"Лез еко": Френски банки искат да купят дружеството за управление на активи на "Уникредит"


"Интерес са заявили няколко инвеститора, а "Уникредит" проучва различни възможностите за бъдещето му – едно от които може и да е продажба"
Алесандро Профумо, изпълнителен директор на "Уникредит груп"

Френските банки "БНП Париба" (BNP Paribas) и "Натиксис" (Natixis), както и дружеството за управление на активи "Амунди" (Amundi) са потенциални купувачи на "Пайъниър инвестмънтс" (Pioneer Investments) – поделението за управление на активи на италианската група "Уникредит". Това съобщи "Ройтерс", позовавайки се на френския бизнес всекидневник "Лез еко".


"Пайъниър" не е официално обявен за продажба, пише още "Ройтерс". Според френското издание предлагането на капитала й на инвеститорите може да започне след лятната почивка. В България дружеството присъства от 2002 г., предлагайки свои фондове.
Това беше първото чуждестранно дружество за управление на активи у нас, което предлага инвестиционни продукти в страната в сътрудничество с Уникредит Булбанк. То пусна и едни от първите взаимни фондове, регистрирани въобще за публично предлагане у нас.


"Винаги сме били отворени за партньорство, но точно това не е на дневен ред", съобщи говорител на "Амунди", съвместният фондов бизнес на други две френски банки - "Креди агрикол" (Credit Agricole) и "Сосиете женерал" (Societe Generale). От "БНП Париба" и "Натиксис" отказаха коментар.


В публикацията си "Лез еко" цитира източник, близък до "Уникредит", според който групата иска да "се отърве" от по-голямата част от капитала на поделението си, но да запази достатъчно дялове, за да има достъп до мрежата му.


Стойността на "Пайъниър" е между 1.5 млрд. и 2.5 млрд. евро, пише още "Лез еко". По думите на изпълнителния директор на "Уникредит" Алесандро Профумо "интерес към фондовото дружество са заявили няколко инвеститора, а "Уникредит" проучва различни възможностите за бъдещето му – едно от които може и да е продажба".


Възможните варианти за заздравяване на капиталовата база на "Уникредит" се оценяват от компанията "Банк ъф Америка – Мерил Линч" (Bank of America - Merrill Lynch), допълва агенция "Дау Джоунс". Решение трябва да бъде взето до края на тази година, са заявили директорите.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK