Гръцката Алфа банк е отворена за обединение с чужда банка

Шефът на "Емпорики" отрече институцията да се продава

Алфа банк, третата по големина банка в Гърция, би обмислила обединение с чужда банка, ако тя е достатъчно голяма и стабилна, съобщи "Ройтерс", цитирайки председателя на гръцката финансова група Янис Костополус и негово изказване в гръцкия вестник Proto Thema. Банката има клон в България.


"Ако е голяма и солидна, ние бихме разгледали внимателно възможността", е отговорил Костополус, попитан дали банката би обмислила обединение с чуждестранна институция. Освен това той не е отхвърлил и възможността за сливане с Националната банка на Гърция (NBG, собственик у нас на ОББ).


Запитан дали би помислил за възстановяване на разговорите за сливане с NBG, сделка, която се целеше преди няколко години, но не се осъществи, Костополус е казал "Всичко е състезание, защо не?", пише "Ройтерс".
Нова искра за информациите около консолидации и сливания в гръцкия банков сектор, силно засегнат от кризата с дълга в страната, даде повишението на акциите на банките от 15 юли, когато Банка Пиреос (собственик на Банка Пиреос България) направи оферта за 701 млн. евро в кеш за придобиване на правителствените дялове в Hellenic Postbank (33%) и АТЕбанк (77.3%).


Тогава правителството заяви, че ще направи сериозна оценка на предложената оферта. Според Костопулос въпросът не е в преструктурирането на финансовата система или поне не незабавно.


"Големият въпрос е този с ликвидността, каквато няма сега", е казал той пред вестника. Гръцките банки загубиха възможността да се финансират от междубанковия пазар в резултат от кризата с дълга, разчитайки на депозити и набавяне на ликвидност от ЕЦБ, припомня още "Ройтерс".


В същото време главният изпълнителен директор на Емпорики банк (собственост на френската "Креди Агрикол", част от която е и Емпорики банк България) Ален Стрюб е заявил, че банката-майка няма планове да продава поделението си на местния банков пазар, цитиран от "Дау Джоунс".


"Емпорики" реализира загуби, но очаква да се върне към отчитане на печалба до 2012 г., е казал още Стрюб. "Откакто пристигнах в Гърция през март 2009 г., чух такива слухове", е казал Стрюб. "Никой от тях не е истина", е допълнил той.


Той е посочил още, че банката няма планове да се слива или обединява с който и да било друг местен конкурент въпреки ширещите се пазарни спекулации, че гръцкият банков сектор е поставен пред бърза консолидация. "Този въпрос нас не ни засяга", е посочил Стрюб.


През последните два-три месеца сливанията в гръцкия банков сектор са публично насърчавани и от управителя на централната банка на Гърция и от финансовия министър на страната. Най-спряганите в различни сценарии банки от информации и спекулации на пазара са четирите най-големи в страната - NBG, Юробанк И Еф Джи (собственик на Пощенска банка), Алфа банк и "Пиреос". Един от вариантите е и за обединение между NBG и Юробанк.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK