Програма JESSICA завърта 65 млн.лева за 7-те най-големи града

С проекти могат да кандидатстват самите общини, бизнесът или инициативата да бъде на принципа на публично-частното партньорство

Програма JESSICA завърта 65 млн.лева за 7-те най-големи града


Съвместната европейска инициатива за устойчиви инвестиции в градските райони - JESSICA (Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas), тръгва и в България. Тя е насочена към 7-те големи града - София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе и Плевен. Средствата от 65 млн. лева идват от Европейския фонд за регионално развитие и ще се управляват от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).


За разлика от останалите проекти, които се финансират по оперативната програма "Регионално развитие", тези средства не се дават безвъзмездно. Те ще се превъртат през холдингов фонд, който ще ги отпуска на бизнеса и общините. Частният капитал ще ги завърти и върне обратно с лихва, откъдето ще поемат към нови бизнес проекти. Идеята е да се получи мултиплициращ ефект за развитието на градовете. По този начин ресурсът ще може да се използва и след края на този програмен период през 2013 г.


Стъпките

Докато стигнат парите до бизнеса и ефектът се усети и от населението в тези градове, предстои да бъдат направени обаче още няколко крачки, които ще отнемат около година време. Засега е направена първата стъпка - подписването на финансовото споразумение за създаването на холдинговия фонд с ЕИБ за срок от 3 години. Предстои този документ да бъде ратифициран от Народното събрание. След това управляващият орган на оперативна програма "Регионално развитие" трябва да преведе 33 млн. евро по сметката на ЕИБ, която ще управлява фонда.
С парите ЕИБ ще създаде два отделни фонда за градско развитие. Единият ще бъде за София с капитал от 26 млн. лв., а другият за останалите 6 града - Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе и Плевен, с капитал от 39 млн. лв.


До края на годината ЕИБ трябва да пусне документите за избор на управители на двата фонда. За позицията могат да кандидатстват банки, инвестиционни посредници, финансови компании и др. До края на март 2011 г. трябва да стане ясно кой ще управлява двата дъщерни фонда. Бизнесът ще може да започне да кандидатства за финансиране с проекти най-рано през май-юни 2011 г., прогнозира пред "Дневник" Деница Николова, директор на Главна дирекция "Програмиране на регионалното развитие" в министерството на регионалното развитие.


Проектите
Основното изискване към проектите, за да получат финансиране, е да са включени в интегрирания план за градско развитие. Те трябва да отговарят и на допустимите дейности по приоритетната ос "Устойчиво и интегрирано градско развитие" на оперативната програма. Задължително проектите е необходимо да генерират приходи, за да могат да върнат на фонда полученото финансиране. Средствата ще бъдат инвестирани под формата на дялово участие в проекта, заеми или банкови гаранции.


Като примерни проекти, които могат да бъдат реализирани по инициативата JESSICA, министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев посочи многофункционални културни зали или киносалони, търговски зони, спортни съоръжения, бизнес в индустриални зони, паркинги и друга инфраструктура, която е необходима за съответния град. Деница Николова обясни например, че ако проект за изграждане на търговска зона получи финансиране, задължително трябва да е предвидено и мероприятие по облагородяване на района около търговския център като създаване на зелени площи, площадки за игра на децата или други съоръжения за отдих и забавления.


Възможно е финансиране да получат и проекти, за които не са стигнали средства по европрограмите, но те задължително трябва да изпълняват изискванията на фонда, каза Матиас Колац-Анен, вицепрезидент на ЕИБ.


Кабинетът "Станишев" беше обявил други приоритети по JESSICA. Предвиждаше се финансиране на проекти за енергийна ефективност на обществени сгради, промишлени предприятия и офис сгради, системи за екологичен градски транспорт като изграждане на велоалеи и интермодални транспортни връзки между жп и автотранспорт, които да облекчат трафика по шосетата, проекти за възобновяема енергия в градовете.


С проекти могат да кандидатстват самите общини, бизнесът или инициативата да бъде на принципа на публично-частното партньорство, т.е. съвместен проект на общината с частна компания.


Контрол
За изразходването на средствата е предвиден двоен контрол. Веднъж той ще се осъществява от управляващия орган на оперативна програма "Регионално развитие". Втори път, от инвестиционен съвет, назначен от министъра на регионалното развитие. Инвестиционният съвет ще бъде от петима зам.-министри - тримата заместници на Плевнелиев плюс по един от министерствата на икономиката и земеделието. Целта е да има строга отчетност, каза Плевнелиев.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на merkel
    merkel
    Рейтинг: 793 Неутрално

    Поздавления за добрата работа! И отново хората на Плевнелиев защо ли това не ме изненадва?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK