Американският посланик представи забавен слънчев проект на AES

Джеймс Уорлик

Джеймс УорликАмериканската компания AES иска да построи слънчева централа край Силистра с обща мощност от 80 мегавата за 400 млн. долара. Това стана ясно по време на брифинг на американския посланик Джеймс Уорлик, който представи проекта заедно с част от ръководството на дружеството AES Solar Energy, съобщи БТА.


Според американския посланик AES  чака от шест месеца развитие по инвестицията, която струва нула за българското правителство. Уорлик поиска промени в закона за възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), така че компаниите да имат гарантирано изкупуване на електрическа енергия за големи периоди на фиксирани цени. На въпрос на "Дневник" как гледат на тази идея от икономическото министерство не отговориха до редакционното приключване на броя.


Изпълнителният директор на американската компания за България Анелия Ърдли обясни, че законът се нуждае от поправка и веднага щом такава бъде направена, дружеството ще може да започне проекта си. "В сегашното законодателство има тарифа, обявена от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, с която се инвестира в съоръженията. Проблематичното е, че дори след като инвестицията се е случила за конкретен проект, тарифата може да бъде намалявана всяка година до 5%", обясни Ърдли, цитирана от БТА.
"България казва, че иска енергийна диверсификация - ето, има такава възможност, възползвайте се", предложи Уорлик. Той предупреди, че компанията може да предпочете друга държава като Румъния за своята инвестиция. В България AES притежава централа в Гълъбово и вятърен парк край Каварна.


В края на юни правителството представи стратегията за развитие на възобновяемите енергийни източници. Все още няма план на разпределението на обектите по райони, което не позволява да бъдат одобрени нови. Според представената от правителството стратегия  ще бъде създадена специална агенция, която да разработи картата до края на следващата година. Не е ясно какво ще е бъдещето на проектите за ВЕИ паркове дотогава.


В случай че бъде одобрен проектът на AES, от американското посолство уверяват, че компаниите ще дойдат и ще могат възможно най-скоро да започнат. Паркът ще бъде изграден върху неизползваемо летище край Силистра.


За две седмици това е втората американска компания с намерение за инвестиции в страната, която американският посланик лично представя. В средата на юли Уорлик съдейства на "Шеврон" за среща с българското правителство. Дружеството иска да инвестира в проучване на залежи на шелфов газ в Североизточна България. Конкурсът все още не е обявен от икономическото министерство.

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Този коментар беше изтрит в 19:35 на 28/07/2010 от неговия автор.

 2. 2 Профил на Lost
  Lost
  Рейтинг: 213 Весело

  Много е весел този проект.

 3. 3 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 694 Любопитно

  Проектът е интересен. Да видим сега след като правителството го подкрепи какво реално ще направят от AES. Ако цялата работа е да се вдига шум как можем да минем без Набуко, Белене и Южен поток, мисля че посланика криво си е направил сметката. Бате Бойко е от стара коза яре и няма да пусне питомното за да гони дивото.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 4. 4 Профил на ink
  ink
  Рейтинг: Неутрално

  Колкото повече такива проекти се осъществят,толкова по добре за местните жители,защото ще има фиксирани цени и договорни отношения м/у абонат и доставчик!!!

 5. 5 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Цитат"Уорлик поиска промени в закона за възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), така че компаниите да имат гарантирано изкупуване на електрическа енергия за големи периоди на фиксирани цени. "

  Ха,ха, тоя е луд! Така и баба знае да продава. Те нали и руснаците точно това искаха ама не ги огре. Ай сиктер!

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 6. 6 Профил на ink
  ink
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#3] от "Български патриот":

  Такива малки проекти са полезни само за ограничен брой домакинства,може и да греша но така си мисля,но няма как да заместят големите енергийни проекти

 7. 7 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Ако Българският посланник в САЩ си позволи подобно поведение, много вероятно е учтиво да го помолят да си тръгне.

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 8. 8 Профил на kv12kv12
  kv12kv12
  Рейтинг: 367 Любопитно

  Посланика като има наглостта да порбутва AES, първо да каже за ТЕЦ Марица Изток 1 - Гълъбово (670 мегавата), собственост на AES, да поиска разсекретяването на договора, че едни мълви се носят - тока струвал 14-15 стотинки за киловатчас и България задължително ще го изкупува 15 години.

 9. 9 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1356 Любопитно

  Тука Негово Превъзходителство е абсолютно прав! Според както е цитиран в Стандарт "Те са готови да инвестират в България близо 400 млн. долара за построяването на това съоръжение и цената за българското правителство е "нула", каза посланикът."

  Цената за нашето правителство действително е "нула". Единствено матряла ще плаща за новия модерен екоток ката година 80.000 квт х 2200 часа х 0,8 лв/квч , или казано иначе 140 млн лева, идващи от слънцето и заминаващи директно за САЩ под формата на 100-тина милиона долара.
  Братята ромънци ще има да ни завиждат.

 10. 10 Профил на chiko
  chiko
  Рейтинг: 367 Неутрално

  "Изпълнителният директор на американската компания за България Анелия Ърдли обясни, че законът се нуждае от поправка и веднага щом такава бъде направена, дружеството ще може да започне проекта си."

  Тия са странни птици - България да промени закона за да инвестира една американска фирма. Къде останаха приказките за прозрачност и др. на американския посланик ?

 11. 11 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2229 Неутрално

  Хубаво е господинът да осмисли думичката "инвеститор". Според класическото определение това е човек, който поема пазарния риск, с перспективта да спечели. Какъв е рискът тук, след като данъкоплатецът първо ще фиксира цените (в момента: 1,5 пъти по-високи от германските, при 60% повече слънцегреене в България), после ще ги гарантира за 20 години? Това си е чисто измекярство, дълго подготвяно от местни "бизнесмени със съмнителен произход на средствата", но за техен ужас хиените от цял свят надушиха мършата.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 12. 12 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  За този посланик ние сме като дойни крави, които трябва да бъдат доиздоени и захвърлени. Не съм очаквал такава безскруполни намеси от представител на такава страна.

 13. 13 Профил на demonhunter
  demonhunter
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Редакторите, да знаете, че шистовия газ не е точно шелфов...

 14. 14 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Г-н Уорлик, тук политиците ни може да са тъпи, но народа не е все още толкова тъп! Следващия път внимавайте като предлагате подобни антидемократични 'инвестиции', че и ние имаме връзка с некои-други влиятелни американски НПО, можем да направим ТАМ дебат за поведението и похватите ви у нас.

 15. 15 Профил на Nelumbo
  Nelumbo
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Голяма веселба сте си направили, уважаеми коментатори!
  Четохте ли статията, която така етусиазирано оплюхте вкупом?
  Друго си е АЕЦ "Белене"!
  Бомба на тройна цена, нали!?!
  Или най-висока цена за внос на газ от Русия.
  Или замърсени южни курорти от мнооого изгодната тръба.
  Защо не си коментирате в любимата "Дума"?

 16. 16 Профил на ямх
  ямх
  Рейтинг: 418 Неутрално

  това е лобизам, не е вазможно да е изказване на посланик, наи малко американския, изван дипломати4еския тон, пе4албата от 4исто балгарски проекти, трябва да остават в бг. за инвеститорите пе4албата не може да надхварля 8-10% на годи6на база! уни6тожената природа от 4овек вследствие пови6ената производителност на труда саздава метереологи4ни катаклизми и следва 6тетите да се запла6тат от саздателите им, не да реализират пе4алба от поразиите си! това е врах на наглоса, не инвестициа!

 17. 17 Профил на aussie
  aussie
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Нула за правителството но много от народа под формата на фиксирани високи изкупни цени. Този луд ли е или се прави на такъв? Че и го обявява с гордост като че ли ще го подарява този ток. Глупак.

 18. 18 Профил на shumkarov
  shumkarov
  Рейтинг: Неутрално

  До 14, роза
  "но народа не е все още толкова тъп"
  Кой народ не е тъп? този който гласува за мадридския далавераджия и Доган, и легна на креватчето си да чака 800 дни ли?
  Или другия народ, който гласува за социалния президент, избран с крадени еврофондове за президент?
  Или някой друг народ, който избра за правителство на Доган и крадливия Овчаров, и чакаше евтин газ и хубави пенсии?
  Или някакви тъпани, които първо ще дадат 10 млрд за някаква си руска централа, и ще чакат след 30 години евтин ток?
  Айде бегай във форума на Дума или Сега!

 19. 19 Профил на shumkarov
  shumkarov
  Рейтинг: Неутрално

  До 16
  И каква природа ще унищожат фотоволтаичните панели?

 20. 20 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  до шумкаров 18
  Щумкаров, и ти си част от този тъп народ, който след изброените от теб лица, гласува за ББ и Цвъ Цвъ, не забравяй! И не забравяй, че е едно и също да дадеш 10 милиарда за руска централа и да прекроиш закона, така че некои американски 'инвеститори' гарантирано да доят народа в продължение на 20 години с фиксирани цени на енергия от слънце!

 21. 21 Профил на Швейк
  Швейк
  Рейтинг: 425 Неутрално

  като не иска печалбата да пада с до 5%, да ходи да прави слънчеви централи в Аризона. ай сиктир и генерал-губернатора, и лакомата инвеститорка.

  отделно, че в Добруджа и в Лудогорието земята ще е далеч по-полезна ако на нея се сади жито, отколкото да я бетонират заради слънчевите панели. голи чукари колкото щеш, да правят "инвестиции" там.

  партия ГРОБ - Граждани за Разсипване и Обиране на България. да ни е честит цар Боко Първи, цар на всички български тиквеници и на чичковите червенотиквеничета.
 22. 22 Профил на Швейк
  Швейк
  Рейтинг: 425 Неутрално

  До коментар [#4] от "ink":

  като е по-добре за местните токът да им струва 4 пъти по-скъпо, ти що не се натиснеш да станеш местен? ако не си разбрал, себестойността на ток от слънчеви панели е около 3 пъти (300%) по-висока от тока от АЕЦ-а и 2 пъти повече от тока от ТЕЦ-овете.

  партия ГРОБ - Граждани за Разсипване и Обиране на България. да ни е честит цар Боко Първи, цар на всички български тиквеници и на чичковите червенотиквеничета.
 23. 23 Профил на Швейк
  Швейк
  Рейтинг: 425 Неутрално

  До коментар [#19] от "shumkarov":

  елементарно, драги ми Уотсън, ще съсипят ниви в Добруджа - житницата на България.

  партия ГРОБ - Граждани за Разсипване и Обиране на България. да ни е честит цар Боко Първи, цар на всички български тиквеници и на чичковите червенотиквеничета.
 24. 24 Профил на Момчил
  Момчил
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  как ги събират такива, да дрънкат подобни неща. с 80МВ фотоволтаици могат да диверсифицират електроподаването на някой краен квартал на Силистра в часовете за обедна повичка на хората. Евала на авторката, че използва подобно словосъчетание като "слънчева централа".

  http://www.momchil.eu
 25. 25 Профил на Швейк
  Швейк
  Рейтинг: 425 Весело

  хора, нека да признаем на авторката или на редакторите чувството за хумор в заглавието (пък било то и по случайност). думата "забавен" има две значения
  - закъснял, изостанал във времето;
  - весел, създаващ настроение.

  сигурно за тоя проект са искали да кажат първото, но всъщност са казали точно второто - един посланик-клоун и някаква инвеститорка-акробатка са дошли на крака да ни развеселяват.

  партия ГРОБ - Граждани за Разсипване и Обиране на България. да ни е честит цар Боко Първи, цар на всички български тиквеници и на чичковите червенотиквеничета.
 26. 26 Профил на babalyuga
  babalyuga
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Аз настоявам САЩ да променят законите си и да купуват българско кисело мляко не по евтино от $2 на кофичка. Ще им струва $0, а ще си подобрят режима на хранене.

 27. 27 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1474 Неутрално

  Дневник, хубаво е като публикувате статия за соларните изпълнения, без значение на кой, да има лек абзац отдолу за какви цени става дума. Защото тя в момента е доста над 14-15 ст/киловат и тогава да говорим за такива "супер" инвестиции. Това не значи, че съм зад безумните Белене и т.н., но не искам да плащам ток по 30-35 ст/киловат, че и отгоре.

 28. 28 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1474 Весело

  И Н.П. Джеймс Уорлик, да не изявява като някой руски генерал - губернатор, завършил е Станфорд все пак.

 29. 29 Профил на Стефанов
  Стефанов
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Егати нагляра!
  Тоя ни има за маймуни.
  Иска да пробута по старата малоумна схема на предишното правителство супер скъп ток.
  Не, мерси, ще има кардинална промяна. Търг, и който предложи най ниска цена, той ще строи централи. Комунизма си отиде!

 30. 30 Профил на pioneer
  pioneer
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Има какво да се променя в закона - не е само ам.фирма, която е недоволна и азиатци и европейци НЕ желаят да инвестират в проекти (по-големи) в България за фотоволтаични паркове тъкмо заради тези 5%/година.
  Инвеститорите просто отиват в други държави където има по-добри възможности за инвестиции.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK