Войната между акционерите в "Прайм пропърти бг" приключи със сделка

ПОК "Доверие" е продала дела си от 20.5% в компанията


5.5 млн. лв. е стойността на продажбата

Пенсионноосигурителна компания "Доверие" е продала акциите си в един от големите фондове за имоти на борсата в София - "Прайм пропърти бг" АДСИЦ, за 5.5 млн. лв. Това научи "Дневник" от свои източници на пазара днес, след като в интервала между 11.30 и 11.34 часа на регулирания пазар на БФБ в четири сделки бяха изтъргувани общо 7.33 млн. акции от дружеството при средна цена от 0.75 лв. на акция.


Изтъргуваният обем съвпада точно с дела на трите пенсионни фонда на "Доверие" в "Прайм пропърти бг" - 20.5% от капитала. От пенсионноосигурителната компания не коментираха сделките, преди да изтече законовият срок и прехвърлянето на собствеността да бъде регистрирано в Централния депозитар. Според източниците на "Дневник" обаче продавач на пакета е именно тя.
Купувачът официално ще стане ясен до няколко дни. Предвид корпоративните скандали в дружеството между "Доверие" и свързаните с нея акционери Ти Би Ай и "Булстрад", от една страна, и "Делта фуудс" и притежаваните от бургаския бизнесмен Сава Чоролеев "Победа" и "Глобал турс", от друга, най-вероятно купувач е именно фирма, близка до Чоролеев.


Бургаският бизнесмен не беше открит за коментар. "Победа", "Делта фуудс" и "Глобал турс" са по-големите акционери в "Прайм пропърти бг" съответно с по 22, 31 и 11 процента, или общо 64% от капитала. Групата на Ти Би Ай, която обединява пенсионноосигурителна компания "Доверие", посредника "Ти Би Ай инвест" и застрахователя "Булстрад", притежаваше досега блокираща квота от 25% и беше подкрепяна във всички етапи на корпоративната битка от останалите акционери.


На този етап не е ясно и дали след сделката ще има оферта за придобиване на акциите на миноритарните акционери в дружеството (търгово предложение). Такава по закон трябва да има, ако едно или група от свързани лица придобият мажоритарен пакет акции в едно предприятие.


В случая с "Прайм пропърти бг" търгово предложение ще трябва да бъде отправено, ако купувач на дела е фирма, свързана със Сава Чоролеев или компаниите, в които той има собственост - "Победа" и "Глобал турс".


ПОК "Доверие" отдавна обяви, че е готова да продаде дела си, като обявената цена беше 1 лв. за акция. При сегашната цена - 0.75 лв. за акция, компанията ще отчете печалба, при положение че в инвестиционния й портфейл за последно книжата на "Прайм пропърти бг" са преоценени на 0.56 лв. за брой.


Според някои експерти историческата цена, при която ПОК "Доверие" е придобила акциите си в дружеството чрез фондовете си, е средно около 1 лв., но реализираната от разликата загуба така или иначе чисто счетоводно вече е калкулирана в предходни периоди. Експозицията на "Доверие" в "Прайм пропърти бг" беше много ниска спрямо общите й активи в размер на 1.1 млрд. лв.


"Жалко, че имаше разправии между акционерите. През последната година според мен нямаше фокус върху управлението на фонда и дано сега новият собственик да го управлява добре. Дружеството има доста добри активи", коментира пред "Дневник" Владимир Каролев.


Чрез компанията си "Балканска консултантска компания" той беше един от оперативните директори на "Прайм пропърти бг" и все още е в борда на директорите, като се води консултант на компанията. Каролев също очаква приключване на акционерната сага около фонда, ако страни по сделката са двете основни враждуващи групи акционери. 


За последно в битката за надмощие с помощта на независимите членове на борда Сава Чоролеев успя да замени изпълнителните директори на "Прайм пропърти бг", действащи паралелно и като външни консултанти - "Балканска консултантска компания" (БКК) и "Редстон" (в качеството им на юридически лица, а иначе представлявани от Тодор Стоянов и Светослав Младенов), със самия себе си и един от независимите.


Основният мотив на бургаския бизнесмен мотив беше, че с дотогавашната схема на управление фондът се източва от малцинствена група сред акционерите.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Швейк
    Швейк
    Рейтинг: 425 Неутрално

    ало-о-о, Дневник, защо изтрихте коментарите? чий корпоративни интереси настъпиха.

    партия ГРОБ - Граждани за Разсипване и Обиране на България. да ни е честит цар Боко Първи, цар на всички български тиквеници и на чичковите червенотиквеничета.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK