Авансите за публичните европроекти се увеличават до 35% , за бизнеса няма


700 млн. евро заем от ЕИБ ще се съфинансират инфраструктурните европроекти

Правителството ще увеличи днес с до 35% авансовите плащания по европроекти, изпълнявани от общини и държавни учреждения и компании. Това са проекти по оперативните програми "Транспорт", "Околна среда" и "Регионално развитие" за строителство на магистрали и пречиствателни станции, ремонт на пътища и жп линии.


В момента те получават максимално до 20% авансово от стойността на проекта.Тази промяна беше обещана още през пролетта с встъпването в длъжност на министъра по еврофондовете Томислав Дончев. Въвеждането й обаче се забави, защото се чакаха финансовите разчети на Министерството на финансите дали може да осигури необходимия ресурс.
И бизнесът настояваше за увеличаването на авансите по оперативните програми, финансирани с еврофондове, но за частните фирми не е предвидена такава възможност. Те имат право да получават в аванс до 10%.Отделно правителството ще одобри механизма за съфинансирането на проектите по трите програми със 700 млн. евро заем от Европейската инвестиционна банка.


Предвижда се да могат да се съфинансират големи инфраструктурни проекти над 50 млн. евро, както и малки над 10 млн. евро. Проектите под 10 млн. евро могат да кандидатстват в пакет. Съфинансирането по всеки проект задължително се одобрява от ЕИБ.Въвежда се и санкция за управляващите органи на оперативните програми, ако забавят плащанията към бенефициентите.


Промяната предвижда верифицирането на разходите от управляващия орган да става в срок от 30 работни дни от получаване на искането за плащане. В случай на забава разходите по лихвите се поемат от бюджета на съответното министерство на оперативната програма, предвижда решението на правителството.


В момента плащанията по някои програми се бавят с месеци, което затруднява изпълнението на проектите. Целта е по този начин управляващите органи своевременно да одобряват плащанията, коментира неотдавна министър Дончев.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK