производство на ел. енергия? Все си мисля, че числата са доста сходни, а по отношение на мощността са си направо еднакви, с малката разлика, че фотоволтаечните мощности би трябвало да произвеждат електричество само през светлата част на денонощието. И не знам как точно някой си представя тази инвестиция от 400 млн. долара? Някой да е казал, че американците тук ще произведат или от тук ще закупят фото-панелите? Все си мисля, че ще си ги внесат и то на каквато цена на тях им е изгодно, за да си постигнат целите. Съвсем отделен е въпросът колко на брой ще бъде персоналът на централата? И като за край - нямам представа къде точно около гр. Силистра имат намерение да направят централата, но дали пък в страната няма и по-подходящи места за подобни съоръжения точно от Добруджа?

 24. 24 Профил на Fanetti Mazakura
  Fanetti Mazakura
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#18] от "Боги":

  "ти вземи се заинтересувай, че по директиви на ЕС така или иначе трябва 20% от енергията ни да е от ВЕИ ..."


  Да, обаче срока беше или 2020г или 2025г.(не ми се тръси сега точната година)

  BOYKO BORISSOV – “RAPONA,” current Prime Minister of Bulgaria,(от Wikileaks)
 25. 25 Профил на vogon
  vogon
  Рейтинг: 442 Неутрално

  " ...Американският посланик поиска промени в закона за ВЕИ, които да гарантират изкупуването на енергия по фиксирани цени за период над 20 години ..."

  Брях, искал промени ... ами и ние искаме промени в американското законодателство ... да ни продавате нефт с фиксирана цена за период над 20 години д'ба и дебилите нещастни, що не вземете да разделите планетата на две части с руснаците и да не се занимаваме с глупости ?

  Всички политиците са еднакви - обещават да построят мост там, където няма дори река.
 26. 26 Профил на Fanetti Mazakura
  Fanetti Mazakura
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#23] от "angel_to":

  "И не знам как точно някой си представя тази инвестиция от 400 млн. долара? "


  Това не е инвестиция в истинския смисъл на думата. Ще си донесат клетки, ще назначат 15 човека и седерастите ще плащат 4 пъти по-скъп ток преди да е дошъл кряният срок на ЕУ директивата.

  BOYKO BORISSOV – “RAPONA,” current Prime Minister of Bulgaria,(от Wikileaks)
 27. 27 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Нека не се палим от всяка искра.
  Предлага се инвестиция за екологична,слънчева енергия.
  ЕС има директиви за достигане на даден процент от произвежданата по конвенционалните начини енергия да е от
  ВЕИ. Щем не щем трябва да достигнем това съотношение.
  Като има много желаещи за произвеждането им, в прерогативите на Правителството е да създаде правила, конкурентна среда и т.н, за да може цените по които те се изкупуват да са пазарни и по-ниски.
  Ако и за АЕЦ 'Белене" имаше такъв наплив от инвеститори, досега да са я преполовили.

 28. 28 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  До коментар [#24] от "Fanetti Mazakura":

  Е какво - ние да чакаме последния момент, че да стане сакатлък и да плащаме глоби...

 29. 29 Профил на ooobektiven
  ooobektiven
  Рейтинг: Неутрално

  Слънчевите клетки се развиват бурно в момента - само след 2-3 години инвестицията ще е морално остаряла. Инвестиция от такъв размер е безумие, доказано, защото посланникът се надява да се изплаща повече от 20 години искайки промени в закона.

  Винаги е трудно да се прави бизнес с по-силен (по-богат) - дали ще е борче или друго принципът е един и същ - правят ти предложения, които не можеш да откажеш.

 30. 30 Профил на ooobektiven
  ooobektiven
  Рейтинг: Неутрално

  А пропо към днешна дата покритието на соларните клетки е с трайност 20 години - не разбирам как посланникът се надява да плащаме тази централа 25?!

 31. 31 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1094 Любопитно

  До коментар [#26] от "Fanetti Mazakura":

  Защо говориш пълни глупости?

 32. 32 Профил на angel_to
  angel_to
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#26] от "Fanetti Mazakura": Ти го каза това за персонала. Няма да се учудя, ако дори и са по-малко от 15 души. Искрено ме развесели една от кандидатките за кмет на Габрово преди малко повече от месец, която казваше, че иска да превърне Габрово в енергиен център на България и как виждаш ли като се строят централи от ВЕИ щяла да се повиши заетостта на населението. И да се върна на "Цанков камък" там все си мисля, че много по-голяма част от инвестицията остана и остава в страната и региона.

 33. 33 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3620 Неутрално

  Наистина ми е жал за 20-тината хиляди нашенски измекяри, които стоят на опашката за включване в мрежата, стискайки папки и чертежи с фотоволтови финтифлюшки. Насраха се да търсят връзки и пробутват подкупи, а излиза че цялото време са мътили яйцата на големите хиени.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 34. 34 Профил на angel_to
  angel_to
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Някъде наскоро четох, че ако се реализират всички заявени проекти за ВЕИ просто в страната няма да има пазар, където да се продава цялата тази енергия. Все пак си мисля, че е задължително да имаме цялостна стратегия и визия как ще се развива енергийният сектор в страната, но все пак при разработването й е добре да се абстрахираме от изявленията на различните посланици у нас.

 35. 35 Профил на ooobektiven
  ooobektiven
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#25] от "vogon":

  Хи-хи, защото най-хуманно искат да запазят планетата цяла, та целият въпрос стои така: или ние или те

 36. 36 Профил на dido_i
  dido_i
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Българите не смогват да плащат на нашите политици и на нашата държава, че ще плащаме и на някакви американци...марш оттука..НЕ ВИ ИСКАМЕ!

  Краят на света не се именува "Apocalypse", а "Dimona"
 37. 37 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 1009 Весело

  Инвестиции в "истинския смисъл на думата" в Задунайский Булгаристан са само и единствено само руските енергийни инвестиции - спечелени с натаманени конкурси, с крайна цена няколко пъти по голяма от /уж/ договорената, едностранно и произволно променяни и "осъвремянявани" , завършвани като правило без ОВОС, почти винаги без осигурен пазар за изтнос на продукцията и договорирани без възможност на България да защитава собствените си интереси.

 38. 38 Профил на скруч
  скруч
  Рейтинг: 505 Неутрално

  светът наистина се намира пред радикално решение на енергийните си проблеми.ние сме държава с много малко енергийни запаси-трябва ни концепция за това как и с какви мощности ще работим.а иначе има много играчи които просто в момента зарибяват.скоро ще посегнат и на водите ни

  за чиста и свята република-но не с този народ
 39. 39 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 714 Разстроено

  Ех защо "братушките" не произвеждаха фотоволтаици! Досега цяла България щеше да е покрита с такива!

 40. 40 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Джимбо в тоя случай не е прав.
  Фиксира се изкупната цена ако има кой да я плаща.
  Ако иска същата компания да си построи в Оклахома тия ветрогенератори пък там да искат да им фиксират изкупната цена със федерален закон, а?
  Тука не ядем доматите с колците батка и вярваме в свободния пазар кто регулативен орган.
  След като искат да реализират инвестиция - да я реализират и да си поемат риска от нея, а не да го прехвърлят на първия който клекне.

  The biggest risk in life is not taking one.
 41. 41 Профил на Fanetti Mazakura
  Fanetti Mazakura
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#31] от "Alien":

  "Защо говориш пълни глупости? "


  Къде видя глупости? "Обслужващият" персонал на фотоволтаична централа се състои САМО от охранители!

  BOYKO BORISSOV – “RAPONA,” current Prime Minister of Bulgaria,(от Wikileaks)
 42. 42 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3620 Неутрално

  ПС. Препрочетох интервюто и в контекста на другите интервюта на господина трябва да призная, че претенциите му звучат горе-долу така: "Виждаме, как племенните вождове на българите дерат и е*ат денонощно 8-те милиона аборигена с различни писани по поръчка закони и закончета. Но сега светът е глобален, отворени пазари, редно е и американци да наминават от време на време, да дерат и е*ат аборигените когато пожелаят! Отворен пазар!"

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 43. 43 Профил на ooobektiven
  ooobektiven
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#34] от "angel_to":

  Нищо чудно, точно това вече се случи с хотелите по морето.

 44. 44 Профил на Fanetti Mazakura
  Fanetti Mazakura
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#42] от "cinik":

  Ха ха, и на мен така ми звучи. От време на време на американския посланник трябва да ми се превежда българския лаф - "Ай сиктир от тука", който на английски звучи така:

  GTFO!

  или

  "Get the fuck out!"

  BOYKO BORISSOV – “RAPONA,” current Prime Minister of Bulgaria,(от Wikileaks)
 45. 45 Профил на TYUIOP
  TYUIOP
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Ей, зелени малоумници, това са цените:
  http://www.dker.bg/prices_el.htm
  Черно на бяло цената на електричество генерирано от фотоволтаици е 20 пъти на тази от АЕЦ(цена + разполагаема мощност) и 10 пъти на някой ТЕЦ(цена + разполагаема мощност).
  Сравнено с ВЕЦ и вятърните турбини разликата е съответно 7 и 4 пъти.
  Тея панели да си ги слагат на Хамърите. Аз ток от фотоволтаици не искам. Поне не на тези цени.

  "Американският посланик поиска промени в закона за ВЕИ, които да гарантират изкупуването на енергия по фиксирани цени за период над 20 години."

  И вятър и течаща вода има достатъчно за да покрием ВЕИ изискванията на ЕС.

 46. 46 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#29] от "ooobektiven":
  Абе то и атомните реактори се развиват бурно в момента, ама...

 47. 47 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 460 Неутрално

  До коментар [#8] от "Alien":

  Значи щом проекта е американски задължително е най-изгодния, най-добрия и най-екологичния ли?

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 48. 48 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 1009 Весело

  Таваришч Мазакуревич,
  Кажи го на руски език, че да те разбат началниците ти , ми тъй де ...

 49. 49 Профил на angel_to
  angel_to
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#47] от "vinetu": Абсолютно вярно, а и американците идват тук, за да ни произвеждат и продават евтина, екологична енергия, а не да търсят бързи и гарантирани печалби!

 50. 50 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Конкуренцията е хубаво нещо още повече между Сащ и Русия за България/..

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 51. 51 Профил на angel_to
  angel_to
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Супругата на американския посланик не е ли посланик на САЩ в Белград? Не съм чел някъде да дава подобни интервюта в тамошните медии, а и да иска промени в сръбското законодателство. Ако г-н Уорлик има проблеми с нашето правителство, защо г-жа Уарлик не направи нещо по въпроса с тази инвестиция малко по-на запад от нас?

 52. 52 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3620 Неутрално

  Раз печки, раз кюнци, конкуренция ще има тогава, когато правителството каже "това и това са целите, ха сега да видим, кой дава най-ниска цена да ги постигнем?".

  А в сегашния си вид нещат приличат на игра на карти на вързано между руснака и американеца, на която залогът е 8 милиона тъпоуми, лековерни, технически непросветени и финансово неграмотни аборигени

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 53. 53 Профил на shumkarov
  shumkarov
  Рейтинг: Неутрално

  "Дневник" с-мата с + и - нещо е объркана.
  Оправете я, моля ви!

 54. 54 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  До коментар [#9] от "lyusien":
  При всички капиталовложения стойността на продукта намалява с времето.Ако надхвърлят амортизационния си срок дават енергия без пари, само с експлоатационни разходи.Така беше с реакторите на Козлодуй от 1 до 4 и затова нашите доброжелатели от ЕС ги затвориха - много да не знаем.

 55. 55 Профил на shumkarov
  shumkarov
  Рейтинг: Неутрално

  Бойко вече започнаха да го усещат, и вероятно западните посланници започнаха да се изнервят.
  Когато стане дума за енергийни проекти, и бой да ядат, нашите министри се правят на ни чули, ни видели!
  Друго е Путин да им подсвирне, тичат, краката си ще счупят!

 56. 56 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  До коментар [#12] от "mitaka41":
  Чудно ми е , че като чужденец, както се пише, се навира първи и с пяна на уста защитава янките. А мистер уорлик тръгна по пътя на Бойко - всеки ден да го има по медиите и на всяка манджа да е мерудия. Затова го пиша с малка буква - един уорлик е мярка за липса на мярка, недипломатичност, намеса във вътрешните работи. Иначе , и той и Трайчо работят като брокери на този-онзи. Дали им плащат ?

 57. 57 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  До коментар [#18] от "Боги":
  Няма да свършат. А цените им вече скочиха. До 70-те години един барел беше 3 долара ! После се създаде ОПЕК и стана една...

 58. 58 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  До коментар [#20] от "bishopsis":
  Понеже съм живял и работил по света , видях, че никъде не ги обичат. Някъде ги е страх, другаде ги мразят, но май само в Косово има масова обич.

 59. 59 Профил на Fanetti Mazakura
  Fanetti Mazakura
  Рейтинг: 768 Весело

  До коментар [#48] от "Петър Иванов":
  "Таваришч Мазакуревич,
  Кажи го на руски език, че да те разбат началниците ти , ми тъй де ..."


  Мойте "началници" говорят тайландски и отличителните им белези са 88-60-88 . За тях съм просто farang.

  BOYKO BORISSOV – “RAPONA,” current Prime Minister of Bulgaria,(от Wikileaks)
 60. 60 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  До коментар [#38] от "скруч":
  Цяла западна Европа няма енергийни източници, па я карат някак си. Произвеждат стоки с висока принадена стойност - техника и акъл , изнасят и си купуват енергия.

 61. 61 Профил на id
  id
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Искате да ми кажете, че искат да "инвестират" при гарантирана възвращаемост и печалба от субсидирано производство на "зелена" енергия, като разликата се плаща от данъкоплатеца. Мистър Уорлик, ще лобирате ли и за мен да инвесторам така в УСА, или там не дават така?

 62. 62 Профил на Ivayloto бе
  Ivayloto бе
  Рейтинг: 785 Неутрално

  До коментар [#4] от "Fanetti Mazakura":

  аве, а да знаеш че според ЕК трябва да увеличим еко енергията до 4%?

  За едни благата, за други ла*ната
 63. 63 Профил на mofo
  mofo
  Рейтинг: 225 Неутрално

  е кво се оказа че американската 'демокрация' и руският комунизъм си имат еднакви цели, е начините за постигане им се различават /войни, изнудване, заплахи/. та една ли друга зависимост като е неизгодна за страната винаги е лоша било американска или руска

 64. 64 Профил на Цезар
  Цезар
  Рейтинг: 551 Любопитно

  Крайно време е ...Янките ... да инвестират Милиарди във България , колкото по бързо толкова по добре , Така ще се вдигне стандарта на българина .

 65. 65 Профил на Fanetti Mazakura
  Fanetti Mazakura
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#64] от "Цезар":

  По принцип е така, но лошото е че тук пристигат само лешояди и търгаши. Реалните американски инвеститори предпочитат Мексико и Китай(не без основание).

  BOYKO BORISSOV – “RAPONA,” current Prime Minister of Bulgaria,(от Wikileaks)
 66. 66 Профил на angel_to
  angel_to
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#64] от "Цезар": Да бе, това им е точно американската мечта! Едва ли повече от 2-3 % от янките изобщо знаят, че ни има на картата на Европа!
  Много ми е интересно каква ли щеше да е реакцията, ако подобно изказване беше направил напр. руския посланик!?!

 67. 67 Профил на Fanetti Mazakura
  Fanetti Mazakura
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Монсанто и ГМО-то им, фотоволтаиците, американските бази, пластмасовите хамбургери и ПРО-то не са желани инвестиции. На такива трябва да им се казва "Ай сиктир оттука!"

  BOYKO BORISSOV – “RAPONA,” current Prime Minister of Bulgaria,(от Wikileaks)
 68. 68 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  ahasver #60 е малко се увлече. Западна Европа си произважда ел.енергия сама, внася част от енергоносителите. В микса им има както се сещаш АЕЦ (главно Франция) доста ТЕЦ на въглища и на природен газ. И напоследък развиват ВЕИ.
  Умното при тях е, че правят различни ВЕИ в зависимост от спецификата на дадена страна (територия) Вятърните паркове се развиват най-силно в Дания, Холандия и Белгия в плитчините на Северно и Балтийско море. В Норвегия и ОК планират развитие на приливни ВЕЦ и т.н.
  Междувременно се усетиха и силно намалиха стимулите за ВЕИ и най-вече за фотоволтаиците. В западна европа фотоволтаиците ще намерят слабо приложение, но пък големите производители са там (Германия)

 69. 69 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  А ако се окаже, че фотопанелите за американския проект ще се произвеждат в България? А? В Силистра? А?

 70. 70 Профил на Fanetti Mazakura
  Fanetti Mazakura
  Рейтинг: 768 Неутрално

  А ако се окаже, че 10 маймуни ще излетят от задника на muncho? А?

  BOYKO BORISSOV – “RAPONA,” current Prime Minister of Bulgaria,(от Wikileaks)
 71. 71 Профил на angel_to
  angel_to
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#69] от "1_naum": До колкото познавам американците и през ум не им е минало това. И все пак защо да не помечтаем, а?

 72. 72 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  А за активноста на посланик Уорлик напоследък имам чувството, че става дума за политическа подкрепа, облечена в конкретни енергийни проекти. Просто казват на българското правителство: казвате че сте обвързани с Русия енергийно, защото нямате друг избор. Е, ние ви предлагаме избор - нови технологии, нови източници заедно с необходимите инвестиции.
  Само това с фиксираната цена на изкупуване не се връзва...
  Може и трябва да има преференциални цени за изкупуване на ел.енергия от ВЕИ, но в разумни граници - например средствата, които държавата (компанията) ще спечели от продажба на въглеродни емисии. (или каквото там замени протокола от Киото). Друг буфер е поскъпването на традиционните енергоносители през следващите години. Ще поскъпва и транспорта. Освен това по-принцип енергията от ВЕИ се ползва локално, което намалява разходи (загуби) от пренос на електроенергията.

 73. 73 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  angel_to Имам някои сведения по въпроса Водят се преговори на корпоративно ниво.
  Но освен това добре би било правителството да постави такова условие на американците. А? Лобизъм на частни български интереси през чужда държава. А?

 74. 74 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Ето например преди няколко дни ако Слънчев бряг имаше локална мощност базирана на ВЕИ, можеше да си спести милиони загуби.
  Ама много се размечтах, наистина

 75. 75 Профил на angel_to
  angel_to
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#73] от "1_naum": Доста интересно е това, което пишеш! Признавам, че не съм запознат с въпроса. В тази връзка за колко години напред ще бъде запълнен капацитета на завода в гр. Силистра? А и ако не се лъжа май доста от скоро започна някакво производство в завода, да не би да искаш да кажеш, че американците ни чакат да започнем да произвеждаме и те да купуват, купуват, инсталират, инсталират?

 76. 76 Профил на angel_to
  angel_to
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#74] от "1_naum": Извинявай, но какво пречи на собствениците на хотелите да си инсталират панели на покривите и каквото могат да си спестят и произведат?

 77. 77 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4359 Неутрално

  ПО-ДОБРЕ АМЕРИКАНЦИ ,ОТКОЛКОТО РУСНАЦИ ДА НИ УПРАВЛЯВАТ ЕНЕРГЕТИКАТА!!!

 78. 78 Профил на lyusien
  lyusien
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Не мога да разбера дали всички писачи във този форум разбират за какво става въпрос Във момента енергииното ни състояние е следното - Ние сме дълбоко наведени с един ДОСТАВЧИК отзад Ако ви харесва тази поза продължаваите да пишете глупости Просто в статията се пише че България трябва много бързо да търси и други енергиини източници освен съществуващите в момента

  Чаоо Желая ви успех

 79. 79 Профил на kolokot
  kolokot
  Рейтинг: 605 Любопитно

  "Американският посланик поиска промени в закона за ВЕИ, които да гарантират изкупуването на енергия по фиксирани цени за период над 20 години." - Губернатора-нахалник иска промени в законите ни. Следващия път направо ще започне да ни ги пише. Кога ли ще видя един български политик да постави невъзпитаника на мястото си...но продажни душички колкото искаш - децата на "борците" бързо смениха адреса. Ходеха до Съветското да бият чела, сега ходели до американското. Ей сега ще почнат да грачат.

 80. 80 Профил на z82
  z82
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Това, което е безспорно е, че една такава поправка в закона съвсем не е техническа, а е по-същество и доста сериозна.
  Не, че Белене ще ни излезе по-евтино. В никакъв случай. Трябва да се прецени кое е по-малкото зло и как може да се управлява то.

 81. 81 Профил на kolokot
  kolokot
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#47] от "vinetu":"Значи щом проекта е американски задължително е най-изгодния, най-добрия и най-екологичния ли?" - Разбира се че да! Чедата са сменили само част от "плочата" от времето на татковците си. От "Съветски" станало "Американски". Другото, включително и "най-изгодния", е останало същото.

 82. 82 Профил на angel_to
  angel_to
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#78] от "lyusien": Да, признавам си, че не съм разбирач, но ми е много интересно как точно ел. енергия добита от слънцето ще замени петрола, природния газ, въглищата и ядреното гориво? Би ли ми помогнал! А и колко ли хиляди декари фотоволтаици биха заменили само един ядрен реактор като тези например, които работят сега в гр. Козлодуй?

 83. 83 Профил на kolokot
  kolokot
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#77] от "bat_plamen":"ПО-ДОБРЕ АМЕРИКАНЦИ ,ОТКОЛКОТО РУСНАЦИ ДА НИ УПРАВЛЯВАТ ЕНЕРГЕТИКАТА!!!" - Да бе! Ние сме си прости българи и нас все някой трябва да ни управлява. Пра-дедите ти са били чела пред султана за да ни управлява. Ами с генетиката не можеш да се пребориш. Кръвчица!


 84. 84 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Да ти го кажа на шопски, щото Тайландски не знам. Фотоволтаици ли? Ай сиктир, такова животно нема! Нали така Товарищ Намазакуревич!

 85. 85 Профил на angel_to
  angel_to
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Абе цялата тази история, ако разбира се не става дума за Великата световна конспирация, започва да ми прилича на приказката за кривата ракета - инвеститорът от година ни тропа на вратата, само където ние не искаме да си променим закона и да му гарантираме печалбите!

 86. 86 Профил на kolokot
  kolokot
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#66] от "angel_to":"Едва ли повече от 2-3 % от янките изобщо знаят, че ни има на картата на Европа!" - горе долу такъв е процента на янките които знаят че самите тях ги има. Интелигенцията на средните американци, особено на тези от чаените партита, стига само дотолкова за да запомнят кога е следващата промоция в макдоналд. Един на сто, имат толкова акъл за да напишат плакатите, а другите само толкова за да ги четат.


 87. 87
  ****

  Този коментар беше изтрит в 20:19 на 26/04/2011 от неговия автор.

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 89. 89 Профил на lyusien
  lyusien
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До 82 Ангел

  Просто диверсификация на енергоносителите В момента произвеждаме енергия от енергоизточници които идват от едно място Това не е приемливо за нас и много приемливо за доставчика

  Чаоо Желая ти успех

 90. 90 Профил на angel_to
  angel_to
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Тази новина я има в почти всички новинарски сайтове и постоянно се повтаря по новините. Само, където до сега не чух никакъв официален отговор или коментар от представител на правителството ни! Не са я чули ли или не знаят какво да кажат?

 91. 91 Профил на kolokot
  kolokot
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#88] от "janso":"Абе г-н Уорлик, защо не докарате тука Дженеръл Мотърс или Форд да прави завод- да изнасяме камиони и коли по Европата, или да произвеждаме компютърни компоненти" - Ааа, не! салама не е за вас. Ще си го ядеме сами.

  Янки

 92. 92 Профил на angel_to
  angel_to
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#89] от "lyusien": Извинявай, но мисля, че знам какво написах и не очаквах отговор. Отговорът на въпроса ми се състои и в самия въпрос.

 93. 93 Профил на kolokot
  kolokot
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#87] от "multi":"Ние сме се превърнали в колония за господин Уорлик" - бананова!

 94. 94 Профил на kolokot
  kolokot
  Рейтинг: 605 Весело

  До коментар [#92] от "angel_to":"Отговорът на въпроса ми се състои и в самия въпрос." - разбирам защо обстойно обясняваш. не очакваше че лаконичното "реторичен" би било разбираемо за него?


 95. 95 Профил на angel_to
  angel_to
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#94] от "kolokot": Така вече съм съгласен! Може да се каже. Все пак, да оставим на хората да си кажат мнението, а не да си хортуваме.

 96. 96 Профил на kolokot
  kolokot
  Рейтинг: 605 Весело

  До коментар [#61] от "id":"Мистър Уорлик, ще лобирате ли и за мен да инвесторам така в УСА, или там не дават така?" - Iма една полска поговорка мнго на място, като отговор на въпроса ти, имам надежда че се разбира: "не дла пса колбаса" (nie dla psa kielbasa)!

 97. 97 Профил на Стенли1
  Стенли1
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#1] от "Alien":

  Ти ли ще ни доплащаш цената на соларната енергия в сравнение с атомната? Ако е така да правят! Но разликата ще трябва да я плащаме всички ние, а не чуждите подлоги. Освен това земята под такъв соларен парк я отпиши навеки- под нея нищо няма вече да расте. Що не дойдат да построят някой завод, ами да унищожават едни от най-плодородните земи в света? Същата компания ни вкара вече в големи харчове с ТЕЦ Марица-Изток (при Иван Костов) и разора вече уникалната степ около Калиакра (между впрочем с невъзстановими археологически ценности от древността. И ни докара наказателна процедура от Европейската комисия, заради нарушения с птичите прелети.
  Сега тези същите хиени ще ни бъркат в джоба за соларна енергия. Ето защо е така силно заинтересован да попречи американския посланник на АЕЦ Белене!

 98. 98 Профил на kolokot
  kolokot
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#97] от "Стенли1":Ако търсиш разбиране от "Извънземния" - лоша новина - направо си збъркал целия адрес. Ако се обади, ще е за да скандира "вечна дружба".

 99. 99 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1433 Весело

  До коментар [#97] от "Стенли1":

  Не е лсно да събереш толкова много глупости на едно място. То талант се иска за това

  15.02.1989 - 07.02.2018
 100. 100 Профил на kolokot
  kolokot
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#19] от "gibi":" пак излиза два пъти по-евтино." - на нахалния посланник? да!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK