Кратките почивки по морето набират скорост

Според хотелиерите бумът на уикенд туризма по морето тепърва предстои

Кратките почивки по морето набират скорост

© Асен Тонев
"Българите правят резервации предимно за 4-5 дни, а в много случаи и за по-малко"
Румен Радойнов, отдава под наем на туристи апартаменти в апартхотели в Слънчев бряг и Св. Влас


"В четвъртък, петък и почивните дни се увеличават туристите"
Цена Канариева,  управител на "Лагуна турс"


"В по-малките хотели обикновено идват за 3-4 дни семейства от България, които са отделили по-малко средства за ваканцията си"
Димитър Бобев, управител на семеен хотел в Приморско


Истинският бум на този туризъм предстои след около две години, когато ще бъде завършена магистрала "Тракия"
Благой Рагин, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация

"През седмицата беше добре. Като дойде петък, обаче заприиждаха всякакви хора и стана много пренаселено." Така читател на "Дневник" описва във форума на сайта почивката си на един от къмпингите на Созопол.


Пренаселените курорти по Черноморието преди началото на почивните дни стават все по-честа гледка и причината за това е увеличението на кратките пътувания. Тенденцията, описвана от анализатори в цяла Европа, започва да се засилва и в България.
Това пък кара хотелиерите да променят стратегиите си, създавайки все по-богати оферти за по-кратък престой. Очакванията са през следващите години този туризъм да се засили, като факторите за това са комплексни - ефектът от кризата, желанието за посещения на повече места, все повече индивидуални пътувания, по-масовото използване на нискотарифни авиокомпании и др.


Българите - еврошампиони по кратки пътувания


Допреди няколко години беше много трудно да намериш хотел на морето в разгара на сезона, в който да пренощуваш за 2-3 дни. Същата беше ситуацията и с частните квартири, чиито собственици буквално отказваха настаняване за по-малко от 6-7 нощувки. Застрояването на курорти, довело до засилена конкуренция, обаче започна постепенно да преобръща тази тенденция.


Първоначално хотелски стаи и апартаменти се отдаваха за по-кратък престой предимно в по-слабите откъм посещения месеци, а вследствие на кризата и в най-натоварените. "Още през миналата година започна да се усеща намаление на броя на нощувките на туристите и през тази тенденцията твърдо продължава", разказа пред "Дневник" Румен Радойнов, който отдава под наем на туристи апартаменти в апартхотели в Слънчев бряг и Св. Влас.


По думите му в момента българите правят резервации предимно за 4-5 дни, а в много случаи и за по-малко. "Определено се увеличават този тип пътувания", каза и председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин. Такива са и наблюденията на хотелиерите в Слънчев бряг, които отчитат засилено присъствие на българите през почивните дни както в апартхотелите, така и в най-луксозните комплекси.


"В четвъртък, петък и почивните дни се увеличават туристите", твърди и управителят на "Лагуна турс" Цена Канариева. Компанията е част от холдинга "Диневи ризортс". По думите й т.нар. уикенд туризъм се практикува предимно от български и румънски туристи.


Според последните данни на Евростат има увеличение на пътуванията с кратък престой от български туристи. Изследването на службата показва, че през 2010 г. почивка с настаняване до 3 дни ще направят 9% от българите при 6 на сто година по-рано.


Пет на сто от всички планират да съчетаят една дълга с няколко кратки ваканции, при малко над 3% година по-рано. Отделно от това България е европейски шампион по кратки пътувания на година (до 4 дни), като този тип туризъм се практикува масово от над половината от пътуващите, а по-голямата част от онези българи, които посещават курорти, правят повече от 3 кратки пътувания на година.


Кой пътува така


Въпреки че все още делът на уикенд туризма в общите почивки по Черноморието е сравнително малък, хотелиерите са убедени, че той е най-бързо растящият сегмент. Този тип пътувания имат най-голямо значение за апартхотелите и семейните хотели, където по принцип се настаняват индивидуални туристи.


За големите комплекси пък е възможност да запълнят стаите си, макар и за по-малко време, с гости извън групите, които настаняват. Съответно в тези комплекси има и повече оферти за уикенд пътувания извън най-силните месеци от летния сезон - юли и август.


"В по-малките хотели обикновено идват за 3-4 дни семейства от България, които са отделили по-малко средства за ваканцията си", коментира Димитър Бобев, управител на семеен хотел в Приморско. По думите му другата група пътуващи са такива, които посещават за по няколко дни различни места.


"Съвсем наскоро при нас се настаниха за 2 дни една приятелска компания студенти, които идваха от Северното Черноморие", разказва още той. Гостите от туристическите обиколки се срещат най-често и по къмпингите.


Така например на местата около Созопол средният престой на българските туристи е 3-4 дни.
Уикенд туризмът в луксозния сегмент обаче изглежда по друг начин. Често гостите на по-скъпите хотели ги посещават няколко пъти на сезон. "Имаме редовни клиенти, които идват често с различни компании", каза Цена Канариева. Хотелиер от Златни пясъци пък разказва, че над 70 на сто от уикенд туристите са идвали много пъти в комплекса, а има такива, които го посещават и през "2-3 седмици".


Промяна и в стратегиите


Задаващата се вълна от уикенд туризъм кара хотелиерите да променят стратегиите си. В момента много голяма част от офертите за почивки на морето са за ден, а не за пакети на седмица например.


Хотелиерите в големите курорти масово рекламират предложения за all inclusive (всичко, включено в цената) на ден, което дава възможност на туристите да изберат оферта с престой, който им харесва. Отделно от това имат и специални предложения за уикенда, повечето от които включват храна, ползване на СПА център и др. Още по-масово предложенията са за септември, който е и по-слаб месец за летния туризъм.


Другият начин, по който хотелиерите се опитват да привличат уикенд туристи, е с организирането на различни събития през почивните дни. Така например доста от хотелите канят в ресторантите си музиканти, организират партита и други мероприятия.


"Стараем се да привличаме и този тип туристи с различни мероприятия, които организираме, като например представленията в амфитеатъра", твърди Цена Канариева. Масово през почивните дни са и мероприятията, организирани от общините или други компании, като фестивали и др.


Големият бум предстои


Уикенд пътуванията са много характерни и за алтернативния туризъм. "В световен мащаб продължителността на пътуванията се съкращава, а у нас това означава просто пътувания до по-близки дестинации - дълги уикенди, корпоративни събития в планините и селата на България", коментира председателят на асоциацията за алтернативен туризъм Любомир Попйорданов.


"Средният престой на българите в СПА хотелите е 2-3 дни", коментира и главният секретар на асоциацията по балнеология и СПА туризъм Сийка Кацарова. По думите й през юли и август, които са отпускарски месеци, резервациите са за по 4-5 дни. Според хотелиерите вече има и очертаваща се група от българи, които все повече правят уикенд туризъм и по Черноморието.


От една страна, той се практикува от живеещите в близост до морските курорти, но все повече се увеличават и гостите от София и Пловдив. Според собственици на хотели по Северното Черноморие известен тласък на кратките пътувания през последните две години са дали нискотарифните полети от столицата.


"Според нас истинският бум на този туризъм предстои след около две години, когато ще бъде отворена магистрала "Тракия", казва Благой Рагин. По думите му ремонтите и строителството на пътища ще дадат възможности за по-бърза връзка с Черноморието, което пък би увеличило и кратките пътувания. Според анализатори уикенд туризмът в Европа също ще се засили.


От една страна, това ще се случи заради ръста на индивидуалните пътувания, записванията онлайн и развитието на нискотарифния авиобизнес. Втората причина е, че като цяло все повече хора декларират, че предпочитат посещенията на различни места.


"На туриста вече не му е интересно просто да лежи на плажа някъде, отворените граници и лесните връзки с много държави засилват любопитството към посещения на все повече места", смята Алън Брайдън от анализаторското бюро на Τourism Review. По думите му има и голяма група европейци, които искат да опознават другите страни - членки на ЕС, което като цяло ще засили обиколния туризъм. Някои от туроператорите в Централна Европа вече разработват пакети за пътувания между две съседни държави."Българите правят резервации предимно за 4-5 дни, а в много случаи и за по-малко"
Румен Радойнов, отдава под наем на туристи апартаменти в апартхотели в Слънчев бряг и Св. Влас


"В четвъртък, петък и почивните дни се увеличават туристите"
Цена Канариева,  управител на "Лагуна турс"


"В по-малките хотели обикновено идват за 3-4 дни семейства от България, които са отделили по-малко средства за ваканцията си"
Димитър Бобев, управител на семеен хотел в Приморско


Истинският бум на този туризъм предстои след около две години, когато ще бъде завършена магистрала "Тракия"
Благой Рагин, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АНТИПАТ
  АНТИПАТ
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Който има желание нека почива по българските курорти, но отсега ви казвам, вие не почивате, вие се самоизмъчвате.

  Лесно е да се гавриш със смъртта когато тя е толкова далеч зад хоризонта.
 2. 2 Профил на totoro
  totoro
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Защо СПА е изписано с главни букви? Не е акроним, така че би трябвало да си е просто спа. Иначе трябва всичко да обърнем на главни букви - СКИ, САУНА, ДЖЕТ и т.н.

 3. 3 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1239 Разстроено

  В следващите 5 години не смятам да стъпвам на черноморието.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 4. 4 Профил на krastjo
  krastjo
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Що да не е акроним бе брато -"sanus per aquam".

 5. 5
  ****

  Този коментар беше изтрит в 13:44 на 06/08/2010 от неговия автор.

 6. 6 Профил на totoro
  totoro
  Рейтинг: 237 Неутрално

  От http://en.wikipedia.org/wiki/Spa:

  It is commonly claimed, in a commercial context, that the word is an acronym of various Latin phrases such as "Salus Per Aquam" or "Sanitas Per Aquam" meaning "health through water". This is very unlikely: the derivation doesn't appear before the early 21st century and is probably a "backronym" as there is no evidence of acronyms passing into the language before the 20th century; nor does it match the known Roman name for the location.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK