"Еларг ФЗЗ" не успя да изплати облигациите си навреме

Един от големите фондове за земеделска земя в България - "Еларг ФЗЗ", стана поредната компания на българския пазар, която не може да плати задълженията си по облигационен заем и ще поиска отсрочка от кредиторите си. Това стана ясно вчера от доклад на банката - довереник на държателите на дълговите книжа, Инвестбанк.


Основната причина за исканата отсрочка е ниската платежоспособност на дружеството спрямо огромните текущи задължения. За целите на разсрочването и преструктурирането на дълга Инвестбанк ще трябва да свика общо събрание на кредиторите.


Според запознати основните акционери и облигационери в "Еларг ФЗЗ" се припокриват, което обяснява искането за отлагане на главничното плащане след датата на падежа и вероятно ще улесни приемането на предложението на борда на фонда.
В момента контролът се държи от фонда QVT, който е и най-големият облигационер в "Кремиковци". Други големи акционери са "Алианц България" и "Креди сюиз секюритиз".  Дружеството издаде необезпечен облигационен заем за 10 млн. евро през 2007 г., чийто падеж вече мина на 3 август.


На свое заседание на 27 юли съветът на директорите на "Еларг ФЗЗ" е решил да предложи на облигационерите главничното плащане да бъде отложено с 3 години, за което кредиторите да бъдат компенсирани с по-висока лихва - от сегашната 7% на 8.75%.


Сред другите предложения на фонда към кредиторите са всички бъдещи постъпления от продажбата на активи, различни от земеделски земи, да бъдат използвани за погасяване на лихви и главници по дълговите книжа. "Еларг ФЗЗ" предлага и да се придържа към по-консервативни финансови показатели в дейността си.


Макар да е на печалба и да увеличава приходите си за полугодието, наличните парични средства на "Еларг ФЗЗ" са само 1.64 млн. лв., което прави невъзможно изплащането на облигационния заем в настоящия момент.


В последния си доклад банката довереник Инвестбанк също констатира, че фондът не може да изпълни задълженията си към облигационерите. За първото полугодие на 2010 г. нетните приходи от продажби на "Еларг" се увеличават с 21% на годишна база до 2.54 млн. лв. Печалбата отчита ръст в сравнение със същия период на 2009 г. с 63.5% до 772 хил. лв.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK