Кризата при повечето фондове за имоти се задълбочава

Дружествата за земеделска земя изпъкват със стабилни резултати и дори ръстове за полугодието


Дружествата за земеделска земя изпъкват със стабилни резултати и дори ръстове за полугодието

Кризата на пазара на имоти продължава да удря финансовите резултати на специализираните в сектора инвестиционни фондове (АДСИЦ), чиито акции се търгуват и на борсата. Това показват отчетите на най-големите играчи в сегмента за полугодието, публикувани през последните няколко дни.


Влошаване на резултатите дори след тягостната 2009 г. продължава да има при повечето фондове, които управляват офис площи и ваканционни имоти. Стабилни остават АДСИЦ, които са ангажирани в придобиването, комасацията и управлението на земеделски земи, някои от които дори увеличават приходите си.
Именно благодарение на "земеделските" играчи оборотите на единадесетте играча в сегмента, чиито акции са сред най-търгуваните на борсата (на 9 от тях книжата са включени в индекса BGREIT), остават почти без промяна средно на годишна база, показва анализът на данните от отчетите. Общият им краен резултат за януари - юни пък е отрицателен - 10.1 млн. лв. при 1.52 млн. лв. положителен за същия период година по-рано.


Основните причини за лошото състояние са слабото търсене и липсата на чужди инвестиции, стагнацията в продажбите и по-ниските продажни цени, отрицателните преоценки, липсата на свежи пари и ограничените възможности за финансиране и кредитиране.


"За съжаление кризата в сектора продължава. Трябва да върнем чуждите инвеститори в страната. Това ще се отрази положително и на бизнеса ни", коментира Сава Чоролеев, изпълнителен директор на "Прайм пропърти бг".


Оглавяваното от него дружество излиза на 13.6 млн. лв. загуба за периода - два пъти и половина повече спрямо полугодието на 2009 г., като тя се дължи на отрицателна преоценка на имотите на компанията. Приходите от продажби растат значително, но при положение че базата, от която се тръгва, е ниска, след като дружеството през миналата година е реализирало само около 313 хил. лв. оборот.


На загуба и със спад на приходите са още два големи фонда на борсата - "Бенчмарк фонд имоти" и "Интеркапитал пропърти дивелопмънт" (виж таблицата). Първият в момента преговаря за продажба на два свои ключови проекта - бизнес центъра на столичния булевард "Цариградско шосе" срещу хипермаркет "Метро" и "Раковски бизнес център" на едноименния булевард в София.


Негативният резултат на "Интеркапитал пропърти дивелопмънт" се дължи на забавения темп на продажбите в основния проект на дружеството - завършения черноморски ваканционен комплекс "Марина Кейп".


В петък кредиторите на дружеството ще решат дали да дадат поисканата от него отсрочка за задълженията му по облигационната емисия в размер на 5 млн. евро, а от мениджмънта на АДСИЦ-а се надяват на съживяване на продажбите на имоти през следващите месеци, което да донесе свежи пари в касата. Отделно фондът е пред приключване на подписка за увеличение на капитала си, с която се надява да привлече до 60 млн. лв. финансиране от българския и полския пазар.


Сравнително стабилно стоят "Феърплей пропъртис", "ФНИ България" и "Софарма имоти", които са сред малкото в сегмента на градските и ваканционните имоти с ръст на продажбите си дори в условията на криза. Последната дори успява да увеличи и печалбата си.


Далеч от кризата са фондовете за земеделска земя. "Факторите за резултатите ни са същите от миналата година - увеличение на портфейла от земи, които са отдадени под наем, и ръст на средната рента", обясни пред "Дневник" Десислава Йорданова, изпълнителен директор на "Агрофинанс".


"Икономическата криза не е оказала съществен ефект върху основната ни дейност на този етап от развитието на дружеството. Изобщо фондовете за земеделска земя са по-малко засегнати спрямо останалите АДСИЦ", допълни тя.


Неконсолидирани финансови резултати за полугодието на 2010 г. (хил. лв.)
КомпанияПродажби 2010Годишна промяна %Печалба 2010Годишна промяна %
Агро Финанс134856%610108%
Адванс Терафонд312633%2131-4,61%
БенчМарк фонд имоти798-5%-1598-
Булленд инвестмънтс*37050%1741350%
Ексклузив Пропърти8803219975%40-
Парк*13333,33%-61-
Прайм Пропърти БГ1470369,65%-13647-
ФеърПлей Пропъртис1289910,53%127-91,02%
Фонд за недвижими имоти България376930,15%1162-20,14%
Източник: Отчети на х3news.com    
*Приходи от основна дейност    

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK