Злато без цианиди

"Дънди прешъс металс" преработи проекта си край Крумовград

Алекс Нестор, главен мениджър на "Болкан минерал енд майнинг" и "Челопеч майнинг"

© Анелия Николова

Алекс Нестор, главен мениджър на "Болкан минерал енд майнинг" и "Челопеч майнинг"
"С този проект ние сме отговорили по наша преценка на всички притеснения на населението – въпреки че най-добрата налична техника за извличане на крайни метали от рудата в Крумовград си остава цианидната технология."
Алекс Нестор, главен мениджър на "Болкан минерал енд майнинг" и "Челопеч майнинг"

Близо 5-годишната сага с проектите за цианиден златодобив в България канадската компания "Дънди прешъс металс" приключи.


Миналия месец по искане на дъщерната фирма на "Дънди" "Болкан минерал енд майнинг" министърът на околната среда Нона Караджова официално прекрати екопроцедурите по проекта за златното находище "Хан Крум", част от което се намира в местността Ада тепе край Крумовград.
Два месеца по-рано последна инстанция на Върховния административен съд отхвърли проекта на другата дъщерна фирма "Челопеч майнинг" за златодобив с цианиден способ в Челопеч.


Компанията е преработила проекта за Крумовград и го е внесла наново в екоминистерството, този път без цианидна технология и хвостохранилище, с които бяха свързани главните опасения на природозащитните организации и местното население.


"С този проект ние сме отговорили по наша преценка на всички притеснения на населението – въпреки че най-добрата налична техника за извличане на крайни метали от рудата в Крумовград си остава цианидната технология", коментира пред "Дневник" главният мениджър на "Болкан минерал енд майнинг" и "Челопеч майнинг" Алекс Нестор.


Това обаче става за сметка на извличането на злато - "с цианидната технология щяхме да постигнем около 96% извличане на златото, с новата технология ще се извличат максимум 85 %", посочва Нестор.


Какво представлява новият проект


С хвостохранилището бяха свързани основните страхове на екоорганизациите, които бяха против цианидния проект. То по план щеше да заеме и доста голяма площ от цялата инсталация. С отпадането на съоръжението и на два микроязовира за осигуряване на вода площта, нужна за новия проект, е намалена от 200 на 98 хектара, обясни Нестор.


Проектът попада в горски фонд, част от земите са частни, което налага изкупуване на терени. Става дума за борови гори, садени през 50-те години на миналия век, посочват от фирмата.


Златните залежите в Ада тепе се оценяват на около 25 тона и животът на проекта ще е 8-10 години, обясни мениджърът. Планираната инвестицията ще е около 100 млн. долара при 120-150 млн. за предишния вариант.


Годишният добив на руден концентрат ще е между 850 хил.  и 1 млн. тона. "Добивът е атрактивен - предполагаме, че възвращаемостта на инвестицията ще е в рамките на 2-3 години, всичко зависи от цените на металите на борсата", казва Нестор.


Добивът ще е с открит рудник и ще се прави само с трошене, смилане и флотация (отделяне на рудата с вода) – няма да има токсични химикали. Крайният резултат ще е не метал, а златно-сребърен концентрат, който ще се преработва допълнително извън страната.


Един от вариантите за него е предприятието в Намибия, което беше купено от "Дънди" тази година. Там в момента се преработва и целият добив на концентрат от рудника в Челопеч, в който златото е със съдържание на арсен.


"В Намибия обаче също не произвеждаме краен метал, а т.нар. черна мед - сплав с предобладаващо съдържание на мед и примеси от злато и сребро, която подлежи на по-нататъшно рафиниране", обясни Нестор. Концентратът от Крумовград може и да се продава на световния пазар по цени на Лондонската метална борса, добави той.


Работните места в добивното предприятие ще бъдат около 230, а в пиковите моменти на строителството му се се очаква в него да бъдат заети около 300 души - "доста съществена заетост за този икономически силно депресиран район на страната – "още повече, че квотите за тютюн, който е основен поминък в Родопите, се очаква да бъдат спрени тази година", отбеляза Нестор.


"Освен това според статистика на минната индустрия всяко работно място в мината косвено създава 3-5 работни места в спомагателните отрасли", каза той.


Какво предстои


Процедурите около проекта – екооценките от министерството на околната среда, изкупуването на земя, преобразуването й и издаването на строителни разрешения, се очаква да отнеме около 18 месеца. Още толкова ще отнеме самото строителство на предприятието. "Ако всичко върви добре, до 3 години инсталацията може да бъде пусната в експлоатация", каза Нестор.


Предстои екоминистерството да се произнесе дали новият проект се нуждае от детайлна екооценка (ОВОС). Фирмата ще трябва да представи доклад с друга оценка – за съвместимост с екомрежата "Натура 2000", тъй като Ада тепе попада в защитена зона от мрежата. "Ако всичко върви добре и стриктно се придържаме към процедурите, вероятно ноември месец ще имаме публично обсъждане на вече готовия доклад", прогнозира Алекс Нестор.


"Очакваме при обсъждането нещата да бъдат изчистени вече, защото основните притеснения на населението бяха свързани с хвостохранилището и цианидната технология - не би трябвало да има проблем", прогнозира мениджърът.


А след това


"Болкан минерал енд майнинг" ще представи рекултивационна програма за периода след приключването на добива - "няма просто да оставим едни ями и да си отидем", заяви Нестор. Тъй като остатъчният материал от добива няма да е токсичен, той ще остава на място, след като се изтегли водата от него, предвижда проектът.


Повърхностният слой почва, отнет при строителството на завода, ще се пази в депа, за да се използва после при рекултивацията.


Оборотната вода, изтеглена от отпадъчния материал, по план ще покрива 98% от нуждите на предприятието. Планираните по стария проект 2 микроязовира ще бъдат заменени с кладенец, който ще подава по 2 литра вода в секунда за работата на предприятието. "За сравнение, Крумовград използва по 20 литра в секунда – няма да създадем проблем с водния баланс на р. Крумовица, каквито опасения имаше по-рано", каза Нестор.

Коментари (1)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 758 Неутрално

  Еее браво, то не боляло !
  За някакви си 5 или 10 % щяха да ни изтровят !!!

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK