Финансовият надзор е поискал данни за акционерите в небанковите компании

Новото ръководство на КФН ще работи при пълна прозрачност, обяви председателят на надзора Стоян Мавродиев. Отляво надясно членовете на комисията - Борислав Богоев, застрахователен надзор, Антония Гинева, защита на потребителите, Стоян Мавродиев, Димана Ранкова - инвестиционен надзор и  Ангел Джалъзов, контрол на пенсионното осигуряване.

© Георги Кожухаров

Новото ръководство на КФН ще работи при пълна прозрачност, обяви председателят на надзора Стоян Мавродиев. Отляво надясно членовете на комисията - Борислав Богоев, застрахователен надзор, Антония Гинева, защита на потребителите, Стоян Мавродиев, Димана Ранкова - инвестиционен надзор и Ангел Джалъзов, контрол на пенсионното осигуряване.Ясната собственост в небанковите финансови компании скоро трябва да стане факт. Комисията за финансов надзор (КФН), която следи дейността им, вчера е приела документ, който ги задължава да обявят всичките си акционери до физически лица, които притежават поне 5 на сто от капитала, съобщи новият председател Стоян Мавродиев.


Това засяга застрахователи, частните пенсионни дружества, здравните фондове, инвестиционните посредници, управляващите дружества и регулираните пазари на ценни книжа – у нас това е само Българската фондова борса.


Задължението за разкриване на акционерите е част от приетите в края на май промени в Закона за КФН. Там се предвижда срокът за обявяване на акционерите да е до началото на септември, три месеца след обнародването на текста.
Мавродиев не пожела да уточни какъв срок са дали на компаниите да обявят собствениците си, но добави, че това ще се случи възможно най-скоро.


Още при приемането на промените в бранша бяха малко скептични как ще се осъществява реалният контрол, тъй като е възможно свързани помежду си акционери да притежават малко под 5 на сто – така те няма да го обявят, но реално могат да контролират по-голям дял. Като друг пропуск тогава беше посочено, че липсва изискване за обявяване до действителен собственик на капиталите в публичните дружества.


В момента те са длъжни периодично да публикуват притежателите на поне 5% от акциите, но това се отнася за директните акционери. Тоест няма информация кой точно стои зад фирми акционери, особено ако офшорни компании държат дял.


От ръководството на КФН съобщиха също, че продължават да работят по проекта за промени, които трябва да извадят фондовата борса от депресия. До септември се очакват коментарите и предложенията на браншовите организации по него. Това е срокът, до който надзорът ще излезе с предложения за развитие на целия небанков сектор.


По материала работи и Чавдар Първанов

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Атанас Шарков
    Атанас Шарков
    Рейтинг: 374 Неутрално

    Силно се съмнявам във волята на новото ръководство да наложи тези промени. прозрачността не е отличителна на българския капиталов пазар. неговото изсветляване трудно ще бъде подкрепено от водещите небанкови финансови институции и маркет-мейкъри. Единствените печеливши ще бъдат дребните инвеститори и професионалните играчи на пазара. В графата "професионални" не включвам инвестиционните посредници тъй като тяхната етика и професионални стандарти драстично се разминават глобалните стандарти и най-вече добри практики, успех на реформатори но най-вероятно ни очаква поредния спектакъл от многологията "Гарван, гарвану око не вади"!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK