Пазарът на алкохол стагнира, приходите от акцизи растат

С близо 2 млн. броя са се увеличили бандеролите, закупени от производители и вносители на твърд алкохол за първите шест месеца

© Юлия Лазарова

С близо 2 млн. броя са се увеличили бандеролите, закупени от производители и вносители на твърд алкохол за първите шест месецаИма един бранш в България, който бележи завиден ръст въпреки кризата и продължаващото свиване на потреблението. И то не от експорт, а от вътрешния пазар. По официални данни.


Феноменът се нарича "високоалкохолни напитки". Приходите от акцизи от тях през първото полугодие на тази година са се повишили с близо 20% в сравнение с първите шест месеца на миналата година - 48.3 млн. лв. спрямо 40.5 млн.


Резултатът е постигнат при същата акцизна ставка, както и през 2009 г., която се плаща на градус твърд алкохол и не зависи от другите промени в себестойността на ракията. И при положение че според всички участници на пазара потреблението на твърд алкохол не се е увеличило, дори напротив - отбелязва лек спад в сравнение с миналата година.
По данни на Агенция "Митници" закупените бандероли през първите шест месеца са се увеличили с около 2 млн. броя. През този период производители и вносители са платили 21 748 352 стикера при 19 368 914 година по-рано. Само през юни според информацията, предоставена от митниците, са внесени 11.3 млн. лв. от акциз върху високоалкохолни напитки, което е с 50% повече в сравнение със същия месец на 2009 г.


"Ако се съди по данните на митниците, браншът трябва да цъфти, а на практика не е така", каза пред "Дневник" дистрибутор, пожелал анонимност. От Българската асоциация на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки също признават, че пазарът не се е увеличил.


"Определено повишаването на приходите от акцизи е чисто техническо и не се дължи на по-високата консумация на алкохол в страната", категорични са от бранша. Тогава?


Изсветляване


Две са основните версии за случващото се. Според голяма част от вносителите и някои малки местни производители - всички пожелали анонимност, големи български фирми излизат на светло, но още не е ясно с каква част от продукцията си. "Откакто започнаха акциите на МВР, много от българските фирми, които дотогава не купуваха достатъчно бандероли, започнаха да увеличават бройката", смятат вносители.


Официалната версия на асоциацията на производители, вносители и търговци на спиртни напитки е друга. "Една от причините за увеличените приходи от акцизи е, че колегите се подготвят за периода, през който ще монтират измервателни уреди на казаните си и заради това ще трябва да забавят работата си", казаха пред "Дневник" оттам, но също не пожелаха да бъдат цитирани персонално.


Измервателните уреди, с които митниците ще могат да следят количествата на действително произведения алкохол, са задължителни от октомври (виж карето).


От асоциацията посочват и друга причина - до юни компаниите, чийто брой не е променен от 2009 г. досега, се презапасявали с бандероли в очакване на летния сезон.


"Единственият въпрос е защо не са се презапасили по същия начин миналата година", коментира изпълнителен директор на малко предприятие за спиртни напитки. По думите му не е тайна, че големите фирми са започнали да лепят повече бандероли в страх от проверките на митниците и МВР.


В началото на юни след няколко големи проверки на данъчни складове и алкохолни производители премиерът Бойко Борисов заяви, че няма да се среща с бранша, докато продукцията му не стане 100% легална.


"Ако не, ще им затворя заводите, и то скоро", заяви тогава премиерът. После вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов внесе уточнението, че правителството не иска да затваря фабрики, а да въведе ред и дисциплина в тях.


Изявленията дойдоха, след като в началото на май МВР и приходната агенция започнаха акция "Акцизите", в рамките на която се проверяваха най-големите производители на алкохол в страната - винзаводите в Пещера, Карнобат, Търговище.


Според първоначалната информация от изпълнителния директор на НАП Красимир Стефанов акцията е била в резултат на установените в последните месеци цистерни с алкохол с неизяснен произход и с нередовни бандероли и оттам ощетяване на бюджета заради укрит ДДС.


Впоследствие от МВР излезе официална информация за злоупотреби, свързвани само със завода на "СИС индъстрийз" в Карнобат. Полицията откри и задържа около 250 хил. бутилки с фалшиви бандероли, произведени в завода.


Облепянето на бутилките с фалшиви бандероли или изобщо липсата на бандероли са сред най-честите нарушения на производителите, които засичат и митническите инспектори, отговорни за контрола върху акцизните складове.


Пазарът


По данни на бранша през 2009 г. в България са изпити около 72 млн. литра твърд алкохол. Информацията от митниците показва, че закупените през годината бандероли са 38.9 млн., от които са влезли 94 млн. лв. акцизи. Над 90% от продажбите на пазара са от български марки, вносните държат по-малко от 10 на сто. С най-голям дял продължава да е ракията - около половината от пазара, следвана от водката и уискито.


Проверка на "Дневник" в големите търговски вериги установи, че цените на евтиния български алкохол са се увеличили с около 1-2 лв. в сравнение с края на миналата и началото на тази година въпреки липсата на обективни причини - инфлация, поскъпване на суровините или работната ръка и др. Минималното поскъпване на електроенергията от 1 юли - по-малко от 2%, също не може да доведе до подобен ефект.


В същото време вносният алкохол е поевтинял с подобен марж от 1-2 лева и съвсем се е доближил до местните спиртни напитки от високия ценови сегмент. Така цената на шише ракия от ниския ценови клас се движи в диапазона 7-10 лв., скъпите стигат и до 30 лв. Цената на бутилка уиски в същите разфасовки е около 20 - 30 лв. за по-младите питиета.


Стойността на акциза в цената на алкохола е около 5-6 лв. в зависимост от големината на бутилката.


На фона на засиленото купуване на бандероли от бранша не очакват консумацията на алкохол в страната да се увеличи. Това се потвърждава и от изследване на "Глобал бизнес консултинг" от юни, според което половината от компаниите в хранително-вкусовия и алкохолния бранш не очакват промяна на печалбите и приходите си.


Според доклад на "Икономист интелиджънтс юнит" подобрение на бизнес климата в страната и повишаване на консумацията може да се очаква едва през 2011 г.Нонстоп контрол


В края на септември изтича срокът, в който производителите на алкохол трябва да монтират измервателни уреди в своите предприятия. Чрез тях ще се следи какви количества течности преминават през съоръженията на всеки етап от производството. Гратисният период за монтиране на уредите е три месеца, като започва да тече от проверката на Агенция "Митници", с която се определят контролните точки в предприятието. Първите проверки започнаха през юни.
От Агенция "Митници" обясниха пред "Дневник", че в момента се извършват проверки на обектите, които са поискали да им се определят контролните точки. Законът предвижда и хипотеза икономическият оператор сам, без консултация с митниците, да определи контролните точки и да монтира уредите, обясниха от митниците. Тези предприятия ще бъдат проверени, след като мине гратисният период.

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 977 Разстроено

  Е как няма никакъв коментар по такъв жизненоважен въпрос????

  Знанието е сила, информацията - власт
 2. 2 Профил на Даниел Кирков
  Даниел Кирков
  Рейтинг: 230 Неутрално

  Е какво да се коментира? Като има контрол - има приходи, като няма ........ лапат само някой богоизбрани , пардон народноизбрани!

  Always look on the bright side of life.
 3. 3 Профил на LZ
  LZ
  Рейтинг: 237 Весело
 4. 4 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#1] от "pag":

  Като няма за какво да се плюе и дискусията не е интересна... Въпрос на интереси (комплекси)...

 5. 5 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Означава че ЦвЦв е гепил печатницата за бандероли в Турция на оня мошеник с пещерска дето внася дървесен спирт от украйна, сам си допроизвежда в един син завод с малтийски кръст на 10 км от изхода от София по цариградско, а лепи фалшиви бандероли и пуска помията на пазара.
  Бантустанците реват в телешки възторг че пият евтинджос и качествено, щото са видели цомбите на поредната фльорца и воала - имам познал участник с ново ламборджини и апартамент в монако. Докато Дянкой се чуди на кой да му пореже пенсията.
  Факта обаче че няма арести, няма крупни количества проверени в тия заводи (и винзаводи) означава само едно - че на правителството му е платено и те са си затворили очите.
  Т.е. плащат им едни 10-30% от дължимия акциз, още 5% по сметки в швайцарята, а за раята е достатъчно Бъба да се покаже и да каже ами ние докарахме още 30% повече акциз. Кво искате - 300% ли? Ми той Станишев е виновен. Ами виновен е я! И той е виновен, ама не само той.

  The biggest risk in life is not taking one.
 6. 6 Профил на ladydee
  ladydee
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#5] от "Десен":

  Вие да не сте конкуренция на пещерска, че така ги плюете? Аз лично (сигурна съм, че и много други) предпочитам да плащам за по-евтин алкохол, отколкото да пълня гушата на депутатите, като плащам и акциза. Между другото пещерската си е много хубава ракия. Наздраве!

 7. 7 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Сто милиона приход от вътрешни продажби е смешно малка сума, това е акцизът от около 25 млн. бутилки или по 2 литра концентриран алкохол на човек при консумация по статистика от 10-11 л/по спомени/. В това влиза и бирата и виното. Т.е. от 80% прадожби на нелегален алкохол в момента големите заводи са паднали само на 72%.
  Цецо, понеже си куха лейка ще те светна как става хватката. Засичат се касите на големите вериги и като се установи, че напр. от еди коя си обикновенна ракия са се прадали 10 млн. бутилки, а купените акцизи от производителят на ракията са за 2 млн. няма какво да правиш циркове по телевизията, а изпращаш една пенсионирана счетоводителка в завода да им засече документите. За разлика от тебе тя знае как да ги опандизи вдичките.
  Естествено това е на теория, защото парите на големите производители се споделят с всяко правителство и след като отчетете, че вече в страната се продават само по 70 млн. бутилки без акциз, вместо по 80, ще си изхарчите парите на спокойствие.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 8. 8 Профил на alderweireld
  alderweireld
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#6] от "ladydee":

  Виж, за Десен не знам дали е от конкуренцията на Пещера, но за теб знам, че работиш за тях.

 9. 9 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Интересно е и какво стана с намерените големи количества алкохол с фалшиви бандероли и без бандероли.Още ли не са повдигнали обвинение на склададжията.
  Интересно е и защо при цена на барела 150долара цената на нафтата бе 2,50 , а при колебание между 75 - 85 долара от година и половина от цена 1,8 стигна до 2,2-2,3. И защо приходите от акцизи от горива падат?

 10. 10 Профил на ladydee
  ladydee
  Рейтинг: 237 Весело

  До коментар [#8] от "пламен":

  Не работя за тях и нямам нищо общо с тях. Ако искаш провери! Само ми е много интересно защо толкова сте се загрижили за постъпленията в държавната хазна, като и без това обикновените българи като нас нищо не виждат от тези пари, които потъват не знам къде и все пари няма за реформи!

 11. 11 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#10] от "ladydee":

  Лелелелеле, това ли ви е представата за ПР?
  Ужас... нека позная, вие сте руса, някъде към 26, завършила сте НБУ и в момента гордо се кичите с титлата "Консултант по връзки с общественоста", нали?
  По принцип не профилирам хората на мъже/жени, руси/черни, ама във вашия случай правя изключение, няма как.

  Прави ми впечатление, че ПРите на Пещаците сте изключително активни по форумите...
  Наскоро имаше статия за глобата на Кингс тобако (свързвана с пещаците), та под нея имаше такива бисери от вас и вашите също тъй руси колежки, че не е истина... Особено ме впечатли нещо от сорта на
  "Дайте да не ги глобяваме, че те са български бизнесмени иначе ще трябва да даваме пари на чуждите". Тотален абсурд, срам ме е от хора като вас, подаващи си задника по този идиотски начин.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 12. 12 Профил на ladydee
  ladydee
  Рейтинг: 237 Весело

  До коментар [#11] от "NPaine":

  Както вече казах, не работя за тях. Но нямам нищо против да работя един ден. Не знам дали ПРите им са руси, но явно си вършат много добре работата, след като Кингс Табако за 1 година успя да надмине всичките си конкуренти по пазарен дял с изключение на Булгартабак.

 13. 13 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#12] от "ladydee":

  ХАХАХАХАХА....
  оставям изводите относно вас и мотивите за вашите коментари, на останалите читатели на форума. Повечето от тях поне за разлика от ПРите на Пещаците не са тъпи като гьон.
  Но наистина не разбирам, защо си мислите, че това което правите е изграждане на позитивен имидж?

  "Потребителят не е идиот. Ако лъжеш относно продукта, ще бъдеш разкрит или от закона, който ще те преследва, или от клиент, който няма да си купи продукта ти втори път."

  Това от актуалния редакционен коментар на Дневник мисля добре описва безмисленоста на вашата дейност...

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 14. 14 Профил на alderweireld
  alderweireld
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#11] от "NPaine":

  Хахах, точно... ето ladydee се активизира по темата Кингс Ще е забавно да се позабавляваме с нея/него, но предвиждам, че скоро ще изчезне и ще се появят клонинги.

 15. 15 Профил на ladydee
  ladydee
  Рейтинг: 237 Весело

  До коментар [#13] от "NPaine":

  Аз нямам за цел да изграждам нечий имидж, а изказвам мое лично мнение, както правят и останалите тук. Явно според вас, щом мнението ми не съвпада с вашето, значи работя за Пещера. Ами с тези плоски разсъждения излиза, че вие сте гьон, а не някой друг.

 16. 16 Профил на brasnarq
  brasnarq
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Язека смучим вино. То е с нулев акциз засега. Така не гуша хазната. Тутун от пунгия, излиза по 1 лв/дневно. Пак преметнах Дянков. Одя пеш, оти съм в центъра. Така и за бензин не давам. Лятос нямам апетит и за ръна не се бъркам твърде.
  По цял ден си броя жълтиците, като някой чорбаджия от 18 век.

 17. 17 Профил на blondy
  blondy
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Днес в Стандарт има аналогична статия. Само не става ясно защо само единият от производителите е увеличил броя закупени бандероли, а другите май нещо се ослушват. И под "другите" визирам Пещера. Какво - за тях законите не важат ли? Да вземат и те да дадат своя дан към хазната, а не проформа да изтеглят алкохола от рафтовете на големите магазини, а да го пласират по малките бараки и капанчета. А, извинете - щото и аз съм руса - сетих се защо им го няма алкохола в мрежата - прелели са го в туби и са го изпратили по морските си хотели за ол-инклузив. Там защо никой не рови - що не отидат в Маджестик (примерно), да видят от къде наливат на жадните туристи, пък после да му направят химически анализ. Анализът хууубаво ще покаже къде е правен спиртът и тогава няма мърдане.
  И в тази връзка - защо вестникът не подеме темата кой "открадна" онези цигари от митническия пункт в Пловдив? Ама да потърсят истинските поръчители - хората с мотив, а не да хвърлят вината върху някакво продажно пенсионирано ченге. това да се разкрие и изведнъж приходите от цигарен акциз ще се повишат - не с много, ама от сърце

 18. 18 Профил на Даниел Кирков
  Даниел Кирков
  Рейтинг: 230 Неутрално

  Определено СИС са се стреснали/Карнобат/ , всичко започна да излиза с фактури от тях, лошата новина за потребителите е, че от Понеделеник пак ще вдигат цените!

  Always look on the bright side of life.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK